perjantai 29. heinäkuuta 2011

Mitä on vihapuhe?

Monet yhteiskunnalliset vaikuttajat, kuten Paavo Arhinmäki, Erkki Tuomioja, Eva Biaudet ja Ville Niinistö, ovat  ilmaisseet halunsa kieltää vihapuhe. Erityisesti he ovat huolissaan perussuomalaisista kansanedustajista ja nettiin kirjoittavista.

Minulle ongelmaksi on kuitenkin jäänyt mitä he oikein tarkoittavat. Onko tämä tai joku muu blogi vihapuhetta? Tai ovatko esimerkiksi Helsingin Sanomien, Iltalehden, Turun Sanomien tai Uuden Suomen artikkelit tai niiden keskustelupalstoille ilmaantuvat kirjoitukset vihapuhetta? Entä homma-foorumin keskustelut? Tai ovatko Suomi24:llä käydyt keskustelut vihapuhetta? Entäs nyrkkeilijöiden keskustelufoorumilla yleiset toiveet jonkun nyrkkeilijän tyrmäämisestä?

On tietenkin itsestään selvää, ettei ketään saa uhata tappamisella tai väkivallalla. Yhtä lailla selvää pitäisi olla, ettei sellaiseen yllyttäminen tai perättömien tietojen levittäminen toisesta voi mitenkään olla hyväksyttävää. Tätäkö nämä vaikuttajat tarkoittavat?

Vai tarkoittavatko he jotain muuta? Onko heidän mielestään vihapuhetta sanoa, ettei halua verorahoillaan elättää jotain toista? Onko vihapuhetta sanoa, että tilastojen mukaan joihinkin kulttuuripiireihin kuuluvat henkilöt raiskaavat enemmän kuin joihinkin toisiin kuuluvat? Entä jos sanoo, että pelkää raiskausten lisääntyvän mikäli kyseiseen kulttuuripiiriin kuuluvien ihmisten määrä Suomessa lisääntyy? Onko vihapuhetta sanoa, että amerikkalaisissa mittauksissa juutalaiset ovat osoittautuneet huomattavasti mustia älykkäämmiksi? Onko vihapuhetta sanoa, että pitää suomalaista kulttuuria enemmän hyvinvointia tuottavana kuin somalialaista? Entä onko vihapuhetta sanoa, ettei halua Suomessa tehtävän naisten ympärileikkauksia? Tai että haluaa rikoksia tehneet maahanmuuttajat poistettavaksi maasta? Tai että pelkää homoseksuaalien joutuvan vaikeuksiin mikäli maahan syntyy muslimienemmistö? Tai että epäilee sananvapautta rajoitettavan joissain asioissa? Tai onko vihapuhetta pohtia Norjan traagisten tapahtumien syitä? Tai toivoa Breivikille mahdollisimman kovaa rangaistusta? Ja niin edelleen...

Olisi siis toivottavaa, että yhteiskunnallisten vaikuttajien joukko vihapuheisiin kantaa ottaessaan myös määrittelisi mitä se sanomisellaan tarkoittaa. Muuten on vaarana, että heidän sanomansa sivuutetaan turhanaikaisena sanahelinänä.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Hirvittävä tragedia poikii älyllistä epärehellisyttä
VTT:n johtajat tietovarkaissa

13 kommenttia:

 1. Vihreän langan kolumnisti paperoi 90-luvulla Helsingin
  "Aseisiin toverit - tappakaa porvarit" ja "Ampukaa Esko Aho" -julisteilla. Voiman kolumnisti taas on saavuttanut maineensa esimerkiksi sellaisilla riimeillä kuin "Ville Itälä pitäisi ampuu puukottaa ja kuristaa" ja "Milla Rautio, sut pitäisi raiskaa Moralla". Arvostettu runoilija ja kulttuuripersoona taas halua tunkea erinäisiä esineitä, mm. pesäpallomailoja ja lecasoraharkoista veistettyjä hakaristejä kokoomuspoliitikkojen perseisiin. Jostain syystä tätä kutsutaan vain yhteiskuntakritiikiksi.

  VastaaPoista
 2. Onko vihapuhettaki tämäki mitä eräs bloggari kirjottelee; persuille joutas mennä luoti korvasta sisään ja toisesta ulos ja en voi elää jos persut elää, tai haaveilee koulukiusaajiensa lasten tappamista, tai käskee hakata jonkun tyttöystävänsä sairaalaan, ja niin edespäin ..

  VastaaPoista
 3. Vihapuheeksi on kait aika selkeästi luettu kuuluvaksi kansanryhmää, rotua, uskontotaustaa tms. leimaava agressiivinen tai alentava ilmaisu.

  Jos sanoo että islamilaiset ovat raiskaajia tai että islamilaiset ovat pedofiilejä, niin syyllistyy vihapuheeseen.

  Jos ilmaisee saman asian muutamalla koukerolla ja laittaa perään vastuuvapauspykälän, niin syyllistyy edelleen vihapuheeseen.

  Jos kirjoittaa tilastosta, että tietty kansanosa esiintyy suhteellisesti korkealla raiskaustilastoissa ei ole vihapuhetta ellei kirjoitukseen sisälly suoraan tai implisiittisesti väittämää että ko. väestöryhmä on raiskaajia.

  Itse asiassa vihapuhetta ei ole ollenkaan vaikea erottaa muusta puheesta ellei sitten itse tahdo olla sokea sen suhteen.

  VastaaPoista
 4. Ei minulla ole vaikeuksia tietää mikä on vihapuhetta, mutta sen sijaan en tiedä mitä näkyvillä olleissa kommenteissa vihapuheella tarkoitetaan. Tarkoitetaanko sillä edellä kuvaamiasi asioita vai jotain muuta.

