torstai 22. kesäkuuta 2017

Soinilaiset saavat alle puolet halla-aholaisten kannatuksesta

Helsingin Sanomat julkaisi mielipidetiedustelun, joka oli erityisen kiinnostava nyt, kun perussuomalaiset hajosi kahteen eri leiriin. Kyselyn mukaan puolueen kannatus olisi hajoamisen jälkeen pudonnut 6,1 prosenttiin, kun taas vasta perustetun Sinisen tulevaisuuden kannatuksen taso olisi 3,9 prosenttia. Yhteensä Perussuomalaisten perillisten kannatus olisi siten tasan 10 prosenttia.

Mielenkiintoista kyllä, myös Yleisradio julkaisi uuden puolueiden kannattusmittauksen. Sen mukaan perussuomalaisten kannatus olisi peräti 9,7 prosenttia, kun Sininen tulevaisuus jäisi vain 2,3 prosenttiin. Toisin sanoen Halla-ahon Perussuomalaiset olisivat Ylen kyselyn mukaan suositumpia kuin Soinin puolue sen viimeisinä hetkinä huolimatta soinilaisten lähdöstä omille teilleen.

Nyt julkaistut kannatuslukemat kertovat ennen kaikkea sen, että Jussi Halla-ahon puheenjohtajavalinta vastasi Perussuomalaisten kannattajakunnan tahtoa, eikä kyseessä ollut mikään vähemmistön vallankaappaus kuten Venäjällä ns. lokakuun vallankumouksessa marraskuussa 1917. Se tarjoaa uudelle puheenjohtajalle hyvät lähtökohdat tulevaisuutta varten.

* * *

Muilta osin HS:n gallupin mielenkiinto oli aika vähäinen. Ehkä mielenkiintoisinta oli äärivasemmiston edelleen jatkunut kannatuksen nousu: nyt Vasemmistoliittoa ja Vihreitä kannattaisi HS:n mukaan yhteensä jo 23,5 prosenttia ja Ylen mukaan 23,1 prosenttia. Kun tähän lisätään SDP:n noussut kannatus olisi koko vasemmiston suosio molempien gallupien mukaan nyt reilusti yli 40 prosentin tasolla.

Päähallituspuolueista Kokoomuksen kannatus näyttäisi olevan noususuunnassa ja Keskustan suosio olisi syöksynyt todella alas: sen kannatus olisi nyt vain 16,8-17,0  prosenttia, eikä suosion laskulle näy loppua. Tämä tarkoittanee epäilemättä sitä, että pääministeri Sipilän asema puolueensa johdossa käy yhä heikommaksi.

Jos mietitään valtapolitiikkaa, niin nyt nähtyjen kyselyiden perusteella tuleva hallitus rakennettaisiin teknisesti helpoiten Kokoomuksen ja vähintään kahden vasemmistopuolueen (SDP + Vihreät?) varaan. Sellainen tarkoittaisi uutta neljän vuoden päättämättömyyden tilaa, joten hallitusneuvotteluissa mietittäisiin varmasti myös muita vaihtoehtoja.

Kannatuksensa menettänyttä Keskustaa voisi kuitenkin olla vaikea houkutella hallitukseen, eikä Kokoomus ainakaan Petteri Orpon johdolla halua jakaa valtaa perussuomalaisten kanssa. Maamme tulevaisuus näyttää siten juuri nyt aika vaikealta.

Varmaa on kuitenkin se, että edelleenkin noin 90% suomalaista tukee puoluevalinnoillaan sellaista maahanmuuttopolitiikkaa, jota he erikseen kysymällä eivät kannata. Se osoittaa, ettei kyse ole suomalaisten enemmistölle kovinkaan merkittävästä asiasta, joten myös Suomessa on monien muiden EU-maiden tavoin odotettavissa nykyisen politiikan loogisia seurannaisilmiöitä.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Hyvä, että Perussuomalaiset hajosi
Perussuomalaiset ulos, mutta kuka astuu sisään ja mitä siitä seuraa?
Suomalaisten asenteet maahanmuuttoon ovat kohdallaan

8 kommenttia:

 1. Hesarin ja Ylen gallupit teetettiin siinä hurskaassa toiveessa, että saataisiin soinilaisille heti kärkeen isompi kannatus kuin persuille. Kumpaakaan ryhmää äänestämättä olen vahingoniloinen. Loikkarit jäivät tässä tapauksessa Mopen osille.

  VastaaPoista
 2. Ritva "Kike" Elomaa palaa takaisin Perussuomalaisiin.
  https://yle.fi/uutiset/3-9685744

  VastaaPoista
 3. On selvää ettei kannatusta tule petturi-valehtelijoille. Tässä yksi esimerkki.
  Hallintarekisterilaki tehtiin vain rikkaiden omistuksen piilottamista varten.

  "EU:n komissio: Unionin arvopaperiasetus ei olisi edellyttänyt Suomelta hallintarekisterilakia
  Eduskunta hyväksyi 17.5. hallintarekisterilain, jota hallitus perusteli EU-lainsäädännön vaatimuksella."

  Komission varapuheenjohtajan Valdis Dombrovskin (siirryt toiseen palveluun) vastauksen mukaan EU ei asetuksellaan säätele lainkaan arvopapereiden hallintamalleja jäsenvaltioissa.

  https://yle.fi/uutiset/3-9685075

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja kokoomuksen 'valinnanvapaus' = veroparatiisi-yhtiöitetty sote.
   Ruotsista saadut kokemukset osoittavat, että terveydenhoitoalan yrityksillä on taipumus siirtyä suurille toimijoille eli niille, jotka Suomessa eivät maksa veroja - ainakaan Suomeen.

   Poista
  2. Ministeri Kauko Juhantalo pääsi aikoinaan valtakunnanoikeuteen. Varmaan on syytä selvittää nykyministereiden puheet myös niin ei jää epäilyksen varjoa valehtelusta.

   Poista
 4. Yle tänään:

  "Pekka Perä järjesti Talvivaaran osakkeitaan vakuutuskuoreen – sai miljoonaluokan veroedun"

  Kaivosyhtiön perustaja Pekka Perä myi 50 miljoonaa Talvivaaran osaketta ulkomaiselle vakuutusyhtiölle. Lähes arvottomien osakkeiden myynti toi Perälle yli miljoonan euron verohyödyn.

  https://yle.fi/uutiset/3-9682890

  /////////////////////////////////////

  Sijoittajakonkari: "Sipilän vakuutuskuori hyvä osakeomistuksen piilottamiseen"

  http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016031121253117_uu.shtml

  "- Mitä kauemmin pystyy olemaan niin, että ei ota rahaa ulos, sitä enemmän hyötyy. Veronosuus tuottaa kuoren omistajalle rahaa monta vuotta. Viivästynyt veronmaksu on huomattavasti edullisempi vaihtoehto."

  VastaaPoista
 5. Kyllä se Halla-ahon järkipuhe vielä kannatusta alkaa tuottamaan. Hetki vaan...

  https://pt-media.org/2017/06/21/poliisin-raportti-yha-useampi-asuinalue-otetaan-haltuun-rikollisten-toimesta/

  VastaaPoista
 6. Mutta tästä vallanpitäjät ja heitä tukeva valta-VALE-media vaikenevat.

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!