torstai 4. lokakuuta 2018

Bussikuskien ulosmarssi alleviivaa yhteisten pelisääntöjen noudattamisen tärkeyttä

Pohjolan liikenne irtisanoi bussikuskin, joka oli julkisuuteen saatetun videon perusteella lyönyt matkustajaa. Tapauksen yhteydessä on kuitenkin ainakin sosiaalisessa mediassa liikkunut tietoja, joiden mukaan lyömistä olisi edeltänyt bussikuskiin kohdistunut väkivalta. Ja joka tapauksessa maahanmuuttotaustainen, siis somali, asiakas oli liikkeellä väärennetyllä lipulla ja kieltäytyi noudattamasta kuljettajan ohjeita.

Asiakkaan lyöminen on tietenkin lähtökohtaisesti validi peruste irtisanomiselle. Siten asian olisi voinut kuvitella menevän ohi ilman sen kummempia jälkiseurauksia.

Tämän aamun uutisen perusteella näin ei kuitenkaan ole käynyt, vaan irtisanotun bussikuskin kollegat ovat ilmoittaneet menevänsä lakkoon tänään. Siis marssivat ulos työpaikaltaan osoittaakseen mieltä työnantajansa toimintaa vastaan.

Tämä kollegoiden teko on siksi poikkeuksellinen, ettei sitä selitä pelkkä kuljettajan sinänsä hyvin perustein tapahtunut irtisanominen. Taustalla lienee siten myös jotain muuta.

Ja se jokin muu on melkoisella varmuudella muiden bussikuskien kokemus somaleista matkustajina. Olen kuullut huhuja heidän huonosta käytöksestään aiemminkin, joten savua on ollut jo ilmassa. Ja nyt tapahtunut ulosmarssi näyttäisi vahvistavan asian.

Tulkintaa tukee myös se, että jo vuosia sitten Ruotsissa on monilla maahanmuuttaja-alueilla dokumentoitu samankaltaisia tapauksia (esimerkki). Ja olihan meilläkin taannoin niin ikään irtisanomiseen johtanut tapaus, jossa bussikuski kuvasi omaksi turvakseen ilman lippua bussiin nousseita matkustajia.

Edelle kirjoitetun perusteella kehotankin kaikkia suomalaisia ja erityisesti päättäjiä pohtimaan mitä tehdä maahanmuuttajille, jotka eivät noudata julkisessa liikenteessä yhteisiä pelisääntöjä. Minulla ei ole siihen painokelpoista ratkaisua, mutta kotouttamisasioita ammatikseen hoitavilta voi sellaista - ei pelkästään toivoa - vaan myös vaatia.

Onhan selvää, ettei yhteiskunta pysy toimivana, ellei pelisääntöjen noudattamista vaadita kaikilta ihmisiltä. Ja erityisesti sitä tulee vaatia niiltä, joiden maassa oleskelu perustuu turvan hakemiselle sellaisesta yhteiskunnasta, jossa pelisääntöjen noudattamatta jättämisen seurauksena on päädytty sekasortoon.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
HS:n journalismi on vastuutonta ja lukijakuntaa halveksivaa
Bussikuskit jälleen lakossa
Kolaroiva bussikuski lisäsi rasimia ja vaikeutti kaltaistensa työllistymistä

15 kommenttia:

 1. Ajatuksia samasta aihepiiristä:
  https://urkki.net/video-helsingin-kaupunginvaltuusto-keskustelee-rasismista/

  VastaaPoista
 2. Muistakaa minkälainen jeesustelu bussikuskien turvallisuudesta alkoi Elielinaukion vakavan pahoipitelyn jälkeen:

  https://www.verkkouutiset.fi/is-bussikuskin-2011-pahoinpidelleet-vapaiksi-invalidisoituneelle-kuskille-jai-aivovamma-19276/

  Nyt on taas annettu viesti, että kun kyseessä on koneinsinööri, ei turvallisuus olekaan niin tärkeää.

  Tässä mennään täsmälleen samalla radalla kuin muissa länsimaissa.

