perjantai 27. syyskuuta 2024

Anemialääkettä

Suomen talous on kyntänyt anemian suossa jo yli puolitoista vuosikymmentä. Juuri nyt näyttää kuitenkin hiukan valoisammalta, ainakin valtiovarainministeriön muutaman päivän takaisen ennusteen mukaan. 

Talous toki supistuu vielä tänäkin vuonna, mutta rahaministeriö arvelee kuitenkin, että ensi vuonna pääsemme nauttimaan 1,7 prosentin kasvusta ja seuraavanakin vuonna lähes samanlaisesta. Tämä tulisi suureen tarpeeseen, mutta ei kuitenkaan ole syytä nuolaista ennen kuin tipahtaa, sillä VM odotti jo kuluvalle kuluvalle vuodelle kasvua, vaikkei sellaista olekaan ollut.

Tällä kertaa on kuitenkin syytä optimismiin, sillä kuluneella viikolla olemme saaneet kuulla kahdesta erinomaisesta uutisesta. Niistä ensimmäisen mukaan konepajayhtiö Valmet on sopinut chileläisen metsätalousjätin, Araucon, kanssa kokonaisen sellutehtaan toimittamisesta Brasiliaan. 

Valmetin edustajan mukaan "Suomen osuus työstä on arviolta 300 000–400 000 tuntia, joka vastaa 250 henkilötyövuotta. Tämän lisäksi valmistusyksiköt Jyväskylässä, Tampereella ja Lapualla hyötyvät tilauksesta seuraavat pari-kolme vuotta". Itse tilauksen arvo on Valmetille yli miljardi euroa.

Toinen erinomainen uutinen kuultiin eilen, kun lääkeyhtiö Orion julkaisi tiedon, jonka mukaan sen kehittämän Nubeqa-eturauhassyöpälääkkeen kuluvan vuoden markkinamyynti yhteistyökumppani Bayerin kautta ylitti miljardin euron rajan. Tätä rajaa ei mikään Orionin kehittämä tuote ole ennen saavuttanut. 

Eikä tässä kaikki, sillä yhtiön toimitusjohtajan mukaan "sekä kliininen kehitysputkemme että tutkimusputkemme ovat myös vahvistuneet viime aikoina. Tämän kehityksen myötä parannamme todennäköisyyksiä sille, että pystymme vastaamaan potilaiden moninaisiin tarpeisiin ja tuomaan uusia innovatiivisia lääkkeitä markkinalle tulevaisuudessa."

On kuitenkin selvää, etteivät kahden suomalaisen pörssiyhtiön - edes suuren sellaisen - hyvät tulokset vielä nosta koko maan taloutta, vaikka niiden voitot levittävätkin hyvinvointia myös yhtiöiden ulkopuolelle palkkoina ja sijoitusvoittoina, jotka valuvat palvelusektorilla toimiville yrityksille ja niiden työntekijöille. Hyvän signaalin ja lisäluottamusta Suomen talouden tulevaisuuteen ne kuitenkin tarjoavat. 

Ja sitä Suomessa todella tarvitaan, sillä eduskunta on parhaillaan käsittelemässä budjettiesitystä, jonka lopputulema on peräti 12,2 miljardia alijäämäinen. Toisin sanoen Petteri Orpon (kok) hallitus on ottamassa jokaista suomalaista - vauvasta vaariin - kohti yli 2 200 euroa lisävelkaa, josta on vuosittain maksettava muutaman prosentin korkoa aina siihen asti, kunnes laina on maksettu pois ilman, että sitä varten on otettu uutta lainaa. 

Näin siitäkin huolimatta, että jakopolitiikastaan tunnettu oppositiomme - eli poliitinen keskusta ja vihervasemmisto - on huutanut suoraa huutoa niistä pienehköistä julkisten menojen leikkauksista, joista hallitus on saanut päätettyä. Eikä se mitä todennäköisimmin tule vaikenemaan jatkossakaan pyrkiessään nostamaan suosiotaan kansan parissa populistisella huutelullaan. 

45 kommenttia:

