sunnuntai 2. lokakuuta 2011

Kristalliyö

Eilisessä YLE:n Yleleaks-ohjelmassa asiantuntijana toiminut Teemu Laajasalo taisi olla mielestään näppärä todetessaan sanatarkasti "ett itse asiassa Halla-ahon mielestä ainoo semmonen onnistunu lasiasia on kristalliyö".

Mikä siis on tämä Laajasalon mainitsema "kristalliyö"?

Wikipedian mukaan kristalliyö oli "natsi-Saksassa vuoden 1938 marraskuun 9. ja 10. päivän välisenä yönä juutalaisiin kohdistunut väkivallan aalto. Kristalliyö sai nimensä rikottujen kauppojen ikkunoiden lasinsirpaleista." Saman lähteen mukaan tuolloin "tuhottiin yli 1300 synagogaa, monia juutalaisia hautausmaita, lähes 7000 liikettä ja kotia. Yli 30 000 juutalaista vietiin keskitysleireihin." Lisäksi tapettiin lähteestä riippuen 36-91 juutalaista.

Laajasalo väittää siis pikku pilan varjolla Halla-ahon pitävän yhtä natsi-Saksan törkeimmistä ihmisoikeuksien loukkauksista "onnistuneena". Melkoisia ajatuksia Teemu Laajasalo siis väitti liikkuvan nimeltä mainitsemansa kansanedustajan mielessä. Ilmeisesti samainen tohtori ja pappi Teemu Laajasalo on loogisena ihmisenä myös sitä mieltä, että vaikkapa tässä blogissa olisi viihteellistä todeta hänen pitävän ainoana onnistuneena saaristoperformanssina Breivikin tempausta Norjassa?

Selvyyden vuoksi todettakoon, etten tunne tohtori Laajasaloa, enkä tiedä minkälaisia ajatuksia hänellä on sen enempää saaristosta kuin Breivikistäkään. En siis väitä edes leikilläni mitään hänen mielipiteistään mainittuihin asioihin. Halla-ahoakaan en tunne, mutta tämän jutun kannalta oleellista on se, ettei ole sen enempää syytä olettaa hänen pitävän kristalliyötä onnistuneena, kuin on syytä olettaa Laajasalon ihailevan Breivikiä.

Toki Yleleaks-ohjelman luonne on nälviä erilaisia poliitikkoja liittyen edellisen viikon tapahtumiin. Laajasalo on kuitenkin pappi ja yrittäjä. Olisinkin kiinnostunut kuulemaan erityisesti Suomen evankelis-luterilaisen kirkon ottavan kantaa pappinsa kielenkäyttöön julkisuudessa. Onko tosiaan niin, että levittämällä keksittyjä kauhujuttuja lähimmäisestään, tulee samalla lunastaneeksi itselleen taivaspaikan? Epäilen, ettei vaikkapa arkkipiispa jaa tätä näkemystä.

Mielelläni kuulisin myös Teemu Laajasalon omistaman yrityksen, IHS Huippuvalmennus Oy:n asiakkaiden näkemyksen asiasta. Tämä yrityshän kertoo koulutusfilosofiansa palautuvan "opetuksen syvälliseen suunnitteluun, kokemukseen ja korkeimman akateemisen tiedon ja ymmärryksen hyväksikäyttöön." Ehkä olen tyhmä, mutta en ymmärrä, miten tuosta filosofiasta on johdettavissa kanssaihmisisten aiheeton syyllistäminen natsien hirmutekojen ihailijaksi?

Ryhdyin kirjoittamaan tätä juttua siitä syystä, että erilaisten ihmisten erilaiset sinänsä huonoa makua osoittavat ja leikkimieliset sanomiset/kirjoitukset ovat viime viikkoina olleet erityisen mediamylläkän aiheena. Samalla on vaadittu näiden sammakoita suustaan (tai näppäimistöltään) päästäneiden henkilöiden rankaisemista. Ja rangaistuksia on mediapaineen alla myös jaettu. Kuitenkaan mikään median keskiöön nousseista lohkaisuista ei asiattomuudessaan, törkeydessään tai henkilökohtaisuudessaan ole ollut lähelläkään Laajasalon "oivallusta".

Tiedän toki, että on varsin epätodennäköistä että sen enempää kirkon kuin Laajasalon firman asiakkaatkaan lukisivat tätä tekstiä. Ellei sitten joku vinkkaa siitä heille. Kuten esimerkiksi ohjelman esittänyt YLE itse.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Lipponen ja Kiviniemi tärkeiden asioiden parissa
Metatason sanahelinää
Mitä on vihapuhe?

12 kommenttia:

 1. Parisen vuotta sitten Venäjällä seurasin TV:stä Medvedejevin puhetta, jossa hän tuomitsi Stalinin teot 30-luvulla ja mainitsi Solzenitshynin sankareiden joukossa.

  Tämähän tietysti selvää kaikille, mutta silti niin sumeaa. Siksi toisinaan, väärinkäsityksiä välttääkseen, antavat vastuunkantajat linjapuheita. Olisi Halla-ahonkin hyvä tehdä pesäero vaikkapa Hitleriin, rasismiin ja juutalaisvainoihin.

