lauantai 16. elokuuta 2014

Ruotsalainen mielipidetiedustelu

Ruotsissa on piakkoin parlamenttivaalit. Tiedättehän, ne joissa ei oikeastaan ole vaalisalaisuutta. Näin siksi, että äänestäjä ottaa vaalivirkailijan silmien alla mukaansa äänestyskoppiin valitsemansa puolueen äänestyslipukkeen, joka on eri puolueilla erilainen ja kauas erottuva.

Siten vaali on korostetusti valtavirrasta poikkeavia näkemyksiä syrjivä puoluevaali. Ja nykyisin myös puolueryhmä- eli blokkivaali, sillä sekä oikeisto että vasemmisto ovat jo etukäteen ilmoittaneet kenen kanssa perustavat hallituksen mikäli oma saa enemmistön kannatuksen.

Tänään Yleisradio kertoi meille uudesta mielipidetiedustelusta, jonka mukaan vasemmistoblokki on selvässä johdossa. Sille on nimittäin saamassa peräti 49,3 prosenttia äänistä. Kilpailevalle porvariblokille on puolestaan luvassa vain 38,5 prosenttia; ja mikä vielä pahempaa kaksi puolueista on jäämässä neljän prosentin äänikynnyksen alle.

Itseäni jäi askarruttamaan kenelle tuo loppu eli reilu kymmenen prosenttia on menossa. Tai olihan minulla siitä tietenkin aavistus, ja samalla vähän harmitti, että verovaroillani toimiva yleisradioyhtiö haluaa uutisoinnissaan syöttää vaillinnaista informaatiota - mitä ilmeisemmin poliittisista syistä.

Varmistin aavistukseni menemällä tiedon lähteille eli Dagens Nyheterin sivulle, joilta ilmeni että blokkeihin kuulumattomien ruotsidemokraattien kannatus on 10,1 prosenttia ja muiden 0,3 prosenttia. Näin selvisi kaikkiaan 98,2 prosentin mielipide. Sen sijaan kumpikaan uutinen ei kerro mistä tuo puuttuva 1,8 prosenttia koostuu - toivottavasti tälle epäselvyydelle ei ole poliittisia tarkoitusperiä?

Niin tai näin. Ruotsissa on valta vaihtumassa mikäli mielipidetiedustelu pitää paikkansa. Etenkin, jos joku porvariblokin puolueista jää myös itse vaalissa äänikynnyksen alle. Sen sijaan jos kaikki porvaripuolueet pääsevät yli tuon kynnyksen on lähellä tilanne, jossa kumpikaan blokki ei saa enemmistöä.

Silloin ruotsalaiset joutuvat hallituskriisiin, joka voidaan purkaa vain rikkomalla blokit tai ryhtymällä yhteistyöhön tähän asti kaikkien syrjimien ruotsidemokraattien kanssa. Ruotsissa eletään siis mahdollisesti suuren poliittisen murroksen aikaa!

Tämä on luonnollista, sillä Ruotsin demografia on parhaillaan valtavan murroksen keskellä. Maahan virtaa väkilukuun verrattuna ihmisiä enemmän kuin Yhdysvaltoihin on ikinä virrannut.

Kun tämä uusruotsalaisten joukko tulee suurelta osin Euroopan ulkopuolelta - ja äänestää kohtuullisella innolla ja lähinnä vasemmistoa, on sillä luonnollisesti vaikutus koko ruotsalaiseen politiikkaan; ja myös kantaväestön äänestyskäyttäytymiseen. Näin olisi etenkin, mikäli maassa olisi normaalin länsimaisen mittapuun mukainen vaalisalaisuus.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Ylen mielipidemittaus
Onko vain seitsemän sadasta suomalaisesta huolissaan maahanmuutosta?
800 euron jokavuotinen tulonsiirto lapsiperheiltä kehitysapu-apparaatille tyydyttää suomalaisia

5 kommenttia:

  1. Ruotsin maahanmuuttopolitiikan synnyttää pitkälti samat tekijät kuin Suomessa:

    http://hiljaistapohdintaa.blogspot.fi/2014/08/miksi-maahanmuutto.html

    VastaaPoista
  2. Eiköhän maahanmuuttajat kohta äänestä omiaan. Oliko se Belgiassa, missä paikallinen demari harmitteli, että muslimit äänestävätkin islamisteja. Kyytä kasvattavat povellaan.

    VastaaPoista
  3. Hämmästelen että ruotsindemokraattien kannatus ei ole tiedustelun mukaan tuota suurempi.

    Ruotsalaiset käsittämätöntä kylläkin elävät edelleen maan tiedotusvälineiden ja poliitikkojen luomassa harhamaailmassa, jossa jossa on luotu kuvaa että muslimaista sekä kehitysmaista tulleet ovat samanlaisia kuin ruotsalaiset kyvyiltään ja arvomaailmaltaan ja ruotsalaiset toteuttavat joitakin edistyksellisiä aatteita vastaanottaessaan näitä.

    Kaipa tuo on yksi tulevaisuuden historian esimerkki siitä miten historian aikana korkealle kehittyneet sivilisaatiot tuhoavat itsensä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaalisalaisuuden (de facto, ei de jure) puuttuminen pönkittää tehokkaasti vanhaa valtaa. Tämä selittänee ruotsidemokraattien kannatuksen hitaan nousun. Ja muiden puolueiden sekä median heihin kohdistama demonisointi.

      Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!