  1. Kun tuolla Vihavaisen blogissa eilen keskusteltiin historiasta, totesin sen olevan politisoitunutta ja erityisesti näkökulmajargonia.
    Tapa on leimaavaa koko ihmiskunnan toimintatavoissa.
    Jos putin pelkää lännen hyökkäystä, todeten Peskovin suulla: "Tämä on signaali, joka varoittaa maita seurauksista, jos ne osallistuvat hyökkäykseen maatamme vastaan eri keinoin, ei välttämättä ydinasein, Peskov lisäsi." Voidaan puhua täydellisestä näkökulmarajoitteesta. Kysmys on nyt siitä, KUKA se hyökkääjä on??
    Ville Niinistö kohkaa IS:n sivuilla kaikkea muuta, paitsi sitä mikä on, esim. "Vihreiden pitää kyetä ajattelemaan taas isosti. Ei pidä tyytyä siihen perinteisten isojen puolueiden tarinaan, että vihreät on vain muutaman teeman marginaalipuolue."
    Sopivasti unohti oman bändinsä toimet eduskuntatalolla, todella sopivasti.
    Vihreiden todellisuusrajoitteet ovat silmäänpistäviä.
    Kun kerrot tästä lisävelasta, sekä Purran leikkauksista, puhumattakaan siitä käytävästä keskustelusta, puhumme inhimillisen rajoittuneisuuden sekä siihen liittyvän populismin ytimestä so. tyhmyydestä, tai vielä pahempaa: epärehellisyydestä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kysymykseen "kuka se hyökkääjä on" on psykohistoriallinen vastaus. Hyökkäjä on aina puolustajan oman alitajunnan tarvitsema moraalinen olkiukko, puhuuden projektio.

      Ja yhteiskunta joka joukkomitassa taantuu kollektiivisen alitajunnan ohjailtavaksi, kehittää aina sosiaalista sitovuutta vahvistavan yhteisen projektiivisen viholliskuvan. Mitä enemmän yhteiskunta kriisiytyy, sitä vahvempia viholliskuvia tarvitaan. Siksi jo "maahanmuuttajien" toiset sukupolvet ovat radikalisoituneempia kuin ensimmäiset, siksi sosiaalisesti sitovien kulttuurien ihmisillä ei ole muuta mahdolisuutta kuin jatkuva sosiopsyykkinen taantuminen ja koko ajan vahvistuva aggressio.

      Politiikka tai poliitikot eivät pysty näitä psykohistorian voimia edes ymmärtämään saati niille mitään tekemään. Politiikka puhuttelee vain yksilöitä, ja yksilöissä politiikka puhuttelee vain todellisuuspakoista "ideologista" ajattelua. Poliitikko on verbaalivirtuoosi -- nimenomaan puhutun kielen, retoriikan mestari -- ja poliittinen kieli on tunteisiin vetoavaa yliyleistävillä yleiskäsitteillä meuhkaamista -- viisaan ihmisen on turha panna toivoaan politiikkaan.

      Kuunnelkaapa nyt mitä tälläkin palstalla sanotaan. "Edellinen hallitus oli huono, tämä hallitus yrittää korjata sen tekemät virheet." Miksei sanota: Edellinen hallitus ei lupauksistaan huolimatta koskaan kertonut "maahanmuuton" kuluja, eikä nykyinen hallitus sen kummemmin tule niitä laskemaan.

      Edellinen hallitus oli säikky jo kuiskauksillekin "rasismista", mutta samoin on nykyinenkin. Mikä asiat siis ratkaisee?

      Alitajunta. Pahuuden projektiot. Ja politiikka on puhdasta ideologista stiiknafuulaa, kykyä kehitellä yliyleistäviä yleiskäsitteitä.



      Poista
    2. Oikeita lukuja ja tilastoja tarvitaan: työperäiset/turvapaikan saaneet. Määrät, työllisyys/työttömyys, kielitaito, lukutaito, koulutustaso, ansiotaso, tukiriippuvuus, uskonto, rikollisuus, jne.
      Tänne on nyt otettu väkeä kohta neljäkymmentä vuotta, joten tietoa olisi jo ylisukupolvisestikin.
      Siitä vain tutkimushakemuksia akatemialle ja Koneen säätiölle, niin saataisiin tietoa muustakin kuin julkisesta ulostamisesta.
      Vai onko niin, että maahanmuuton tutkiminen kiinnostaa vai perussuomalaisia ja Pauli Vahteraa.
      Sipilänhän piti jo laskea maahanmuuton kustannuksia, mutta se sitten jotenkin jäi.

      Poista
    3. Duoda, Duoda. Petteri Orpo tiesi 2018 että Pauli Vahteran laskelma 3,2 miljardia per vuosi on väärä luku. Petteri Orpo lupasi laittaa virkamiehet laskemaan oikean luvun. Tutkimukset jatkuvat 2024.

      Poista
    4. Akatemia ja Koneen säätiö eivät varmaankaan suostuisi rahoittamaan tuollaisia vihatotuuksia sisältäviä tutkimuksia.

      Poista
    5. Nyt alkaa Oikkosen jutut menemään hieman esoteerisiksi ja puolihulluiksi.

      "Kysymykseen "kuka se hyökkääjä on" on psykohistoriallinen vastaus. Hyökkäjä on aina puolustajan oman alitajunnan tarvitsema moraalinen olkiukko, puhuuden projektio."

