maanantai 21. lokakuuta 2024

Aseviennillä on sellaista kasvuvaraa, jota Suomi tarvitsee

Suomi on tunnetusti maa, joka elää viennistä. Siinä mielessä oli mukava lukea uutinen, jonka mukaan maamme asevienti oli rahallisesti suurempaa kuin koskaan ennen: 333 miljoonaa euroa.

Noin kolmannes sotatuotteiden viennin arvosta oli maa-ajoneuvoja ja niiden komponentteja. Seuraavaksi eniten vietiin ampumatarvikkeita sekä räjähteitä ja panoksia. Viennin arvosta oli noin 42 prosenttia koostui siviiliaseista.

Juttua lukiessani muistin, että miljoona euroa on sellainen summa, jonka kokoa on vaikea mieltää. Niinpä tein pari google-hakua todetakseni, että maamme kemianteollisuuden viennin arvo oli 2 900 miljoonaa euroa vuonna 2021. Eikä sekään ole kovin suurta verrattuna metsäteollisuuden vientiin, jonka arvo vuonna 2023 oli 12 000 miljoonaa euroa, mikä tarkoittaakin jo 16 prosenttia Suomen viime vuoden tavaraviennistä. 

Maailmalla aseiden vienti on kuitenkin vielä paljon suurempaa liiketoimintaa. Vuonna 2021 sen arvo maailmankaupassa oli peräti 562 000 miljoonaa euroa - eli suomalaisten osuus siitä on vaivaiset 0,06 prosenttia. 

Toisin sanoen suomalainen asevienti on kyllä hyvässä nousussa, mutta siitä huolimatta vielä varsin vähäistä. Kuitenkin sen kasvumahdollisuudet ovat ilmeiset, mutta vaativat toteutuakseen onnistunutta tuotekehitystä, investointeja ja tehokasta myyntityötä. Eikä alasta voi puhua erityisen merkittävänä ennen kuin se on kasvanut kertaluokkaa suuremmaksi. 

Tämän asian voi nähdä joko hyvänä tai huonona - enkä nyt tarkoita pasifistista moralisointia. Sen sijaan haluan korostaa sitä, että puhumme maailmanlaajuisesti valtavasta tuotannonalasta, johon panostamalla ja menestymällä Suomen kuralla olevaa taloutta voisi kohentaa merkittävästi. 

Tästä syystä aseviennin uusi ennätys on erinomainen uutinen kaikille suomalaisille, kunhan alan kehitys säilyy positiivisena myös jatkossa. Tässä mielessä maamme jäsenyys NATO:ssa ja EU:ssa tarjoavat hyvät lähtökohdat, jotka on vain osattava hyödyntää tehokkaasti.

33 kommenttia:

  1. Siinä asevienti rovot karisee kun Suomi maksaa jo nyt Natolle 3% Bruttokansantuoteesta vaikka 2 riittäisi, sekin toki olisi liikaa. Ei riitä että maamme makselee miljardeja asioille mistä kansamme ei hyödy mitenkään, kuten eu, yk ja nato. Lisäksi vielä rapakontakaisesta, Suomelle on jopa parempi että rapajuoppo Harris voittaisi sillä se on suomelle parempi vaihtoehto kun Trump, joka erottaa Usa:n natoavustuksen kokonaa euroopan maille. Tuon on kertonut itseTrump. Joten koko Nato menettää tuolloin tarkoituksensa ja on naurettava leikkikerho sen jälkeen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mistä suunnasta nyt tuulee?

      Poista
    2. "Mistä suunnasta" Kommentoi joku joka ei ole tietoinen asioista vaan elää matutunteella.

      Poista
    3. Ano, Suomi ei maksa NATO:lle muuta kuin muutaman miltsin jäsenmaksua vuodessa. Tuo 2% vaade on omien ostojen määrä eli se määrä mitä omalle maalle ostetaan aseita vuosittain tai jolla muuten ylläpidetään puolustusvoimia. Nämä ostot voivat olla joko kotimaisia tai ulkomaisia ihan miten halutaan.

      Joko yrität propagoida tai sitten teillä siellä Venäjällä ei edes perusfaktat ole tiedossa.

      Poista
    4. Terhomatti Hämeenkorpi21. lokakuuta 2024 klo 8.48

      Siinäpä oli varsinainen hölmöntölväys !

      Poista
    5. Harrisin rapajuoppuodesta lukisin mielelläni jotain konkreettista eikä Trump-kulttilaisen uskomusta.

