maanantai 8. kesäkuuta 2015

Piikki islamistien lihassa

Olin tottunut ajattelemaan, että kurdit ovat maailman saamattomin kansa. Näin siksi, että heitä on kaikkiaan noin 30 miljoonaa, eivätkä he siitä huolimatta ole pystyneet luomaan omaa kansallisvaltiota.

Nyt olen kuitenkin joutunut hiukan muuttamaan ajatustapaani heistä. Ensin Kurdit saavuttivat Saddamin kukistuttua tosiasiallisen itsenäisyyden Irakissa. Ja huolimatta maata ravistelevista ääri-islamisteista he ovat pystyneet pitämään alueensa myös rauhallisena.

Seuraavaksi Kurdit sitten pysäyttivätkin ääri-islamistit Syyriassa. Toki voitto ei ole välttämättä lopullinen, mutta parempi erävoittokin kuin pelkkä tappioiden putki.

Toisin sanoen kurdit ovat osoittaneet pystyneensä organisoimaan sekä Irakissa että Syyriassa tehokkaimman sotilasvoiman alueelle ympäri maailmaa rynnistävien idioottien vastapainoksi. Toivottavasti he saavat seuraa myös muista islamisteja vastaan taistelevista voimista.

Viimeinen kurditeko, joka herätti huomiotani oli viime viikonlopun vaalivoitto: hehän onnistuivat lopultakin saamaan oman puolueensa maan parlamenttiin. Tämä vaalitulos oli todennäköisesti erityisesti turkkilaisen länsimaiseen tapaan elävän keskiluokan kannalta parasta mitä saattoi tapahtua, sillä ilman köyhien kurdien puoluetta olisi viinin latkiminen ja mukava elämä vaihtunut sharia-lain tiukkaan tulkintaan islamistisen presidentti Erdoganin johdolla.

Jään mielenkiinnolla odottamaan seuraavaa piikkiä, jonka kurdit työntävät islamistien lihaan. Samalla toivon, että kansakunta osaisi suunnata kulttuurinsa kohti hyvinvointia tuottavaa mallia, jossa perinteiset tavat ja uskonnolliset vakaumukset korvattaisiin järjen käytöllä. Näin Kurdit voisivat nousta piikistä islamistiterroristien  lihassa suunnannäyttäjiksi koko islamilaiselle maailmalle.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiirisä:
ISIS on jo Euroopassa, mutta mitä sitten?
Suomalaiset eivät halua etnisesti eroavia vähemmistöjä
Huonot imaamit kuriin!

8 kommenttia:

 1. Turkin vaalitulos oli Erdoganille paha takaisku, mutta kurdeille se oli tärkeä merkkipaalu ja merkittävä saavutus.


  Mm. BBC luonnehtii puoluetta liberaaliksi vasemmistopuolueeksi, mutta tuo pitää suhteuttaa vertailukohtana olevaan Erdoganin AKP-puolueeseen ja sen edustamaan islamismiin.

  Toivon, että HDP käyttää huolella ja hyvin tämän etsikkoaikansa ympärillä riehuvista islamisteista ja "erdoganisteista" huolimatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Parhaimmillaan kurdit voisivat ottaa suunnannäyttäjän roolin koko islamilaisessa maailmassa nyt, kun turkkilaiset ovat siitä luopuneet. Tässä voisi auttaa kurdien ja turkkilaisen maallistuneen keskiluokan epäpyhä allianssi.

   Poista
 2. Kurdit ovat varmaan suurin kansallisuus jolla ei ole valtiota. Kurdeja on Turkissa, Syyriassa, Irakissa ja Iranissa.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Kurdistan
  http://en.wikipedia.org/wiki/Turkish_Kurdistan
  http://en.wikipedia.org/wiki/Rojava
  http://en.wikipedia.org/wiki/Iraqi_Kurdistan
  http://en.wikipedia.org/wiki/Iranian_Kurdistan

  Ottomaanien imperiumi romahti I maailmansodan jälkeen ja sen jälkeen Turkin hallussa olleita alueita jaettiin uudestaan. Kurdistan oli ollut käytännössä kokonaan ottomaanien imperiumissa, poislukien Iranin kurdialueet. Kun ottomaanien kuolinpesää jaettiin, niin kurdit eivät älynneet tai heillä ei ollut lobbaajaa joka olisi puhunut sen puolesta että saisivat valtion kurdialueelle. Oma valtio olisi ollut mahdollinen koska tynkä-Turkki ei olisi varmaan voinut estää sitä, ongelma olisi ollut vain saada Iran luopuomaan omasta kurdialueestaan.

  Silloin ei tiedetty sitä että Kurdistanin alueella on öljyä, kaasua ja mineraaleja. Myöhemmin tiedettiin joten Turkki, Syyria, Irak ja Iran eivät ikipäivänä luovu niistä helpolla. Siksi kurdeilla on jatkuvasti ongelmia arabien ja iranilaisten kanssa. Kurdit ovat enimmäkseen sunneja mutta silti sunni-arabit ja sunni-turkkilaiset yrittävät kyykyttää heitä.

  Ne tahot jotka haluavat saada aikaan Palestiinan valtion, eivät jostain syystä ole hinkuneet Kurdistanin valtiota. Ilmeisesti se jos muslimi kyykyttää toista muslimia, on liian tylsää eikä se kiinnosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kurdit eivät tuota moraalisäteilypisteitä, koska Neuvostoliitto ei koskaan tukenut heitä. Palestiinalaisia se sen sijaan on kyllä tukenut, koska Israel on ollut USA:n liittolainen.

   Poista
  2. Palestiinalaisten ja kurdien välillä on se olennainen ero, että palestiinalaisiin on kohdistunut suoranainen etninen puhdistus, missä heidät on ajettu ja edelleen ajetaan kodeistaan - eikä päästetä takaisin. Vaikka kurdejakin toki kohdellaan edelleen aivan liian huonosti, eivät he ole kuitenkaan kohdanneet yhtä räikeää etnistä puhdistusta.

   Poista
 3. Kurdit kunnostautuivat edellisen kalifaatin aikaan vääräuskoisten joukkomurhissa.Erityisesti armenialaisten ja assyrialaisten kanssa mutta kyllä se kreikkalaistenkin kohdalla sujui.Se että he haluavat oman islamilaisen tasavaltansa ei todellakaan tee heistä yhtään sen vähempää islamonatseja kuin naapuruston muistakaan porukoista.Säälipisteitä nolla.

  VastaaPoista
 4. Olet varmasti oikeassa. Olen olettanut niin että jos kurdeilla olisi oma kurdivaltio, niin ulkomailla olevat kurdimamut voisivat muuttaa sinne ja olla siellä. Ulkomaat pääsisivät kurdeista eroon. Tuo on ollut se mitä olen päätellyt.

  Kiinnostava havainto on että kurdien peshmerga-joukoissa on naissotilaita heillä ei yleensä ole pään peittävää huivia, huntua, burqaa tai niqabia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm. Burka olisi taistelukentällä melkoinen itsemurha-asu.Tosin se on myös salainen ase itsemurhapommittajille.

   Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!