  Ainoa tapa puuttua tilanteeseen on äänestää Perussuomalaisia ensi vaaleissa.


  t: V-tuuntunut stadilainen

  VastaaPoista
 3. Vaikuttaa siltä, että liikennöitsijä ei ole kyennyt turvaamaan työntekijän turvallisuutta ja bussikuski on joutunut puolustamaan itseään. Jos irtisanomista ei peruta, on bussikuskien, myös muiden (Hki ,koko Suomi ?) oltava lakossa kunnes busseihin saadaan vartijat turvaamaan kuljettajien työolot.
  Suomen kansalaisuuden ja turvapaikkaoikeuden tulisi olla siten ehdollista, että oikeuden voi menettää esim. kolmannen rikkeen jälkeen, kokonaan tai määräajaksi. Vertaa ylinopeuden ajamiseen.

  Jos prosessi on sellainen, että saadaan heti kaikki oikeudet ilman mitään velvollisuuksia yhteiskuntaa kohtaan, ei osalla oikeuksien saajista ole halua, eikä myöskään tarvetta elää maassa maan tavalla.

  Professorin ajatuksen viimeinen kappale on todella erinomainen. Halutaanko, että yhteiskuntamme kehittyy kohti näiden maiden olosuhteita, joista nämä turvapaikanhakijat ja pakolaiset meille tulevat. Tapaus myös osoittaa, ettei kaikilla tänne tulleilla ole halua elää maassa maan tavalla.

  VastaaPoista
 4. Minäkin arvelen, että Pohjolan Liikenteen bussikuskien työnseisauksen taustalla on kyrpiintyneisyys somalimatkustajien matkustaminen väärennetyillä lipuilla tai pummilla sekä öykkäröimällä. Vanhana ay-junkkarina hyväksyn mielenilmauksen.

  VastaaPoista
 5. Olen täysin kuski(e)n puolella asiassa. Artikkeleissa kirjoitetaan, että kuski on lyönyt asiakasta tai matkustajaa. Eikohän asia ole niin, että asiakassuhde syntyy vasta kun matka on todistetusti maksettu ja tässä tilanteessa kuski vaati todistusta maksetusta matkasta työnantajan asettamien velvoitteiden mukaisesti. Todistetta matkan maksusta ei ollut tilanteessa esitetty ja myöskään asiakassuhdetta ei ole tilanteessa ollut.

  Kuski turvaa myös matkustajien turvallisuutta ja olisi kaikkien etu, että tällä tavoin käyttäytyvät tekisivät matkansa kävellen.

  Videon julkisuudessa olevassa osuudesta syntyy vaikutelma, että asiassa tarkoituksellisesti haettiin tilannetta, jonka myötä kuljettajaa kohtaan voidaan nostaa prosessi. Jotta asiaa voidaan puolueettomasti arvioida, olisi julkisuuteen saatettava video, jossa paremmin näkyy miten tilanne alkoi ja kehittyi.

  Onko tietoista toimintaa, että toimivuutta ja turvallisuutta ylläpitäviä henkilöitä yritetään saada pois tehtävistään? Miten tämä edistää yhteiskunnan toimivuutta? Mikä viesti tällä annetaan näissä tehtävissä toimiville?

  VastaaPoista
 6. Mediassa näytetään kanssamatkustajan ottamaa videota, ei bussin omaa turvavideota, joka olisi näyttänyt tapahtuman kokonaisuudessaan. Näin vastuullinen valtamedia toimii.

  Tuskin bussikuskit ovat yksittäisen tapahtuman takia lakkoon lähteneet, vaan se kielii enemmänkin turhautuneisuudesta ja miksei väkivallan pelostakin näitä ihmisiä kohtaan, joiden mielestä heillä on oikeus tehdä ja käyttäytyä miten tahtovat. No, Ruotsissa uusruotsalaiset ovat hakanneet sairaalakuntoon poliisin, joka erehtyi bussiin mellakkaa rauhoittelemaan.

  VastaaPoista
 7. Ruotsissa maahantunkeutujien väkivalta bussikuljettajia kohtaan on aiheuttanut sen että heiltä ei lippuja kysellä enään ollenkaan. Reissaavat siis täysin ilmaiseksi ja muut maksavat kulut. Pyydä lippua nähtäväksi, niin olet rasisti ja saat potkut.

  VastaaPoista
 8. Alkaapa olla vaikeaa ratkaista, miten äänestäisi seuraavissa vaaleissa:

  ”Tiedustelulain kiireellistäminen hyväksyttiin eduskunnassa”,
  https://www.nykysuomi.com/2018/10/03/tiedustelulain-kiireellistaminen-hyvaksyttiin-eduskunnassa/
  – Ks. myös kommentit artikkeliin!

