lauantai 8. marraskuuta 2014

Noen vaikutus ilmastoon luultua pienempi

IPPC:n mukaan ilmaston lämpeneminen 1900-luvun lopulla on 95 prosenttisella varmuudella ihmisen syytä. Tämä johtopäätös ei tosin perustu ilmakehän viime vuosien lämpenemiseen vaan johonkin muuhun.

Ilmastoon vaikuttavat niin sanotut pakotteet. Sellaisia ovat esimerkiksi kasvihuonekaasut, rikkipäästöt, maapallon vulkaaninen aktiivisuus, otsoni, erilaiset ilmakehän pienpartikkelit ja auringon aktiivisuus.

Yksi kasvihuonekaasujen kanssa samaan suuntaan vaikuttava tekijä on noki. Sen on ajateltu tummentavan maapallon pintaa, jolloin auringosta tuleva saäteily imeytyy tehokkaammin maan pintaan. Suurimmillaan vaikutus on silloin, kun noki peittää jään tai lumen, jotka vaaleina pintoina heijastavat aurinkoenergiaa tehokkaasti takaisin avaruuteen.

Siksi olikin mielenkiintoista huomata, että aivan uuden tutkimuksen mukaan nokea on ihmisasutuksen ulkopuolisilla alueilla merkittävästi vähemmän kuin on aiemmin ajateltu. Lisäksi partikkeleiden globaali elinikä on merkittävästi luultua lyhyempi. Tämän seurauksena noen ilmastoa lämmittävää vaikutusta on tutkijoiden mukaan liioiteltu jopa neljänneksen verran.

Aika näyttää, vaikuttaako uusi tutkimustulos IPCC:n varmuuteen ihmisen syyllisyyden todennäköisyydestä tai auttaako se malleja toistamaan 2000-luvun aikana havaitun lämpötilan nousun pysähtymisen. Joka tapauksessa se osoittaa, että ainakin tähän mennessä ilmastomallien perusteissa on ollut suuria puutteita - minkä ei pitäisi olla kenellekään yllätys, sillä eiväthän ne ole osanneet ennustaa 2000-luvun globaalien lämpötilojen kehitystäkään.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Todisteet viittaavat tieteelliseen epärehellisyyteen ilmastonmuutostutkimuksessa?
Globaaleista lämpötilamittauksista löytyi virheitä - korjausten jälkeen ilmastonmuutos on edennyt luultua nopeammin
Pari syyskuun lumiennätyksen innoittamaa ajatusta

2 kommenttia:

  1. Olen itse ihmetellyt tuota noen syyttelyä, kun arkikokemuksen mukaan noki tosiaan hajoaa kovin herkästi.

    En muista olenko sinulle tätä linkittänyt, mutta tässä uudestaan, jos olen:

    Linkages between
    solar activity, climate
    predictability and water
    resource development

    VastaaPoista
  2. Mielenkiintoinen teksti, joka sisälsi ennusteen vuodelle 2016. Sitä odotellessa voi katsahtaa päivityksen tästä linkistä

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!