Tai sitten äänioikeutetut eivät ymmärtänyt, että nyt äänestettiin kaikkien suomalaisten kannalta erittäin tärkeän hallintoportaan luomisesta. Ja että neljän seuraavien vuoden kuluessa rakennettava himmeli tulee tästä eteenpäin olemaan meidän kaikkien ilona tai kiusankappaleena, joka syö paljon verotuloja, mutta jota on jälkikäteen hankala muuttaa.
Joka tapauksessa on kiistaton tosiasia, että mitä alhaisemmaksi äänestysaktiivisuus jää, sitä vähemmän voidaan puhua toimivasta demokratiasta. Nyt vaikuttamisesta kiinnostuneiden määrä jäi 47,5 prosenttiin, mikä tarkoitti sitä, että vaaleissa menestyivät ne puolueet, joiden kannattajille äänestäminen on syystä tai toisesta tärkeä periaate.
Tämä näkyi vaalituloksessa, joka nosti Kokoomuksen maamme selväksi ykkösaluepuolueeksi ja palautti Keskustan suurten puolueiden joukkoon. Myös Sosialidemokraateista tuli suuri aluepuolue.
Muista puolueista Vasemmistoliitto RKP ja Kristillisdemokraatit menestyivät peruskannatukseensa nähden erinomaisesti, mutta epävarmemman äänestäjäkunnan parissa suurta suosiota nauttivat Perussuomalaiset, Vihreät ja Liike nyt saivat heikon äänisaaliin.
Sallittakoon muutama muukin huomio. Ensinnäkin poliittinen vihervasemmisto sai vain 34,7 prosentin kannatuksen. Sen toivoisi tarkoittavan, ettei hyvinvointialueita rakennettaisi vasemmistolaisten prinsiippien mukaisesti pöhöttyneeksi, byrokraattiseksi ja siten heikosti toimivaksi monumentiksi, vaan kustannustehokkaaksi kansalaisia hyvin palvelevaksi järjestelmäksi.
Oleellista tässä on huomata, ettei Suomeen syntynyt yhtään vihervasemmiston määräysvallassa olevaa hyvinvointialuetta. Siten missään päin maatamme ei ole odotettavissa aivan holtitonta rahanmenoa ja äärimmäisen kankeaa hallintohimmeliä, eikä edes laittomien maassaoleskelijoiden palveluita lisätä. Eivätkä paineet kokonaisveroastetta kasvattavan maakuntaveron luomiseksi nousseet merkittäviksi, vaikka Keskusta onkin arvaamaton tämän seikan suhteen.
Näitä toiveita vastaan puhuu kuitenkin nykyisten hallituspuolueiden kokonaisuudessaan hyvä menestys Keskustan ja RKP:n saadessa hyvän äänisaaliin, joka nosti hallituksen kannatuksen yhteensä 58,8 prosenttiin. Näin ollen maamme hallitus ja sen politiikka sai vaaleissa vankan tuen, vaikkei sen kannatuksesta sinänsä äänestettykään. Nykyisen jakopolitiikan nauttimasta tuesta äänioikeuttaan käyttäneiden parissa kertoi jotain sekin, että aluevaltuustojen jäsenistä 53 prosenttia tulee olemaan naisia.
Toisaalta Keskustan vahvistuminen ja Vihreiden heikko vaalimenestys saattavat luoda ristivetoa hallituksen sisälle. Sen seurauksena valtakunnantason poliittinen päätöksentekokyky saattaa heiketä - eikä asiaa ainakaan muuta se, että Sanna Marin (sd) on osoittautunut varsin heikoksi pääministeriksi.
Lopuksi on todettava Suomen hyvinvointialueiden jakautuminen erilaisiin ryhmiin. Keskinen ja pohjoinen Suomi tulevat olemaan keskustavetoisia, mikä tarkoittaa kovaa painetta nykyiselle ja seuraavalle hallitukselle hyvinvointialueiden rahoituksen jatkuvaksi kasvattamiseksi.
Pohjanmaan rannikolla RKP sai yksinvallan, joten sen hyvinvointipalveluita tullaan kehittämään ruotsinkielisen väestön ehdoilla. Myös Itä-Uusimaalla RKP oli suurin puolue, mutta siellä se joutuu tekemään kompromisseja muiden puolueiden kanssa.
