sunnuntai 19. joulukuuta 2021

Koronaviruksen omikron-muunnos on aiempia variantteja säyseämpi, mutta tukkii terveydenhuollon

Palaan vielä yhden kerran aiemminkin käsittelemääni (ensimmäinen, toinen, kolmas) SARS-CoV-2-viruksen omikronvariantin aiheuttamaan Etelä-Afrikan koronatilanteeseen, enkä tämän jälkeen palaa aiheeseen, ellei COVID-19-pandemiassa tapahdu uusia oleellisia muutoksia. Tänään palaamisen syynä on se, että Britanniasta kuultiin eilen uutisia pienestä tutkimuksesta, jonka mukaan omikronvariantti aiheuttaisi yhtä vaarallisen taudin kuin deltamuunnoskin.

Jos näin olisi, pitäisi eteläafrikkkalaisten kuolleisuuslukujen olla nyt jo varsin korkeita, sillä kuten alla olevasta kuvasta nähdään, oli tartuntojen määrä 20 päivä sitten (siis 28.11.) - jolloin nyt kuolemaan johtavien tartuntojen oireiden eli testitulosten olisi pitänyt ilmaantua - noussut jo noin seitsenkertaiseksi verrattuna tapausten nykyistä aaltoa edeltäneeseen tasoon. 


Ja toden totta: eteläafrikkalaisten kuolleisuudessa nähdään lopultakin hienoista nousua. Ei kuitenkaan seitsenkertaista, vaan pikemminkin satunnaisvaihtelulta näyttävää, kuten alla olevasta kuvasta voi jokainen päätellä. 


Keskeistä koronaviruksen vaarallisuuden eli kuolleisuuden suhteen (verrattuna deltaan) on 20 päivää sitten tartunnan saaneiden ja kuolleiden välinen suhde, jonka olen havainnollistanut seuraavaan kuvaan. Se kertoo (edelleen) siitä, että omikron on selvästi vähemmän virulentti kuin aiemmat koronavirusmuunnokset. 


Vaihtoehtoisesti voitaisiin tosin ajatella, että se olisi yhtä vaarallinen, mutta aiheuttaisi kuoleman deltavarianttia hitaammin. Siksi laskin vielä saman suhteen 25 päivää tartunnan alkamisen jälkeen, jolloin tartuntatapaukset olivat jo nousseet noin kaksinkertaisiksi verrattuna uutta korona-aaltoa edeltäneeseen aikaan.  


Kuten arvoisa lukijani näkee, ei myöskään tässä kuvaajassa näy nousua, vaan myös siinä on kuolleiden määrä nopeassa laskussa. Siten omikronin aiheuttamien koronakuolemien aiempia muunnoksia hitaampi ilmentyminen ei saa tukea tästä vertailusta.

* * *

Tahdon lopuksi vielä painottaa, ettei koronaviruksen omikron-muunnos ole suinkaan vaaraton flunssavirus, vaan - kuten edellä näkyvistä kuvioistakin voi huomata - myös se aiheuttaa paljon kuolemantapauksia ja siten myös tehohoitoa vaativia oireita. Koska se leviää erittäin nopeasti väestössä - Etelä-Afrikassa tartuntamäärät ovat nousseet suhteessa kuukauden takaisiin yli 80-kertaisiksi - riskinä tulee olemaan terveydenhoidon, ja aivan erityisesti tehohoidon, kapasiteetin loppuminen. 

Ja juuri tämä on oman terveyden lisäksi toinen tärkeä syy sille, miksi väestöä kannattaa edelleen rokottaa ja meidän kaikkien kannattaa käydä ottamassa piikki, ellei siitä kieltäytymiselle ole erityisiä terveydellisiä syitä. Rokotushan ei sinänsä estä tartuntaa sataprosenttisesti, mutta lieventää huomattavasti sen oireita ja vähentää myös elimistössä olevien virusten määrää. 

Siten se myös vähentää tehohoidon tarvetta, pienentää viruksen edellentartutuksen riskiä ja siten myös vähentää muista syistä välttämättömien hoitojen siirtämistarvetta eteenpäin - eli pienentää epäsuorasti koronasta johtuvan kuolleisuuden lisääntymistä väestön parissa. 

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Rokote- ja koronaskeptikon valta
SARS-CoV-2 on muuttumassa virusfossiiliksi
Koronaviruksen evoluutiosta nyt ja tulevaisuudessa

6 kommenttia:

  1. Tuhkaa myös mietityttää se että Etelä-Afrikassa väestö on nuorempaa ja saattaa kestää tautia paremmin. No aika kertoo mitä tapahtuu euroopassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on totta, mutta tässähän olen vertaillut vain Etelä-Afrikan tapahtumia keskenään. Toisaalta kyllä asia voisi olla niinkin, että omikronin virulenssi olisi heikompi vain nuorta väestönosaa kohtaan ja meille vanhemmille se olisi yhtä vaarallinen kuin aiemmat variantit.

      Poista
  2. IL 05.11.2021: "Brittiläisen Oxfordin yliopiston tutkijat ovat löytäneet geenin, joka altistaa koronaviruksen vakavalle muodolle.

    Tutkijoiden mukaan tätä geeniä kantaa jopa 60 prosenttia eteläisen Aasian väestöstä ja 15 prosenttia eurooppalaistaustaisista ihmisistä.

    Rokotuksista on erityisen paljon hyötyä henkilöille, joilla on tämä geeni. Rokotukset vähentävät merkittävästi taudin riskejä.

    Geeni on nimeltään LZTFL1.

    Tutkijat arvioivat, että tätä geeniä esiintyy noin kahdella prosentilla afrikkalais-karibialaistaustaisista ihmisistä ja 1,8 prosentilla itä-aasialaistaustaisista."


    VastaaPoista
  3. Toisaalta voi olla hyväkin tämä omikron tartunta, koska oireet ovat melko lieviä, mutta virus saattaa aiheuttaa immuniteettiä sitä sairastaneille. Tauti tavallaan tappaa itsensä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuollanen olis nyt vakavapaikka monelle installille, kun ei enään voitas tätä koronohysteriaa lietsoa ..

      Poista
  4. Taskalaisen tutkimuken mukaan omigron tarttuu rokottamattomiin huomattavasti vähemmän kuin rokotettuihin, koska ohittaa immuniteetin. Vakavasta taudista ja roikotteen suojasta ei pystytä toistaiseksi sanomaan mittään.

    Mikäli näin on, on koronapassin peruste päinvastainen eli koronapassi on erittäin haitallinen. Myös rokotteen mielekkyys asettuu kyseenalaiseksi tai siitä ei ainakaan ole riittävästi tietoa.

    Talouselämässä sosiaalietiikan professori Jaana Hallamaa kertoo, miksi rokottamattomia ei pidä sulkea yhteiskunnan ulkopuolelle. Kyttääminen, vainoharhaisuus ja syntipukkien nimeäminen ovat koronan sosiaalisia oireita - näin koko Suomi sairastui. Lopuksi hän lisää että ”Saan tästä haastattelusta hemmetisti vihapalautetta.

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!