sunnuntai 12. heinäkuuta 2015

Uskottava Kreikkapaketti ja tosiasiat

Suomen hallitus otti ilmeisesti Perussuomalaisten johdolla tiukan kielteisen kannan Kreikan lisärahoittamiseen. Kaikenlaiset asiantuntijat ja journalistit ennakoivat, että Kreikka tulee siitä huolimatta saamaan tukirahansa: reilut 53,5 tai jopa 74 miljardia, jos pankeille annettava tuki lasketaan mukaan.

Perusteluita tukipaketille on antanut esimerkiksi valtiovarainministeri Alexander Stubb. Kuunnellaan siis häntä.

"Ratkaisu edellyttää sitä, että Kreikalla on uskottavia ehdotuksia pöydällä, jotka liittyvät vahvaan ehdollisuuteen, rakenteellisiin uudistuksiin ja luottamukseen ylipäätään." Lisäksi "ratkaisu on se, että Kreikka esittää uskottavan ohjelman ja hyväksyy sen omassa parlamentissaan."

Stubb on siis valmis "lainaamaan" Kreikalle lisää rahaa, mikäli paperille saadaan uskottavalta kuulostava velanhoitosuunnitelma. Tosiasia kuitenkin on, että maan velka on 175 prosenttia maan bruttokansantuotteesta. Jälkimmäinen on Wikipedian mukaan 267 miljardia US dollaria, joten velan määräksi tulee noin 420 miljardia euroa, joka nousisi uuden lainapaketin mukaan ainakin 470 miljardiin. 

Asukkaita Kreikassa on noin 11 miljoonaa, joten uuden lainan jälkeen jokaiselle kreikkalaiselle tulisi takaisin maksettavaa suunnilleen 38 000 euroa, johon olisi laskettava päälle vielä jokavuotinen korko. Summaa voi verrata kreikkalaisten keskipalkkaan 1 004 euroon kuukaudessa. 

Suomessa velkakello näyttää tällä hetkellä vähän yli 17 800 euroa jokaista suomalaista kohti; ja keskipalkkahan meillä on saman lähteen mukaan noin 2 300 euroa kuussa. Näiden lukujen suhteista voidaan laskea, että kreikkalaisten velkataakka on kansalaisten maksukykyyn verrattuna yli viisinkertainen Suomen julkiseen velkataakkaan verrattuna. 

Edellä olevassa laskelmassa ei ole huomioitu esimerkiksi työllisyysastetta, joka muuttaa työssäkäyvien kreikkalaisten asemaa vielä mahdottomammaksi. Jos tässä tilantessa ottaa huomioon sen itkun ja valituksen, josta olemme saaneet lukea nyt, kun Suomen hallitus on alkanut listata julkisen talouden sopeutustoimia sekä kreikkalaisten negatiivisen suhtautumisen veronmaksuun, en usko hetkeäkään, että Kreikka maksaisi ikinä velkaansa takaisin. 

Jäänkin tässä tilanteessa odottamaan suurella mielenkiinnolla EU:n ja Suomen linjanvetoa Kreikan uuteen tukipakettiin, sillä kyllä jokaisen EU-maan päätöksentekijät osaavat laskea edelle kirjaamani rätingit itsekin. Mielenkiintoinen kysymys on myös se, poikkeavatko esimerkiksi Slovakian, Latvian tai Liettuan kannanotot Suomen tiukasta linjasta. Sitä en usko.

Timo Soini ja koko Sipilän hallitus ovat tässä asiassa siis paljon vartijoina. Toivottavasti nahka on tarpeeksi parkkiinntunutta kestämään kovia paineita. Se olisi kreikkalaisten ja koko Euroopan etu, kuten olen jo ajat sitten todennut. Tosiasia kun on, ettei Kreikkaan upotettuja rahoja voi saada enää takaisin tehtiin mitä tahansa tai vaikka harmittaisi kuinka paljon.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Euroopan Unionin syvin olemus
Vanhoja konsteja Kreikalle
Tehdään oikein!

9 kommenttia:

 1. Kreikan osuus Suomen velkakellosta ( suora laina Kreikalle + takuut) on 5000 miljoonaa Euroa jaettuna 5 miljoonalla = 1000 €/jokainen suomalainen. Se ei ole riittänyt. LIsää kerjäävät.

  VastaaPoista
 2. Tärkeintä olisi lopettaa lisärahan kaataminen Kreikan ja suurpankkien pohjattomaan mustaan aukkoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koska Kreikkaan "lainatuista" rahoista ei tulla saamaan takaisin euroakaan, voidaan enää pyrkiä ainoastaan minimoimaan tappioita. Siis pidättäytyä lisärahan työntämisestä Kreikkaan. Kaikki muu olisi vastuutonta.

   Poista
 3. Miksi näin sitten tehdään? Ketä hyötyy? Onko veloille vakuuksia? Ketä ne saa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miksi-kysymykseen en ole löytänyt järkeviä vastauksia. Hytyjiä ovat ainakin kansainväliset pankit. Uusille veloille ei ole vakuuksia, joten ei niitä kukaan myöskään saa.

   Poista
  2. Kansainväliset pankit.. hiukan foliohattu päässä kyselen, voisiko kyse olla keinottelusta?

   Poista
  3. Tuli meieleen sellainenkin mahdollisuus, että pakottamalla Kreikan myymään omaisuuttaan, sitä saadaan siirtymään kätevästi sellaisille tahoille, jotka vaikuttavat saksalaispoliitikkojen taustalla. Tämä siis niinikään foliohattu päässä.

   Poista
 4. Kreikkalaisten virallinen keskipalkka on pahasti ristiriidassa arkielämän havaintojen kanssa. Tuhannen euron kuukausipalkalla ei osteta premium-luokan henkilöautoja tai rakenneta suomalaisittain hulppean kokoisia taloja uima-altaineen.

  Kaikkiin kreikkalaisten itse ilmoittamiin talouslukuihin pitää suhtautua - ja takuulla suhtaudutaan - äärimmäisen kriittisesti. Venkula on aina venkula.

  Pahoin pelkään että seuraava näytös tässä tragikomediassa on vaalit ja Kreikkaan uusi hallitus joka irtisanoutuu kaikista edeltäjänsä tekemista sopimuksista.

  Kyllä Kreikka voi tästä vielä nousuun ponnistaa mutta sen nousun voivat aloittaa vain kreikkalaiset itse. Pohjalta on noustu muuallakin mutta semmoista on turha auttaa joka ei halua auttaa itseään. Eiköhän Kreikalla ole nyt ihan aikuisten oikeasti viimeinen mahdollisuus ryhdistäytyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Veronkierto on Kreikassa yleisesti hyväksyttyä. Suomessa taas ei. Tällä faktalla on monenlaisia seurauksia.

   Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!