  VastaaPoista
 2. Ehkä tosiaan itsestäänselvyyksien lausuminen on joissain tapauksissa paikallaan. Toisaalta lienee kyllä aivan kaikille selvää, ettei Suomessa ole juuri ketään, joka ihailisi natseja ja heidän tekojaan. Eli en näe tarvetta kenellekään suomalaiselle irtautua natsismista.

  Sen sijaan Venäjällä Stalinilla on edelleeen runsaasti ihailijoita, joten Medvedevin irtisanoutuminen stalisismista on ehkä ollut paikallaan.

  Tämän kirjoitukseni perimmäisenä motiivina oli nostaa esiin kaksoisstandardi Halla-ahon Facebook-kirjoitelman ja Laajasalon kristalliyö-tölväyksen uutisoinnin välillä. Toinen, vaikka se oli huomattavasti suppeamman kohdeyleisön nähtävillä, nosti melkoisen mediamylläkän, kun taas toinen satoinetuhansine (?) katsojineen ei aiheuttanut minkäänlaista mediahuomiota. Näin siitä huolimatta, että se oli selvästi henkilökohtaisempi ja törkeämpi. Molemmat toki oli epäilemättä tarkoitettu huumoriksi.

  VastaaPoista
 3. "Olisi Halla-ahonkin hyvä tehdä pesäero vaikkapa Hitleriin, rasismiin ja juutalaisvainoihin. "

  Miksi? Onko Halla-aho kuulunut Natsipuolueeseen tai osallistunut juutalaisvainoihin 1930-40 -luvuilla Saksassa? Onko hän kirjoitellut ihannoivansa näitä? Joko sinä olet julkisesti ilmoittanut irtisanoutuvasi Hitleristä, rasismista ja juutalaisvainoista? Pitäisikö meidän kaikkien julkisesti irtisanoutua kaikesta pahasta mitä maailmassa koskaan on tehty?

  VastaaPoista
 4. Viittaan ylläolevaan professorin vastineeseen.

  Halla-aho sotketaan uusfasismiin, natseihin, äärioikeistoon aivan yleisesti. Tietty kyse on sotkijasta, Halla-aho ei ole moista väittänyt, mutta ilmoittaisi näin kyseessä olevan väärinkäsityksen.

  Professorille vielä: kyllä Suomessa ihaillaan Hitleriä, Staliniakin, Jämsässä tuttuni häiriköi SDP:n vapputilaisuudessa liehuttamalla hakaristilippua. Ei tämä ollut tietenkään kuin koulupoikamaista, mutta edelleen: mm.Halla-aho moisesta kärsii.

  Halla-aho nousi pinnalle Tanskan Muhammed-pilakuviin liittyvässä keskustelussa. Sananvapaus, länsimaisen demokratian tukipylväs on uhattuna, jotain Halla-ahon tapaista napakkaa kommentointia tarvittiin, demokratiassamme on erityisen tärkeässä osassa satiirikot, lehdistö.

  Sananvapauskeskustelun myöhempiin vaiheisiin kuuluu myös Julian Assange. Pornostaroihin lukeutuvat hänen lisäkseen pariskunnat Kanerva-Tukiainen, Vanhanen-Ruusunen ja Strauus-Kahn-hotellisiivooja.

  VastaaPoista
 5. Hieman Venäjästä:

  Venäjällä ei ole tämänkaltaisia blogeja. Siellä ollaan yleisesti kyllästytty politiikkaan, NL tarjosi mahtavan yliannostuksen jatkuvine Lenin-puheineen, propagandoineen, 3-kymppiset tänään eivät viitsi puhua politiikasta, nämä, jotka ovat muodostaneet mielipiteensä vasta 90-luvulla, NL:n kaatumisen jälkeen (onko epäpoliittisuus jo geeneissä ?)
  Stalinia käsitellään paljon mediassa, kuten Hitleriä Saxassa, jossa Gunther Grassin Hitler-jugend muistelot aiheuttivat s(k)andaalin.
  Merkittävin poliittinen foorumi Venäjällä on Yhteinen Venäjä-puolue, jolla nuorisojärjestö наши -'me'. Venäläisillä ihmisillä on usein facebook-sivullaan ilmoitettu puoluekanta, joka yleisesti on 'monarkisti'. Tulkitsen tämän kerrassaan kyllästymiseksi, pettymiseksi politiikkaan, vastalauseeksi sormea heristäviin lännenmiehiin sen demokratiansa kanssa.
  Stalinismia en ole havainnut juurikaan nyky-nyky-Venäjällä, katson tämän 'aatteen':'sosialismi yhdessä maassa olevan räikeässä ristiriidassa 'kaikkien maiden proletaarit yhtykää !'-idean kanssa. Stalinin ajan rakentaminen on Venäjällä hyvässä huudossa. Silloin sentään tehtiin taloja, jotka kestää. Хрущеба on Hrutshevin aikuisten lähiöiden pilkkanimi, vrt. pullotalot, Palmen aikuiset lähiöt Ruotsissamme.