      Vitut se mikään projektio ole, vaan vihollinen on se joka tulee sinun tontillesi ja yrittää tappaa sinut ja perheesi/sukusi/heimosi/kansasi. Siinä ei ole mitään projektiota vaan ihan käytännön konkreettisia tosiasioita edessä sen vihollisen kanssa. Tapa tai tule tapetuksi.

      Poista
  2. Opposition talouspolitiikka polkee lillukanvarsissa, kun se antaa ymmärtää, että 88,8 mrd euron budjetissa ei ole mitään hyvää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valtion budjetissa menot oli 55,3 mrd € vuonna 2019 kun Rinteen hallitus aloitti.

      Marinin hallitus nosti menoja niin, että budjetissa oli menoja 81,6 mrd € vuonna 2023.

      Ja kun sisään on rakennettu menoja niin 2024 budjetti paisui 88,0 ja vuoden 2025 budjetti tuohon 88,8 mrd €.

      Nousua vuodesta 2019 on 60,6% vaikka nykyhallitus tekee parhaansa saadakseen aikaiseksi säästöjä.

      Miettikääpä kukin omalta kohdaltasi, voitko lisätä menojasi muutamassa vuodessa 60%?

      Jos et siihen pysty - älä enää koskaan äänestä vihervasemmistoa. Se on tuhon tie.

      Poista
    2. Tältä sivulta kannattaa katsoa graafiset esitykset

      https://vm.fi/valtion-budjetti-lukuina

      Poista
    3. Tuosta VM:n käppyrästä kun katsoo, niin 1990-1992 alkoi tapahtumaan jotain ihmeellistä. Valtion velka alkoi nousta seuraavt viisi vuotta.

      Oliko syynä mikä? Löysän rahapolitiikan tuoma pankkikriisi? Neuvostoliiton romahdus ja somalien invaasio Suomeen?

      "Mää vaan kauhiast' ihmettelen..."

      Poista
  3. Oppositio on jo unohtanut, että edellisen vasemmistolaisen hallituksen aloittaessa velkaa oli noin 100 miljardia ja lopettaessa noin 150 miljardia. Rahaa todellakin laitettiin haisemaan ja eräskin sittemmin jopa mepiksi (olemattomalla kannatuksella) päässyt selitti silmät kirkkaina, että valtionvelka on kiinteäkorkoinen. Toinen hyvä esimerkki vasemmiston talousosaamisesta on koulusaksalla ja pääministerin tekstiviestillä hoidettu Uniper-kauppa.

    VastaaPoista
  4. Nykyinen hallitus vain ottaa lisää velkaa. Marinin hallitus sentään laittoi rajat kiinni ja vei Suomen Natoon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mitenkäs se olikaan "ei minun vahtivuorollani" Marin? ei hän olisi vienyt meitä NATO:on jos olisi saanut itse päättää, mutta kun kansan mielipide kääntyi niin populistin mieli kääntyi samalla. Hyvä niin, kerrankin näin päin.

      Poista
    2. Ei ole kovin vahvaa tuo sosialistien ideologia kun galluppi saa sen kääntymään päinvastaikseksi kuin mitä ollaan vuosikymmeniä julistettu ainoana oikeana totuutena. Vai olisiko niin että ne mielipiteet eivät olekaan oikeasti niin kovin hyvin punnittuja ja mietittyjä, kunhan vain ollaan julistettu sitä millä luullaan saatavan ääniä tyhmiltä kansalaisilta? molemmat vaihtoehdot ovat heille noloja. Persut ovat sen sijaan pitäneet kantansa asioihin median paskamyrskyssä niin pienen kuin suurenkin kannatuksen aikana, mikä on selvä ero näihin vanhoihin puolueisiin. Mielipidettä ei muuteta äänien kalastelemiseksi, kuten etenkin kepu sdp ja kokoomus tekevät kokoajan.

      Poista
    3. Marin hallituksineen oli kaikessa osaamattomuudessaan ja intersektionaalisessa feminismissään pohjanoteeraus.
      Biletys pissiksien kanssa onnistui kyllä.

      Poista
    4. Marinin hallitus ei olisi halunnut laittaa rajoja kiinni, mutta korona pakotti. Eikä viedä Suomea Natoon, mutta Venäjä pakotti. Orpon hallitus ei olisi halunnut ottaa lisää velkaa, mutta taloustilanne pakotti.

      On hyvä, etteivät päättäjät tee päätöksiään pelkästään ideologiansa pohjalta, vaan ottavat huomioon myös vallitsevat olosuhteet ja historiallisen tilanteen. Se ei ole takinkääntöä. Arvostan!

