perjantai 1. maaliskuuta 2024

Kysymys, johon en löytänyt vastausta

Hurjaa vihervasemmiston ja ay-liikkeen vastustusta kohdanneet hallituksen esittämät muutokset työrauhalainsäädäntöön etenevät eduskuntaan. Valtioneuvoston tarkoituksena on saada aikaan laki, jonka mukaan sivullisille haittaa ja kustannuksia tuovat poliittiset työnseisaukset saisivat kestää enintään 24 tuntia.

Lisäksi laittomien lakkojen hyvityssakot on tarkoitus nelinkertaistaa eli nostaa sellaisen enimmäismäärä 37 400 eurosta 150 000 euroon. Lisäksi tuomioistuimen laittomaksi työtaistelua jatkavalle työntekijälle mätkäistäisiin jatkossa 200 euron hyvityssakko. 

Tästä muutoksesta tai oikeammin sen ammattiliitoissa herättämästä vastustuksesta tulee itselleni mieleeni lähinnä katupoika, joka - tehdäkseen jenginsä johtajaan vaikutuksen - ryöstelee ja pahoinpitelee syyttömiä ihmisiä sekä kiinni jäätyään uikuttaa, ettei ole tehnyt mitään, eikä ainakaan ansaitse minkäänlaista rangaistusta. 

Analogia on lähes täydellinen: ammattiliitot (katupoika) kiusaavat syyttömiä yrityksiä (ryöstön kohde) pakottaakseen demokraattisen hallinnon (nuorisojengin johtajat) tekemään asioita oman tahtonsa mukaan. Ja valittaa jo etukäteen siitä, että heidän laittomista toimistaan seuraa jatkossa aiempaa tuntuvampi rangaistus.

Edelle kirjoittamani analogian innoittamana kysyin tänä aamuna itseltäni, että ellemme me yhteiskuntana hyväksy nuorison harjoittamaa ryöstörikollisuutta, niin miksi ihmeessä meidän täytyisi pitää sivullisille huomattavaa haittaa aiheuttavia laittomia lakkoja hyväksyttävinä? Enkä löytänyt kysymykseeni vastausta.

32 kommenttia:

  1. SAK pitää ylivallastaan kiinni hamaan loppuun asti median tuella.

    VastaaPoista
  2. Ay-liike menee liian pitkälle, kun sen on annettu mennä. Sata vuotta sitten kaikki toimet olivat oikeutettuja, mutta eivät enää. Kun vertaa esim. duunaria ja yksityisyrittäjää toisiinsa, vakuutuksia ja etuisuuksia, erot ovat tähtitieteelliset. Lakkoilu työnantajaa tai hallitusta vastaan on laillistettua kiristystä ja kuten muissakin yhteyksissä, halveksittavaa toimintaa ja toivottavasti ensinmainitusta tulee nyt loppu kuten myös tukilakkojen järjestämisestä. Ei ole ihne, ettei Suomeen saada työpaikkoja ja investointeja ulkomailta eikä talous kasva, kun ay-liike jyrää ja aiheuttaa seisauksia, lisäkuluja ja viivytyksiä työpaikoilla.

    VastaaPoista
  3. Tämä on sitä vihervasemmiston "parempaa" demokratiaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on "kansandemokratiaa" eli kommunismia.

      Poista
  4. Laittomia lakkoja kannattavat luonnollisesti hyväksyvät kaikki itseensä kohdistuvat laittomat teot. Lääkärit voisivat esimerkiksi kieltäytyä hoitamasta ihmisiä, jotka ovat aiheuttaneet heille haittaa laittomilla lakoilla.

    VastaaPoista
  5. Sitä ei haluaisi hyväksyä, mutta on pakko: Meidän ihmisten joukossa on liikaa yksilöitä, jotka uskovat omaan mielenmaisemaansa enemmän kuin faktoihin.
    En puhu nyt hitleristä enkä stalinista, mutta heidän kannattajistaan.
    Ei tarvitse, kuin avata HS ja tutustua trendikkään, mutta tyhmän toimittajan ideologistisiin haaveartikkeleihin: näitä on maailman sivu.
    Toisaalta myös julkiset blogipalvelut tarjoavat kommunistista propagandaa suolen täydeltä: onneksi sentään natsistiset höpinät sensuroidaan.

    VastaaPoista
  6. Asialla on myös toinen ulottuvuutensa: hallitus heikentää työttömyysturvaa ajattelematta, miten työttömät sitten elävät.

