torstai 23. toukokuuta 2013

Erkki Tuomioja ja tulkit

MTV3 uutisoi ulkoministeri Erkki Tuomiojan suhtautuvan myötämielisesti suomalaisia joukkoja auttaneiden afgaanitulkkien kutsumiseen Suomeen perheidensä kanssa. Tässä hän seuraa eräiden muiden länsimaiden esimerkkiä.

Intuitiivisesti poliitikkojen halu sijoittaa heitä auttaneet tulkit turvaan länsimaihin on ymmärrettävä. Hiukan tarkemmin ajatellen se ei kuitenkaan ole pelkästään hyväksyttävää. 

Epäilyksiäni herättävät nimittäin seuraavat kaksi asiaa.

Ensinnäkin on länsivalloilta hävytöntä jättää pitkällisen miehityksen jälkeen Afganistan sellaiseen tilaan, että maatansa rauhaan auttaneiden ihmisten, ja epäilemättä monien muidenkin, täytyy pelätä henkensä edestä. Jos näin käy, niin ainakin itselleni jää se vaikutelma, että Afganistanista lähdetään tietäen että maa on joutumassa uudelleen sekasortoon. Se ei ole reilua afganistanilaisia kohtaan.

Toiseksi, ja tätä pidän ensimmäistä kohtaa tärkeämpänä, on erittäin ikävää Afganistanin tulevaisuuden kannalta, jos sieltä tuodaan Suomeen ja muihin länsimaihin iso osa niistä ihmisistä, jotka ovat toimillaan osoittaneet haluavansa toimia Afganistanin kohti nykyistä valoisampaa tulevaisuutta. Eikö juuri heidän tulisi olla edelläkävijöinä siinä joukossa, joka johtaa Afganistanin lopulliselle kehityksen tielle? Elleivät he tee sitä, niin kuka sitten?

Lopuksi. En itse ole koskaan ymmärtänyt miksi Suomi ylipäänsä osallistui Afganistanin operaatioon, enkä vastusta maasta lähtemistä mahdollisimman pikaisesti oli tilanne mikä hyvänsä.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Rohkeita miehiä, ressukoita ja väkivaltaa
Irakille viedyn demokratian tulevaisuudesta
Päättäjien kädet veressä - mutta minkä takia? 

1 kommentti:

  1. Eiköhän tässä ole se jo UKK:sta lähtenyt maailmanparantajan syndrooma. Nyt vaan muualla on nähty tämän "besserwissseröintimme" läpi, ja asia uskalletaan sanoa päin naamaa. Mikä ihmen hinku on Suomella pyrkiä esim YK:n turvallisuusneuvostoon pariksi vuodeksi ja satsata siihen miljoonia, mennä sotimaan Somaliaan ja Afganistaniin, ottaa ihmiskaupan tänne syöttämiä ihmisiä, pitää Burundia kivikautisena maana joka ei voi tuomita omiaan? Lusikka käteen ja omat nurkat ensin kuntoon - töitä piisaa täälläkin aivan tarpeeksi käytettävissä oleviin rahavaroihin nähden.
    -Beowolf-

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!