keskiviikko 1. huhtikuuta 2020

Geenieditoitu kotka

Yleisradio kertoi, että maailman maat yrittävät saada lajien sukupuutot loppumaan kansainvälisellä sopimuksella. Tämä on tietenkin hyvä asia, vaikka juttu unohtikin sen, että jokainen sukupuuttoon kuoleva laji tarjoaa evoluutiolle mahdollisuuden kehittää sen tilalle uuden lajin.

Tai ihmiselle. Eilisessä Scinence-lehdessä oli nimittäin juttu siitä, kuinka kiinalaisen He Jiankuin johtama tutkijaryhmä oli vertaillut lintujen ja krokotiilien eli muinaisten dinosaurusten jälkeläisten sekä niiden sukupuusta viimeksi eronneen lajiryhmän geenejä. Näiden vertailujen perusteella he onnistuivat päättelemään useista sadoista geeneistä minkälaisia dinosaurusten vastaavat geenit ovat todennäköisesti olleet.

Seuraavaksi tutkijat käyttivät uutta CRISPR-geenieditointitekniikkaa muokatakseen kotkan vastaavista geeneistä samanlaisia kuin dinosauruksilla oli aikanaan ollut. Professori Hen mukaan työ oli vaatinut viisi vuotta hänen kymmenhenkiseltä tutkimusryhmältään, mutta vaikeuksista huolimatta se saatiin tehdyksi ja geenieditoidusta kotkanmunasta kuoriutui aikanaan poikanen.

Lopputuloksena oli vahvasti höyhenpeitteinen eläin, jonka siivet olivat surkastuneet lyhyiksi sormiin päättyviksi raajoiksi. Takajalat sen sijaan olivat vielä vahvemmat kuin kotka-emolla ja niiden varpaissa oli tanakat kynnet. Nokan sijalla oli puolestaan jonkinlainen kuono, josta  pilkistivät neulanterävät hampaat. Eläimen takapäässä oli pyrstön sijasta jäntevä häntä.

Eläin oli alusta alkaen mieltynyt liharuokaan ja ensin sitä ruokittiinkin laboratoriohiirillä. Poikasen nopean kasvun takia jouduttiin niistä kuitenkin vaihtamaan pian laboratoriorottiin ja lopulta kaneihin. Siinä vaiheessa tuli ilmi professori Hen toinen projekti, eli ihmisalkioiden muokkaus, minkä takia hän joutui vaikeuksiin.

Tällöin professori Hen luotettu apulainen vei jo kaksimetriseksi venähtäneen geenieditoidun kotkanpoikasen piiloon Hubein maakuntaan, missä hän myi sen paikalliselle oligarkille elävien eläinten torilla. Valitettavasti myyty eläin sai torin muilta eläimiltä - lepakoilta tai muurahaiskävyiltä - tartunnan. Kyse oli aiemmin tuntemattomasta koronaviruskannasta, joka siirtyi kotkanpojasta oligarkkiin ja hänestä edelleen kaikkialle maailmaan.

Myös kotkanpoikasella oli yhä enemmän vaikeuksia. Sen paksua höyhenpeitettä piti koko ajan harventaa, sillä erinomaisesti lämpöä eristävinä ne aiheuttivat poikaselle tuskallisen kuumuuden. Eläimen kasvaessa se kuitenkin muuttui vaaralliseksi sulkien kynijää kohtaan ja lopulta nokkaisi häneltä silmän päästä.

Niinpä edelleen kasvava kotkanpoikanen toimitettiin viileämpiin olosuhteisiin Himalajan vuoristoon. Siellä sen on havaittu viihtyvän hyvin, sillä aiemmin huomaamatta jääneen erikoistarkan vainunsa avulla jo viisimetriseksi kasvanut peto löysi kauan kadoksissa olleen lumimiesten eli jetien salaisen valtakunnan, jonka asukkaita se käyttää nykyisin ravinnokseen.

Näillä sanoilla toivotan arvoisalle lukijalleni hyvää juuri alkanutta huhtikuuta!

Aiempia ajatuksia samasta  aihepiiristä:
Joulusatu
Pieni Moswana on Afrikan helmi
Osallistu maahanmuuton rahoittamiseen

9 kommenttia:

  1. He kehitti myös munankuoresta elävän olennon. Ennenkuin hän ehti julkaisemaan sen nimen, se söi hänet. Itseään hän kutsuu maailman pelastajaXi.

    VastaaPoista
  2. Työpaikka Hesarissa varma!

    VastaaPoista
  3. Abrillii... mutta vakavasti ottaen, mitään ei kannata julkisesti vitsailla tai ennustaa, koska nykhisin voi tapahtua vaikka mitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo kirjoituksessani mainittu menneiden aikojen geenimuotojen päättely on mahdollista ja sitä on myös tehty. Samoin geenien muokkaus kuvaamallani tavalla on mahdollista, joskaan sitä ei ole tahty likimainkaan kuvatussa mittakaavassa.

      Poista
  4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  6. Liekö joku Professorin lukijoista jo tutkinut pilasiko korona aprillipäivänkin? Pilailen varmuuden vuoksi itse: Yhteiskunta x pelkäsi kuolemaa niin paljon että teki itsemurhan. (Vanha vitsi.) -jussi n

    VastaaPoista
  7. Kyllä tämä on taas vakava varoitus siitä, että ihmisen pitäisi lopettaa tiede ja jumalaleikit. Emme ole sataprosenttisen huolellisia niin kuin Jumala, ja nämä kokeet pääsevät ennen pitkää karkuun laboratoriosta. Aivan kuten nyt kävi koronaviruksenkin tapauksessa. Ja kun näin käy, voimme vain rukoilla kaikkivaltiasta.

    VastaaPoista
  8. "jumalaleikit"" on siitä hauska juttu, että koko savenvalamis-satu.......on tavis homo sapiensien keksimää, silloin homeiset parituhatta vuotta sitten, oliko n700-luvulla vain kuinka (jaa). Ihmiset tosiaan kynän keksimisen jälkeen, myös keksivät kansantarut ja sadutkin-- ja siitä on saatu kovin monta "jumalaa" - tänne maapallon päälle. Ikävää, ettei silloin jessen" aikoina vielä ollut tiedettä kuvioissa, koska satujen arvo vähän laski tiedon puutteen vuoksi ja sen takiahan noista uskomustarinoita saduiksi kutsutaankin. Meni siis jokunen vuosi siihen, tuosta - kun keksittiin mikroskoopit, geeniperimät ja dna ym ym. /no2

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!