tiistai 10. syyskuuta 2024

Ruotsalainen veroale ja argentiinalainen inflaatio

Elinkienoelämän keskusliiton pääekonomisti Penna Urrila kertoi sosiaalisessa mediassa, että "Ruotsin sosiaalidemokraattihallitus kevensi hyvätuloisten verotusta reilusti poistamalla tuloveroasteikon ylimmän portaan v. 2020. Yli 65000€ vuositulojen vero aleni 5 %-yksikköä."

Sekä edelleen, että "Ruotsin valtiontalouden tarkastusvirasto Riksrevisionen on julkaissut analyysin tuloksista. Sen mukaan veronkevennyksen myönteiset vaikutukset toteutuivat hienosti: uudistus rahoittaa itsensä pitkällä aikavälillä 120-prosenttisesti."

Ja jatkoi, että "Ruotsin tarkastusviraston mukaan julkinen talous on pitkällä aikavälillä yli miljardi kruunua vuodessa VAHVEMPI, kun ylimpiä marginaaliveroja alennettiin tuntuvasti."

Viestiketjunsa lopuksi Urrila teki johtopäätöksen, jonka mukaan "Suomenkin verokeskustelussa kannattaisi siis muistaa dynamiikka. Kaikilla veroilla on käyttäytymisvaikutuksensa, ja oikein valitut veronkevennykset voivat rahoittaa itseään merkittävästi: 🇸🇪 viranomaisarvion mukaan ylimpien marginaaliverojen lasku jopa >100-prosenttisesti."

Nähtäväksi jää, millä tavoin ruotsalaisten rikkaiden veroalen erinomaiset tulokset vaikuttavat suomalaiseen verotuspolitiikkaan. Itse toteaisin ihan suoralta kädeltä, että Petteri Orpon (kok) johtaman porvarihallituksen kannattaisi ainakin kokeilla, toimisiko ruotsalaisdemareiden esimerkin mukainen hyvätuloisten veroalennus myös meillä. 

Ja mikäli näin tapahtuisi, voisivat myös Antti Lindtmanin johtamat demarit elvistellä, kuinka heitä lämmittää, kun porvaritkin noudattavat veroasioissa sosiaalidemokraattien esimerkkiä. Tosin ruotsalaisten sellaisten.

* * *

Kun nyt taloudesta innostuin kirjoittamaan, niin päätin katsoa mitä talousliberaalin presidentin, joulukuussa 2023 - eli vajaa vuosi sitten - valtaan nousseen Javier Milein, talouspolitiikka on saanut tapahtumaan Argentiinassa. Suomalaismediathan eivät juuri puhu aiheesta, mutta minäpä etsinkin espanjankielisen lehtijutun, jossa kerrottiin seuraavaa.

"Vuokrien hinnat ovat laskeneet Buenos Airesissa ja sen ympäristössä 26,6 %. Tämä päätti vuosien 2021 ja 2023 nähdyn nousutrendin, jolloin neliöhinta jopa kaksinkertaistui. Vuokralain" - siis vuokrien säännöstelyn - "kumoaminen vuoden 2024 alussa on mainittu käännekohtana".

"Vaikutus oli välitön. Joulukuun 2023 ja tammikuun 2024 välisenä aikana vuokrahinnat laskivat jo keskimäärin 6,7 %, ja laskusuunta jatkui kunnes hinnat vakautuivat tämän vuoden puolivälissä. Tähän hintojen alenemiseen liittyi kiinteistönvälitysliiton tietojen mukaan myös ennennäkemätön kiinteistöjen tarjonnan kasvu peräti 195 prosentilla."

Samalla "inflaatio, joka on ollut yksi Argentiinan suurimmista ongelmista, on alkanut hidastua, ja kuluttajahintaindeksi nousee nyt 90 prosenttia hitaammin kuin ennen Milein valtaantuloa. Tarjonnan kasvun ja alhaisempien hintojen yhdistelmä on auttanut vakauttamaan taloutta ja parantamaan argentiinalaisten ostovoimaa."

