torstai 10. helmikuuta 2011

Vaalikuume nousee

Taas on puolueille ja vaalikansalle tarjoitu uudet gallupkannatusluvut. Ne tarjoavat muutaman mielenkiintoisen pointin, joita on syytä kommentoida.

Kaikkien niin sanottujen kolmen suuren puolueen kannatus on nyt alle 20% tasolla. Siis kutakuinkin samalla tasolla uuden gallupennätyksen tehneiden perussuomalaisten kanssa. Itse asiassa kolmesta suuresta SDP on jo jäämässä perussuomalaisten jalkoihin.

Suurista hallituspuolueista kepulointi (esimerkki jos toinenkin) on johtanut keskustapuolueen uskottavuuskriisiin, minkä seurauksena ilmeisesti jopa puolueen aatteen palavimmat kannattajat ovat alkaneet harkita äänestämistä. Lopullista romahdusta ei kuitenkaan ole tapahtunut ja puolue on kaikesta huolimatta ainakin toistaiseksi toisella sijalla.

Entä kokoomus. Se piti pitkään puolensa perussuomalaisten nousua vastaan, mutta nyt senkin kannatus on syöksykierteessä. Tähän lienee vaikuttanut paitsi osallisuus pääosin kepun niskaan kaatuneessa vaalirahoituksessa, niin myös Kataisen johdolla junaillut monella tapaa järjettömät päätökset lahjoittaa suomalaisten rahaa Kreikalle ja Irlannille. Asiaa eivät varmaankaan ole parantaneet sosiaalisesti oikeudenmukaisten suomalaisten mielissä epäreilut suurituloisille edullisiksi rakennellut verouudistukset. Kaikesta tästä huolimatta kokoomus on edelleen piikkipaikalla, vaikka johto onkin kutistunut.

Molemmat suuret hallituspuolueet ovat siis tehneet suosiotaan rapauttanutta politiikkaa. Tämän olisi luullut nostavat ennen kaikkea suurinta oppositiopuoluetta SDP:tä. Uuden gallupin jälkitunnelmissa Timo Soini saattoi kuitenkin valella kommenteissaan suolaa SDP:n haavoihin - ja samalla kasvatti joviaalia mainettaan säälimällä puheenjohtaja Urpilaista.

Tässä suhteessa olen kyllä samaa mieltä Soinin kanssa: Urpilaisella on lähes mahdoton työ nostaa SDP entisen puheenjohtaja Paavo Lipposen luomasta uskottavuuskriisistä. Olen melko varma siitä, että SDP:llä on tulevaisuutta vasta sitten kun Lipponen on lopullisesti poistunut poliittiselta kentältä ja kansan muistista.


Lopuksi palautan mieleen pienen numeroleikkini tammikuulta. Laskin tätä kirjoitusta varten eri puolueiden kannatusennusteen tuleviin vaaleihin samoilla perusteilla kuin silloin. Tulokseksi tulivat seuraavat kannatuslukuennusteet (aritmeettinen sinisellä ja prosentuaalinen punaisella). Näemme, että mikäli puolueiden gallupkannatus realisoituu samalla tavalla kuin vuonna 2007, saattaa perussuomalaisista tulla Suomen suurin puolue vaaleissa 2011. Ja sitä kautta Timo Soinista pääministeri. Elämme siis mielenkiintoista poliittista aikaa!

Aikaisempia ajatuksia samasta aiheesta:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!