sunnuntai 25. maaliskuuta 2012

Uuden Seelannin liikenneministerin ajatuksia

Kirjoitin aikanaan menneiden aikojen diplomatiasta totuudenmukaisesti ja lukijoitani viihdyttääkseni. Sekä osoittaakseni kuinka niin sanottujen sivistyneiden valtioiden välisten suhteiden ylläpidettäessä käytetty kieli on vuosisatojen kuluessa muuttunut. 

Mutta väärässäpä taisin olla. Sivistyneenä länsimaana epäröimättä pitämäni Uuden Seelannin liikenneministeri on nimittäin nyt halunnut nostaa esille kaikkien ihasteltavaksi oman diplomatiansa tason, joka ei nyt ehkä aivan vedä vertoja 1500-luvun sanailulle, mutta ei taida kyllä olla ihan tätäkään päivää.

Mutta ei se mitään, hauskaahan tällaisia on lukea: YLE:n uutisten välittämänä ministeri Brownlee on nimittäin sanonut että "Suomella on pahempi työttömyys kuin meillä, pienempi talouskasvu kuin meillä, se pystyy vaivoin ruokkimaan siellä asuvat ihmiset, siellä on hirveät murhaluvut, kansaa ei juuri kouluteta ja naisia ei kunnioiteta". 

Väitteistä työttömyys- ja murhaluvut pitänevät paikkansa, mutta talouskavuvertailu tai Suomen kyky ihmisten ruokkimiseen eivät. Koulutuksen osalta ehkäpä PISA-vertailut tarjoavat mielenkiintoista luettavaa ja naisten kunnioittamista lienee vaikea mitata objektiivisesti (siitä kiinnostuneille täältä voi kuitenkin löytyä mielenkiintoista luettavaa). Kaikkiaan ministerin tiedon taso lausuntonsa kohteesta ei kuitenkaan tämän lausunnon perusteella ole kovin hääppöinen.

Mutta kiitokset vain ministerille diplomaattisesta huomiosta! Ja vilpittömät surunvalittelut muille uusiseelantilaisille: toivottavasti tulette toimeen tämän ministerinne kanssa ja saatte tähän lausuntoon johtaneet talousongelmanne pikaisesti hallintaan.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Diplomatian kukkasia

2 kommenttia:

  1. Eihän tuohon voi suhtautua kuin hymähdyksellä. Olkoot tyytyväisiä, kun kerta asiat ovat niin hyvin!

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!