      Poista
    5. Marin kertoi jonkun juopottelureissun kootuissa selityksissä, että hän haluaa toimillaan "ravistella". Sen hän kyllä tekikin vetämällä lokaan pääministerin arvovallan. Hän kun lapsellisuuttaan ei ymmärtänyt, että hän ei edusta vain pientä itseään, vaan pääministeri-instituutiota, jonka pitäisi hallita tätä maata, eikä edustaa jotain jälkeenjääneiden teinien biletyskulttuuria.

      Poista
    6. Eikä Marin olisi halunnut juhlia jauhojengin kanssa valtion edustustiloissa, mutta myöhäisteinien jauhojengi pakotti. Eikä Marin olisi halunnut osallistua miljardien Uniper-neuvotteluihin tekstiviestillä, mutta Ruisrock ja lomailu pakotti. Eikä Marin olisi halunnut tehdä paskadiiliä EU:n tukipaketissa, mutta EU:n hännystely ja opportunismi pakotti.

      Poista
    7. Anonyymille 27. syyskuuta 2024 klo 10.26.
      Jos on jokin asia, josta voi tilanteen muuttuessa muuttaa mielensä, silloin ei julisteta virkaan tullessa että "ei minun aikanani", vaan joko ollaan hiljaa tai sanotaan että näissä olosuhteissa en ole sitä mieltä että liittyisimme. Siinä on vain se ongelma näille luiruille, että jos joutuu noin sanomaan, tulee vastaan kysymys että missä olosuhteissa sitten me liitymme. Ja sitähän nämä NATO:a aiemmin patologisesti vastustaneet ex-neukkufanit eivät halunneet missään tapauksessa määritellä, koska he oikeasti markkinoivat koko viime sodan jälkeisen ja Neuvostoliiton kaatumisenkin jälkeen että ei, emme liity ikinä, sellaista tilannetta ei tule, olemme "puolueettomia".

      No niinhän se ei ollutkaan, vaan koska tiedettiin että kokoomus ja persut kannattavat liittymistä, niin gallupin mennessä yli 50 prosentin nämä pelletkin muuttivat mieltään äänestäjien menettämisen pelossaan. Eli heidän koko ideologiansa ja kovimmatkin oppinsa ovat kaupan, jos niistä luopumalla ja päinvastaisen kannan ottamalla saa lisää ääniä tai pidettyä aiemmat. Miten ihmeessä näihin populistisiin tuuliviireihin voi luottaa missään asiassa mitä he puhuvat ennen vaaleja? no, ihan puolen vuosisadan kokemuksella tämän maan politiikan seuraamisesta, ei heihin voikaan luottaa.

      Kaikki asiat eivät ole vain ideologiaa jota pitää ajaa kuin käärmettä pyssyyn kaikesta realismista välittämättä kuten vihervasemmisto tekee yleensä, vaan on olemassa merkittävä määrä asioita jotka nyt vain ovat parempia ratkaisuja kuin niiden (ideologiset) vaihtoehdot. Persuillahan ei ole varsinaista ideologiaa, mutta heillä on näitä parempia ratkaisuja asioihin kuin mitä nämä, joilla on se hyvien ihmisten poseerauksen "ideologia", ovat ajaneet.

      Poista
    8. Olisiko ajateltavissa, että joku nykyhallituksen ministeri sanoisi, että oma kansa ensin ajattelu on vahingollista. Tai yleensä minkään hallituksen ministeri. Vaikea uskoa, mutta edellisen vasemmistolaisen kauhukabinetin MINISTERI TUPPURAINENhan noin sanoi. Että sellainen ennennäkemätön ravisteleva hallitus meillä oli.
      (No ehkä Rkp:n ministeri voisi noin sanoa nytkin, kun olisi puhe suomenkielisistä suomalaisista.)

      Poista
  5. Anemiaan auttaa rauta, siis rautaa rajalle ja ruuti käryämään. Ilmasto vähän kärsii, mutta se on tässä tapauksessa sivuseikka.

    VastaaPoista
  6. Tämähän tuntuu olevan nyt viherkommareiden ja sdp:n suosikki hokema, että Suomi on tehnyt Euroopan ennätyksen työttömyyden kasvamisessa. Sitä hoetaan kuin mantraa. Joka paikassa se käy lääkkeeksi mihin tahansa kysymykseen vastauksena.

    VastaaPoista
  7. "Talous toki supistuu vielä tänäkin vuonna, mutta rahaministeriö arvelee kuitenkin, että ensi vuonna pääsemme nauttimaan 1,7 prosentin kasvusta"

    Siis ensin annetaan talouden supistua ja kun siitä supistuneesta tilanteesta sitten saadaan jokin kasvu ja lasketaan niin prosenttiluku näyttää hyvältä.

    Näinhän se taitaa olla mutta tämä on vähän kuin hölmöläisten peiton jatkaminen.

