Kazakstan on yksi niistä valtioista, jotka syntyivät sosialistisen Neuvostoliiton kaaduttua omaan mahdottomuuteensa. Se on pinta-alaltaan Keski-Aasian suurin valtio, jossa asuu noin 19 miljoonaa asukasta.
Väestö kasvaa 1,3 prosentin vuosivauhdilla ja suurin osa maan asukkaista on kazakkeja. Venäläisiä on viidennes, mutta heidän osuutensa on ollut vähenemään päin.
Kazakstan on muslimivaltio, koska ihmisistä yli kaksi kolmannesta on Muhammedin seuraajia. Lopuista suurin osa on ortodoksikristittyjä.
Kazakstanin talous perustuu pitkälle luonnonvaroihin, koska Neuvostoliiton aikainen teollisuus on rapautunut, mutta energiantuotantoon liittyvä kivihiilen, öljyn ja uraanin sekä erilaisten kaivannaisten tuotanto on voimissaan. Maatalouden osalta Kazakstan on karjataloutta lukuun ottamatta omavarainen. Kaiken kaikkiaan maan taloudellinen kehitys on ollut viime vuodet alakuloista, ja esimerkiksi bruttokansantuote henkeä kohti on pudonnut huippuvuoden 2013 lähes 14 000 eurosta reiluun 9 000 euroon.
Kazakstan on muiden Neuvostoliitosta irtautuneiden keskiaasialaisten valtioiden tapaan näennäisdemokratia, jota johtaa käytännössä pitkäaikainen presidentti Nursultan Nazarbajev, joka on kuitenkin siirtänyt valtionpäämiehen tehtävän Kassym-Jomart Tokajeville. Nazarbajevilla on kuitenkin perustuslaissa määritelty asema "kansakunnan johtajana".
Nazarbajevin ja Tokajevin puolueella on maan parlamentissa ehdoton asema. Siten maan talouden hedelmät menevät pitkälti kansakunnan johtajan ja tämän lähipiirin taskuihin.
Valtaklikki rajoittaa myös ajatuksen- ja uskonnonvapautta, eikä ihmisillä ole länsimaistyyppistä kokoontumisvapauttakaan. Valtio harrastaa myös uskonnollisen kirjallisuuden ennakkosensuuria ja sitä on epäilty toimittajien vainoamisesta.
Tätä taustaa vastaan ei ole ihme, että vihreään siirtymään liittyvä polttoaineiden hinnankorotus on saanut kazakstanilaiset kapinoimaan. Kansannousuun liittyy siten sekä välitön elinkustannusten nousu että yleinen tyytymättömyys elinolojen heikentymisestä.
Yhdeksi syyksi on julkisuudessa mainittu myös yksinvaltaisen johdon epäilemättä häikäilemätön korruptio: maa on sen suhteen kuitenkin "vain" valtiolistan keskivaiheilla Brasilian ja Etiopian välissä ja esimerkiksi Venäjä on kaukana sen alapuolella.
Nyt käsillä olevan tapahtumasarjan lopputulosta emme vielä tiedä. Mikäli Venäjä ja sen liittolaiset ottavat tilanteen vakavasti ja Kazakstanin armeija pysyy maan johdolle uskollisena, on selvää, että kapina kukistetaan. Mikäli jompikumpi näitä ei toteudu, muuttuu tilanne vaikeammin ennakoitavaksi.
Ulkopoliittisen instituutin tutkijan mukaan ei "Kazakstanissa ole yhtenäisiä venäläisalueita eikä siten pohjaa interventiolle" ja "kansallistunne on vahvistunut viime vuosina, ja Kazakstanissa on kansallismielisiä aktivistiryhmiä, mutta vaatimukset venäjän virallisen aseman poistamisesta ovat aivan marginaalisia".
Siten on hyvin mahdollista, että kapinan taustalla on taloudellisen kurjistumisen, vihreän siirtymän ja korruption lisäksi myös kansallistunnetta. Jos näin on, saattaa tilanne muodostua vallanpitäjille ajan myötä pysyväksi ja kasvavaksi ongelmaksi - etenkin jos kapinan kukistaminen tapahtuu Venäjän avulla ja sen seurauksena venäjänkielen asema vahvistuu uudelleen.
