torstai 15. syyskuuta 2016

Johtivatko EU:n talousahdinko ja CRISPR-tekniikka Monsanto-kauppaan?

Lääkeyhtiö Bayern ostaa valtavalla rahasummalla, 66 miljardilla eurolla, biotekniikkayhtiö Monsanton. Näin siitä huolimatta, että ostettavan yhtiön tuotteiden moittiminen on saanut metrikaupalla palstatilaa. On jopa väitetty, että Monsanton tuotteet olisivat aiheuttaneet Intiassa joukoittain itsemurhia.

Tosiasia kuitenkin on, että asiasta tehtyjen tutkimusten mukaan geeniteknologian käyttö on vähentänyt esimerkiksi viljakasvien osalta 37 prosenttia kasvinsuojeluaineiden käyttöä, lisännyt satoja 22 prosenttia ja kasvattanut maanviljelijöiden tuloja 68 prosenttia. Lisäksi GM-kasveista saadut hyödyt ovat olleet suurimpia kehitysmaissa.

Eurooppa on suhtautunut geeniteknologian hyödyntämiseen maanviljelyssä paljon muuta maailmaa kielteisemmin. Osittain sen seurauksena EU käyttää edelleen 38% budjetistaan maataloutensa tukemiseen.

En tietenkään tiedä, mikä on Bayernin päätöksen takana. Mutta heti uutisen luettuani mieleeni tuli seuraava mahdollisuus.

Eli veikkaan, että Bayernissa on ajateltu, että EU-maiden pitkään jatkunut taloudellinen ahdinko pakottaa myös meidät eurooppalaiset tehostamaan maataloustuotantoamme säästöjen saamiseksi. Nopein ja helpoin tie sen saavuttamiseksi on täyskäännös suhtautumisessa geenitekniikalla tuotettuihin viljelykasvilajikkeisiin.

Edes direktiiveihin ei tarvita muutoksia, sillä uudella ns. CRISPR-menetelmällä voidaan kasvien genomia muokata halutunlaiseksi ilman, että niihin siirretään vieraita geenejä. Näin niitä ei voi pitää geeninsiirtotuotteina, eivätkä nykyiset GMO-direktiivit todennäköisesti rajoita niiden käyttöä.

Toki kauppahinta osoittaa Monsanton toiminnan olleen varsin kannattavaa jo aiemmin. Mutta jos ja kun EU-alue avautuu sen tuotteille, syntyy yhtiölle valtava tuotannon laajenemismahdollisuus. Ja arvaukseni mukaan juuri tämä sai lääkeyhtiön maksamaan huikean summan maatalousgeenitekniikan pioneeriyhtiöstä.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Eurooppa kehittää parempia kasveja muun maailman maataloudelle
Geenitekniikasta merkittäviä hyötyjä ympäristölle ja maataloudelle 
GMO-lajikkeissa on "antibiootille vastustuskykyisiä geenejä"



12 kommenttia:

  1. Tuskinpa ne Monsanton tuotteet merkittävästi vanhanmalllisia edullisempia ole. Sitten kun heillä on hallitseva osuus kaikista viljelijöistä takataskussaan, heillä on melkoinen vapaus korottaa siementen hintoja mielensä mukaan. Ei se mitään hyväntekeväisyyttä ole. Ja jos joku neropatti lakkaa ostamasta uusia siemeniä ja meinaa pärjätä pistämällä sadostaan vähän sivuun seuraavan vuoden siemeniksi, silloin tulee pikapikaa kutsu raastupaan tekijänoikeusrikoksesta. Ellei kasvien perimää ole onnistuttu muokkaamaan siten, että seuraavien sukupolvien siementen itävyys laskee nopeasti?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on ns. uusmaaorjuutta, joka kertaluokka 100 pahemppa ku joku ns. microsoftin monopoli tietokoneissa, tietokoneen voi nakata ikkunasta ulos, mutta kun ruoka eli ruuantuotanto monopolisoidaan .

      Poista
    2. Pistää kyllä miettimään, että mikä ihmeen hinku niin monilla on omistaa orjia? Mitä iloa he siitä saavat? Ehkä psykopatia on yleisempää kuin luullaan.

      Poista
    3. En ole vielä kuullut maanviljelijästä, joka olisi ollut pakotettu käyttämään Monsanton siementä. Kyllä siihen houkuttelee niiden avulla saatava korkeampi tulotaso.

      Poista
  2. "The Complete History of Monsanto, “The World’s Most Evil Corporation”, http://www.globalresearch.ca/the-complete-history-of-monsanto-the-worlds-most-evil-corporation/5387964

    ***

    "Bayer and Monsanto: A Marriage Made in Hell


    If Monsanto, perhaps the most hated GMO company in the world, joins hands with Bayer, one of the most hated Big Pharma corporations on Earth (whose evil deeds date back to World War I and the Nazi era), the newly formed seed-pesticide-drug behemoth would have combined annual sales of $67 billion.

