lauantai 16. helmikuuta 2013

Kaisa Mäkäräinen kohti uusia seikkailuja

Ampumahiihdon kirkkain suomalainen tähti on parin vuoden takainen maailmanmestari ja maailmancupin voittaja Kaisa Mäkäräinen.Valitettavasti hän ei ole menestynyt tänä vuonna Nove Mestossa järjestetyissä ampumahiihdon MM-kilpailuissa yhtä hyvin kuin monesti aiemmin, vaan on jäänyt ainakin toistaiseksi kokonaan palkintopallin ulkopuolelle. Toki hän on saavuttanut hienoja sijoituksia, mutta tuskin omien odotustensa tai ainakaan toiveidensa mukaisia.

Näin siitä huolimatta, että Kaisan toiveita varmasti nostattivat muutama viikko sitten maastohiihdon SM-kilpailut, joissa hän päihitti maailman kärjen tuntumassa kilpailevat maastohiihtäjämme Riitta-Liisa Roposen ja Riikka Sarasojan Jämin vaativissa maastoissa. Toki jälkimmäisten kroppa lienee ollut enemmän jumissa kuin kuntonsa pari viikkoa aiemmaksi tähdänneellä Mäkäräisellä, mutta siitä huolimatta Kaisan suoritus kohahdutti koko hiihtourheilua seuraavaa penkkiurheilijakansaa.

Totuuden nimissä on sanottava, ettei Kaisan mitalinmetsästys Nove Mestossa ole hiihtovauhtiin kaatunutkaan, vaan ampumapenkan toimintaan. Mutta sellaistahan ampumahiihto on - voittaakseen hiihtäjän on onnistuttava sekä ladulla että ampumapenkalla. Ja huoltoryhmän vielä voitelukopissa. Näin ei ole tällä kertaa käynyt, vaan voittojuhlia ovat viettäneet muut. Ja Kaisa on kerta toisensa jälkeen joutunut siirtämään mitalinnälkäisen katseensa kohti tulevaisuutta. Ehkäpä sunnuntain yhteislähtökilpailu muuttaa tilanneteen.

Ja jos ei, niin seuraava tilaisuus Kaisalle on edessä aivan pian. Jämin SM-hiihtojen voitto nimittäin toi Kaisalle edustuspaikan myös ensi viikolla alkaviin maastohiihdon MM-kisoihin. Kuluneen viikon pettymykset varmasti motivoivat Kaisan hirmuiseen yritykseen Val di Fiemmen vapaan hiihtotavan kympillä tiistaina 26. helmikuuta.

Pystyykö hän siellä voittamaan nyt huippukunnossa olevat maastohiihtäjät - Björgenin, Kowalczykin, Johaugin ja lisäksi suomalaiset huiput Roposen, Sarasojan ja Lähteenmäen? Se on epätodennäköistä, mutta ei mahdotonta. Vastaavan tempunhan teki aikanaan norjalainen ampumahiihtäjä Lars Berger - tosin lumisateen ja lähtöpaikkansa avustamana.

Realistisesti ajatellen Kaisan maastohiihtomitali olisi siis jättiyllätys, mutta siitä huolimatta Mäkäräinen lähtee ladulle mitalinkiilto silmissään. On nimittäin todennäköistä, että vapaan kympin kahdelle parhaalle suomalaiselle on tarjolla kaksi päivää myöhemmin hiihdettävän viestin kolmos- ja nelososuudet. Mikäli niistä toiselle onnistuu nousemaan, on Suomen naisten kovan tason seurauksena mitali hyvin todennäköinen.

Mäkäräisen osalta tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että joko Roponen, Sarasoja tai Lähteenmäki olisi voitettava, sillä perinteisen osuuksille valittaneen Anne Kyllönen ja jompi kumpi kaksikosta Aino-Kaisa Saarinen ja Kerttu Niskanen. Karsintaa on siis silläkin puolella, mutta koska kaikki kolme ovat päätoimisia maastohiihtäjiä, ei tähän taisteluun liity samanlaista dramatiikkaa kuin karsintaan vapaan osuuksista, jossa haastaja tulee maastohiihdon ulkopuolelta.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Kaikuja 1930-luvulta
Naiset suosimalla yhteiskunnan huipulle!
Hiihtäminen on parasta liikuntaa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!