  ”Perussuomalaiset tukee poliisivaltiolakia – äänestäjät raivoissaan”,
  https://www.vastarinta.com/perussuomalaiset-tukee-poliisivaltiolakia-aanestajat-raivoissaan/

  Vai pitääkö tässä ruveta suunnittelemaan minne päin maailmaa voisi paeta Suomesta, jota Brysseliä kumartavat maanpetturit ovat ohjaamassa tuhoon afrikkalaistamisella ja mm. lopunkin kansallisomaisuuden ryöstämisellä sekä täyteen neuvostotyyppiseen EU-diktatuuriin/poliisivaltioon alistamisella? Heillä on jo nettikytät, poliittinen poliisi ja kommunististen Demla-tuomarien toimittamat näytös-oikeudenkäynnit kantasuomalaisten alistamiseen sorron alle.

  "Commission: EU Too White, Mass Third World Migration Must Be ‘New Norm’", https://www.breitbart.com/london/2017/12/18/eu-white-mass-migration-norm/
  Ks. myös tutkivajournalisti Seppo Konttisen kirja "Kansallisomaisuuden ryöstö".

  Eikä ole paljoa ihmettelemistä siinä, että Brysseliä kumartavat maanpetturit päättivät lakkauttaa PVL:n Demla-kommunisti-tyyppisellä NÄYTÖS-oikeudenkäynnillä. – En kannata PVL:ää mutta sananvapauden nimissä puolustan sen olemassaolon oikeutusta niin kauan, kun se toimii Suomen lakien mukaisesti KUTEN TÄHÄNKIN ASTI - näytös-oikeudenkäynnissä käytetyt perustelut olivat kaikki poliittisia.

  Nykyisillä eduskunnan ulkopuolisilla TODELLA kansallismielisillä pienpuolueilla ei näytä olevan mahdollisuuksia saada edes yhtä kansanedustajaa valituksi piikiksi lihaan vallankahvassa oleville maanpettureille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä on aiheellista palauttaa mieleen, mitä roomalainen poliitikko ja filosofi Marcus Tullius Cicero sanoi runsaat 2000 vuotta sitten:

   ”Kansakunta voi kestää typeryksensä, ja vieläpä kunnianhimoiset. Mutta se ei kestä valtion sisäistä maanpetosta. Vihollinen portilla on vähemmän pelottava, sillä hänet tunnetaan ja hän kantaa lippuaan julkisesti. Mutta maanpetturi liikkuu portin sisäpuolella olevien joukossa vapaasti, hänen salakavalat kuiskauksensa kujilla, kuultuna itse hallituksen saleilla. Sillä maanpetturi ei näytä maanpetturilta; hän puhuu uhriensa korostuksella ja hän on heidän näköisensä ja hän käyttää heille tavanomaisia perusteluita, hän vetoaa halpamaisuuteen kaikkien mielen syvyydessä. Hän mädättää kansakunnan sielun, hän toimii salaa ja kaikkien tietämättä yön pimeydessä kaivaen maata kaupungin pilarien alta, hän saastuttaa valtion niin että se ei enää voi vastustaa. Murhaajaakin tarvitsee vähemmän pelätä.”

   Kalergi-suunnitelma

   Poista
 9. Voisiko olettaa, että kantasuomalaiset yms. voisivat yhtälailla "koneinsinöörien" tavoin jättää maksamatta julkisissa liikennevälineissä.

  VastaaPoista
 10. Yksi mahdollisuus olisi antaa uusille koulutettaville kuljettajille ja halukkaille, kuljettajan tehtävissä nykyisin toimiville järjestysmiehen koulutus. Ja tietysti tästä taidosta normaalia kuljettajaa parempi palkkaus. Työasuihin merkit yhdistetystä järjestysmies-kuljettajasta. Ilmeisesti olisi aika paljon raskaampi rikos järjestysmiehen kortin omaavan kuin pelkän kuljettajan ohjeiden huomiotta jättäminen. Tämä voisi tehokkaasti ennalta ehkäistä näitä, myös muiden matkustajien kannalta hankalia tilanteita.

