sunnuntai 22. syyskuuta 2024

Ukrainan antoi kovia iskuja, mutta riittävätkö ne kaatamaan Venäjän armeijan?

Ukraina on iskenyt ainakin kahteen venäläisten asevarastoon. Viron sotilastiedustelun päällikön - eversti Ants Kiviselgkrainan - mukaan drooneilla toteutettu hyökkäys tuhosi Venäjältä parin-kolmen kuukauden ammusvaraston sekä ohjuksia ja liitopommeja.

Jos ja kun se pitää paikkansa, on kyseessä valtava tappio hyökkääjälle. Ja jos ukrainalaiset pystyvät iskemään vielä muihinkin ammusvarastoihin, on venäläisten todennäköisesti keskeytettävä jatkuvat hyökkäyksensä Ukrainan huoltoyhteyksien kannalta tärkeää Pokrovskia kohti. Ja mahdollisesti jopa luovuttava osasta viime viikkoina valtaamaansa maaperää.

Ammuspula luonnollisesti vaikuttaisi kaikilla muillakin rintamilla, eikä vähiten Venäjän puolella Kurskin alueella, missä Putinin armeijan vastaisku on jo muutenkin joutunut vaikeuksiin. Eikä liene poissuljettua, että ukrainalaiset jatkaisivat tunkeutumistaan kohti Kurskin kaupunkia. 

Sosiaalisessa mediassa on levinnyt myös väite siitä, että venäläisten jonkinlaisena valiojoukkona toimineen Wagner-armeijan päämaja olisi tuhottu niin ikään drooni-iskulla. Jos tämä pitää paikkansa, on kyseisen joukon toimintaa vaikeutettu ainakin joksikin ajaksi - ja vieläpä mahdollisimman huonolla hetkellä Putinin sotaretken kannalta.

Vielä ei kuitenkaan ole syytä mennä asioiden edelle, vaan katsottava miten eri rintamatilanteet kehittyvät tulevina viikkoina. Siitä huolimatta ukrainalaisten onnistuneet iskut venäläisten ammusvarastoihin ja niiden seuraukset saattavat lopulta olla se tekijä, joka tuo ukrainalaisten eteen realistisen näkymän siitä, että sota saattaa sittenkin olla voitettavissa. 

Eikä tällaista psykologista vaikutusta voi liiaksi korostaa silloin kun puhutaan sotilaiden motivaatiosta ja armeijan suorituskyvystä. Vielä ei kuitenkaan kannata nostella voitonmaljoja, sillä venäläinen sotakone on kautta historian osoittanut kykenevänsä nousemaan vaikeistakin paikoista. 

Käykö näin tälläkin kertaa jää nähtäväksi, mutta Putinia vastassa on lähes koko maailman Ukrainalle tarjoama tuki - eikä venäläisten omalla puolella ole kuin Iranin tai Pohjois-Korean kaltaisia vähäpätöisiä tekijöitä, sekä varauksin Kiina, joka asettaa avulleen aina korkean hinnan. 

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Ukrainan sodassa nähtiin jälleen käänne
Mitä vikaa venäläisissä?
Liikahduksia järjettömässä sodassa

10 kommenttia:

  1. Mutta missä viipyy lupa iskeä syvemmällä Venäjällä oleviin sotilaskohteisiin. Nämäkin iskut osoittavat, että ase- ja ammusvarastoja ja komentokeskuksia pitäisi pystyä tulittamaan ilman rajoituksia.
    Sillä olisi varmasti vaikutuksia myös venäläisten mielipiteisiin sodasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt on käynnissä USA:n presidentinvaali ja aluevaaleja Saksassa. Lupien myöntäjien täytyy olla kieli keskellä suuta.
      Ja haistella myös mielipiteitä YK:n yleiskokouksessa.

      Poista
    2. USA:ssa onkin jännä asetelma, kun pitää tehdä valinta ruton ja koleran välillä. Vaihtoehtoina impulsiivinen arvaamaton puolidementikko, joka vältti kuitenkin "vahtivuorollaan" sotimista, ja lapsen asteelle jäänyt kaikelle -aivan kaikelle- nauraa räkättävä, täysin epäpätevä kommunistinainen, jonka ainoat meriitit ovat sukupuoli ja rotu.

      Poista
  2. No mutta kun mamut tulee ja vie meidän työt. Ja naiset.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No siitä ei ole pelkoa että nuo velttoperseet veisivät meidän työt, Kelan rahat ne kyllä vievät todistetusti. Naisista ne vievät ne nyrkkimagneetit jotka ovat jännämiesten perään, eli normaalille suomalaiselle miehelle eivät mikään uhka tässäkään suhteessa. Kadulla ne ovat tilastojen mukaan vaarallisia naisille, raiskaukset, ja nuorille, jengiryöstöt. Että sellaisia tulijoita. Mutta sinullehan sillä ei ole mitään väliä, reppana kun et ulkona liiku ja jos liikut, seinävieriä toisella puolella katua tai suomalaisen miehen suojassa.

      Poista
  3. Kaikki tää jauhaminen jostain ilmastonmuutoksesta on ihan ämmien hommia.

    VastaaPoista
  4. Aika huvittavaa, kun tällaisia isoja osumia tapahtuu, niin ryssä on torjunut kaikki dronit ja ohjukset ilmatorjunnallaan ja sitten torjutuista ohjuksista ja droneista alas tullut romu on sytyttänyt nämä valtavat tulipalot. Jopa monen kilometrin matkalta. Venäjä siis torjuu täydellisesti nämä Ukrainan ilmahyökkäykset, mutta oheistuote aiheuttaa usein Venäjän median mukaan pienet, jopa merkityksettömät vahingot.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kun koko varikko palaa pelkistä roiskeista, niin mitenkähän tehokkaita ne ukrinalaiset droonit olisivat osuessaan? 🤣

      Poista
    2. Hetki vielä niin Ukraina saa omat ballistiset ohjukset käyttöönsä:

      https://www.verkkouutiset.fi/a/ukraina-kehitti-mullistavan-oman-aseen-iskee-500-kilometrin-paahan/

      Poista
    3. Erinomaisia kommentteja!

      Jamppa vaan

      Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!