    Jos meillä olisi oikeasti työvoimapula ja avoimia työpaikkoja mitä hakea ja saada, niin ymmärtäisin heikennykset. Nytkö ajatellaan työttömyysturvan heikennysten muuttuvan avoimiksi työpaikoiksi? Tämä on perinteistä kokoomuksen köyhät kyykkyyn politiikkaa, jolla rikotaan - ei rakenneta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lisääntyvätkö työpaikat siten, että ay-liike ajaa poliittisilla lakoillaan yrityksiä vaikeuksiin, mistä seuraa konkursseja ja lisää työttömiä.
      Anteliaasta sosiaaliturvasta on tullut yksi elinkeino työssäkäynnin rinnalle. Ei kannata mennä töihin, kun palkasta jää vain vähän enemmän käteen kuin kotona olosta. Tämähän on hyvin usein se selitys "työttömyydelle".
      No, siihenhän pitää tulla muutos, koska ei ole kenenkään oikeus olettaa, että muiden on elätettävä häntä. Joten hopi hopi, terveet ja työkykyiset ihmiset töihin vain reippaasti, siinä itsetuntokin kohoaa, kun ei ole muiden elätettävänä.

      Poista
    2. Minulla ei ole syitä puolustella ay-liikkeen tekoja, mielestäni ovat menettäneet kykynsä selkeään ajatteluun ja ajavat nyt tilannetta entistä kehnommaksi. Sitä paitsi otin kommentissani esille työttömyysturvan, en poliittisia lakkoja.

      Ano siis ajattelee, että olla työtön on oma valinta? Ja että työttömät sen suuren sosiaaliturvansa kanssa vain juhlivat sohvassa? Työmarkkinatuen perusosa on noin 800 e/kk.

      Sosiaalitoimessa töissä olleena tiedän toki, että on olemassa joukko ihmisiä, jotka työtä vieroksuvina ovat mieluummin työttömiä.

      Heidän vuokseen ei sovi syyllistää niitä, jotka tosissaan hakevat töitä - onnistumatta kuitenkaan. Syitä on useita: ikä, sukupuoli, ammatti- tai yliopistokoulutuksen puute (kohta siivoajatkin ovat jotain puhtaus- ja siisteystieteen maistereita, elleivät peräti tohtoreita). Eli kohtaanto-ongelma on olemassa. Lisäksi suorittavan tason tehtävät ovat automatisoitu, kohta osa asiantuntijatehtävistäkin.

      Mutta jos Anon mielestä on oikein rangaista yrittänyttä ja lyödä lyötyä, niin sehän on kyllä kovin nykyaikaista - mutta lyhytnäköistä.

      Poista
    3. Jospa se ajattelutapa muuttuukin siten, että kohta töissä oloa voi perustella siten, että ei kannata olla työttömänä, kun töissä ollen jää sen verran enemmän käteen. Ja että onhan se nyt aikuisen ihmisen velvollisuuskin elättää itsensä omalla työllään...

      Poista
    4. Valitettavasti olet hieman hakoteillä. Meillä näkyy tilastoista mielenkiintoinen seikka työttömyysturvan ja työllistymisen osalta. Kun työttömyysturvalle asetettu takaraja ansiosidonnaisuuden osalta alkaa tulla päivämääränä eteen, nousee työllistymisprosentti aivan toluttomasti. Eli siihen saakka kun hemmot ovat saaneet työttömyysturvaa, ovat ne työllistymisyritykset olleet vähintäänkin puolivillaisia, mutta kun yhteiskunnalta tuleva raha uhkaa vähentyä, niin sitten löytyy se työpaikkakin. Eli ei niillä työttömyyskorvauksella olleilla ole ollut mitään hätää sillä korvauksella eläessään, vasta sen loppuminen motivoi työllistymään. Selkeä merkki siitä että työttömyyskorvaus on liian suuri ja sitä annetaan liian pitkään. Ne jotka eivät ole työkelpoisia syystä tai toisesta, eli eivät oikeasti saa mitään töitä, pitää hoitaa jollain muulla tavalla, ei työttömyyskorvauksilla roikottamalla. He tarvitsevat ihan muuta apua. Eli heihin ei voi vedota määritettäessä työttömyyskorvauksen tasoa ja kestoa.

