maanantai 12. kesäkuuta 2017

Perussuomalaiset ulos, mutta kuka astuu sisään ja mitä siitä seuraa?

Olin eilen väärässä kun kuvittelin, että logiikka ja maan etu määrittelisivät Sipilän Keskustan ja Orpon Kokoomuksen toimintaa. Näin ei kuitenkaan ollut, vaan Perussuomalaiset heitettiin ulos hallituksesta.

Taustalla olivat neuvottelut, joista Jussi Halla-aho (ps) kertoi, ettei hän vaatinut hallitusohjelmaan muutosta, vaan ainoastaan sen noudattamista myös maahanmuuttopolitiikan osalta. Pääministeri Sipilälle (kepu) oli kuitenkin mahdotonta lähteä arvo-erojen takia yrittämään luottamuksen rakentamista halla-aholaisten Perussuomalaisten kanssa, vaikka hänen mukaansa ohjelma-asioista olisi todennäköisesti päästy sopimukseen.

Tämän päivän jälkeen on ennen kaikkea toivottava, ettei hallituskriisistä seuraa uutta suomalaisen politiikan pysähtyneisyyden tilaa. Siis historian huonoimmaksi usein mainitun Kataisen/Stubbin hallituksen toisintoa. Saman huolen ovat esittäneet suomalaiset ekonomistit.

Perussuomalaisten korvaaminen nykyhallituksessa on teknisesti mahdollista, mutta käytännössä vaikeaa. Ensireaktioiden mukaan kaksi suurinta oppositiopuoluetta eli SDP ja Vihreät lähtevät hallitukseen vain vaalien kautta. Vasemmistoliittokin edellyttää hallituksen linjaan täydellistä muutosta puheenjohtaja Anderssonin iloitessa sote-uudistuksen viivästymisestä jälleen kerran.

Myös RKP haluaa neuvotella hallitusohjelman uusiksi. Puolueen agendalla lienevät ainakin pakkoruotsin aseman vahvistaminen, rantaruotsalaisten oma sairaala ja maahanmuuttopolitiikan löysääminen. Kristillisdemokraatit eivät ole tietääkseni vielä ottaneet hallitukseen osallistumiseen kantaa, mutta ainakin alkoholilain uudistus lienee tappolistalla. Puheenjohtaja Essayah totesi myös sen itsestäänselvyyden, ettei meillä ole pian enää toimivaa hallitusta.

* * *

Tapahtuneen ensimmäisistä analyyseistä nostaisin esille Iltalehden Juha Ristamäen näkökulmakirjoituksen, jossa arvuuteltiin Sipilän ja Orpon motiiveja. Hänen mukaansa pääministeri pyrki ratkaisullaan hajottamaan Perussuomalaisen puolueen siten, että soinilainen vähemmistö siirtyisi Keskustaan. Sipilän ja Orpon puheet kello viiden tiedotustilaisuudessa tuntuivat vahvistavan tämän.

Taustalla lienee esimerkki 1970-luvulta kun Veikko Vennamon SMP:n eduskuntaryhmä hajosi muodostaen uuden lyhytikäisen puolueen. Vennamo kutsui pois lähteneitä seteliselkärankaisiksi, koska he veivät mukanaan suuren osan puoluetuesta.

Mikäli Perussuomalaisista lähtee kovin monta edustajaa se helpottaa Sipilän hallituksen jatkosuunnitelmia. En ihmettelisi, vaikka tällaisia neuvotteluja olisi käyty kaikessa hiljaisuudessa. Viisastunemme tästä jo lähitulevaisuudessa.

Erityisen mielenkiintoista on nähdä onko lähdössä puolueen tunnetuinta siipeä ja saavatko he palkakseen peräti ministerin salkun? Mikäli näin tapahtuu, olisi hämmästyttävää, mikäli nämä henkilöt voisivat jatkossa luottaa nykyisen äänestäjäkuntansa tukeen.

* * *

Joka tapauksessa nähty manööveri tulee muuttamaan hallitusohjelmaa, minkä seurauksena Suomi muuttuu ainakin hetkeksi epävakaammalle pohjalle. Siltä varalta on syytä toivoa, että taloutemme on viimeisen vuoden aikana ehtinyt vahvistua niin paljon, ettei poliittinen myrsky häiritse liikaa sen menestystä.