    That’s a staggering figure. But here’s another, even more alarming: Combined, the new mega-chemical/seed company would control 29 percent of the world’s seed market and 24 percent of the pesticide market...",

    Koko artikkeli: http://www.commondreams.org/views/2016/05/25/bayer-and-monsanto-marriage-made-hell

    ***

    "Seeds of Destruction: The Diabolical World of Genetic Manipulation

    “Control the oil, and you control nations. Control the food, and you control the people.”* -Henry Kissenger

    “Seeds of Destruction: The Hidden Agenda of Genetic Manipulation” by F. William Engdahl is a skillfully researched book that focuses on how a small socio-political American elite seeks to establish control over the very basis of human survival: the provision of our daily bread.

    This is no ordinary book about the perils of GMO. Engdahl takes the reader inside the corridors of power, into the backrooms of the science labs, behind closed doors in the corporate boardrooms. The author cogently reveals a diabolical world of profit-driven political intrigue, government corruption and coercion, where genetic manipulation and the patenting of life forms are used to gain worldwide control over food production. If the book often reads as a CRIME STORY, that should come as no surprise. FOR THAT IS WHAT IT IS.

    Engdahl’s carefully argued critique goes far beyond the familiar controversies surrounding the practice of genetic modification as a scientific technique. The book is an eye-opener, a must-read for all those committed to the causes of social justice and world peace.

    What follows is the Preface to ”Seeds of Destruction: The Hidden Agenda of Genetic Manipulation” by F. William Engdahl (available through Global Research):..",

    Koko artikkeli: http://www.globalresearch.ca/seeds-of-destruction-the-diabolical-world-of-genetic-manipulation/25303


    Sysimusta on MUSTA vaikka sitä joku kuinka yrittäisi kaunistella valkoiseksi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja mielipiteet ovat mielipiteitä eivätkäm muutu tosiasioiksi ellei niitä ole osoitettu oikeiksi puolueettomin tutkimuksin.

      Ellei Monsantolla olisi keksinnöilleen patentteja ja niiden suojaa, ei meillä olisi myöskään GMO-kasveja eikä niistä saatavia hyötyjä. Siksi Monsantolla on tarve ja oikeus vahtia, ettei sen kehittämiä siemeniä käytetä luvatta.

      Ilman vahtimista ostaisi jokainen "järkevä" viljelijä yhden kerran siemenet ja käyttäisi jatkossa osan sadostaan siemenviljana. Näin jäisi siementen kehittäjä ilman omaa osuuttaan tuloista, jolloin tulevien kasvien jalostus loppuisi siihen paikkaan.

      Tällaista kapitalismi nyt vain valitettavasti on. Ja siksi se on osoittautunut ylivoimaiseksi hyvinvoinnin tuottajaksi verrattuna muihin talousmalleihin.

      Poista
    2. "Suppressing Research
      8 Ways Monsanto Fails at Sustainable Agriculture: #7
      By creating obstacles to independent research on its products, Monsanto makes it harder for farmers and policy makers to make informed decisions that can lead to more sustainable agriculture...",

      http://www.ucsusa.org/food_and_agriculture/our-failing-food-system/genetic-engineering/suppressing-research.html#.V9seCjUV5NV

      Vain mielipiteitä?!

      Poista
    3. "Former Pro-GMO Scientist Speaks Out On The Real Dangers of Genetically Engineered Food", https://foodrevolution.org/blog/former-pro-gmo-scientist/

      Poista
  3. En tiedä muusta kuin suomen käytännöistä:

    "Ilman vahtimista ostaisi jokainen "järkevä" viljelijä yhden kerran siemenet ja käyttäisi jatkossa osan sadostaan siemenviljana."

    Näinhän toimitaan koko ajan ihan perinteisten siementen kanssa, mikään ei muutu vaikka GMO tulee kuvaan.

    "Näin jäisi siementen kehittäjä ilman omaa osuuttaan tuloista, jolloin tulevien kasvien jalostus loppuisi siihen paikkaan."

    Jos kylvää riittävän uudella siemenellä (jalostettu alle ~10v sitten), joka ei ole sertifioitua (eli ostettu jalostajalta/siemenen omistajalta/tms) niin viljelijä joutuu maksamaan TOS-maksun. Tämä määrääntyy hehtaari kohtaisesti. Tilan Oma Siemen maksu käsittääkseni tilitetään jollain tavoin jalostajille jotka sitten kaivautuvat niihin kuin myyrä ja antavat roposten valua sateena päälleen. Tiedot kerätään tukihakemuksen yhteydessä ja valvotaan tukivalvontojen kanssa joten TOS-maksusta ei pääse pahemmin sluibaamaan.
    ks: https://lomake.fi/forms/pdf/MAVI/mavi102B/fi sarake G

    maanviljelijä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos valaisemisesta. Kaikkialla (lue kenitysmaissa) toiminta ei kuitenkaan liene yhtä organisoitunutta ja byrokratisoitunutta.

      Poista
  4. "We all have a massive glyphosate problem",
    http://freedom-articles.toolsforfreedom.com/glyphosate-problem-carcinogen/

    VastaaPoista
  5. "Monsanto Merges with Bayer, “Their Expertise is War”. Shady Historical Origins, IG Farben, Part of Hitler’s Chemical Genetic Engineering Cartel",
    http://tapnewswire.com/2016/09/monsanto-merges-with-bayer-their-expertise-is-war-shady-historical-origins-ig-farben-part-of-hitlers-chemical-genetic-engineering-cartel/

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!