      Poista
    5. Työttömyys ei ole enää mikään stigma, vaan melkeinpä päinvastoin. Media nosti juuri esiin Alman, jolla oli opiskelupaikka, mutta joka heitti leikin kesken ja julistaa nyt olevansa omasta tahdostaan työtön, koska ei halua, että joku kapitalisti hyötyy hänen työstään. Toinen kantava ajatus tämän nuoren terveen (fyysisesti) ihmisen mielestä oli se, että yhteiskunnan pitää totta kai maksaa palkkaa siitä, että hän saa tehdä niitä juttuja, mitä itse haluaa. Nyt hän taitaa etsiä Ylen roskaohjelmassa elättäjää itselleen muiden kummajaisten kanssa.
      Veronmaksajien motivoimiseksi tarvittaisiin lisää tällaisia työttömien mannekiineja julkisuuteen. Niin kuin Pt-median Tajukangas usein kannustaa veronmaksajia tämäntyyppisten tapausten kohdalla (kuten maahanmuuttajat), että pankaapas nyt työssäkävijät herätyskello tuntia aikaisemmin soimaan, että saadaan elätettyä nämä kullannuput.

      Poista
    6. Käytännössä työttömyysturva määrittelee minimi palkan, josta kuitenkin pitää vielä maksaa prosentit kaiken maailman proffessorien, lehtorien ja tohtorien palkankorotuksiin...'

      Ja turha jauhaa jostain almoista sun muista yhtä hyvin voidaan väittää, että normaali suomalainen mies on vihreä pitkäpunatukkainen noin 140cm pitkä kaksi penistä omaava..

      https://www.hs.fi/mielipide/art-2000010262015.html

      Missä ovat tämän ryhmän palkka-alet?






      Poista
    7. Ja pointtisi oli?

      Poista
  7. Demokraattisessa järjestelmässä lainsäädäntö kuuluu kansalaisten valitsemalle eduskunnalle, ei ay-liikkeelle.
    Ay- liikkeen kiristyksen, eli poliittisten lakkojen kustannukset maksavat yritykset, joilla ei ole mahdollisuutta vaikuttaa lainsäädäntöön. Tämänkertaisen ay-liikkeen performanssin koko yhteiskunnalle aiheutuvat vahingot lasketaan jo miljardeissa. Voidaan puhua jo rikollisesta viidennen kolonnan myyräntyöstä muutenkin hankalassa vihervasemmiston "viisikon" aiheuttamassa taloustilanteessa.
    Kärsijänä on myös tavallinen kansa, jonka elämää tuki- ja myötätuntolakot vaikeuttavat kohtuuttomasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miksi muuten Suomen yrittäjiä ei huolita mihinkään neuvottelupöytään; yli 90 prosenttia yrityksistä on pienyrityksiä, mutta sananvaltaa ei ole ollenkaan. Käsittämätöntä, mutta kertonee vain omaa tarinaansa tästä sosialistien pilaamasta maasta.

      Poista
  8. Onkohan nämä lakkoilijat koskaan kysyneet itseltään, että ovatko nämä Ay-johtajat tai herrat todella heidän asialla? Vai onko kysymys Ay-johtajien valtavista palkoista. Ei 20000 euron kk-palkalla olla mitään työläisiä. Sellaista ei ole tainnut tapahtua, että AY-herrat olisivat vapaaehtoisesti alentaneet omaa valtavaa palkkaansa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikä moista ihmettä tule tapahtumaan. Ei ainakaan kannata hengitystä pidätellä sitä odottaessaan. Jos teollisuusliiton aaltakin saa kolmasaataa tonnia (300 000) vuodessa mokomasta hommasta niin kyllä sillä kelpaa istua duunarin kahenkymmenen (20 000) vuosipalkalla nuotioon. Harmi kun en ole enää ko. liiton jäsen niin en voi siitä erota!!!
      Huru-ukko

      Poista
    2. SAK:n pj. Jarkko Elorannan kausi loppuu tähän vuoteen. Täytyy kysyä käykö Teollisuusliiton Riku Aalto vaalikamppailua kovin panoksin em. paikasta?

      Poista
  9. Ellemme me yhteiskuntana hyväksy nuorison harjoittamaa ryöstörikollisuutta, niin miksi ihmeessä meidän täytyisi pitää sivullisille huomattavaa haittaa aiheuttavia laittomia lakkoja hyväksyttävinä?