* * *
Nähtäväksi myös jää, johtaako vihreään siirtymään liittyvä energian nouseva hinta myös muualla maailmassa mellakointiin. Esimakuahan siitä saatiin vuonna 2018 kun ranskalaiset keltaliivit lähtivät liikkeelle polttoaineiden korotusten seurauksena.
Jääkäämme siis seuraamaan, mitä tapahtuu esimerkiksi Saksassa sen jälkeen kun ydinvoiman alasajon ja kivihiilen päästömaksujen kustannus - ja mahdollinen Venäjän kaasuruuvin kiristys - iskevät täydellä voimalla maan kansalaisten elinkustannuksiin. Ja mitä se tarkoittaa saksalaiselle politiikalle? Tai globaalin vihreän siirtymän aikatauluille?
Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Valtiokorruptiota
Diktaattorin ja hänen kansansa dilemma
Eurooppa on suuren kysymyksen edessä
Venäjä ei voi antaa Kazakstanin luisua irti otteestaan. Alueella on Baikonurin avaruustukikohta, Venäjän tärkein sellainen. Se on muistaakseni vuokrattu, joten jos valtaan nousee uusi (muslimi)johto, sopimus saatetaan purkaa.
VastaaPoistaTämä kriisi on tavallaan hyvä uutinen "länsirintaman" suhteen. Paine Ukrainassa hellittää väkisinkin ja jopa kokonaan, jos Kazakstan muuttuu uudeksi Afganistaniksi.
-Beowolf-
"Nähtäväksi myös jää, johtaako vihreään siirtymään liittyvä energian nouseva hinta myös muualla maailmassa mellakointiin."
VastaaPoistaNo ei ainakaan Ruotsissa, vaikka päivän dieselin hinta on jo yli 20 kr/litra ja energiaministeri jo sanaili, että vuoteen 2030 mennessä on sen hintana 30 kr/litra. Siis mennessä eli se voi olla sitä jo huomenna.
Pohjois-Ruotsin kansa äänestää edelleen tyytyväisinä sosdemeja.
Eipä kai Suomessakaan kansa herää tähän punavihreään; Suomihan on aina seurannut Ruotsia kuin hai laivaa. Veroja on kiva maksaa, sanovat. Ja töpselistä tulee sähköä.
Suomessa tuskin syntyy kapionoita tällaisista asioista. Kestiväthän esi-isämme 1600-luvun lopulla ja 1860-luvulla kapinoimatta nälänhätiä, joissa kuoli 28 ja 10 prosenttia maan asukkaista. Tosin kyllähän nuijasota 1500-luvun lopulla oli eräänlainen verokapina, mutta siihen kytkeytyi myös muita asioita kuten talonpoikien itsenäisen aseman menettämisen uhka ja Kaarle-herttuan yllytys.
PoistaSuomalaisilla on erittäin huono rekordi kapinoinnissa:
Poistahttps://fi.wikipedia.org/wiki/Luokka:Kapinat_Suomessa
Nuo hävittiin kaikki. Kaikki.
Jos joku saisi täällä aikaan uuden kapinan, se hävittäisiin aivan samalla tavalla kuin nuo kaikki aikaisemmatkin aivan samoista syistä.
Mitä tulee Saksan tilanteeseen energiatalouden notkahtaessa, siellä kyllä nähdään kaipinoita.
Niistä eivät vain ole vastuussa saksalaiset, vaan uussaksalaiset:
he tulevat kaduille mielipuolisen raivon vallassa pistämään Saksaa paskaksi ja palamaan, kunnes
heidän autoihinsa toimitetaan gasoa, heidän koteihinsa toimitetaan lämpöä ja
heidän televisionsa ja muut kodinkoneensa alkavat pelittää.
Sitten on rauha maassa. Kantasaksalaisten kodeista kuuluu vain hiljaista itkua.