Perussuomalaiset siirtynevät nyt nähdyn päätöksen seurauksena entistä maahanmuuttokriittisemmäksi. Se tarkoittaa lähentymistä muun Euroopan maahanmuuttokriittisten kanssa. Läheiseksi sisarpuolueeksi muodostunee Ruotsidemokraatit, jonka tavoin halla-aholaiset Perussuomalaiset päässevät oppositioon eristyksiin.

Ironista kyllä, ainakin lyhyellä aikavälillä Jussi Halla-ahon triumfista Perussuomalaisten puheenjohtajaksi seurannee humanitaarisen maahanmuuton kiihtyminen kehitysmaista Suomeen kaikkine seurauksineen. On siis toivottava, että kaikki ne arvelut, joita minäkin olen tässä blogissa esittänyt tällaisen maahanmuuton turmiollisuudesta, osuvat yhtä selvästi vääriksi kuin eilinen kirjoitukseni hallituksen jatkamisesta.

* * *

Lopuksi vielä yksi erityishuomio. Vuonna 2012 oli vaikea kuvitella kuinka merkittäväksi Jussi Halla-ahon saama poliittisesti motivoitu tuomio muodostuisi vuonna 2017. Sen oikeuskäsittelyn aikana mainittiin erikseen, että "logiikalla tai niin sanotuilla järkiperusteluilla ei... ole todellista merkitystä".

Itse tuomiohan tuli lopulta kirjoituksesta, jossa muokattiin suomalaisista Kaleva-lehdessä esitetty väittämä, jota julkisen sanan neuvosto ei suostunut ottamaan käsittelyynsä, somaleihin sopivaksi sekä tehtiin looginen johtopäätös islamin pyhistä teksteistä. Jälkimmäinen kieltämättä kylläkin aika roiseja sanakäänteitä käyttäen.

Nyt nuo sanakäänteet kääntyivät Halla-ahoa, Perussuomalaisia ja pelkään pahoin, että myös meitä kaikkia suomalaisia vastaan. Toivottavasti olen väärässä tässäkin asiassa.

JK kello 17:49. Luin vasta nyt eilisen Arto Luukkasen kirjoituksen. Suosittelen sitä muillekin - lukiessanne huomatkaa, että se on kirjoitettu jo eilen.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Kaataako Halla-ahon valinta hallituksen?
Hakkaraisen tuomio osoittaa oikeuslaitoksemme etääntyneen periaatteistaan
Lepsu maahanmuuttopolitiikka tuhosi Perussuomalaisten kannatuksen

21 kommenttia:

 1. Professori kirjoitti ...mitä siitä seuraa?

  "Nobelisti Bengt Holmström toivoo joustoja työmarkkinoille: Maahanmuuttajille pitää sallia työnteko alemmilla palkoilla"

  https://yle.fi/uutiset/3-9665255

  Aloitetaan sillä, että syrjäytetään suomalaisia työmarkkinoilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä nousukiidossa olevaa Adlercreutzia kannattaa seurata. Kaukana pienen ihmisen arjesta ja supersuvaitsevainen kirkkonummelainen,joka nyt vaatii RKP:n suulla tarveharkinnan poistamista. Jokainen voi guuglettaa, ettei se Ruotsin tarina nyt niin auvoinen ole, päinvastoin. Ihan kuin tämä ei olisi ollenkaan ottanut selväät ongelmista, vaan siitä miten mm. hän yrittäjänä voisi hyötyä vielä enemmän.

   http://www.verkkouutiset.fi/politiikka/rkp_tarvharkinta_ylk_tyovoima-66554

   Poista
 2. Ja sitten odotellaan Sipilän ilmoitusta, että "kotini on avoin turvapaikanhakijoille."

  Jos ei tila riitä niin VOK:ssa on lisää tilaa ja perustetaan niitä niin paljon, että kaikki mahtuu.

  Raha ei ole ongelma, "kyllä minä pääministerinä lainaa otan niin paljon kuin tarvii. Velkaa se vaan on!"

  Nyt laitetaan Suomi kuntoon...keskusta.fi

  https://www.youtube.com/watch?v=lUFIyyVfwI0

  VastaaPoista
 3. Olemme palanneet Kekkosen aikaan. Silloin Kokoomus suljettiin hallitusyhteistyöstä 20 vuodeksi. Äänesti miten vain, aina kokoomus syrjäytettiin. Vuonna 1979 se sai suuren voiton ja Harri Holkeri sai yrittää hallituksen muodostamista, ei onnistunut. Vinoiltiin, että mitä kokoomus aikoo tehdä voitollaan.