    Enkä nyt mollaa Professorin kirjoitusta enkä nykyhallitusta vaan sitä ettei Suomessa osata asioita eikä ymmärretä eikä saada aikaiseksi talouskasvua.

    Toivottavasti Risto Murto työryhmineen saa aikaiseksi ehdotuksen, jota voitaisiin toteuttaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No annapa pari vinkkiä miten saada aikaan talouskasvua, kun osaat ja ymmärrät.

      Poista
    2. En väitä osaavani vaan Suomen kehitys vuoden 2008 jälkeen kertoo sen ettei osaamista ole.

      Poista
    3. Numeerinen talousajattelu tekee näennäiseksaktin vaikutelman, ja talousajattelumme on joukko opillisia evankeliumeja, joita voi vapaasti siteerata miten tahansa missä tahansa tilanteessa.

      Kuten laki on niinkuin se luetaan, samoin raha on niinkuin se lasketaan.

      Poista
    4. VN eilen

      Pääministeri Orpo: Suomi tarvitsee rohkeita uusia toimia kasvun vauhdittamiseksi

      https://valtioneuvosto.fi/-/paaministeri-orpo-suomi-tarvitsee-rohkeita-uusia-toimia-kasvun-vauhdittamiseksi

      Pääministeri Petteri Orpo kertoi torstaina nyt käynnistyvästä Kasvuriihi-hankkeesta, jonka tavoitteena on löytää laajasti uusia keinoja kasvun vauhdittamiseksi. Hankkeen toteuttamisesta ja politiikkasuositusten tuottamisesta vastaa asiantuntijoista koostuva valmisteluryhmä. Sen puheenjohtajaksi pääministeri on kutsunut Varman toimitusjohtajan Risto Murron.

      ”Meidän pitää etsiä uusia kasvun aihioita. Tarvitsemme ideoita ja näkemyksiä laajasti yhteiskunnasta, ja kutsumme kaikki tähän työhön mukaan. Tavoitteena on löytää konkreettisia ja toimeenpantavissa olevia kasvutoimia. Hallitus on valmis toteuttamaan kaikki järkevät ehdotukset, tulevat ne sitten oikealta, vasemmalta tai politiikan ulkopuolelta”, pääministeri Petteri Orpo sanoo.

      Poista
    5. Näissä tällaisissa "hankkeissa" on se catch että kyllä porukka tietää mitä pitäisi tehdä ja miten se tehtäisiin, mutta muutkin pitää saada vakuuttuneeksi siitä että ne asiat pitää tehdä. Ei siellä oikeasti etsitä uusia juttuja, vaan listataan niiden "asiantuntijoiden" arvovallalla ne jutut jotka tiedetään että ne pitää tehdä jos kasvua halutaan. Muuten tyhmemmät ja asioista muuten mitään ymmärtämättömät eivät usko niiden pakollisuutta ja vastustavat niitä refleksinomaisesti. Hyvin suuri osa demokraattisesta politiikasta on tätä vakuuttelua, vai miksi luulette että monet vaativat siitä ja tästä asiasta "parlamentaarista työryhmää"? ja jos vakuuttelu ei sitten onnistu, kuten hyvin usein käy, niin tämän "parlamentaarisen työryhmän" työ voidaan haudata kaikessa hiljaisuudessa ja kenenkään naama ei sen asian ajamisesta jota ei saatu läpi kärsinyt sen enempää. Eli kyseessä on myös vastuun pakoilu. Hallitus saisi kyllä ominkin voimin tehtyä nykyään vaikka millaisia muutoksia koska määrävähemmistömääräykset poistettiin jo vuosikymmeniä sitten, oppositio voi vain ulvoa, muuta se ei voi. Mutta kun niitä vakuuteltavia yksinkertaisia on niissä hallituspuolueissakin eikä niiden yhdenkään puheenjohtaja ole niissä diktaattori joka voisi vain yksinkertaisesti määrätä porukan tottelemaan ja äänestämään kuten käsketään. Tai voi, pari kertaa, sitten on se pääoma käytetty ja saattaa alkaa palli heilumaan. Ei ole täydellinen tämä systeemi, mutta kuitenkin paras mitä on keksitty jonkin vähemmistön diktatuurin estämiseksi.

      Poista
    6. Ensiksi pitää oppia puhumaan totta. Suomessa on huutava työvoimapula, sanotaan, ja sen vuoksi pitää ottaa kolmansista maista paljon uusia moniosaajia ja poistaa tarveharkinta. Sitten kuitenkin televisiossa kerrotaan, että teknisen alan tutkinnon suorittanut ja suomea loistavasti puhuva virolaisnainen ei saa muuta kuin siivoojan töitä.
      Onko niin, että Suomessa on työvoimapula vain siivousalalla, vai mistä tuo kertoo. Vai onko jostain syystä niin, että elinkeinoelämän kaipaama moniosaaja onkin kouluttamaton kielitaidoton, ehkä jopa lukutaidoton, mielellään muslimi, joka tulee puolittain valtion sosiaalitukien varassa tekemään hanttihommia.

