maanantai 15. kesäkuuta 2015

Kyykärmes on terveellinen

Ilta-Sanomat muistuttaa lukijoitaan siitä, että kyy on hyötyeläin tappaessaan myyriä. Näin tehdessään se vähentää niiden mukana leviäviä tauteja kuten myyräkuumettapuutiasiaivokuumetta ja borrelioosia.

Myyräkuumeen aiheuttaa virus, joka erehtyy siirtymään myyristä ihmiseen. Meistä se ei enää leviä eteenpäin vaan viruksen kannalta kyse on eräänlaisesta itsemurhasta. Virus tunnetaan tieteessä nimellä Puumala-virus, eli se on ensimmäisenä eristetty Suomesta.

Puutiaisaivokuume puolestaan syntyy TBE-viruksen tartunnan seurauksena. Virus pystyy elämään monilla nisäkkäillä, joiden välillä se siirtyy punkin tai joskus myös hyttysen välityksellä. Puutiaisaivokuumetta esiintyy Suomessa varsin vähän, mutta jo Venäjällä tai Virossa paljon runsaammin.

Tauti on pahimmillaan tappava, joskin Suomessa esiintyvä Kumlinge-virus aiheuttaa kuoleman vain parissa prosentissa tapauksista. Muualla maailmassa on virusmuotoja, jotka tappavat lähes kolmanneksen uhreistaan. Yksi näistä meikäläistä vaarallisemmista viruksista on leviämässä myös Suomeen.

Borrelioosi ei ole virustauti (kuten IS:n uutisessa virheellisesti väitetään) vaan sen aiheuttaa borrelia-bakteeri, joka on läheistä sukua kuppabakteerille. Se on paljon Kumlinge-virusta yleisempi, mutta esiintyy silti vain muutamissa prosenteissa puutiaisista. Niistäkin levitäkseen se tarvitsee aikaa, joten punkkisyyni pelastaa useimmiten tartunnalta.

Kyykäärmeen vaikutus näihin kolmeen tautiin perustuu myyräkannan rajoittamiseen. Mitä enemmän vähemmän myyriä, sitä vähemmän punkkeja ja sitä vähemmän myös taudinaiheuttajia. Tosin mekanismi toimii aika heikosti puutiaisaivokuumeen ja borrelioosin suhteen, sillä niitä levittävät myös muut eläimet kuten kauriit.

Yhdysvalloissa on todettu, että sikäläiset punkit ja niiden levittämät taudit ovat lisääntyneet kojoottikannan lisääntymisen myötä. Syynä siihen on kettujen väistyminen kojoottien tieltä, jolloin kettujen saalistamat pikkunisäkkäät ovat lisääntyneet.

Mitä tästä sitten pitäisi oppia. Ehkä sen, että myös ihmiseen tarttuvat taudit ovat osa luonnon monimuotoisuutta ja sellaisena riippuvaisia ympäristöstään ja sen muutoksista. Niinpä kyykin kannattaa jättää rauhaan, ellei se nyt aivan pihamaalle tunge.

Itse näin viikonloppuna komean mustan kyyn. Katselin sitä hetken, kun se kaikessa rauhassa luikerteli tieltäni mustikkavarvikon alle piiloon. Sitten jatkoin matkaani kohti uusia seikkailuja. Saman teki epäilemättä myös näkemäni kärmes.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Mitäpä muutamasta viruksesta?
Rokotuksilla hävitetään taudinaiheuttajia
Borrelioosin syistä


4 kommenttia:

  1. Suomi lieneekin ainoa EU-maa, jossa kyy ei ole rauhoitettu. Syytä olisi rauhoittaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tähän on toki olemassa hyvin pätevä syy: Kun EU antoi direktiivin kyyn rauhoituksesta, silloinen maa- ja metsätalousministeri pelkäsi hulluna käärmeitä ja vaati Suomelle varauman direktiiviin.

      Poista
  2. "Mitä enemmän myyriä, sitä vähemmän punkkeja ja sitä vähemmän myös taudinaiheuttajia." Mitä vähemmän myyriä takoittanet.

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!