perjantai 3. lokakuuta 2014

Lapsilisäriita paljasti demareiden todellisen karvan

Lapsilisän pienentämisestä sukeutui Suomessa harvinainen hallituksen sisäinen jälkiriita. Riidan vaiheet on käsitelty moneen kertaan, esimerkiksi täällä, joten en kertaa niitä tässä.

Sen sijaan nostan esiin sen, että tapahtunut osoittaa demareiden olevan valtava ongelma pyrkimyksissä tehostaa Suomen julkista taloutta. Sillä siitähän on lopulta kyse.

Ensimmäinen huomio on se, että demareioden tahdon mukaan toteutettu lapsilisäratkaisu osoitti heidän haluavan rakentaa uutta byrokratiaa ja sitä kautta lisätä julkista tehottomuutta. Lapsilisäpäätöksessä tämä tarkoittaa sitä, että jatkossa veroviranomaiset joutuvat kaiken muun lisäksi tarkastamaan pitääkö verovelvollisen ilmoitus vähennysoikeudesta paikkansa.

Tämä toimenpide ei varmaankaan vie kauaa, mutta kerrottuna kaikkien vähennykseen oikeutettujen ja sitä ilman oikeutta yrittävien määrällä kulunee viranomaisten työaikaa yhteenlaskettuna useita työpäiviä. Se ei ole tehokkuutta eikä johda julkisten kulujen vähentämiseen.

Toinen huomio on se, että demarivaltiovarainministeri Rinne on väittänyt ratkaisulla puolustettavan köyhiä. Tämä ei pidä paikkaansa, kuten ay-taustainen demari hyvin tietää, koska vähennyksen voivat tehdä vain ne joilla on verotettavia tuloja. Köyhimmillä ei ole. Tällä perusteella näyttääkin siltä, että Suomessa istuu valtion rahakirstun päällä valehtelija.

Tästä kaikesta ei voi tehdä kuin yhden johtopäätöksen: lapsilisäriita paljasti demareiden todellisen karvan. Ja se ei ole kirkas.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Johtaminen julkisella sektorilla
Laittomat lakot ovat valtiovallan erityisessä suojelussa
Kuinka Soini pelataan ulos ensi vaalikauden hallituksesta

3 kommenttia:

 1. Lisäksi tulee loukkuja. Oletetaan, että on pariskunta, jossa toinen ansaitsee 3501€/kk eikä ole siten oikeutettu vähennykseen lainkaan. Toinen on peruspäivärahalla muutama satanen kuussa. Tällöin vähennys on speksin mukaan 150€.

  Sitten on toinen pariskunta, jossa molemmat tienaavat 2999€/kk eli selvästi enemmän kuin ensimmäinen pariskunta. He saavat täyden 300€ vähennyksen.

  VastaaPoista
 2. Paljonkohan tietojärjestelmän kehittäminen maksaa? Riittääköhän 10 miljoonaa? Joka tapauksessa järjestelmästä tulee taas monimutkaisempi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän päivän HS tietää kertoa hinnan olevan 2,5 miljoonaa.

   Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!