      Poista
    7. Tämä minkä mainitsit on yksi merkillisimmistä asioista tässä maassa. Kun se kouluttamaton muslimi moniosaajakaan ei ole se tarvittu, muutenhan ei PK-seudun työttömistä olisi puolet heikäläisiä eli ulkomaalaisia. Oikean osaajanhan ei kannata täällä työttömäksi jäädessään tänne jäädä, vaan suunnata maailmalle koska täällä elintaso putoaisi niin alas ettei se ole oikean osaajan tavoitteissa. Ja oikeasti eiväthän ne oikeat osaajat edes tänne tule koska nettopalkka, ostovoima ja ikävä ilmasto. Ja kahteen ensimmäiseen vaikuttaa ylivoimaisesti eniten meidän tolkuton verotus ja siihen verotukseen taas julkisen puolen koko, sama määrä porukkaa kuin Kanadassa joka on sentään 40 miljoonan asukkaan maa. Ja toisena suurena tekijänä verotuksen kovuuteen on se että poliitikot ja julkinen puoli syytää rahaa aivan merkityksettömiin ja toisarvoisiin asioihin. Vai väittääkö joku että Helsingissä on koulut ja terveyden sekä vanhusten hoito aivan loistavalla tasolla? ei ole, silti syydetään rahaa aivan tolkuttomasti, kymmeniä miljoonia vuosittain joidenkin ympäri vuoden suliin ja sileisiin polkupyöräilyreitteihin pitkin tunneleita ja siltoja, ilman inhottavia mäkiä sun muita hikeä aiheuttavia inhotuksia.

      Poista
    8. Ja valtiovarainministeri Purra kutsui kaikki verotusasiantuntijat pohtimaan yhdessä verotuksen uudistamista siten ettei verojen tuoma raha lopu pitkällä eikä lyhyellä tähtäimellä ja että verotus ei kiristy kohtuuttomasti missään tuloluokassa eikä millään yhteiskunnan sektorilla.
      Huru-ukko

      Poista
    9. Kun kuunteli taannoin Honkasaloa a-studiossa, kävi selväksi, että hänelle kaikki maahanmuuttajat ovat samanlaisia, eli he parantavat huoltosuhdetta pelkällä läsnäolollaan ja määrällään. Sillä ei tuntunut olevan merkitystä, ovatko he tulleet työn vuoksi vai turvapaikan. Honkasalollehan kelpaavat myös laittomat paperittomat, koska hän on Helsingin valtuustossa pannut parin muun ruudinkeksijän (Wallgren ja Stranius) kanssa aikoinaan vireille paperittomien terveydenhoidon ja muun hyysäämisen.
      Kun vihervasemmiston ajatusmaailma on yleensä suurinpiirtein tuolla tasolla, ei siltä suunnalta ole mitään järkevää odotettavissa maahanmuuton suhteen.

      Poista
    10. Ettei menisi ketju liian toiveikkaaksi niin muistetaan että myös EK haluaa Suomeen 40 000 uutta osaajaa vuodessa. Ei siis 30 000 tai 50 000, jostakin syystä. Selvästi asiantuntijaorganisaatio tämäkin.
      -jussi n

      Poista
  8. Ainut lääke on erota eu:sta, sillä tässä maassa ei enää oikeaa itsenäisyyttä ole ollut vuosiin ja kohta eu vie loputkin. Heti pitäsi irrottautua eu;sta ja myöskin yk:sta. Yk:ta vetää terroristimaat, venäjä, valkovenäjä, turkki ja Suomi ei päätä yhtään mitään, vaan kaikki tuolla tehdään Suomea vastaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin ylimpiä globaalikommunisti-roistoja kumartavat maanpetturit ujuttivat Suomen tulevaan EU-diktatuuriin eli "huomispäivän Super-Neuvostoliittoon", kuten itävaltalainen poliitiikantutkija Karl Steinhauser jo runsaat 30 vuotta siteen kirjoitti:

      Valtiopetokset Suomessa,
      https://www.jormajaakkola.fi/valtiopetokset;
      suomenhistoriaa.blogspot.com/2011/12/suomi-liittyi-euhun-salaten-ja.html

      Poista
    2. Tälläkin palstalla on muka fiksuja ihmisiä, mutta kaikki ovat nielleet globaalikommareiden velkaorjuuden mukisematta. Kukaan ei tunnu kykenevän, haluavan tai uskaltavan pohtia sitä peruskysymystä, kenelle olemme velkaa ja miksi.