Näyttäisi siis tämänkin perusteella siltä, ettei sosialistinen säätelytalous tuota edes Etelä-Amerikassa niitä hyötyjä, joita siltä toivotaan. Tosin - toisin kuin Ruotsissa - siellä tässä puheena olleen taloutta korjaavan muutoksen teki oikeistopoliitikko eivätkä sosiaalidemokraatit. 

Siitä huolimatta - tai ehkä juuri siksi - myös meillä kannattaisi poliitikkojen oikealta vasemmalle muistaa tämäkin esimerkki tehdessään ihmisten asioihin vaikuttavia päätöksiä. Etenkin nyt, kun valtiovarainministerinä on poikkeuksellisen jämäkkä nainen.

17 kommenttia:

  1. Ei niitä veroja voi alentaa, koska maamme pelastava kehitysmaalaisten invaasio vaatii tukea valkoisilta ali-ihmisiltä.

    VastaaPoista
  2. Mitä poliitikon kannattaa tehdä.
    1. Tehdä politiikkaa joka varmistaa uudelleen valinnan ajamalla kannattajiensa ideoligisia vaatimuksia.
    2. Tehdä omaa sidosryhmää (rahoittajaa) suosivia päätöksiä.
    3. Kannattaa ja tehdä puoluetta suosivia päätöksiä.
    4. Jos em toiminnalta aikaa jää ja kannatusluvut sen sallivat niin tehdä ja ajaa kansakuntaa hyödyttäviä rationaalisia päätöksiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 5. Totella eduskunnassa ryhmäjohtoa. Menee vähän päällekkäin parinkin yllä olevan kanssa mutta pointti on tärkeämpi: kansanedustaja on puolueen edustaja tai äkkiä entinen kansanedustaja. Se lain kirjaimesta ja hengestä.
      -jussi n

      Poista
    2. 6. Ajaa globaalikommareiden Brysselistä sanelemia arvoja ja tavoitteita. Muuten voi vakkapa luottoluokitus huonontua.

      Poista
    3. Juuri noin 6. Kansalla ei juurikaan ole käsitystä siitä, että nuo "kansan valitsemat" ajavatkin globaarikommarien haravainvaltaisen maailmanhallituksen agendaa eikä kansan parasta.
      Tämä on sitä globaalikommarien agendaa: www.neuvostoliitto.eu/Suomen_tuhoamissuunnitelma.html

      Poista
  3. Toki, toki... lasketaan veroja rikkailta ja korotetaan köyhiltä, hetkinen, tuntuu tutulta.. näinhän sitä suomessa on kahlattu vuosikymmeniä. Helppo apinoiden hallituksessa säätää kun noiden tuloista veroja menee vain muutama prosentti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Monet pienituloiset eivät maksa esim. valtionveroa ollenkaan, mutta ovat suurin ryhmä tukien saajissa, joille se raha otetaan keskituloisilta palkansaajilta ja yrittäjiltä, koska meillä halutaan tasata elintasoeroja, vaikka ne tukipolitiikasta johtuen ovat maailman pienimpiä. Maailman kaikista maista sen sijaan 98 prosenttia verottaa vähemmän kansalaisiaan kuin Suomi. Vieläkö pitäisi ruuvia kiristää ja mieIelellään kai vielä niin, että kaikilla tässä maassa on sama elintaso? Sosialismi tappaa kaiken innon tehdä työtä ja yrittää. Se on tullut selväksi jo noin sata vuotta sitten ihan tuossa itärajan takana.



