keskiviikko 11. heinäkuuta 2012

Soini maailman huipulle - Katainen pelkää

Tänä-aamuna kuulimme kaksi EU-talouteen liittyvää uutista. Niiden mukaan Soini on uhka maailmantaloudelle ja Katainen pelkää.

Siis mitä?

Yhdysvaltalainen talouslehti Business Insider listaa joukon maailman huippupoliitikkoja mukaan lukien Yhdysvaltain presidentin, Saksan liittokanslerin, Englannin ja Ranskan pääministerit sekä joukon merkittäviä taloushenkilöitä. Joukossa on sijalla seitsemän Timo Soini. Tarkoittaako tämä siis sitä, että Soini on merkityksellään noussut maailman politiikan huipulle? Mielenkiintoista.

Katainen puolestaan on itse antanut lausunnon. Sen mukaan kaikki europoliitikot pelkäävät ja haluavat siksi viimeiseen saakka pelastaa eurojärjestelmän. Pitääkö tämä siis ymmärtää niin, että Euroopan talouspolitiikkaa tehdään täydellisessä paniikissa. Mielenkiintoista tämäkin, joskaan ei yllättävää.

Syy Soinin listaamiselle on se, että hän on pitkään kertonut, ettei Euroopan kriisinhoitojärjestelmä tule onnistumaan - ja merkittävä osa Suomen kansasta on sanoman uskonut. 

Vielä vakuuttavammaksi suomalaisen oppositiojohtajan on tehnyt se, että hänelle on antanut sivustatukea moni taloustieteilijä,
viimeksi Aalto-yliopiston professori Vesa Puttonen vaati selvitettäväksi Suomen eurojärjestelmästä irtautumisen tapaa ja hintaa. Samassa yhteydessä hän sanoi: "Eurouskovaiset poliitikot ja etenkin komissio elävät omassa haavemaailmassaan. He katsovat tätä poliittisena kysymyksenä, kun tämä on nimenomaan talouskriisi". Onko tuo siis ihme, että paniikki iskee?

Itse
totesin helmikuussa, että kevätvaalien 2011 kokonaissaldo on ollut erinomaisen positiivinen. Business insider yhdessä Jyrki Kataisen kanssa näyttää vahvistavan johtopäätökseni: ilman jytkyn tarjoamaa varoittavaa esimerkkiä olisivat paniikkiin joutuneet europoliitikot voineet peloissaan syöstä koko taloudellisesti terveen Euroopan varallisuuden eteläisen Euroopan ahnaaseen kitaan ilman ensimmäistäkään selvää ajatusta.  

Soinin kaltaisten poliitikkojen uhka on sentään voinut edes hidastaa tämän mielettömän lauman etenemistä ja saanut heidät siirtämään hilkun vastuuta myös laman aiheuttajille - Etelä-Euroopan poliitikoille ja keskieurooppalaisille pankkiireille. Toki pääsuunta ei ole muuttunut - sen voivat muutta vain Euroopan kansalaiset aikanaan kohdalle tulevissa vaaleissa.  Toivottavasti paniikki ei ehdi johtaa lopulliseen tuhoon ennen sitä.


Lopuksi panen ylös sivuhuomautuksena, että neuvoin syyskuussa 2011 Kataiselle ja Alexander Stubbille, miten heillä olisi tilaisuus nousta historian lehdille. Peloissaan he eivät tarttuneet tilaisuuteen, mutta herroille tuolloin ehdottamallani linjalla toimien Timo Soini näyttää nouseen kansainvälisen politiikan huipulle. Mielenkiintoista! 


Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
EU:n kriisinhallinta selkokielellä
Välikysymyksestä
Suomalaisesta poliitikosta itsenäisenä päätöksentekijänä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!