    No siksi, kun se laittomasti lakkoileva aayy on niin valtavan paljon isompi ja vahvempi kuin roadman-jengi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vastaan sulle tänne netin kaareutumisen takia enkä sinne missä viestisi on johon vastaan koska en kirjoita sinne:

      Saakeli taas sä pöljäilet totta kai maapallo on pyöreä mutta se mitä ihmiset ei tajua on se, että me ollaan sen sisäpinnalla ja aurinko ja tähdet on siinä keskellä mutta koska maapallon ulkopuolella on niin jättimäiset määrät laavaa niin se kaareuttaa valoa täällä sisäpinnalla niin paljon, että pallo näyttää kaareutuvan toisin päin ja että muka oltaisiin pallon pinnalla vaikka asia on päin vastoin, vain auringon aiheuttama säteilypaine estää tämän pallon luhistumisen ulkoisen paineen takia....

      Poista
    2. Sama asia koskee putkia yleisesti, mutta viemäriputkia erityisesti, eli se, että putken ulkohalkaisja pitää aina olla suurempi kuin ulkohalkaisija, koska muuten putken sisältö on sen ulkopuolella, mikä ei ole järkevää...

      Poista
    3. Yhtälö menee niin, että ulkohalkaisijan pitää olla suurempi kuin sisähalkaisija...

      Poista
  10. Työmarkkinatuen perusosa on nettona n 625 €/kk, koska veroprosentti on käsittääkseni 20 prosenttia. Pohjoismaiden huonoin, ja Euroopan neuostolta on saatu käsittääkseni 2 huomautusta huonosta tasosta. Kolmannella kerralla taitaa tulla sakkoa, ja kunnolla.
    No nyt ainakin työsopimusten yleissitovuus lähtee laskuun, ja jos menee alle 80% joudutaan säätämään minimipalkka Suomeen. 2022 EU sääntöjen mukaan käsittääkseni vähintään 60 % keskipalkasta jonka sanotaan olevan n. 3700 €/kk eli minimipalkaksi tulisi 2220 € joka ylittää aika monen ammatin aloituspalkan. EK ja Yrittäjät kiittävät, tai sitten ei.

    VastaaPoista
  11. Viime vuonna Suomeen tuli 72.000 ihmistä ulkomailta. Paljonko väkeä tarvitaan, jos joka kolmas työllistyy kun työttömien ulkomaalaisten määrä on nyt 50.000? Samalla voi kysyä, mihin sitä väkeä niin kauheasti tarvitaan, kun suuret ikäluokat ovat kymmenen vuiden päästä suurimmalta osin paremmassa maailmassa (eikä niistä tulijoista ole tätä ennenkään ollut vanhustenhoidossa mitään apua) sekä digitalisaatio ja robotit hoitavat yksinkertaisimmat hommat?

    VastaaPoista
  12. Helmikuun puolivälissä tehdyn USU-gallupin mukaan 55 % kansalaisista hyväksyy nämä poliittiset lakot ja 36 % ei hyväksy niitä. Yhdeksän prosenttia ei osaa sanoa kantaansa.

    Määrä on erittäin paljon ristiriidassa siihen nähden, että näillä toimilla olisi kansan mandaatti hallituspuolueille. Itse asiassa on aika vähän käsitelty julkisuudessa sitä, miten hyvin hallitusohjelma vastaa sitä, mitä puolueet kansalle ennen vaaleja lupasivat. Olen muistaakseni nähnyt vain yhden (HS) artikkelin, jossa analysoitiin asiaa.

    Voi ajatella niinkin, että näillä lakimuutoksilla hallitus tulee kolmanneksi osapuoleksi tuleviin työehtoneuvotteluihin ja työntekijöillä on oikeus puolustaa etujaan lakimuutoksia vastaan.

    On varmaan kuitenkin parempi, että etuja puolustetaan maltti säilyttäen. Tälläkin hetkellä Euroopassa, esim. Ranskassa etujen puolustamisessa käytetään muitakin tapoja, esim. maanviljelijöiden toimesta.

    Toivoa sopii, ettei Suomessa ajauduta siihen, että etuja joudutaan puolustamaan nykyistä epäasiallisemmin keinoin.

    Äänestin eduskuntavaaleissa perussuomalaisia, enkä ole mikään ammattiyhdistysaktiivi, mutta valitettavasti joutuu nyt toteamaan, että hallituksessa ja sen myötä myös ammattiyhdistysliikkeessä kaivaudutaan koko ajan vain syvempiin poteroihin ja siitä ei tule varmaan jatkossa hyvää seuraamaan.

    Nyt olisi varmaan hallituksen tarpeen tuoda esiin kaikki suunnittelemansa muutostarpeet lainsäädäntöön. Eikä tuoda niitä esiin yksi asia kerrallaan. Jos niitä kaikkia yksitellen käsitellään ja niistä lakkoillaan niin mitään edistystä ei tämän hallituskauden aikana saada aikaan. Duunarit pitää tämän maan rattaat pyörimässä, jatkossa jonkun muun maan jos työn tekemisen mielekkyys Suomessa häviää. Nuoriso ottaa helposti jalat alleen.