      Poista
    6. Tuo taisi kyllä olla putin-kulttilaisen ulostulo

      Poista
    7. Kaukana siitä. Emme liene kaukana siitä hetkestä kun Trump steppaa ja piereskelee vaalitilaisuudessa. Se musan tahtiin heiluminen oli suorastaan noloa katsottavaa. Kuten hänen henkilönsä noin ylipäätään.
      Onko Ano 10.20 Trump sinun mielestäsi pätevä johtamaan Yhdysvaltoja?

      Poista
    8. Terhomatti Hämeenkorpi21. lokakuuta 2024 klo 11.56

      ON ! Johan se neljä vuotta harjoitteli.

      Poista
    9. Hieman noloja hahmoja molemmat ehdokkaat, mutta kun se rumppi pärjäsi ihan ok edellisenkin kerran, kaipa tuo pärjää toisenkin.

      Poista
    10. Ruton ja koleran välinen valinta. Mutta Trump ja hänen MAGA-kulttinsa ovat todella kaheleita.

      Poista
  2. Osaaminen ja jonkinlainen omavaraisuuskin ovat myös hyviä asioita mahdollista kriisitilannetta ajatellen.
    Varsinkin ampumatarvikkeita tarvitaan silloin kuten Ukrainassakin on nähty.
    On hyvä, että tätä tuotantoa on omasta takaa ja käsittääkseni sitä on jouduttu lisäämäänkin, jotta saataisiin Ukrainaan toimitettua apua.

    VastaaPoista
  3. Asiaan vaikuttanee mm. Youtube, joka on ase/ammuntaharrastajille vilkas alusta.
    Siellä kehutaan suomalaisia perusvehkeitä: pulttilukkoisia Tikkoja ja Sakoja, tietysti myös, ammunta tapahtuu Lapuan patruunoilla.
    Matkat ovat pitkiä. Tikan päällä laatukiikari, niin jenkkivipulukkoinen jää hopealle, vaikka hyviä aseita ovatkin.
    Aikoinaan tein vertailun: Marlin 45/70 Minoxin kiikarilla ja Sako, varustettuna samanlaisella putkella.
    Marlin jenkkipaukuilla ja Sako Lapuan patruunoilla.
    Sakolla ammuin kolmanneksen pidemmälle kuin mitä minun Marlin kykeni.
    Youtube on tehokas mainosalusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielenkiintoista! Toivotaan, että kauppa käy jatkossa entistä paremmin.

      Poista
    2. Marlin on melkoinen kaaripyssy..raskas 45 kaliiberin luoti rapiat 50mm hylsyssä

      Poista
    3. Jep, luoti on raskas ja matka kaareva.
      Hieno ase kuitenkin. Sakon 308 on pitkän matkan pyssy, ja hyvä sellainen.
      Winchester 30-30, vaikka onkin likeellä rynkkykaliberia, on loistoase.
      Mutta. Me suomessa teemme tarkkoja aseita..

      Poista
    4. Suomessa 5.-kolonnalaiset ovat vuosikymmeniä sabotoineet puolustustarvikevientiä ja näin ollen alan kehitystä. Kotimarkkina on liian pieni kannattavalle tuotannolle ja vienti on ainoa toimiva tapa saada tuotekehitykseen merkittäviä rahoja. Moppitukka ja kiljunen ovat kremlinukkeja ja antisemitistejä ja suuri syypää puolustusalan alamäkeen. Jos olisimmekin saaneet Ruotsin tapaan kehittää ja toimittaa tavaraa, niin teollisuutemme olisi muutakin kuin katoavaa kemiallista puunjalostusta. Onneksi luonto hoitaa pahimmat 5.-kolonnalaiset kun vain jaksaa odottaa. Ei mene monta vuotta enää.

      Poista
  4. Tappokamalla on muutkin rikastuneet, sitten siihen kylykeen lääketeollisuus parantamaan haavoja. Arvoyhteisö näyttää todelliset arvonsa. Pridetys, woketus, ja edellä mainitut teollisuuden alat.

    VastaaPoista
  5. Lisättäköön vielä. Ukrainan avustaminen/aseistaminen on tärkeää. Maantieteelle emme voi mitään ja olemme sen saaneet tuntea nahoissamme useamman kerran: ryssä on ryssä, vaikka voissa paistaisi....
    Pisti silmään tämänpäiväinen ryssänuutinen: Öljypomo on tipahtanut ikkunasta.
    putinin aikana tämä epidemia on ollut laaja ja toistuva.
    Minne putin on unohtanut polonium drinksut ja kalsarimyrkytykset?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ne on ihan liian high techia nykyryssälle, ikkuna on riittävän helppoa ja lähettää viestin vähimmällä vaivalla.