  Johannes Virolainen paljasti myöhemmin, että kokoomuksen syrjäytys johtuu yleisistä syistä eli Neuvostoliitosta. Nyt perussuomalaiset syrjäytetään ja tälläkin kertaa todennäköisesti joku ulkomaa on määrännyt, luultavasti Saksa ja EU.

  Elämme vaarallista aikaa. Jos todellakin Luukkasen arvelut uudesta maahanmuuttovyörystä toteutuvat, niin voi olla, että lähivuosina Tampereen kaduilla taistellaan taas ja veri virtaa. Saa satavuotias isänmaa karmean lahjan.

  Toisaalta Jefferson totesi, että aika ajoin vapauden puuta täytyy kastella patrioottien ja tyrannien verellä. Ehkäpä se aika on taas koittanut ja on meidän sukupolvemme osana.

  VastaaPoista
 4. Huomasin että Politico verkkolehdessä oli jo Halla-ahosta ja hänen sanomisistaan/kirjoituksistaan mielestäni muunneltua totuutta.

  Orpo kertoi tiedotustilaisuudessa että on menossa EU kokoukseen neuvottelemaan integraation syventämisestä, joten Halla-ahon ajatukset EU kehityksestä eivät sovi nykyhallitukselle. Näin meitä viedään kohti liittovaltiota. Yhteisvastuu taloudesta ja sosiaalitoimesta lisääntyy joten suomalaisten säästöille mennään. Ja kansa nyökyttelee tyytyväisenä sillä onhan meillä euro jota ei tarvitse vaihtaa kun voi matkustaa vapaasti EU sisämarkkinoilla. Voi että me olemme "tyhmää kansaa"!

  Minun kulutusjuhlat loppui nyt tähän julistukseen integraatiosta. Taitaa Suomenkin talouden nousu pysähtyä kun kuluttajat tajuavat tämän

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luukkaisen kirjoitus paljasti sen mikä oli todellinen syy, EU.

   Holmström julistaa että maahanmuuttajia/pakolaisia tarvitaan nyt työntekijöiksi koska muuten talouskasvu hyytyy. En oikein usko näihin "talousviisaisiin", sillä taloustiede ei ole oikeastaan tiedettä vaan markkinapsykologiaa, miten saada kuluttajat kuluttamaan ja firmat investoimaan.

   Poista
  2. Holmström on sikäli oikeassa, että humamuja saa työllistettyä ainoastaan heidän tuottavuuttaan alhaisemmalla palkalla. Koska työnteko on yksi parhaimmista kotouttamiskeinoista, on palkka-ale maahanmuuttajien suhteen ihan järkevä ratkaisu.

   Valitettavasti on niin, että mikäli tälle tielle lähdetään, on lopputuloksena anglosaksisista maista tuttu kansan jakaantuminen voittajiin ja häviäjiin. Jälkimmäisiin kuuluvat myös vähätuottoiset kantasuomalaiset.

   Poista
 5. Pelolle ei pitänyt antaa valtaa, vaan kuinkas kävikään?

  Kansalaisten median ja valhemedian monopoliaseman myötä seuraavista vaaleista tulee mielenkiintoiset. Aikoinaan kepulien vanhanen totesi että ihmisten ei pidä luulla että äänestämälä voisi asioita muuttaa.

  Muutamia lukemisen arvoisia sivustoja ovat Hommaforum, MV-lehti, NRA.fi yms. Laittakaahan linkkivinkkejä suomenkielisiin ja ulkomaisiim hyviin sivustoihin

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luin alla olevan tekstin ja järkimiehen kirjoitushan se on. Kannattaa lukea!

   "Nuivien" manifesti:

   http://www.vaalimanifesti.fi/

   Poista
  2. Tiisu - Elämältä turpiin sain

   https://www.youtube.com/watch?v=7iQctiM32Wk

   Poista
 6. Jottei totuus unohtuisi:

  https://seura.fi/asiat/seuran-selvitys-juha-sipilasta-tuli-miljonaari-valtion-tuella-ja-harskeilla-tutunkaupoilla/

  VastaaPoista
 7. Jottei totuus unohtuisi:

  "Tämän jälkeen presidentti nimittää epävirallisen hallitustunnustelijan.

