keskiviikko 19. helmikuuta 2014

Onnea Venäjälle tuplahopeasta olympialaisten pariviestissä ja jääkiekossa!

Venäjällä oli tänään hieno päivä Sotshin olympialaisissa. He saivat nimittäin hopeaa miesten pariviestissä heti Suomen jälkeen. Lisäksi he sijoittuivat toiseksi jääkiekko-ottelussa häviten ainoastaan Suomelle.

Ei vaan. Onnea Sami ja Iivo - te teitte tänään miehen työn ja palautitte Suomen hiihdon talviolympialaisten kultakantaan kuudentoista pitkän vuoden jälkeen! Mutta mitäpä muuta voikaan odottaa joukkueelta, jonka molemmat jäsenet Niskanen ja Jauhojärvi ovat nuorten maailmanmestareita.

Onnea myös isosiskolle ja Aikulle hopeasta. Luulen sen maistuneen aika paljon paremmalta kuin venäläisten hopeiden.

Seuraavaksi toivotan onnea Suomen jääkiekkomaajoukkueelle taistelussa olympialaisista mitaleista. Enteet ovat nyt poikkeuksellisen hyvät!

Enkä vielä heitä kirvestä kaivoon viikonlopun pitkiltä hiihtomatkoiltakaan. Veikkausenihan oli neljä maastohiihtomitalia näistä kisoista - eikä plakkarissa ole "vasta" kuin kolme.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Sprintti, Sotshi 2014
Naisten takaa-ajo, joka miehen suosikkilaji (tätä en olisi voinut kirjoittaa tänään....)
Hiihtäjät on valittu Sotshiin - vaan miten käy itse kisoissa

6 kommenttia:

 1. Mitähän käy pitkillä matkoilla?

  VastaaPoista
 2. Taidan olla ainoa, jonka mielestä Suomi olisi pitänyt diskata. Jauhojärven suksen takaosa osui Tscharnken suksen etuosaan koska Jauhojärvi kiilasi hänen eteensä. Siis kaatoi saksalaisen omalla suksellaan epäurheilijamaisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katsoin vielä aamulla muutamaan kertaan Tscharnken kaatumisen Areenasta. Olet oikeassa siinä, että Tscharnken ja Jauhojärven sukset osuivat aivan selvästi toisiinsa.

   Tarkistin myös säännöt. Ne sanovat, että vastuu ohituksesta on ohittavalla kilpailijalla, mikä ei tässä voi tarkoittaa kuin Jauhojärveä. Jos suomalaisen siis tulkitaan palanneen ohituksensa jälkeen Tscharnken hiihtolinjalle, olisi Suomen hiihto pitänyt hylätä. Tämä on selvä, mutta jury ei päätöksensä perusteella nähnyt tapahtunutta näin.

   Sen sijaan juryn tulkinta tapahtuneesta lienee ollut sellainen, että itse ohitus tapahtui mutkassa eikä kummallakaan kilpailijalla ollut mutkan jälkeen (missä ei olllut tetyä latua) selvää omaa linjaa (eikä Jauhojärvi siis palannut ohituksen jälkeen Tsharnken hiihtolinjalle), vaan hiihtäjien risteävät hiihtolinjat vain kohtasivat toisensa; ja tilanteessa Jauhojärvi oli selvästi edellä.

   Näin katsoen suomalaisen ei voida katsoa palanneen samalle hiihtolinjalle Tscharnken kanssa, eikä sääntörikkomusta tapahtunut.

   Todetaan nyt vielä sekin, että sprinttihiihdossa ja yhteislähdöissä tämäntyyppisiä suksikosketuksia (kaatumisella tai ilman kaatumista) tapahtuu monta kertaa vuodessa maailmancupin kilpailuissa, eikä niistäkään jaella hylkäyksiä. Siten juryn päätös Saksan protestin hylkäämisestä oli linjassa myös aiemmin noudatetun käytännön kanssa.

   Poista
  2. En tiedä hiihtosääntöjä, reagoin tuohon lajin ulkopuolisena maallikkona ja siltähän se näyttää, että ohittaja leikkaa sisään liian aikaisin, ennen kuin sukset ovat riittävän etäällä toisistaan, jotta osumaa ei tapahdu. Se, että vastuu on ohittajalla, käy yksiin maalaisjärkeni kanssa.

   Jos tällainen kerran on sallittua maailmancupissa, ihmettelen, että se ei ole lähettänyt sellaista signaalia hiihtäjille, että kannattaa kaataa vastustaja tuolla tavalla. Ehkä hiihtäjät sitten tiedostavat sen, että sellainen tahraisi koko lajin maineen ja sitä kautta vaarantaisi heidän oman elinkeinonsa. Tai sitten kyseessä on ihan vain reilu urheiluhenki, että halutaan voittaa rehdisti.

   Poista
  3. Voihan sen nähdä noinkin, mutta silloin kun tehtiin päätös sprinttihiihdon ja yhteislähtöjen ottamisesta kilpailuohjelmaan, jouduttiin myös hiihdossa hyväksymään tällaiset kontaktit.

   Väliaikalähdöissähän sellaisia ei ole, vaan hitaamman on aina annettava latua kun ohittava hiihtäjä lähestyy ja pyytää latua. Sivumennen sanoen kamerakuvista katsoen näytti siltä, että sveitsiläinen hiihtäjä (en muista kuka) rikkoi tätä sääntöä miesten 15 km:llä Niskasen saavutettua hänet edellyttäen, että Iivo pyysi latua (sitä ei voi tietää TV-kuvan perusteella. Näin Iivo joutui vaihtamaan latua itse, missä aivan varmasti kului tuo 0,2 sekuntia, jolla hän hävisi pronssin.

   Pariviestiin palaten olettaisin, että edelle kirjoittamani lisäksi katsotaan onko hiihtäjällä tarkoitusta aiheuttaa kilpailijalle haittaa eli kaataa tämä. Jauhojärvihän ei missään tapauksessa kaatanut saksalaista tarkoituksella, vaan ainoastaan valitsi saman ladun saksalaisen kanssa.

   Poista
 3. http://www.youtube.com/watch?v=DoMdmS_xgNw
  Oletko vielä tämän videon jälkeen samaa mieltä Suomen diskauksesta?

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!