keskiviikko 30. huhtikuuta 2014

Uusien laskelmien mukaan maapallon ilmasto lämpenee sittenkin

Viime vuosina on keskusteltu paljon ilmastonmuutoksen pysähtymisestä. Nyt tähän ongelmaan liittyen on tehty uusia analyysejä, joiden mukaan lämpenemisen hidastuminen ei ole niin selvää kuin aiemmat arviot ovat antaneet ymmärtää.

Uusien laskelmien tekijänä eivät ole ilmastotutkijat vaan proteiinikristallografit Cowtan ja Way. Heidän laskelmiensa lähtökohtana on ollut se, ettei brittien (HadCRUT) eikä amerikkalaisten (GISS) ilmastoasemaverkosto kata kunnolla koko maailmaa. Eristyisesti arktiselta alueelta puuttuu mittausdataa, minkä seurauksena lämpötilaennusteiden on jo aiemmin epäilty vähättelevän ilmaston lämpenemistä, koska ilmastomallien mukaan lämpeneminen on voimakkainta pohjoisessa.

Tämän ongelman ratkaisemiseksi kristallografit hyödynsivät satelliittidataa ja mittausdataa vailla olevien alueiden liepeillä olevien mittausasemien antamia lukemia, joiden pohjalta he laskivat arviot puuttuville lämpötilatiedoille. Näin laskettuna ilmaston lämpenemisen hidastuminen on vuoden 1997 jälkeen ollut vähäisempää kuin tähän asti on luultu.

Tarkalleen ottaen kristallografien mukaan vuoden 1997 jälkeen ilmasto on lämmennyt 0,114 asteella, kun HadCRUT ja GISS estimaatit antavat lukemiksi 0,046 ja 0,08 astetta. Ilmastomallien mukaan lämpenemistä olisi pitänyt tapahtua 0,102-0,412 astetta.

Työn tuloksena sekä britit että amerikkalaiset tulevat täydentämään mittausasemaverkostoaan, jotta kristallografien tulokset voitaisiin varmentaa. Sitä ennen jää nähtäväksi, johtavatko Cowtanin ja Wayn löydökset jonkinlaiseen yleiseen (esimerkiksi jonkinlaisen kertoimen avulla toteutettuun) muutokseen julkisesti esillä olevissa HadCRUT- ja GISS-aineistoon perustuvissa maapallon lämpenemisestimaateissa.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
HadCRUT3, hiilidioksidi ja lämpötila
Globaalin keskilämpötilan ja hiilidioksidikonsentraation välinen yhteys heikkeni edelleen vuonna 2013
Elämme viileähkön ilmaston aikaa, mutta entä jatkossa?

6 kommenttia:

 1. Mutta maapallon mitattuja lämpötiloja vääristää ylöspäin se, että monet mittausasemat ovat kaupungeissa. Kaupunkien saasteet, monenlainen lämmöntuotanto, mustien asfalttikenttien tai teiden läheisyys jne. lisäävät keinotekoisesti kaupunkien lämpötilaa. Jos ja kun mitataan maaseutujen ja luonnon seutujen lämpötiloja, ylivoimaisesti suurinta osaa maapallon pinnasta, lämpötilat putoavat selvästi.

  VastaaPoista
 2. Mä olisn kyllä huolissani enemmän, jos toi yellstonen tulivuori päättäisi purkautua joskus, tulis tosi kylmät vuodet eteen ..

  -jpt-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi tulla muutenkin, sillä monien geologien mukaan olemme parhaillaan jääkauden kynnyksellä.

   Poista
  2. Pientäjääkauttahan ovat ennustelleet 2020-2030 luvuille, iso jääkausi taitaa olla senverta hidas ettei ehdi meijänelinikäna tuleen ..

   -jpt-

   Poista
 3. Kristallografit... no voi sun.. ;-) Mutta vakavasti, eikös ne länpötilajutskat ole koko ajan tehty tuolla tavalla, eli olemassa olevasta datasta on laskettu välialueiden lämpötiloja jollain algoritmilla ja samalla korjailtu sitä olemassa olevaa dataa "oikeammaksi" toisella algoritmilla? ja saatu sitten aikaan se mitä tuolla Ilmastorealismissakin kirjoitettiin että nämä "lasketut ja adjustoidut" lämpötilat ovat aivan muuta kuin ne mitatut, säännöllisesti suurempia... eihän tässä metodissa mitään uutta ole, sillä tavallahan tämä lämpeneminen on saatu aikaan ja suurenemaankin, jos niin on haluttu. Sopivia kertoimia vain niihin adjustoiviin algoritmeihin, niin saadaan Välimeren lämpötilat Etelämantereellekin. Mittarit kun ovat epäluotettavia ja niiden lukuihin ei ole luottamista....

  VastaaPoista
 4. Enemmänkin taas kerran tuntuu vain siltä että ilmastotieteilijät löytävät uusia selityksiä poliittisista ja taloidellisista syitä kun todellisuus ei osoita mitään merkittävää lämpenemistä. En usko mihinkään merkittävään ilmaston lämpenemiseen ennen kuin havaitsen se itse.

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!