  – Luultavasti ensimmäiset kysymykset eduskuntaryhmille ryhmille ovat, kuka haluaa olla mukana ja mitä nykyisessä hallitusohjelmassa pitäisi muuttaa, että edellytykset syvempiin neuvotteluihin ovat olemassa, Sipilä kuvasi todennäköistä rooliaan."

  https://yle.fi/uutiset/3-9665477

  Kuten Professorikin totesi, Perussuomalaisten puheenjohtaja ei vaadi muutoksia hallitusohjelmaan. Se kelpaa Halla-aholle mutta kepuli on kepuli!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvopohjakeskustelu on teatteria hölmöjä äänestäjiä varten :(

   Poista
 8. Tuosta Arto Luukkasen artikkelista:

  "Presidentti Macronin oman puoluekyhäelmän saaman alustavan parlamenttivaalivoiton myötä EU:n yhdistymisessä koittaa aivan uusi aika. On syntymässä kahden parihevosen johtama valjakko, joka vie Unionin kohti tiukempaa federalisaatiota ja yhdentymistä. SAKSA JOHTAA ja Ranska seuraa kiltisti perässä..."

  Saksa johtaa ja tähänkö:
  "Salainen raportti natsien suunnittelemasta 4. valtakunnasta - EU:ssa", http://kaarle.puheenvuoro.uusisuomi.fi/14700-paljastus-salainen-raportti-kuvaa-miten-natsit-suunnittelivat-neljannen-valtakunnan-eussa

  Brittipatriootti David Noakes sanoo sivustollaan https://eutruth.org.uk/ mm. seuraavaa joka koskee samoin esim. Suomea:

  "The Lisbon Treaty illegally abolished Britain on 1st January 2009

  This sixth and final EU treaty formally replaced Britain with the European Union on 1st January 2009."

  "The Lisbon Treaty was our Anschluss - It took 4 years for the founder of the EEC, Adolf Hitler, to turn Austria into a full police state after he annexed it."

  "The Treaty sets up an unelected three tier politburo executive in Brussels with absolute power, a dictatorship on the soviet model. The EU parliament has no power and is a sham." [EU:lla on VALE-PARLAMENTTI VAILLA demokratialle olennaista LAKIALOITE-OIKEUTTA]

  Noakes sanoo perehtyneensä kaikkiin kuuteen EU:n perussopimukseen - joten hän tietää mistä hän puhuu.
  Meillä Arkadianmäelle hankkiutunut rottalauma hyväksyi liitteineen n. 3000-sivuisen Lissabonin sopimuksen lainkaan SIIHEN PEREHTYMÄTTÄ!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Millä tavalla Suomi liitettiin Euroopan Unioniin ja euroon, siitä Jorma Jaakkola kirjoittaa blogissaan:

   "Suomalainen EU-vaalipetos tiivistettynä "A-nelosella"",
   http://jormajaakkola.fi/EY-vaalipetos%20A-nelosella

   Poista
 9. No jopas nyt. Tällaisessa poliittistaloudellisessa tilanteessa Sipilä ja Orpo jättävät taipaleen kesken ja luovuttavat. Antavat periksi. Tekosyynä arvot. Vastuuta ei kyetä kantamaan. Toivottavasti tästä seuraa, että kansa ymmärtää, millaisia vastuuttomia omia poliittisia etujaan ajavia poliitikkoja meillä on yhteisiä asioita hoitamassa. Henkilövaihdoksen perussuomalaisissa ei olisi saanut antaa vaikuttaa hallituksen jatkoon, mutta pikkusieluiset tärkeilevät Kokoomuksen ja Keskustan poliitikot eivät kestäneet muutosta, ja tekeytyivät hyviksi moraalisäteilijöiksi äänestäjien tappioksi.

  VastaaPoista
 10. Jottei totuus unohtuisi:

  Keskustapuolueen tuomittuja rikollisia.

  "Kansanedustaja Antti Kaikkonen (kesk.) on tuomittu viiden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen Nuorisosäätiön vaalirahajutussa.
  Kaikkosen tuomio tuli luottamusaseman väärinkäytöstä."

  "Kauko Juhantalo tuomittiin 1993 valtakunnanoikeudessa vuoden ehdolliseen vankeuteen lahjusten vaatimisesta ministerinä ollessaan."
  Tämän jälkeen hänet myös erotettiin eduskunnasta.

  https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/56710-juuri-nyt-antti-kaikkoselle-ehdollinen-vankeustuomio

  https://yle.fi/aihe/artikkeli/2008/04/02/kauko-juhantalo-joutui-valtakunnanoikeuteen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinä sitä on keskustalaista arvopohjaa hallituksen muodostamiseen.
   Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kaikkonen tänään kutsuu muut ryhmät keskusteluihin.

   Keskustan touhu on suorastaan julkeaa ja yököttävää!

