lauantai 24. kesäkuuta 2017

Tieto on valtaa ja juuri siksi se on salattava kansalaisilta

MTV3:n mukaan Turkki on astunut askeleen kohti kansalaistensa tietämättömyyttä, sillä evoluutioteorian opetus poistetaan maan lukioiden opetussuunnitelmasta. Taustalla on islamilainen käsitys, jonka mukaan konservatiiviset muslimit ja näköjään myös Erdoganin hallinto katsovat evoluutioteorian olevan uskonnon vastainen.

Sir Francis Baconin mukaan tieto on valtaa. Alkuperäisessä merkityksessään sanonta tarkoittaa valtaa suhteessa luontoon, mutta se pätee myös suhteessa ihmisiin.

Näissä merkityksissä päätös evoluutioteorian poistamisesta pätee myös Turkissa. Neuvostoliiton maatalous jäi aikanaan jälkeen länsimaista suurelta osin siksi, että maassa noudatettiin poliittiseen oppiin darwinistista evoluutioteoriaa paremmin sopivaa lamarckismin lysenkolaista tulkintaa. Näin kasvin- ja karjanjalostukselta putosi pohja, eivätkä neuvostoliittolaisten lajikkeiden ja rotujen tuottavuus vastanneet lopulta lainkaan länsimaisia kilpailijoitaan.

Ja nyt on siis myös Turkissa astuttu askel samaan suuntaan. Vielä ei evoluutioteoriaa ole kielletty uskonnon vastaisena, vaan sen opetus jatkunee yliopistoissa. Siten maan kasvin- ja eläinjalostus pysynevät jatkossakin tieteellisiin tosiasioihin pohjautuvina.

Sen sijaan päätökseen liittyvä vallankäyttö tulee näkymään hallinnon suhteeseen tavallisiin ihmisiin. Koska Erdogan on ottanut diktatuuristen pyrkimystensä työkaluksi Turkin palauttamisen islamilaiseksi valtioksi, on tieteen opetuksen tason heikentäminen nähtävä osana hänen valtapyrkimyksiään.

Onhan totta, että evoluutio ilmiönä ja etenkin sen mekanismi ovat ristiriidassa Lähi-idän suurten uskontojen kirjaimellisen tulkinnan kanssa. Ja siksi se on myös Erdoganin vallankäytön kannalta harmillinen seikka. Hänen onnekseen kansa on jo valmiiksi tietämätöntä, eikä ymmärrä diktaattorinsa johtavan heitä edistyksen ja kehityksen sijasta kohti keskiaikaista taantumusta.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Turkin kapina vahvisti Erdogania
Yksisarvisia
Onko ihmisen evoluutio pysähtynyt?

1 kommentti:

  1. On suuri joukko kansalaisille hyvin tärkeitä asioita, joista koulut, yliopistot ja valtamedia vaikenevat. Käsitystä näistä saa esim. vilkaisemalla vaikkapa Amazon-kirjakaupan sivuilta kirjaesittelyitä ja sisllysluetteloita esim. kirjoista "Forbidden Science", "Forbidden Archeology"
    ja "Forbidden History".
    Joka näissä kirjoissa esitetyistä asioista erehtyy mainitsemaan, saa yleensä sellaisia mainesanoja kuten 'foliohattu', 'salaliittoteoreetikko', "sinut pitäisi viedä psykiatriseen hoitoon" tms.!
    Internetistä etsivä löytää jatkoa luettelolle näistä kuoliaiksi vaietuista tai perättömiksi julistetuista asioista - "Matrix" on raudanluja.

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!