  Medvedejevin ilmoitus tukea Putinia seuraavissa presidentinvaaleissa on merkittävä. Pahat puheet tsaari Putinista toteutuvat. Putinin aikana kaiken pahan (korruptio kasvanut, media hallitukselle keskittynyt ) lisäksi Venäjä on jonkin verran vaurastunut: enää ei ole Suomessa kieltoja venäläisille asiakkaille kauppoihin varkauden pelossa, Pietarin katulapset ehtivät jo kuolla nälkään, tilalla on BMW:llä ajavat kallista ostavat turistit.

  Minulla on juuri aloitettu blogi Venäjää koskien vaan en muista enää koko blogini nimeä, enkä näinollen päässyt sinne äsken kirjoittamaan lisää. Ehkä teen sen jo huomenna. Sinne lisää keskustelua !

  VastaaPoista
 6. Kiitoksia valaisevista kommenteista Venäjää koskien.

  Halla-ahosta vielä sen verran, että toki arvoisa kansanedustaja itse katsoo, miten reagoi erilaisiin ympäröivästä yhteiskunnasta tuleviin hyökkäyksiin. Selvää lienee kuitenkin, ettei hänellä ole oikeasti keinoa nostaa itseään pois medianvyöryn tieltä. Paitsi ajan kuluminen; median mielenkiinto kun joka tapauksessa siirtyy ennemmin tai myöhemmin muihin aiheisiin.

  Laajemmalti katsoen kyseessä ei vaikuttaisi olevan pelkästään Halla-ahon vaino, vaan yleensä pyrkimys sekä epäinhimillistää että myös mahdollisesti hajottaa perussuomalainen puolue, joka on noussut uhkaamaan vanhan valtaklikin asemaa. Puolueen hajottamispyrkimys voisi selittää sen, miksi Timo Soinia käsitellään nykyisin mediassa silkkihansikkain - vanhanaikainen riidankylvöpolitiikkahan ei ole menettänyt tehoaan.

  Kuten profiilini alapuolelta voit lukea, jaan huolesi sananvapauden tilasta Suomessa ja ehkäpä muuallakin länsieuroopassa.

  VastaaPoista
 7. No, eihän kukaan ole persuja hajoittamassa, aivan normaalisesta valtatyhjiön täyttämisesta on kysymys. Persut eivät edelleenkään ole fokuksessa. Ei persuista tule koskaan maamme valtapuoluetta vaan protestipuolueena on. On oikein, että Suomen eduskuntaan tulevat valituiksi ihmiset, jotka kuvaavat kansaa: esim. mielisairaita 0,7% - ei yhtään paikkaa, linnakundeja 2% yksi paikka, duunareita 80% 160 paikkaa jne.

  Minua nyppii keskusteluissa argumentit:'ei saa' tai 'pitää'. Mainitsin asiasta toimittaja Tuomas Enbuskelle hänen käytettyään moisia. Tällaiset ovat soveliaita ainoastaan Moosekselle/Jumalalle ja lasten vanhemmille.

  VastaaPoista
 8. No, emmä Hallaahoo suojele, soturi mun rintamassani - myös Sinun. Astu esiin, Sinä ! Ei ole pakkoja tai kieltoja edelleenkään ! Sano ! Asia on tärkeä !

  VastaaPoista
 9. Kepu, Kekkosen, Alkion puolue jää. Tilalle tulee hetkeksi Persu, joka yös katoaa. Jäljelle jää oikeisto-vasemmisto konsensuksella - toisinaan vähäisellä luovii itä-länsi asetelmassamme. Piste.

  VastaaPoista
 10. Kristalliyö ei edes ollut natsien tekemä operaatio. Vaan juutalaisten itsensä masinoima valeisku. (falseflag)

  Älä luota siihen mitä wikipedia sanoo asioista.

  Harva "professori" siteeraa wikipediaa.

  Et ole professori -ainesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näyttää siltä, että salaliittoteoriat elävät ja voivat hyvin. Wikipedia ei ole tieteellinen lähde, mutta eipä blogikaan ole tieteellinen foorumi. Joka tapauksessa kristalliyön tapahtumat on Wikipediassa kerrottu yhtäpitävästi tieteellisen käsityksen kanssa, ja siten se on sopiva osoite linkattavaksi blogikirjoituksessa niille, jotka kaipaavat lisätietoa aiheesta.

   Pätevyyteni professoriksi on aikanaan arvioinut kansainvälisen asiantuntijajoukko, enkä halua tässä bogissa ottaa asiaan sen enempää kantaa.

   Poista
 11. Teemu "runkkupastori" Laajasalo on hyvin erikoinen ihminen. Luulen, että joku psykiatrinen diagnoosi hänelle varmasti löytyisi.

  Hänen Huippuvalmennus -niminen firmansa harjoitti aikoinaan alalle tulessaan sellaista ylisanojen viljelyä kehuessaan itseään, että moista on tuskin nähty millään toimialalla Suomessa. Lisäksi firma valheisiin perustuen mustamaalasi saman alan muita toimijoita. Laajasalo itse luennoi samaan aikaan eettisyyksistä firmoille.

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!