      Poista
    2. Suomen ja Euroopan suurin ongelma on yliregulaatio, josta saamme kiittää koko vasemmistokenttää sekä myös keskustaa...
      -Tietäjät tietää

      Poista
  4. Ei kannata täällä Suomessa odottaa päättäjiltä liikoja. Suomalainen poliittinen kulttuuri ei ole sairas, vaan ITSE KANSAKUNNAN SAIRAUS!. Kekkosen luovuttua vallasta yli 40 vuotta sitten Suomi siirtyi sdp:n, kepun ja kokoomuksen sekä rkp:n enemmistötyranniaan, joka ei ole saanut maallemme mitään muuta kuin pelkkää vahinkoa aikaan. Ja miksi ei olisi saanut, koska sitä vahinkoa ovat em. rikollisjärjestöt TAHALLAAN JA TOSISSAAN TEHNEET. Ajatellaan vaikka tuota lakkoilua. Ruotsin demarit ei lakkoile, koska ymmärtävät että se tuottaa maalle pelkkää vahinkoa, mutta Suomessa demareille lakkoilu ja niistä lakoista koituvat miljardivahingot ovat VAIN PERUSOIKEUS!

    Demokratia voi järjestelmänä toimia oikein hyvin valtiossa, jossa kansalaiset puhaltavat yhteen hiileen ja ymmärtävät mikä maalle on parasta. Sivistysvaltioissa, kuten Japanissa ja Sveitsissä demokratia toimii hyvin. Mutta täällä Suomessa demokratia hallintojärjestelmänä ei ole muuta kuin pelkkää sirkusta, teatteria ja hullujen huutokuoroa, kuten olemme TV-väittelyistä saaneet nähdä!

    VastaaPoista
  5. T&T eilen

    Näin Suomen talous saadaan vauhtiin – Fortumin, Metsä Groupin, Cargotecin, HKFoodsin ja Kemiran johtajat kertovat

    Haastoimme teollisuusjohtajia kertomaan niksinsä Suomen talouden vauhdittamiseen.

    https://www.tekniikkatalous.fi/uutiset/tt/d8fad382-4c9c-4fd0-921d-dd660aea5083

    VastaaPoista
  6. Kyllähän se Penna Urrila kertoi asiaa vaan työven taloudeelisen hutkimuslaitosen hutkija Patrizio Laina taas sanoi ettei sellainen onnistu eikä ruåtsin tuloksia voi verrataa Suomeen.
    Ja tuolla eteläisessä amerikassa on myös hyvä esimerkki siitä vasemmistolaisesta taloudenpidosta ihan naapurissa eli Venezuela. Maa tursuu öljyä vaan kokurssi kolkuttelee ovelle kiitos vasemmiston polittikan.
    Huru-ukko

    VastaaPoista
  7. Pelkkää toiveajattelua, että viherkommarit ja SDP pitäisivät kätensä vain omissa taskuissaan. Aina on se joku muu, joka maksaa. Pahimmillaan se on, kun otetaan velkaa, jota kommareiden mukaan ei koskaan tarvitse maksaa takaisin. Tosin 3.5 miljardin korkokulut juoksevat, mutta niitä ei Marinin porukka osannut laskea. Tulikin valtava sote-sotku, jonka rahoituksen olisi voinut hoitaa reilusti nyt korkoihin menevillä kuluilla. Kallispalkkaiset sotealueiden johtajat tuossa yksi aamuna toistelivat sitä mantraa, jota politiikoiltakin usein kuulee, että antakaa meille työrauha. Silloin on asiat pielessä, kun tällaista anellaan. Soten kunnolla hoitamiseen saattaa mennä 8-10 vuottakin, sanovat nämä palkkapöhöttäjät. Kukas sitä nyt omiin muroihinsa kusisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vasemmistolaisuudestakin voi kuulemma parantua. Näin on käynyt politiikkamme "kansainväliselle kiintotähdelle", joka on hylännyt toverit, köyhän kansan ja ne kuuluisat arvot totaalisesti ja käyttää verosuunnittelua apuna maksaakseen hulppeista tuloistaan mahdollisimman vähän veroja. Pm:nä ollessaan hän tällaista menettelyä paheksui, vaati sen lopettamista ja rikkaille rutkasti enemmän veroja. Niitä rikkaita on oikeasti tosi vähän, koska täällä rikastuminen on tehty aika lailla mahdottomaksi, ellei käytössä ole perintörahoja. Suomi on varallisuudessa Portugalin ja Kreikan tasolla, eikä tällä politiikalla muuksi muutu. Entinen Euroopan Japani on tehnyt täydellisen mahalaskun.

