keskiviikko 16. marraskuuta 2011

Sofi Oksanen menee maailmalle

YLE:n uutispätkän mukaan Sofi Oksanen on saavuttamassa maailmanmaineen. Nuoren naiskirjailijan ehdoton menestysteos on "Puhdistus", mutta se ei ole hänen ainoa valttikorttinsa. Eivätkä suomalaiset maailmalla menestyvät kirjailijat rajoitu yksin Oksaseen, vaan moni muukin on rikkomassa suomalaisen kielimuurin rajat.

Ilmiö ei ole ainutlaatuinen, sillä myös moni muu suomalainen kulttuurinala on vahvasti menossa maailmalle. Näin esimerkiksi suomalainen raskas rock-musiikki, jonka monet edustajat ovat maailmalla tunnetumpia kuin kotosuomessa. Näitä lienevät esimerkiksi Nightwish, Apocalyptica tai oman tyylilajinsa "love metal" luonut HIM.

Jo vanhastaan maailmalla tunnettuja ovat olleet suomalaiset arkkitehdit, muotoilijat ja tietenkin Marimekko. Ja klassisen musiikin alalla Sibelius, matalaääniset mieslaulajat ja kapellimestarit!

Meillä ei ehkä ole Abbaa eikä Hennes & Mauritzia, jotka ovat ruotsalaisella taidolla sovittaneet maailmantrendit itsensä ja maansa hyvinvoinnin edistämiseen. Niiden sijaan meillä jotain aivan muuta.

Erityisen leimallista on nimittäin kunkin suomalaisen maailmalla kunniaa niittäneen taiteen luojan kiistämätön omaperäisyys ja suomalainen identiteetti. Ne samat ominaisuudet, jotka epäilemättä ovat jarruttaneet suomalaisen taiteen maailmanvalloitusta (esimerkki aikaansa edellä olleista taiteilijoista), mutta jotka lopulta läpi lyötyään tulevat jättämään maailman kulttuurihistoriaan omat lähtemättömät jälkensä. Suomalaiset jäljet.

Olisikohan meidän siis syytä olla ylpeitä suomalaisesta taiteesta?

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Suomalaisuusko vain lainaa?
Miksi media vaikenee tieteen menestyjistä?
Varhaiset maanviljelijät Euroopassa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!