lauantai 4. lokakuuta 2014

Muuttaako Professorin ajatus maastohiihdon maailmancupin kilpailujärjestelmää?

Julkaisin tässä blogissa viime vuonna laskelmia puolivälierien vaikutuksesta sprinttihiihtokilpailujen lopputuloksiin. Etenkin viime talvena ne lähes ratkaisivat useimmat kilpailut.

Katsoin tänään huvikseni hiihtoliiton nettisivuja ja huomasin tiedotteen, jonka mukaan ensi kevään Salpausselän maailmancupissa kokeillaan järjestelmää, jossa sprinttihiihtäjät saavat itse valita puolivälieränsä. Perusteluna mainitaan palautumisaikojen vaikutus etenkin miesten sprinttifinaaliin. Suorana lainauksena:

"Uudistuksen taustalla on tutkimuksia palautumisaikojen vaikutuksesta etenkin miesten finaalivaiheen tuloksiin. Nyt urheilijoille tarjotaan mahdollisuus vaikuttaa sekä omaan palautumisaikaan erien välillä että siihen, ketä vastaan haluaa hiihtää"

Nyt minua hykerryttää ajatus, että viime talven analyysini olisivat saaneet aikaan tämän kokeilun. Minähän kirjoitin tuolloin seuraavasti.

 "...olisi syytä pohtia hiihtäjien sijoittamista puolivälieriin jollain toisella tavalla kuin nyt tehdään. Koska aikataulujen merkitys on kilpailumenestyksen kannalta lähes määräävä tekijä, voisi yksi keino olla sellainen, jossa hiihtäjät saisivat karsinnan mukaisessa järjestyksessä valita puolivälieränsä. 

Näin jokainen voisi miettiä vastustajan kovuuden ja palautumisaikojen suhteellista merkitystä omalle kilpailulleen ja kunnolleen."

En tietenkään tiedä, olenko oikeassa, mutta joka tapauksessa on selvää, että nyt kokeiltavana oleva kilpailusysteemi on selvästi oikeudenmukaisempi kuin tähän mennessä käytetty. Annan siis vilpittömät onnittelut kansainväliselle hiihtoliitolle hienosta päätöksestä.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Kuinka paljon jalka-, lento- ja koripallo kiinnostavat?
Kansallistunne ei elähdytä muukalaislegioonaa
Antti Ruuskaselle kultaa ja minulle vanhoja muistoja

1 kommentti:

  1. Epätodennäköistä, että olisivat itse keksineet kyseisen järjestelyn, kirjoituksestasikin on vasta vuosi. Mielestäni kiitos kuuluu täysin professorille! Hyvä!

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!