  VastaaPoista
 5. Jos ei näe vihapuhetta Homma-foorumilla niin silloin on suuria vaikeuksia haluta nähdä aurinko siellä missä aurinko on.

  VastaaPoista
 6. Kyllä homma-foorumilla näkee vihapuhetta kuten kaikilla muillakin internetin keskustelufoorumeilla. Pääosin keskustelu siellä on kuitenkin erittäin merkittävästi asiallisempaa kuin julkisuudesta voisi ymmärtää.

  VastaaPoista
 7. Homma-foorumilla (missä muuten järjestelmällisesti poistetaan kaikki vähänkin erimieltä asioista olevat) ei millään henkisesti terveellä pohjalla toimiva voi nähdä että "siellä on kuitenkin erittäin merkittävästi asiallisempaa kuin julkisuudesta voisi ymmärtää."

  Homma-foorumi on keskustelun irvikuva moderoinnissaan ja asiallisuuden irvikuva uuskielisine (mokuttajat yms,) fraaseineen.

  Ylläpito järjestelmällisesti ajaa omaa agendaansa mikä on avoimen islamofobinen, homofobinen ja demokratiafobinen yhden totuuden halpa manifesti.

  VastaaPoista
 8. Sinulla on oikeus omaan mielipiteeseesi. Satunnainen lukija voi käydä hommafoorumilla itse katsomassa millaista keskustelu siellä on. Kun se on helposti tehty on sen arviointi tässä turhaa.

  VastaaPoista
 9. Se että Homma-foorumilla editoidaan kaikki "väärät" kirjoitukset ei ole minun mielipiteeni, vaan se on fakta

  Se että Hommafoorumilla kaikki "väärin" ajattelijat ovat "mokuttajia", "kukkahattutätejä", "viherstalinisteja" jne. ei ole minun mielipiteeni, vaan se on fakta Ja siellä se nimitys yksistään riittää mitätöimään mitä hyvänsä.

  Se, että Hommafoorumilla ei sallita keskustelua, vaan ainoastaan yksiviivainen vihapuhe, ei ole minun mielipiteeni, vaan se on fakta.

  Minulla on oma mielipiteeni ja minulla on siihen oikeus, mutta ei taatusti Hommafoorumilla. Se on fakta.

  Sinulla on tietenkin oikeus mielipiteeseesi ja luultavasti saisit sen ilmaista sillä foorumillakin.

  VastaaPoista
 10. Jokainen voi käydä itse katsomassa hommafoorumilla esimerkiksi nimimerkki "Intensen" kohtelua. En muista että hänen maahanmuuttomyönteiset kommenttinsa olisivat koskaan (tai ainakaan yleensä) johtaneet häntä ongelmiin foorumilla. Nähdäkseni moderaattorit ovatkin pyrkineet puuttumaan niin sanottuihin trollaajiin ja henkilöihin jotka esittelevät perustelemattomia ja moneen kertaan vääriksi osoittautuneita väitteitä - eivät sinänsä asioihin. Olen kuitenkin kanssasi samaa mieltä siinä että moderaattorit ovat tässä suhteessa olleet "liian tiukka pipo päässä".

  VastaaPoista
 11. "Minulla on oma mielipiteeni ja minulla on siihen oikeus, mutta ei taatusti Hommafoorumilla. Se on fakta."

  Tästähän nämä vihapuheet kumpuaa, Hommafoorumilla ei saa olla mielipidettä, mutta suvaitsevaisella äärivasemmistolaisella saa!

  VastaaPoista
 12. Epämääräisyys on tarkoituksellista vihapuheessa, rasismissa ja viharikoksissa. Kun kansalaiset eivät ymmärrä milloin rikkovat lakia, niin pelko pakottaa itsesensuuriin sekä internetin kirjoituspalstojen ylläpitäjien sensuuriin eli käytännön sananvapauden kaventumiseen. Määrittelemättömyys myös antaa poliitikoille ja politisoituneelle oikeuslaitokselle mahdollisuuden soveltaa termejä kulloisenkin poliittisen tarpeen mukaan.
  Sananvapaus joko on tai sitten sitä ei ole.

  »Sananvapaus ei pelkästään kata sellaisia tietoja ja ajatuksia, jotka otetaan myötämielisesti vastaan, joita pidetään vaarattomina tai joihin suhtaudutaan välinpitämättömästi. Sananvapaus kattaa myös sellaiset viestit, jotka loukkaavat, järkyttävät tai häiritsevät valtiota tai jotain sen väestön osaa. Tätä vaativat tuomioistuimen mukaan moniarvoisuus, suvaitsevaisuus ja avarakatseisuus, joita ilman ei ole kansanvaltaista yhteiskuntaa.»
  (Handyside 7.12.1976 A 24 ja Grigoriades v. Kreikka 25.11.1997.)

  Elämme vaa'ankieliaikakautta, jossa vapaa länsimainen demokratia ja hyvinvointi ovat vaarassa monella tapaa.

  VastaaPoista
 13. Vihapuhe on sitä että arvostelee homoutta, polyamoriaa, vihreää puoluetta ja poliitikkoja, monikulttuurisuutta, Eu:ta puhumattakaan mamuista ja Islamin uskosta.

  Vihapuhetta ei ole että Julkisesti nimittelee perinteisiä arvoja kannattavia ihmisiä kuten persuja junteiksi,homofoobisiksi, heidän mielipiteitään ihan henkilökohtaisella tasolla nimi mainiten aivopieruiksi jne. Päivi Räsästä saa solvata niin paljon kuin haluaa, samoin Soinia ja muita persuja, Mika Niikkoa, ennenkaikkea uskovaisia ja heidän sanomisiaan vääristellä ja uhata tappaa.

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!