tiistai 15. lokakuuta 2024

Afrikan historiallisen ankara kuivuus ja väestönkasvu

Yleisradion mukaan eteläisessä Afrikassa jatkuu historiallisen ankara kuivuus. Jutussa mainitaan alueen maista Lesotho, Malawi, Sambia, Zimbabwe ja Namibia, jotka ovat jo julistaneet kansallisen hätätilan sekä Angola ja Mosambik, jotka niin ikään kärsivät kuivuudesta.

Sen sijaan jutussa ei kerrota, miten näiden maiden väkiluku on kasvanut. Siksi päätin esittää sen alla olevassa kuvassa. 


Kuten kuvasta näkyy, on kaikkien mainittujen valtioiden väkiluku kasvanut nopeasti vuoden 1960 jälkeen. Tarkalleen ottaen Angolan väkiluku on kasvanut 6,8-kertaiseksi eli kasvua on tullut komeat 580 prosenttia. Mosambikin väki on kasvanut 5,0-kertaiseksi, Malawin 5,8-kertaiseksi, Zimbabwen 4,4-kertaiseksi, Sambian 6,7-kertaiseksi, Namibian 4,3-kertaiseksi ja Lesothonkin 3,3-kertaiseksi. 

Yhteenlaskettuna kaikkien mainittujen maiden väkiluku on kasvanut 63 vuodessa noin 24 miljoonasta suunnilleen 134-miljoonaan ihmiseen. Se tarkoittaa 460 prosentin kasvua tänä aikana.

Voidaan siis kysyä, että onko nyt ihan varma, että kyseisen alueen kuivuus johtuu pelkästään säistä, ilmastonmuutoksesta tai huonosta tuurista? Vai olisiko alueen valtavalla väestöräjähdyksellä ja sen seurauksena väistämättä tapahtuneella radikaalilla maan käytön muutoksella ollut oleellinen vaikutus ongelmaan? 

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
30 prosenttia maapallon pinta-alasta suojellaan
Itä-Afrikassa miljoonat lapset menehtyisivät ilman hätäapua
Tiesitkö, että vuosi 1952 oli maailmankausien käännekohta?

19 kommenttia:

  1. Eiköhän se tuosta johdu, populaation kasvusta.
    Ja, "kuivuus" on laaja käsite: se on ehkä vain hienostuneempi ilmaisu vesivarojen käyttötavoista.
    Jos yhteisön vesikaivo on liki paskakaivoa (Suomessakin puhutaan hienostuneesti lokakaivosta), tulee juomaveteen tuttu aromi ja vaikuttanee myös makuun, en ole maistanut mutta haistanut kyllä.
    Syyttäkäämme itseämme: eurooppalaiset "hyvät ihmiset" ne kaivot sinne kaivoivat, jotta paikalliset saisivat puhdasta vettä.
    Sittemmin "hyvät eurooppalaiset" toteuttivat rokotusohjelman ja väestöräjähdys oli viittävaille valmis.
    Jos paikallisella väestöllä ei ole ymmärrystä näistä syy-seuraussuhteista, on lopputulema juurikin tuo.

    VastaaPoista
  2. Valitettavasti maailmassa on ihmisiä, joita täytyy herätellä yksinkertaisilla kysymyksillä.
    Enkä usko, että he tästä huolimatta heräävät ja tajuavat asioita vaan järjetön ruoka-apu jatkuu ja jatkuu, jotta kehitysmaiden miehet pääsevät esittelemään sitä ainutta miehisyyttään eli lapsilukua vaikka lapset kuolisivat nälkään ennemmin tai myöhemmin.
    Ehkäisyvalistusta ei tietenkään voida antaa kun se lapsien tekeminen on sitä ihmisoikeutta vaikka maapallo tuhoutuisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen joskus esittänyt täällä desogestreelisilmää aamuiseen hirssipuuroon. Desogestreeli on siis ehkäisyvalmiste.

      Poista
    2. Hormonikierukka on tehokas ehkäisymenetelmä. Toisin kuin muiden hormonivalmisteiden kohdalla, käyttäjän ei tarvitse myöskään muistaa hormonikierukkaa arjessaan, mikä lisää edelleen tehoa. Kun kierukka on asetettu, sen ehkäisyteho kestää valitusta hormonikierukasta riippuen jopa 3-8 vuoden ajan.

      Poista
  3. Ylen harjoittama ilmastonmuutosuutisointi on paljolti syynä laittomiin "elokapinoihin" ja lasten pahoinvointiin.

    VastaaPoista
  4. Noilla alueilla miehet istuvat puun alla tarinoimassa kun naiset keräävät puut, laittavat ruokaa, hoitavat lapset jne.
    Varmasti naisille kovaa työtä.
    Miksi meidän tiedostavat feministit eivät puutu tähän räikeään epätasa-arvoon?

    VastaaPoista
  5. Arvelen syiden olevan kolonialismi ja rasismi.

    VastaaPoista
  6. Yle 13.10.2024

    Kuivuuden piinaamissa Namibiassa ja Zimbabwessa teurastetaan villieläimiä nälkää näkevien ihmisten ravinnoksi

    Maiden hallitusten tekemät päätökset muun muassa norsujen, seeprojen ja virtahepojen teurastamisesta ruuaksi herättävät maailmalla voimakkaita reaktioita puolesta ja vastaan.

    https://yle.fi/a/74-20117572

    Artikkelista poimittua

    Namibia ilmoitti elokuussa aloittaneensa 723 eläimen teurastuksen. Niiden joukossa oli 83 norsua, 30 virtahepoa ja 300 seepraa.
    Syyskuussa Zimbabwe antoi luvan 200 norsun lopettamiseen.
    Kummankin maan hallitus perusteli päätöstään sillä, että villieläinten metsästys auttaa lievittämään alueen sataan vuoteen pahimman kuivuuden vaikutuksia.
    Ongelmia on syntynyt esimerkiksi siitä, kun janoiset ja nälkäiset eläimet ovat uskaltautuneet yhä lähemmäs ihmisasutusta etsiessään vettä ja ruokaa.
    ...
    ...
    Mreman muistuttaa, että villiriistan laillinen metsästäminen ja syöminen on yleinen käytäntö ympäri maailmaa.