Länsi-Uusimaalla Kokoomus ja RKP saivat yhdessä yli 50 prosentin kannatuksen, joten siellä toteutettavat hyvinvointipalvelut tultaneen jakamaan julkisten ja yksityisten toimijoiden kesken. Sen osalta olisi erityisen tärkeää, että järjestelmä saadaan siellä toimimaan siten, ettei palveluiden laadusta tingitä eivätkä niiden hinnat karkaa käsistä.
Jääköön analyysit tässä vaiheessa tähän. Seuraavat neljä vuottahan vasta näyttävät, mihin hyvinvointialueilla edetään ja minkälaiseksi niiden rahoituspohja lopulta muodostuu. Ehkäpä silloin myös kansa on tämänkertaista kiinnostuneempi vaikuttamaan asiaan.
Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Kaksi viidestä vihreiden äänestäjästä tukee väärää puoluetta
Äänestyskopissa on syytä huomioida aluetason palveluiden ja valtakunnanverotuksen välinen yhteys
Sote-uudistuksen kustannus unohtui laskea
Kaksi viidestä vihreiden äänestäjästä tukee väärää puoluetta
Äänestyskopissa on syytä huomioida aluetason palveluiden ja valtakunnanverotuksen välinen yhteys
Sote-uudistuksen kustannus unohtui laskea
SOTE-menot tulevat kasvamaan lisähallinnon, palkkaharmonisoinnin ja IT-menojen kasvun takia useita miljardeja euroja. Kun valtio on velkaantunut tähänkin asti 30 vuotta joka vuosi, on selvää, että rahoituspohja ei riitä. Tulee maakuntavero tai ei, veroja on korotettava.
VastaaPoistaKunnilta poistuvat korkeammat tasaverotetut verotulot. Silti kuntien valtavat velat on hoidettava.
Kun valtio maksaa maakuntien sote-menot, on valtionveroa korotettava, mikä johtaa progression kiristymiseen. Myös valtioverotuksen alarajaa joudutaan alentamaan. Osin kuntien valtionavut siirtyvät alueiden rahoitukseen.
Aikamoinen taikuri pitää olla, jos pystyy säilyttämään nykyisen verotuksen tason ennallaan. Keski- ja hyvätuloisten verotus tulee varmasti lisääntymään, pienituloisten alentumaan.
(Ote viimeisimmästä blogistani.)
NKyllä, juuri näinhän asia on. Ja oikeita taikureita ei poliitikoistamme löydy. Korkeintaan silmänkääntäjiä.
PoistaJa koskapa Ruotsissa on maakuntavero, tulee se Suomeenkin. Ihmiset siis haluavat senkin veron, miten muuten tätä kolossia pidettäisiin pystyssä?
VastaaPoistaMona Salin Ruotsin sosdem puoluejohtaja v.2007-2011 sanoi joskus 1990-luvulla näin: "Det är sexit att betala skatt." Myöhemmin ei se sitten enää ollutkaan hänelle niin seksikästä, koskapa käytti verorahoja mm. yksityisiin ostoksiin oman verovaroilla maksetun palkkansa lisäksi. Eikö näille riitä mikään?
Enemmän kuuntelen näitä ihmisiä, jotka kyseenalaistavat esim. verovarojen kohteet:
https://dagensopinion.se/artikel/leif-ostling-startar-skattekommission-vad-fan-far-vi-for-pengarna/
Vaalituloksen perustella voidaan todeta, että jatkossa Suomessa edistetään verovaroin kaupallisia sote-palveluja julkisten sote-palvelujen sijasta.
VastaaPoistaSeuraavaksi SDP ja keskusta keskittyvät soten suhteen vain siihen, ettei rahoituskriisi ja terveyskeskusten lakkauttamisaalto ala ennen seuraavia eduskuntavaaleja. Mutta jos tämä "uudistus" happanee totaalisesti heti alkuunsa, niin ainakin kepulle on luvassa roima vaalitappio.
VastaaPoista"vaan kustannustehokkaaksi kansalaisia hyvin palvelevaksi järjestelmäksi" Järjestelmästä tulee hyvin kustannustehokas, kaikki mahdollinen yksityistetään ja siirretään kokoomus mulkkujen taskuun, mitä jää siirretään kepulle... Mikäs sen parempaa kuin yksityistää kertaalleen maksettuja asiota, ihmeellistä vaan ettei tuota kutsuta sosialisoimiseksi vaikka omaan liiviin tuo sosialisoidaan.. Toivotttavasti saavat kivuliaan syövän edes vähän etuajassa.
VastaaPoista