keskiviikko 7. syyskuuta 2011

Kataisen ja Stubbin tilaisuus on koittanut!

Juuri äsken TV:ssä keskustelutettiin Jaakko Kianderia ja Stefan Törnqvistiä Kreikan tilanteesta. Nämä talousviisaat vahvistivat kuin yhdestä suusta sen, mitä olen tänne kirjoittamalla toitottanut jo pitkään: Kreikka ei tule selviämään ongelmistaan, joten maan tukemisesta ei ole kuin haittaa EU:n taloudelle. Tämä johtuu sekä maan taloudellisen kurimuksen syvyydestä, että maan asukkaiden asenteesta.

Kiander ja Törnqvist totesivat, että mikäli Kreikan kriisiä pitkitetään tukipakettien avulla tarpeeksi pitkälle, eskaloituvat ongelmat sellaiseen pisteeseen, että koko EU:n perusteet tärisevät ja euro valuuttana saattaa jopa romahtaa. Näin siksi, että nykypolitiikan seurauksena EU tuhoaa ripeällä tahdilla omaa varallisuuttaan samalla kun Kreikka vain lisävelkaantuu. 

YLE:n keskustelussa myös Suomen vaatimia vakuuksia pidettiin järkevinä. Tai oikeastaan, muistinvaraisesti lainaten, sivistyneenä keinona sanoa ei Kreikan lisätuille. Tästä saanemme kiittää kevään vaalitulosta. Henkilökohtaisesti pidän sitä osoituksena suomalaisen demokratian toimivuudesta.

Keskustelun aikana arvostetut talousmiehet totesivat myös sen, ettei Kreikan kaatuminen aiheuta Euroopan laajuista talouskriisiä, mikäli maata luotottaneet pankit kuitenkin pelastetaan pankkituen keinoin. Miehet olivat siis kanssani samoilla linjoilla, vaikka eivät ehdottaneetkaan keinoksi suunnattua osakeantia, kuten itse olen tehnyt. Joka tapauksessa Olli Rehnin tämänpäiväinen ulostulo vahvistaa, että näiden pankkien pelastamiselle alkaa olla tarve, vieläpä pikainen sellainen.

Summa summarum, talousviisaat ovat puhuneet, ja heidän puheensa on selvää ja myös terveen maalaisjärjen mukaista. Enää vaaditaan, että Suomen ja muun Euroopan johtavat poliitikot ymmärtävät asian. Ja ryhtyvät toimiiin. Samalla EKP:n veronmaksajia halveksivan rahapolitiikan tulee johtaa pankin johdon toimien tutkintaan ja mahdollisten rikollisten rankaisuun. Joka tapauksessa on selvää, ettei pankin pääjohtaja voi enää nauttia työnantajansa, eli EU:n veronmaksajien luottamusta, vaan hänen tulee väistyä - mitä pikemmin, sen parempi.

Lopuksi annan vihjeen Suomen pääministerille Jyrki Kataiselle ja kansainvälisesti näkyvälle poliitikollemme Alexander Stubbille. Nyt olisi tarjolla todellinen mahdollisuus nousta historian lehdille. Taitavina poliitikkoina ja EU:n suurimman poliittisen ryhmän jäseninä he voisivat tilanteen vakavuuden ymmärrettyään ja niin halutessaan astua Euroopan Unionin johtoon ja viedä sen vaikeuksista voittoon. Onhan selvää, että EU:n ja euron pelastamiseksi tarvitaan juuri nyt johtajuutta kääntää Unionin politiikka kohti tervettä markkinataloutta. Sen ensiaskeleena Kreikan tukemiselle sanotaan yksinkertainen "ei", ja annetaan maan ajautua velkasaneeraukseen. Samalla EU:n taloustoimet on ohjattava EKP:n ja muiden Kreikkaa luotottaneiden pankkien pelastamiseen sekä Unionin talouselämän nostamiseen uuteen lentoon. Tämä kaikki vaatii vain tosiasioiden tunnustamista ja sen mukaista poliittista johtajuutta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!