maanantai 30. marraskuuta 2015

Media siirtyi maahanmuuttopolitiikassa salailusta vapaaseen tiedonkulkuun

Viime aikoina olemme saaneet lukea ympäri Suomen tapahtuneista raiskauksista ja niiden yrityksistä. Uutta on ollut se, että myös valtamedia on maininnut tapausten yhteydessä tekijöiden ulkomaalaisuuden, joka aiemmin pyrittiin salaamaan.

Muutos on niin suuri, ettei kyse ole sattumasta. Tänään Helsingin Sanomat kirjoittikin jutun, joka selvensi tapahtunutta ja käytännössä vahvisti asian.

Maahanmuuttoklusterin uudesta linjasta kertoo naapuruussovittelija Miriam Attias, Suomen Pakolaisavun Naapuruussovittelun keskuksen johtaja. Hänen mukaansa myrskyä näiden tapausten ympärillä ei hiljennetä tietoja pimittämällä.

”Kaikkein tärkeintä olisi avoin tiedonkulku”, Attias sanoo. ”Tilanne muuttuu aina vain pahemmaksi, jos tietoja aluksi pimitetään, mutta sitten ne kuitenkin pomppaavat esiin. Se syö luottamusta sekä kansalaisten ja virkamiesten välillä, ja tuo epäluottamusta myös kansalaisten väliseen keskusteluun.”

Lisäksi HS jatkaa uudella linjalla todeten että Suomessa tehdään noin tuhat raiskausta koskevaa ilmoitusta poliisille vuosittain. Hieman yli viidennes raiskauksiin liittyvistä epäillyistä on ulkomaalaistaustaisia.

Edelle lainatun jutun ohessa oli myös toinen kirjoitus, jossa kerrotaan että tilanne Vihdin Hopeaniemessä ja sen ympäristössä on tulehtunut. Kolmea vastaanottokeskuksen asukasta epäillään kahden tytön ahdistelusta kirkonkylässä. Tämä oli minulle uusi tieto, mutta osoittaa omalta osaltaan tulijoiden joukossa olevan runsaasti sellaisia henkilöitä, joiden oikeus liikkua vapaasti suomalaisessa yhteiskunnassa turvapaikkahakemuksensa käsittelyn ajan on riski ympäristössä asuville.

Samassa jutussa naapurustosovittelija kertoo, ettei kaikkiin ongelmiin ole helppoa ratkaisua. Joskus ratkaisua ei löydy lainkaan. Kukaan ei voi luvata vihtiläisille, että juoksulenkki pimeässä metsässä on varmasti turvallista.

”En ole keksinyt siihen ratkaisua. Itse en ikinä menisi pimeään metsään yksin lenkille, ihan sama onko siellä vastaanottokeskusta vai ei. En minä voi luvata kenellekään, että olet varmasti turvassa.”

Kukaan ei tietenkään koskaan ole ollut varmasti turvassa missään etenkään pimeään aikaan. Kuitenkin on selvää, että turvapaikanhakijat ja jo Suomesta humanitaarista suojelua saaneet ovat muuttaneet pimeässä kulkemisen etenkin naisille entistä vaarallisemmaksi.

Ja se on yksi niistä suurista muutoksista, jotka liittyvät nykyiseen kansainvaellukseen. Suomalaisten on pakko muuttaa tapojaan ja tottumuksiaan jokaisella paikkakunnalla, jonka väestöstä merkittävä osa koostuu maahanmuuttajista. Muutos on erityisen näkyvä paikkakunnilla, joille on perustettu vastaanottokeskus, koska niissä turvallisuustilanne muuttuu kertaheitolla - ja vertailu aikaisempaan tilanteeseen on siksi erityisen helppoa.

Kehityksen seurauksena suomalaiset naiset jättänevät ajan myötä yksin pimeässä liikkumisen. Se tarkoittaa esimerkiksi nyt loppusyksyllä suurinta osaa illasta. Näin muun muassa liikunta vähenee ja suomalaisten naisten kunto heikkenee entisestään. Sillä on terveysvaikutuksia, ellei liikunta sitten siirry entistä enemmän ohjatuksi sisäliikunnaksi.

Seuraavassa vaiheessa muuttunee naisten pukeutumiskoodi. Paljastavista vaatteista luovutaan ja keho peitetään "vähemmän provosoivilla" vaatekappaleilla ulkona liikuttaessa. Minihameet ja näkyvät "tissivaot" harvinaistuvat myös kesäisin. Myös julkisten liikennevälineiden käyttö pimeän aikaan korvautunee yhä enemmän taksilla ja muilla kotiovelle ulottuvilla kuljetuskeinoilla.

Näihin asioihin en ole nähnyt valtamedian vielä puuttuneen. Toisin sanoen maahanmuuton alkuvaiheen seurauksista omaan yhteiskuntaamme ei ole keskusteltu käytännössä lainkaan.

Eikä Pariisin terroritekojen kaltaisiakaan asioita ole yksiselitteisesti todettu maahanmuuton seurauksiksi. Pikemminkin niistä on syytetty länsimaalaisia, jotka eivät ole pystyneet tarjoamaan tänne tulleille ihmisille riittävän hyviä elinolosuhteita.