      Poista
  8. Näin Saksa kohentaa talouttaan:

    Yle tänään

    Saksa kiristää rajavalvontaansa

    https://yle.fi/uutiset/lyhyesti/74-20110598

    Artikkelista poimittua

    Fraeser perusteli maanantaina, että Saksan päätös liittyy turvallisuuteen.

    Saksa haluaa rajoittaa mahdollisten siirtolaisten maahantuloa, torjua terrorismin ja järjestäytyneen rikollisuuden uhkaa.

    Saksan ja Itävallan maarajalla on ollut rajatarkastuksia syyskuusta 2015 lähtien.

    Jalkapallon EM-kisojen aikana Saksa lisäsi valvontaa Ranskan, Luxemburgin, Alankomaiden ja Belgian rajoillaan.

    Nyt rajavalvonta kiristyy lisäksi Puolan, Tšekin, Sveitsin ja Tanskan rajoilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei tule onnistumaan, joka kuukausi Saksa vastaanottaa 20000 tp-hakemusta, puolet näistä on livahtanut sisään ilman rajamuodollisuuksia. Eikä ole rajavartioita tai mitään fyysisiä esteitä. Ja vihreiden kanta on vielä kertomatta. Mutta hei, vasta 5% syyrialaisista asuu Saksassa!
      V-VF

      Poista
  9. Eikös tuota veroalea ole Suomessa kokeiltu jo monta kertaa. Ensimmäinen oli joskus 1990-luvun puolivälin vaiheilla. Muistan hämärästi oman tilinauhani, valtionvero laski ja tilalle tuli muita veroluontaisia maksuja. Itsellä vaikutus oli muistaakseni olematon. Samoihin aikoihin Suomen valtionvelka lähti kasvamaan nykyisten tilastojen mukaan.
    Eli vedän siitä sen johtopäätöksen, ettei yksikään veronalennus ole maksanut itseään vaan ne on maksettu laina rahalla.
    Eli kannatan lisää veronalennuksia, että kyllä se toimii jo 15 kertaa paremmin.

    VastaaPoista
  10. MTV uutiset 10.9.2024

    Poliisi: Alle 15-vuotiaiden väkivaltarikokset kasvaneet rajusti – "Tilanne on vakava"

    https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/poliisi-alle-15-vuotiaiden-vakivaltarikokset-kasvaneet-rajusti-tilanne-on-vakava/9004852

    Artikkelista poimittua

    Alle 15-vuotiaiden tekemien väkivaltarikosten määrä on kasvanut rajusti Lounais-Suomessa.
    Poliisi on kirjannut kuluvan vuoden aikana jo 489 alle 15-vuotiaiden tekemää väkivaltarikosta, mikä on lähes 30 prosenttia enemmän kuin viime vuonna.

    Määrässä on huomioitu pahoinpitelyt, ryöstöt, henkirikokset sekä niiden yritykset.
    – Tilanne on vakava. Saamme päivittäin keskimäärin kaksi ilmoitusta alle 15-vuotiaan tekemästä väkivallanteosta, kertoo poliisipäällikkö Risto Lammi Lounais-Suomen poliisin tiedotteessa.

    Poliisin mukaan ryöstörikoksen tekijä on yhä useammin alle 15-vuotias nuori.

    – Se on yhteiskunnallisesti iso ja hälyttävä huolenaihe. Lapset ja nuoret vaativat nyt erityistä huomioita, jotta pystymme parantamaan kaikkien lasten ja nuorten turvallisuutta mutta myös keskeyttämään rikoksilla oirehtivien nuorten mahdollisen rikoskierteen eli vaikuttamaan myös heidän tulevaisuuteensa, Lammi jatkaa.

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!