perjantai 18. helmikuuta 2011

Zed plus

Zed plus mainostaa TV:ssä Jenni Vartiaisen laululla soittoäänipalveluaan. Tämä on malliesimerkki siitä, miten ihmisiä huijataan ostamaan asioita, joita he eivät halua tai tarvitse. Soittoäänen tilatessasi liityt nimittäin Zed plus kerhoon, joka lähettää maksullisia viestejä kännykkääsi kunnes älyät lopettaa ne. Jokainen kuukausi kerhossa maksaa 15 euroa, eikä soittoääntä voi tilata liittymättä siihen.

Zed plus mainostaa nuorten suosimissa medioissa; myös sellaisia tuotteita, jotka vetoavat Jenni Vartiaista paremmin nuorten makuun. Niinpä huomattava osa suomalaisista lapsiperheistä tulee rahoittaneeksi tätä yritystä.

Asian mittasuhteita voidaan lähestyä seuraavalla tavalla. Ajatellaanpa, että joka kolmannen lapsiperheen tytär tai poika erehtyisi tilaamaan soittoäänen tai jotain muuta Zed plussalta. Koska lapsiperheitä on Suomessa noin puoli miljoonaa saisi palveluntuottaja näitä suomalaisten lapsiperheiden vahingossa tekemiä tilauksia noin 167 000.

Jos edelleen kestäisi keskimäärin kaksi kuukautta huomata ylimääräinen lisä puhelinlaskussa maksaisivat nämä perheet niistä 30 euroa. Näin Zed plus saisi bruttotuloa noin 5 miljoonaa euroa per nykyiset lapsiperheet.

Mikäli tyypillinen lapsiperhe pysyy sellaisena 20 vuotta, tarkoittaa tämä 250 000 euron vuotuista tuloa. Ei hullumpi bisness, ottaen huomioon palvelun luonteen tahallisena harhautuksena - lastenhan on epäilemättä tarkoitus tilata vain soittoääni tai muu vastaava, eikä liittyä maksulliseen kerhoon. Ja toki joku aikuinenkin saattaa tehdä tilauksen lukematta kaikkia ehtoja.

Edellä antamani luvut ovat osittain viitatuista lähteistä, osittain oman pihapiirin lapsilta kysymällä saaduista vastauksista ekstrapoloituja ja osittain puhtaita arvauksia. Suuruusluokka lienee kuitenkin varsin lähellä oikeaa tai alakanttiin.

Zed plus ei liene alallaan ainoa tällä tavalla toimiva yritys. Olisikin tärkeää jos vaikkapa tutkiva journalismi selvittelisi asiaa tarkemmin; jäisi tulonsiirto lapsiperheiltä moraalittomalle yrittäjälle pienemmäksi. Laitontahan tämä toiminta ei sinänsä liene.

Aikaisempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Lisäeläke-ehdotus on törkeä huijausyritys
Huippu-urheilurahoista 1,8 miljoonaa kankkulan kaivoon?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!