      Kun maailmanvaluutta dollari ei ole ollut yli puoleen vuosisataan kultaan sidottu, eliitti on saanut näpelöidä sen arvoa mielin määrin ja "lainata" luomaansa rahaa hatusta vedetyllä korolla. Sama rikkaiden paskasakki keinottelee pörssillä ja kerää finanssipeleillään työtätekevien rahat. Kansa vaan maksaa mukisematta niin kohoavat verot kuin esimerkiksi energian siirtomaksut, joita siat korottavat persetuntumalla ja ilman oikeaa tarvetta, ahneuttaan.

      Poista
    3. Hups. En lukenut kaikkia kommentteja ennen kuin näpyttelin yllä olevan. Heti seuraavissa kommenteissa olivatkin järki-ihmiset kertomassa talouden tosiasioita.

      Poista
    4. Kuka tätä velkarulettia oikein pyörittää, globaalikommarit, eliitti, rikkaiden paskasakki vai siat ? Vai ovatko he yksi ja sama asia.

      Poista
  9. Kokoomuksen Katainen melkein tuplasi valtionvelkamme kahden hallituskautensa aikana.
    Oliko hän kahdessa Bilderberg-kokouksessa vieraillessaan saanut Rotschildilta ohjeen lisätä Suomen valtionvelkaa mahdollisimman paljon?
    Rotschildin velkaponzi-korttitalo oli useita vuosia sitten - kaikkien muiden pyramidihuijausten tapaan - väistämättömän romahduksen partaalla, kunnes nuo maailmanvaltiaat Rotschild, Rockefeller & Co keksivät, että pakotetaan valtiot ottamaan valtavat määrät lisävelkaa, kun pakotetaan ne ottamaan elätettävikseen massiiviset määrät kolmansista maista peräisin olevia pakolOisia. Vähintäänkin läntistä maailmaa orjuuttava Rotschildin velkaponzi-rahajärjestelmä kun ei tuota KORKOJEN maksamiseen tarvittavaa rahaa, jonka siis on pakko aina olla jonkun ottamaa velkaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vähintäänkin läntistä maailmaa orjuuttavasta Rotschildien velkaponzi-rahajärjestelmästä on erinomainen artikkelisarja Partisaani-sivustolla.
      Artikkelisarjan viimeinen osa:
      https://www.partisaani.com/news/business/2024/02/24/taydellinen-raha-osa-6-tuottamaton-tyo/

      Poista
    2. Kokonaisia valtioita, kuten Britanniaa ja Ruotsia, keikuttaneella massiivisella valuuttakeinottelullaan rikastunut Rotschild-agentti George Soros on pitkään rahallisesti tukenut "hyväntekeväisyys"-järjestöjä, jotka avustavat pakoLoisia Afrikasta Välimeren yli Eurooppaan.
      Varmaankin samalla asialla tuottoisaa liiketoimintaa harjoittavat ihmissalakuljettajat kokevat tuon Soroksen "pelastuslaivaston" kilpailijakseen!

      Viher- ja muut kommarit sekä varsinaiset "ihmisoikeus"-talibanit huutavat kovaäänisesti, että noiden pakolOisten "turvapaikan" saaminen on "ihmisoikeus". Noita hyvesignaloijia ei hetkauta karvan vertaa se, että pakolOismassojen elättämisellä Suomen valtiontalous on saatettu melkein konkurssin partaalle.
      Ks. "Hollantilaistutkimus: Maahanmuutolla rajut kustannukset – Tätä Suomessa ei ole selvitetty",
      https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/d9403997-b5cc-4315-9957-46e42a3edf56

      Suomessa kylläkin Pauli Vahtera on ansiokkaasti selvittänyt asiaa:
      https://www.vahtera.blog/post/kallis-ja-vaarallinen-turvapaikkateatteri-lopetettava-osa-1
      https://www.vahtera.blog/post/kallis-ja-vaarallinen-turvapaikkateatteri-lopetettava-osa-2

      Poista
  10. Näissä puheenuoroissa toistuvat talousajattelumme keskeiset käsitteet, kuten tuotto ja velka, ja jo pitkään kaikki politiikka on ollut talouspolitiikkaa, jolle on jo muodostunut uskonnollinen gloria, niin että poliitikot eivät tohdi kyseenalaistaa edes sitä mitä valtiovarainministeriön virkamiehet pienissä päissään pähkäilevät -- kukaan ei puhu talousajattelusta aikalaisjärjen synkimpänä harhana, vaan kaikki kilvan koettavat esittää omaa erinomaisuuttaan talousongelmien ratkaisijoina.