   Poista
 11. Uuskieli so! Nyt rahvasta lyödään uusilla tulkinnoilla "arvoista" ja "luottamuksesta". Haglund sanoi jo kaksi vuotta sitten, että eduskunnan voisi lopettaa, mikäli kansaa tulisi kuunnella kielipolitiikassa. Silloin jo RKP:n edustajat vaativat, että demokratia on sitä, että valitaan edustaja, jolla on samat "arvot" kuin itsellä ja annetaan valittujen sitten hoitaa hommat kyselemättä perusteiden perään, siksi pakkoruotsiakaan ei tarvinnut perustella. Nyt sama liturgia jyrisee Kultarannasta ja koskettaa laajempia teemoja.

  Samaan aikaan, kun näytöksenomaisella hallituskriisillä hoidettiin perussuomalaiset oppositioon, linjattiin meille "demokratiaa". Kultarantaan oli koottu muu poliittinen eliitti laukomaan näkemuksiä tulevaisuuden demokratiasta, jossa ei pelätä tehdä lehmänkauppoja suljettujen ovien takana vaan edellytetään kansalta luottamusta päätösentekijöihin, näin presidentin kanslian sivut:

  "Demokratian tulevaisuus puhutti Kultaranta-keskustelujen päätöksessä --- Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja professori, nobelisti Bengt Holmström keskustelivat Suomen menestystarinasta. --- Holmström kiinnitti huomiota kansan poliitikkoja kohtaan tuntemaan epäluuloon. --- 'Edustuksellinen demokratia perustuu siihen, että minä kansalaisena luotan päätöksiä tehtäessä siihen, että päättäjä on nähnyt tietoa, jota minä en ole nähnyt. Tämä on vedenjakaja: syytätkö ihmistä siitä, että hän on huono johtaja? Vai uskotko siihen, että tieto on ollut sellaista, että se selittää tapahtuman? Tämä on luottamusta. Luottamus ei synny läpinäkyvyyttä lisäämäll', Holmström sanoi. --- Useat yleisöstä olivat sitä mieltä, että politiikkaan tarvitaan monenlaista osaamista ja että kaikkien päätösten ja sopimusten täytyy kestää julkisuus. 'Aikamme alkaa loppua, mutta jäi tästä nyt yksi uusi termi kuitenkin: rehellinen lehmänkauppa', presidentti Niinistö summasi."

  Aika avoimesti demokratiasta luopuminen perustellaan uuskielellä, jossa "luottamus" on taas jotain samaa kuin neuvostoliiton aikoina...

  VastaaPoista
 12. Mielestäni yksi uupumaan jäänyt selitys tilanteesta on, että alkuperäisissä hallitusneuvotteluissa Soini sopi Sipilän ja Orpon kanssa, että tiukennukset maahanmuuttopolitiikkaan kirjataan kyllä hallitusohjelmaan, mutta niitä ei toteuteta täysimääräisinä. Näin Soini voisi kertoa omilleen "saavutuksistaan" neuvotteluissa, mutta jättää todelliset kiristykset omien arvojensa vastaisina tekemättä.

  Noh, tuli pakolaiskriisi ja jotain oli tehtävä. Ensin Orpo piti rajat auki, mutta paineen kasvaessa alettiin tiukennuksia tekemään. Todellisuudessa tiukennukset eivät siis johtuneet perussuomalaisista, vaan käytännön pakosta. Soini johti puoluettaan populistin elkein ainoana tavoitteenaan saavuttaa kannatusta, ja siihen tavoitteeseen päästyään viime eduskuntavaaleissa, oli työ tehty ja aika korjata hedelmät eli ministeripesti. Eläkkeellä pestistään voi nyt hyveellisenä miettiä, ettei osallistunut pakolaispolitiikan kiristämiseen arvojensa vastaisena. :)

  Sipilältä ja Orpolta ratkaisu osoittaa raukkamaisuutta ja piittaamattomuutta. Tulee olo kahdesta koulukiusaajasta, jotka eivät ota kolmatta mukaan ellei tämä matele heidän edessään kieltäen täysin omat tavoitteensa ja arvonsa. Lopputuloksena demokratia ja talous kärsivät.

  Loppukaneettina voisin vielä todeta, että Halla-ahon politiikalle on annettu mandaatti jo eduskuntavaaleissa. Kannatuksen romahdus lienee suoraa seurausta maahanmuuttopolitiikan lepsuudesta siitä huolimatta että puolue on hallituksessa.

  VastaaPoista
 13. UV-säteily on haitallista, etenkin UV-moraalisäteily.

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!