  Vastaavaa menettelyä on jo kaupan alalla:

  https://www.satakunnankansa.fi/kotimaa/uutta-satakunnassa-turvamyyja-yhdistelee-vartijan-ja-kassan-tyot-14026575/

  VastaaPoista
 11. Röyhkeys lisääntyy

  Suomalaiset tekivät ison virheen kun maahanmuuttajille ei heti näytetty kaapin paikkaa. Kävi niin, että maahanmuuttajien vilpeistä ja pahanteosta syytetään suomalaisia. Pahimmillaan suomalainen saa potkut, kun maahanmuuttaja toimii röyhkeästi ja laittomasti.

  Havaintojen mukaan lipuntarkastajat eivät aina edes tarkasta somalien matkalippuja. Heille on turha antaa sakkoja, koska he eivät kuitenkaan niitä maksa.

  Kyse ei ole pikkuasiasta. Seutulipulla matkustava vantaalainen käyttää kuukaudessa sata euroa matkalippuihin käymällä 2-3 kertaa viikossa Helsingissä. Työttömille nuorille tuo on normi matkojen määrä.

  Röyhkeys tulee vain lisääntymään. Sen näemme joka päivä mm. etuiluna. Eilen junassa oli nuori selvästi alle kaksikymppinen s-äiti (ei suomalainen). En ollut koskaan aiemmin nähnyt niin hienoja lastenvaunuja kuin hänellä oli. Kun omat lapset oli pieniä, vaunut kierrätettiin. Omilla rahoilla ei hienoja vaunuja osteta, koska lapsiperheissä rahareikiä riittää. Sosiaalitoimistossa pitäisi laittaa selvät rajat annettavien lastenvaunujen hinnoille, vaikka saisi kuinka suuren rasistihuutoryöpyn sen seurauksena.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ranskassa on herätty vastustamaan raiskauksia. Vaan ketkäs ovatkaan ryhtikampanjassa syyllisiksi leimattuja?!? https://voiceofeurope.com/2018/10/french-public-safety-campaign-against-sexual-violence-features-white-rapist-who-sexually-harasses-arab-woman/

   Poista
 12. 100% tuki bussikuskille ja kaikille, jotka joutuvat kärsimään maahanmuuttajien aiheuttamista haitoista työpaikoillaan.

  Mennään saatana vaikka yleislakkoon, että saadan nuo kyrpä otsassa kulkevat noudattamaan meidän maamme lakeja. Tämä on MEIDÄN MAAMME, EI HEIDÄN, JOTKA TÄNNE VÄLIAIKAISESTI ON ARMOSTA OTETTU TURVASÄILÖÖN.

  Säälittäviä tapauksia jostain barbaarikulttuurista, josta puuttuu sivistys. HYI!

  VastaaPoista
 13. Olisi rehellistä ja avointa myöntää vallitseva tilanne. Vierasta lakia noudatetaan meidänkin maassamme monissa muodoissa: moniavioisuus, tyttöjen ympärileikkaus sekä vero, jota vääräuskoiset joutuvat maksamaan oikeauskoisille. Nämä käytännöt on kielletty maassamme, mutta moniko on joutunut tuomiolle esimerkiksi rituaaliteurastuksesta tai silpomisesta? Näitähän ei saa edes kontrolloida. Tällaiset kieltolait, joiden noudattamista kukaan ei edes halua valvoa, muuttuvat vitsailun kohteiksi ja aivan aiheesta.

  Voitaisiinko hyväksyä laki, jonka mukaan säädettäisiin ns. hädänalaisille ja heidän jälkeläisilleen julkisten kulkuvälineiden käyttö ilmaiseksi. Tämä on jo käytäntöä Ruotsissa "haavoittuvilla alueilla". Vastaavasti kantaväestön matkalippujen hintoja korotettaisiin. (Hallitus taitaakin kaavailla tätä kiertoteitse, eli suunnittelemalla roimia polttoaineen hinnankorotuksia autoilijoille.)

  Kun asiat näin toteutettaisiin avoimesti selkeästi lain voimalla, voisivat äänestäjät ottaa kantaa asiain tilaan ja niiden muutostarpeisiin. Nyt asiain tilaa peitellään valtamediassa ja ongelmien olemassa olo jopa kielletään. Monikulttuurisuuden ja maahanmuuton kannattajat varmaan kannattaisivat lakia, koska se olisi loistava esimerkki positiivisesta erityiskohtelusta. Onhan maahantulijoiden terveydenhuoltokin jo säädetty veronmaksajien maksettavaksi.

  VastaaPoista

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!