    Kun sosialistinen leiri romahti, se tulkittiin yleisesti kaipitalstisen markkinatalouden historiallisena voittona. Sitähän se ei ollut, mutta eurooppalaisella uudella ajalla syntyneen talousrationaliteettimme kokokuvaa ei kukaan ole toistaiseksi osannut hahmottaa niin että tilanteen koko järjettömyys paljastusi yleisemmin.

    Raha ei todellakaan enää synny työstä, vaan raha syntyy nimenomaan "velkana", joka sitten synnyttää työtä, joka ei koskaan tuota arvoaan takaisin. Talouskasvu on de facto velkasummien kasvua, ja mitä enemmän teemme töitä, sitä enemmän maailmaan syntyy velkaa. Kymmenen kertaa ahkerampi työnteko synnyttää satakertaisen summan valtionvelkaa. Ei ole niin kuin joku poliittinen neropatti onnettomasti muotoili, "ettei valtionvelkaa tarvitse maksaa takaisin", vaan on vielä totaalisemmin niin, ettei "velkana" luotua raha-arvoa koskaan voida maksaa "takaisin".

    Suuret muutokset raha-ajattelussa tapahtuivat samoina vuosina kuin itäblokin näennäisesti vaihtoehtoinen talousajattelu romahti. Suuri lama 1990 muutti de facto lopullisesti kaiken. Sen jäljiltä maailmantalous on muuttunut totaalisesti tunnustuksellisestksi uskonnoksi, jolla ei ole enää muuta kuin tunnustuksellisen uskonnon yhteyksiä reaalitodellisuuteen. Valtionvelka on todellisuudessa uusi, demokratian jälkeinen hallitusmuoto.

    Meillähän lamavuosien tapahtumat ovat edelleenkin käsittelemättä -- on yritetty omaksua "uusia realiteetteja", ja poliitikot ovat opetelleet uusia sanankäänteitä joilla vedota hartaasti taloususkovaiseen hurskaaseen äänestäjäkuntaan. On selvä ettei nykyinen numeerisen velan määrän kasvattamisen perustuva systeemi voi jatkua loputtomiin, mutta mielenkiintoista tulee olemaan millä moraalivalinnoilla systeemivirheet lopulta tullaan korjaamaan. Se joka joskus sanoi, ettei jumalia tarvita minkään hyvä tekemiseen, mutta todellista pahuutta tehtäessä tarvitaan aina jumalia, oli pelottavan oikeassa. Jotainhan taloususkonnon uskonnollisesta peruslaadusta kiinni pitäminen enteilee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Meillähän lamavuosien tapahtumat ovat edelleenkin käsittelemättä",
      Nyt jo edesmennyt kauppatieteiden tohtori Heikki Urmas sanoi eräässä kirjassa saaneensa luotettavalta taholta tiedon, että Mauno Koivisto tietoisella tarkoituksella vahvan markan politiikallaan aiheutti 1990-luvun alun tuhoisan laman, joka sitten meni "överiksi". Urmaksen mukaan Koiviston tarkoitus oli saada Kokoomus syylliseksi lamaan ja siten pienentää Kokoomuksen kannatusta vaaleissa.
      Todellakin nuo "lamavuosien tapahtumat ovat edelleenkin käsittelemättä" JULKISUUDESSA ja suomalaisille suuren tuhon aiheuttanut Koivistoa kunnioitetaan suurena valtiomiehenä.
      Taloudellisen tuhon lisäksi on otettava huomioon ne kärsimykset, jotka arviolta 13000 itsemurhan tehneet yrittäjät ja näiden omaiset joutuivat kokemaan.
      Blogisti Erkki Aho, laman uhri itsekin, on kirjoittanut paljon Koiviston aiheuttamasta lamasta, esim.
      "Elinkelpoiset yritykset jätettiin pankkien mielivallan kohteeksi",
      https://suomenhistoriaa.blogspot.com/2011/10/elinkelpoiset-yritykset-jatettiin.html

      Poista
    2. On arvioitu, että M.Koiviston tarkoituksellisesti aiheuttaman talouslaman seurauksena PYSYVÄSTI menetetyt työpaikat olisivat laskettavissa jopa sadoissa tuhansissa, kun suuri määrä elinkelpoisiakin yrityksiä ajettiin pankkien avustuksella konkurssiin.

      Poista
    3. Koiviston lama aiheutti massatyöttömyyden, joka johti myös kansan moraalin luhistumiseen. Sen seurauksena työttömyys ei ollut enää stigma, vaan siitä tuli sosiaalitukien myötä yksi elinkeino muiden joukossa. Kukaan ei tunne enää häpeää työttömyydestä, koska nyt lasketaan tarkkaan, että on ihan ok ja oikeus olla tukien varassa kotona, jos töissä ollen saisi ehkä vain hiukan enemmän. Ei ole enää kunnia-asia elättää itsensä omalla työllään.

      Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!