Huolimatta edelleen näkyvistä suurista puutteista maahanmuuttokeskustelussa, on median linjanmuutos tervetullut. Sen taustalla on epäilemättä sosiaalisen median ja vaihtoehtomedian aikaansaama tiedotusmonopolin murtuminen. Salailu ja pimittäminen ovat kääntyneet itseään vastaan, joten valtamediankin on ollut pakko siirtyä kansainvaelluksen yhteydessä mielipidevaikuttamisesta kohti tiedonvälitystä.

Ei ole kuitenkaan epäilystä, etteivätkö haaveet monikulttuurisesta yhteiskunnasta edelleen elähdyttäisi toimittajien uutisointia, mutta pakon edessä keinoksi on salailun sijasta valittu avoimempi linja. Se on joka tapauksessa kaikkien kannalta parempi kuin aiempi ongelmien pimittämiseen ja suoranaiseen valehteluun perustunut malli.

Tässä vaiheessa otan siis kiitollisuudella vastaan valtamedian uudet linjaukset. Aika yksin näyttää seuraako siitä maahanmuuttopolitiikkamme järkeistämistä ennen kuin siitä aiheutunut vahinko johtaa ylipääsemättömään vastakkainasetteluun maahanmuuttajaväestön ja valtaväestön välillä, kuten näyttäisi käyneen Ruotsissa.

Juuri tällä hetkellä olisi tärkeintä poistaa mahdollisimman tarkoin maahanmuuttajia Suomeen vetävät tekijät - kuten maahamme saapuneiden vapaa liikkumisoikeus turvapaikanhakuprosessin aikana, tulijoille maksettava vastikkeeton rahallinen tuki, heidän omaan kulttuuriinsa kuuluvien länsimaihin sopimattomien piirteiden koskemattomuus, perheenyhdistämisen helppous, pysyvät oleskeluluvat ja niin edelleen - sekä samanaikaisesti kotouttamistoimien tehostaminen nykyisestä.

Näin toimien saisimme ehkä humanitaariset maahanmuuttajat sopeutumaan nykyistä paremmin maahamme ja sitä kautta voisimme ehkäistä heihin liittyviä ja juuri nyt julkisuudessa olevia ongelmia. Lopputuloksena heidän vaikutuksensa suomalaiseen elämäntapaankin voisi olla nyt räikeästi esillä olevien negatiivisten vaikutusten sijaan rikastava ja positiivinen. Jos taas epäonnistumme, ovat edessämme ennemmin tai myöhemmin yhä vakavammat ongelmat ja jopa islamistisen terrorismin nousu myös täällä Pohjantähden alla.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Hätää pakenevat herättivät pääministerin
Hallitus, Immonen, maahanmuuttobisnes ja kotouttaminen
Maahanmuutosta rikastuttava voimavara11 kommenttia:

 1. Tapojen ja tottumusten muutoksiin kuuluu myös matkustaminen. Monet tuttavani ovat lopettaneet matkustelun, Euroopan suurkaupunkeihin ei enää huvita matkustaa, kun niiden turvallisuustilanne on heikentynyt, eikä Suomen junatkaan ole viihtyisiä turvapaikanhakijamiesten suuren määrän takia. Itse tulin Helsingistä pohjoiseen syyskuussa, ja vaunussa oli viisi tummaa miestä, jotka levottomasti vaihtoivat jatkuvasti paikkaa ja pulisivat älykännyköhinsä. En voi sanoa pelänneeni, mutta epämiellyttävää hälinää he aiheuttivat.

  VastaaPoista
 2. >>Suomalaisten on pakko muuttaa tapojaan ja tottumuksiaan jokaisella paikkakunnalla, jonka väestöstä merkittävä osa koostuu maahanmuuttajista. >> Näinhän ei pitäisi missään nimessä tapahtua, eikä varsinkaan naisten kohdalla. Yhtään tulijaa ei tarvitse ottaa tänne ja kun niitä on, niiden liikkumista voidaan rajoittaa eikä niin päin, että kantaväestön liikkumista rajoitetaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä. Mutta tässäkn asiassa yksi (ongelmamaahanmuuttajien ottaminen ja kotouttamatta jättäminen) johtaa toiseen (turvallisuustilanteen heikkeneminen) ja se puolestaan kolmanteen (oman turvallisuuden takaaminen).