    Jamppa vaan

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanoisin että saahan sitä lakkoilla, mutta mitään se ei hallituksen toimiin vaikuta, eikä saa vaikuttaa. Se lainsäätämiseen vaikuttamisen paikka on ne eduskuntavaalit, ja ne voittaneet säätää lait. Niin se teki vasemmistokin kun niillä oli hallitus ja enemmistö. Oikeisto sai niellä raivonsa kaiken älyttömyyden edessä pystymättä estämään edes pahiten Suomelle vahingollisia vihervasemmiston tekemisiä. Miksi sen pitäisi olla toisin nyt kun hallitus on toisenlainen? ei pidä, eikä saa olla. Sitä on demokratia, se jolla on enemmistö, päättää.

      Poista
  13. Yle tänään

    Teollisuusliitto harkitsee paikallisesta sopimisesta irtautumista

    https://yle.fi/a/74-20008814/64-3-213295

    Työ- ja elinkeinoministeriö lähetti tänään perjantaina lausuntokierrokselle hallituksen valmisteleman paikallisen sopimisen uudistuksen.

    Teollisuusliitto kertoo tiedotteessa vastustavansa uudistusta väittäen sen johtavan yleissitovuuden romuttumiseen ja heikkojen paikallisten sopimusten läpimurtoon suomalaisilla työmarkkinoilla.
    – Teollisuusliitto on tähän asti ollut paikallisen sopimisen edelläkävijä Suomessa, mutta pian se voi olla historiaa, kommentoi liiton varapuheenjohtaja Turja Lehtonen.

    Lehtosen mukaan liitto harkitsee paikallisesta sopimisesta irtautumista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Koska hallitus säätää asiasta kohta lailla, niin taitaa olla aika tyhjä uhkaus ja pelkkää suunsoittoa moinen paikallisesta sopimisesta irtautuminen?

      Poista
  14. Niin, ammattiyhdistykset, jotka pitävät työntekijöiden puolta ovat siis professorin mielestä rikollisia. Kannattaisi verovaroilla ylläpidetyssä instituutiossa työskentelevän pitää mielessä, että kyse on myös heidän eduistaan. Nämä hallituskuviot tulevat koskemaan kaikkia ja siinä palkaton ensimmäinen sairaslomapäivä on lillukan varsia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä poliittinen lakkoiluhan on puhtaasti ulkoparlamentaarista vaikuttamisyritystä demokraattisesti valitun hallituksen tekemisiin.

      Nyt tätä epädemokraattista vaikuttamista tekee koko vasemmisto sen äärilaitoja myöten. Mietipä miten itse suhtautuisit jos tätä ulkoparlamentaarista vaikuttamista tekemässä joillakin keinoin olisikin oikeiston äärilaita... miten suhtautuisit? olisiko se sinulle ok, vai huutaisitko natseja ulos ja vaatisit heitä oikeuteen vallankumouksellisesta toiminnasta? Luulen että huutaisit ja vaatisit. Minulle kenenkään sellaiset tekemiset, joilla yritetään pakottaa maan laillisesti valittu hallitus tekemään pakottajien haluamia lakeja ja toimia ei todellakaan ole ok. Näin ollen näkisin mieluusti nämä pakottajat oikeudessa vastaamassa syytöksiin lain vastaisista teoista. Valitettavasti en tule tätä näkemään.

      Poista
  15. Edellisen hallituksen toimissa olisi ollut paljon vastustettavaa, vaikka esim. pelkästään EU:n elvytyspaketin hyväksyminen, bensan ja varsinkin lämmitysenergian törkeä hinnan nousu vaikutti jokaisen veronnaksajan kukkaroon. Korona laitettiin kaiken syyksi, kun helikopterirahaa jaettiin surutta kuntiin ja konkurssikypsiin yrityksiin. Oliko silloin mielenosoituksia ja lakkoja hallitusta vastaan? Ei, eikä niitä muisteta nytkään kun haitat ja erityisesti ylikallis ja toimimaton Sote alkaa realisoitua. Pienenä yksityiskohtana muistan, kuinka ministeriaitiosta oikein pyydettiin, ettei oppositio esittäisi heille ikäviä kysymyksiä, kun on niin vaikeat ajat.

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!