lauantai 15. marraskuuta 2014

Osta tanskalainen kinkku - saat kaupan päälle bakteerin!

Helsingin sanomat kertoo Suomen olevan omavarainen sianlihan suhteen. Tästä huolimatta kymmenen prosenttia joulukinkuista tuodaan ulkomailta, lähinnä Tanskasta. Niiden ostoperusteena lienee halpa hinta.

Tämä uutinen kannattaa yhdistää Hesarin eiliseen uutiseen. Sen mukaan tanskalaisista (ja myös saksalaisista) sianlihapakkauksista löytyy usein metisilliiniresistenttejä Staphylococcus aureus - bakteereja. Siis samoja mikrobeja, jotka tunnetaan paremmin vaikeahoitoisina MRSA-sairaalabakteereina.

Syy MRSA:n esiintymiselle tanskalaiskinkuissa on antibioottien paljon Suomea yleisempi käyttö sikaloissa. Logiikka on siis sama kuin sairaalabakteerien keittymisessä: kun bakteerin ainoa keino selvitä elävänä on vastustuskyky, ryhtyy valinta suosimaan niitä bakteereja, jotka kestävät antibiootteja. Käytännössä tämä tarkoittaa yhden kromosomaalisen geenimutaation yleistymistä bakteeripopulaatiossa.

MRSA on yksi pelätyimmistä bakteereista sairaalaolosuhteissa. Sianlihassa se ei aiheuta vaaratilanteita, eikä yleensä tartu ihmiseen. On kuitenkin selvää, että riski tartunnalle on olemassa.

Olenkin sitä mieltä, että suomalaisten kannattaisi harkita toisenkin kerran kannattaako tanskalaiskinkkuja ostaa lainkaan, vai olisiko kotimainen kinkku sittenkin kokonaisuuden kannalta järkevämpi vaihtoehto. Saattaa nimittäin käydä niin, että halvasta kinkusta saa kalliin joululahjan.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
GMO-lajikkeissa on "antibiootille vastustuskykyisiä geenejä"
Myrsky viskilasissa paljasti valtionhallinnosta oivan säästökohteen
Mykoplasma

4 kommenttia:

 1. Vaara piilee sianlihassa. Nyt on Tanskassa yksi ihminen kuollut MRSA CC398-bakteeriin. Suurempi ongelma on ollut listeria-bakteeri, jota on löytynyt tanskalaisten suosimasta lihatuotteesta (rullepølse), joka on tuottaja Jørn A:lta lähtöisin. Viime vuoden syyskuun jälkeen 15 ihmistä on kuollut listeria-bakteeriin. Elintarvikehallintoa on kritisoitu valvonnan puutteesta.

  VastaaPoista
 2. Mutta mutta ... EU ja vapaa liikkuvuus:
  - koskee niin eläviä kuin kuolleita/tapettuja kinkkuja.
  Kaikilla pitää olla tasan samanlainen mahdollisuus,
  vaikka sitten saada mikä tahansa vaarallinen pöpö kinkusta ...
  -Beowolf-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä ongelma lienee oikeastaan tavaroiden vapaa liikkuvuus, eli kaupan vapaus. Koska kauppaa ei voi rajoittaa, pääsee syntymään tällaisiakin lieveilmiöitä.

   Niiden ehkäisemisessä on medialla suuri rooli - MRSA-vaaraa voi pitää merkittävänä seikkana kuluttajan tehdessä ostopäätöstä suomalaisen ja tuontikinkun välillä. Ainakin minun on tämän tiedon valossa helppo ostaa suomalainen kinkku.

   Poista
 3. Mää taidan ostaa joulukinkkuni (mainos,saako mainostaa?) http://www.pontionlihatuote.fi/ :lta, saa maksaa vähän enemmän, en kuole siihen vaikka pari euroo enemän maksas ..

  -jpt-

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!