   Poista
  2. Ihanko oikeasti professori uskoo että ihmiset jotka ovat ehdollistuneet koko ikänsä aivan toisenlaiseen kulttuuriseen arvoilmapiiriin nyt yhtäkkiä olisi "kotoutettavissa" muutamilla oppitunneilla aivan täysin vastakkaiseen käsityskantaan toisista ihmisistä ja yhteiskunnasta. Mitä sieniä herra professori on syönyt? vaikka he itse haluaisivat sopetua, prosessi olisi todella rankka, eikä sen tuloksesta olisi mitään takeita. Kun on tiedossa että sitä omaa halua ei todellisuudessa ole, eikä oikeastaan meidän taholtamme mitään pakkoakaan, niin on varmaa että se "kotoutus" on aivan yhtä tyhjän kanssa. Siihen saadaan kyllä menemään aivan törkeä määrä rahaa, siinä virkamiehet ovat todella taitavia, ja siihen se sitten jääkin. Mikä ihmeen viisastenkivi meillä muka olisi kun homma on jäänyt tekemättä kaikilta muiltakin. Etenkin ruotsalaiset yrittivät aivan taatusti täysin tosissaan ja täysillä. Ja sellaisilla raha ja kotouttajamäärillä että meillä ei ole missään tapauksessa varaa kuin murto-osaan siitä. Ja meillä siis on jokin salainen tieto jolla se onnistuu murto-osalla resursseista joilla se ei ruotsalaisille onnistunut? missä kohdassa herra professorin viipperä on alkanut liipottamaan? ei tule onnistumaan, ei ihan taatusti. Meillä kun ei todellakaan ole sen kummempaa tietämystä ja osaamista siihen kuin muillakaan jotka jo epäonnistuiva. Tyhjää puhetta ja rahanmenoa. Sellaista ei kannata edes yrittää, josta ei ole olemassa sellaista suunnitelmaa jolla on jotain onnistumisen mahdollisuuksia.

   Poista
  3. Luitko tuon kotoutukseen liittyvän linkin takaa löytyvän aiemman kirjoituksen? En tosin tiedä auttaisivatko siellä tarjotutkaan keinot, mutta ainakin ne karsisivat suurimman osan sopeutumishaluttomista. Kyse ei siis ole kotouttamisrahojen lisäämisestä vaan keinojen muuttamisesta ja vastuun siirtämisestä tulijoille.

   Poista
  4. En. Koska sillä kotoutuksella ei ole mitään merkitystä. Sellainen kotoutuu ihan omin toimin joka haluaa, ja sellainen joka ei halua, ei kotoudu vaikka miten monta virkamiestä häntä terapoimaan palkkaisimme ja vaikka miten suuren kasan euroja käyttäisimme. Vastuuta toki pitää lisätä, eli jos ei halua kotoutua löydy melkolailla lyhyessä ajassa, niin tervemenoa. Siinä on motivointia kerrakseen. Tietoa pitää toki jakaa, aivan samalla tavalla kuin lapsille ja nuorille on koulussa jaettu yhteiskuntaopin (vai miksi sitä nykyään kutsutaan) muodossa. Mutta sitä on turha miksikään kotouttamiseksi kutsua ja siitä mitään ihmeellistä ja outoa tehdä. Koulutusta se vain on. Ja sitten tentit päälle. Joka ei niistä selviä, katsotaan haluttomaksi oppimaan ja ulos vain.

   Poista
  5. Jotain tuon tapaista siellä linkin takana kerrotaan.

   Poista
 3. Jos se hädänalaisuus on seksuaalirikollisen luokkaa, niin selvyyshän sen karkoituspäätöksen pitäisi olla..

  Reiluuden nimissä, olen aina teroittanut lähipiirissäni olevia naisia olemaan varovaisia (ja varautuneita) pimällä yksin ulkoillessa etc. vaikkei pakolaisia olisi lähimainkaan.. aina ollut mielestäni naisena olemisen realiteetteja, jopa lintukodossamme.

  Vaikka toimittajista onkin iso osa vassareita niin täytyy muistaa etteivät ne medioiden omistajat ole, vaan ihan muuta.
  Yhtäällä vassarilinjan vetäminen ja toisaalta matuilulla otsikoimisen ristiriitaisuus voi hyvinkin olla näennäistä sorttia.
  "Kenen leipää syöt.."

  Vaikka terroristeja onkin mamuista hyvin pieni osa, niin on hyvin merkille pantavaa kuitenkin, että muslimeja pitää käsitellä silkkihansikkain ettei se prosentti vaan siitä nousisi..

  VastaaPoista
 4. Muuten on helppoa olla kanssasi yhtä mieltä, mutta utopiaa kotouttamisen onnistumisesta en allekirjoita.

  Meillä on ollut kotoutettavia maahanmuuttajia jo vuosikymmeniä. Silti he edelleen syyllistyvät raiskauksiin 5-kertaisesti kantaväestöön verrattuna väkilukuun suhteutettuna (joiltain alueilta tulevat jopa liki 20-kertaisesti). Maahanmuuttajien työllisyysaste on edelleen n 50 % kun se kantaväestön kohdalla on liki 70 %.

  Kirjoitin kotouttamisen toivottomuudesta lokakuussa. Tuossa kirjoituksessa on lainattu joidenkin merkittävien eurooppalaisten valtionpäämiesten näkemyksiä kotouttamisen ja monikulttuurisuuden onnistumisesta omissa maissaan.

  http://kyseenalaistava.blogspot.fi/2015/10/haittamaahanmuutto-ja-europarlamentin.html

  Kotouttaminen ei vain toimi eikä se ole mahdollista. Realiteetit tulee myöntää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei meillä ole tähän mennessä edes yritetty kotouttaa. Viittaan edellä mainittuun linkkiin.

   Poista
  2. Sepä se, älyttömän edesvastuutonta touhua...

   Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!