    –Kunhan eläimet lopetetaan tieteellisesti todistetuilla, kestävillä menetelmillä, syytä huoleen ei pitäisi olla.
    -------------------------------

    Voitaneen kysyä, että onko näiden villieläinten teurastuksella suotuisia vaikutuksia alueen kestävään kehitykseen?

    Ja keitä varten tuo viimeiseksi kopioitu lause on kirjoitettu?

    VastaaPoista
  7. Ja taas tätä. Jos yksilö on heikkolahjainen, puhetaidoton ja musta. On syy valkoihoisessa suomalaisessa: taattua yle:ä
    https://yle.fi/a/74-20114349

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi jestas sentään. Taas on päästetty musu valehtelemaan. Omar-rukka oli luullut olevansa huonompi kuin muut. Olisiko pitänyt kirjoittaa rehellisesti, että huomasi olevansa huonompi kuin muut?

      Poista
  8. KS.Google!. Ja vertaa Namibian ja Suomen väestötiheys... Kovia ovat tummat maankuivaajina...

    VastaaPoista
  9. En oikein ymmärrä tuota grafiikkaa. Namibian ja Lesothon väestönkasvu on grafiikan mukaan ollut hyvin vähäistä (viivat melkein vaakatasossa), mutta tekstin mukaan Namibian väestö on kasvanut 4,3 ja Lesothon 3,3 -kertaisiksi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lähtötaso on ollut matala esim. 100 000 ihmistä, jos kasvu on 4,3 kertainen, niin nyt on 430 000 ihmistä. Käyrä pysyy melko tasaisena.
      jos lähtötaso on 10 000 000 ihmistä, niin 4,3 kertoimella saadaan 43 000 000 ihmistä. Käyrä on jyrkkä.
      Tämä farssi päättyy tragediaan, johon myös Eurooppa tuhoutuu.

      Poista
    2. Rajavalvonta ja armeija on keksitty. Niitä voi myös käyttää koska niiden pääasiallinen tehtävä on maan suojeleminen ja puolustaminen.
      Ei ole ihmisoikeus tulla Eurooppaan ilmaiseen elatukseen.

      Poista
    3. Niinpä. Mitä tekee luku- ja kirjoitustaidoton ihminen länsimaassa? Mukana seuraaa yleensä pelkkiä ongelmia.

      Poista
    4. "Mitä tekee luku- ja kirjoitustaidoton ihminen länsimaassa?" Loisii, ryöstää, raiskaa, tappaa, uhriutuu valehtelemalla rasismista, sikiää holtittomasti, nauttii Kela-goldenin turvin elämästä kuppiloissa samaan aikaan, kun sinä puurrat hänenkin puolestaan töissä...Sanalla sanoen: rikastuttaa.

      Poista
    5. CO-päästöjenkin kannalta tuollainen väestön kasvu on tuhoisaa; onhan ihmisillä tapana syödä lämmin ateria päivittäin ja noissa maissa se tehdään avotulella.
      Kloppina luin Linkolan kirjan "johdatus 90-luvun ajatteluun". Kirjan sanoma oli nuorelle idealistille järkyttävä, mutta millään logiikalla sitä ei pystynyt kumoamaan. Niinpä aihe piti vain unohtaa. Tässä sitä nyt ollaan. Juuri siinä mitä Linkola ennusti. Eikä pelastusveneestä löydy ketään, joka katkoisi kirveellä laidasta roikkuvien kädet.
      Lopputuloksesta olen vahvasti samaa mieltä nimimerkin "Konstantinopolin tuho" kanssa.
      -tm

      Poista
  10. ”Olisiko alueen valtavalla väestöräjähdyksellä ja sen seurauksena väistämättä tapahtuneella radikaalilla maan käytön muutoksella ollut oleellinen vaikutus ongelmaan?” Tätä voisi pitää pelkästään retorisena kysymyksenä, jolla vain todetaan itsestäänselvyys, jos valtamedia edes kerran uskaltautuisi sen itseltään kysymään. Vaan eivätpä ne moista kysy. Kun maan väentiheys kasvaa esimerkiksi 20 asukkaasta 100 asukkaakseen neliökilometrillä, ei vaadi kovin suurta perehtyneisyyttä sen ymmärtämiseen, että sen vaikuttaa radikaalisti luonnonoloihin. Mutta tätä kytkentää valtamedia ei tee vahingossakaan. Kun nostetaan esiin väestönkasvu ja liiallinen väentiheys ongelmien syynä, niin luontokadon kuin ilmastonmuutoksen kuin köyhyydenkin, niin mikä on vastaus. Se stiiknafuulia, joka muka ratkaisee kaiken, on tyttöjen kouluttaminen ja se, että Suomen naiset lopettavat kokonaan lisääntymisen. Ajattelemisenhan he, muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta, ovat lopettaneet jo aikoja sitten, ainakin jos jotakin voi päätellä heidän julkisuudessa esittämistään mielipiteistä.

    VastaaPoista
  11. Kaivaisivat kaivoja, mutta kun niitäkin pitää eurooppalaisten tulla kaivamaan, koska he aikoinaan käyttivät lähes tyhjää mannerta hyväkseen ja veivät orjiksi neekereiden myymiä neekereitä.

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!