      Poista
    2. Kuinkahan monta venäläistä on kuollut pudonneen johtajan alle?

      Poista
  6. Miljardi-sanaa ei pitäisi käyttää. Pitäisi mielummin puhua tuhannesta miljoonasta. Muuten ei lukujen suuruusluokkaa pysty hahmottamaan. Ainakaan kansanedustajat eivät vaikuta niitä hahmottavan. Vaikkapa 179 miljoonaa kuulostaa suuremmalta kuin miljardi. Näin nämä asiat koetaan.

    Valtiontalouden lukujen hahmottamista helpottaa, jos jakaa kaikki luvut miljoonalla. Valtion 90 miljardin budjetin voi hahmottaa kahden professorin muodostaman perheen 90000 euron käteen tulevaksi vuosituloksi, josta 10000 euroa hankitaan ottamalla uuutta velkaa.

    Aseiden myynnin tuotto suhteutettuna professorisperheen tuloihin siis olisi 333 euroa vuodessa miinus valmistuskustannukset. Ei tosiaankaan vielä vaikuta kovin suurelta summalta. Metsäteollisuuden tuotteiden myynti olisi 12000 euroa miinus valmistuskustannukset. Tuo on jo aika tuntuva summa.

    VastaaPoista
  7. Suomalaisia kranaatinheittimiä kannattaa mainostaa natomaille. Mannekiinit Ukrainan rintamalta kehuvat sitä heitinten "tarkkuuskivääriksi".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtava peli, sillä saa tarkasti ihmisiä hengiltä tai raajarikoksi, ollaan ylpeitä suomalaisesta osaamisesta. Kolmikertainen huraa presidentille joka johtaa meidät onneen.

      Poista
    2. Ano 16.18. Tarkoitat siis, että sen on yksinomaisesti ryssän etuoikeus, raajarikoksi saattaminen ja hengiltä saattaminen....?

      Poista
    3. Pitäiskö heitinten olla niin losoja, ettei niillä osu hyökkääviin ihmisiin? Voi hellanlettas. Sitten on parempi antautua ryssän kidutettavaksi ja raiskattavaksi.

      Poista
    4. Ano 16.18.... eikä korohoro ole ainoa tarkka keksintö... säästämme luontoa, kun ei tarvii kylvää lyijyä liialti maastoon, lyijyhän ei kasva vaikka kuinka roiskisi 😂

      Poista
  8. Putin on todelliset agressiivisen isonenäläisen imperialistin karvansa näyttänyt - Venäjällä ei ole rajoja!
    Suomella ei voi nykytilanteessa olla liikaa omaa asetuotantoa. Pitkät sarjat yleisesti ottaen pienentävät valmistuskustannuksia joten siitäkin syystä on aiheellista pyrkiä lisäämään vientiä mahdollisuuksien mukaan sellaisiin maihin, jotka käyttävät aseita itsepuolustukseen, ei hyökkäykseen rauhaarakastaviin valtioihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. P.S. isoVenäläisen, vaikka tietysti isonenäläisenkin käy!

      Poista
    2. Mutta kun kyseessä on Trump niin Iltapaska ei epäröi katsoa asioita Kremlinkään perspektiivistä:
      https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000010756656.html

      Poista
  9. Yle tänään

    Venäjä-mielinen dosentti Johan Bäckman sai Venäjän kansalaisuuden Putinin asetuksella

    Bäckman on vuosien ajan toimittanut aktiivisesti venäläisiin viestimiin juttuja, jotka mustamaalaavat Suomea ja muita länsimaita.

    https://yle.fi/a/74-20119272

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Missähän Johan Bäckman tällä hetkellä asuu?!

      Poista
  10. Suomessahan on ollut viime vuosikymmeninä poliitikkoja,jotka on suorastaan sabotoineet suomalaista aseteollisuutta ja vientiä..esimerkkinä vaikkapa tapaus Jatimatic.
    Mielenkiintoista nähdä nyt kun ollaan Naton jäseniä niin kuinka se piristää tuota teollisuutta..ja kun nuo sabotöörit ei enää vaikuta valtakunnanpolitiikassa

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!