perjantai 27. maaliskuuta 2020

Koronarokotteen kehittämisestä ja riskeistä

Koronavirus etenee juuri nyt vauhdikkaasti Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Siitä syystä rokotteita kehittävät yritykset ovat kehittämässä suurella kiireellä uusia tuotteita pandemian pysäyttämiseksi.

Kiirehtiminen sisältää myös riskejä. Niistä kertoi tuore Nature-lehden katsaus, jonka pohjalta asia on syytä tuoda myös suomalaisten tietoon.

Mutta aloitetaan sillä tiedolla, että Yhdysvaltain länsirannikolla sijaitsevassa Washingtonin osavaltiossa on juuri rekrytoitu muutamia kymmeniä vapaaehtoisia, joita hyödynnetään uuden rokoteaihion ensimmäisen vaiheen testauksessa.  Muut yritykset ovat seuraamassa lähiaikoina.

Samaan aikaan tehdään myös rokotteiden tehokokeita eläimillä ja selvitetään tartunnan saaneiden ihmisten immuunivasteita, jotta nähtäisiin kuinka elimistö reagoi virustartuntaan. Eli syntyykö sitä vastaan immuniteettia vai ei.

Yleensä tällaiset kokeet tehdään yksi kerrallaan, mutta koska nyt on kiire, tehdään kaikenlaisia kokeita limittäin. Tästä aiheutuu tietenkin suuria kysymysmerkkejä.

Tärkein kysymys on se, että voidaanko rokotteella tuottaa vastustuskykyä virusta vastaan. Tämä on koronavirusten tapauksessa suorastaan poikkeuksellisen tärkeä kysymys, koska tavallisia nuhakuumeita aiheuttavia koronaviruksia vastaan syntyvän immuniteetin tiedetään kyllä kehittyvän, mutta olevan varsin lyhytaikainen.

Kiinassa tehtyjen apinakokeiden perusteella immuniteetti syntyy myös nyt ajankohtaista SARS-CoV-2-virusta vastaan. Ihmisestä ei tiedetä, mutta asia voidaan testata altistamalla koronavirustaudin sairastaneita ihmisiä uudelleen SARS-CoV-2-virukselle ja seuraamalla tarttuuko se uudelleen. 

Jos näin käy, on selvitettävä kuinka kauan tuo immuniteetti kestää. Tästä nuhakuumetta aiheuttavat koronavirukset eivät paljon lupaa: immuniteetti on lyhytaikainen ja jonkin ajan kuluttua jopa sellaiset ihmiset, joiden veressä on vielä vasta-aineita voivat saada tartunnan.

Ongelmallinen on myös aiempien koronavirus- eli SARS- ja MERS-epidemioiden yhteydessä tehty huomio, jonka mukaan näitä viruksia vastaan syntyvät vasta-aineet vähenivät potilaiden verestä nopeasti. Tosin osa vasta-aineista on säilynyt jopa 15 vuotta, mutta ei tiedetä, riittäisivätkö ne suojaamaan uudelta tartunnalta.

Suuri kysymys on myös virusten turvallisuus. Koska niitä annetaan suurelle määrälle terveitä ihmisiä, ei rokotteisiin voi liittyä likimainkaan yhtä suuria terveysriskejä kuin pelkästään sairaille annettaviin lääkkeisiin.

Tässä suhteessa on oltava erityisen varma siitä, ettei annettava rokote tee ihmisistä entistä vastustuskyvyttömämpiä kohteena olevaa virusta vastaan. Tästä on olemassa ennakkotapaus SARS:ia aiheuttaneesta koronaviruksesta vuodelta 2004: silloin yksi kehitteillä ollut rokote aiheutti koe-eläiminä käytettyjen ferrettien maksoissa pahoja tulehdusreaktioita näiden saatua virustartunnan.

Tällainen riski on tässä tilanteessa huomioitava erityisen hyvin, koska rokotteen markkinoille saamisella on kova kiire. Nyt vapaaehtoiset ihmiset altistuvat tietenkin riskeille, mikä akuutin tilanteen huomioon ottaen voi olla hyväksyttävää. Sen sijaan hyväksyttävää ei olisi koronavirustaudin vakavuutta lisäävän rokotteen pääseminen laajaan levitykseen.

Siitä olisi haittaa sekä koronaviruksen torjunnalle että rokotteiden yleiselle hyväksyttävyydelle. Jälkimmäisestähän saimme oppitunnin sikainfluenssarokotteen yhteydessä, jolloin rokotevastaiset Suomessakin valjastivat joillekin syntyneen narkolepsian omiin tarkoituksiinsa.

Näin siitä huolimatta, että rokote suutariksi jääneen epidemian yhteydessä pelasti ainakin 50 ihmisten hengen - puhumattakaan siitä jos sikainfluenssa olisi ollut niin tappava kuin aluksi näytti. Lisäksi rokotevastaisuuden yleistymisen seuraukseksi on katsottava viime vuosina tapahtunut tuhkarokon uudelleenleviäminen Suomeen.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Koronaviruspandemian hyvistä puolista
Koronaviruksen tulevaisuus
Sika-, lintu- ynnä muut influenssat



10 kommenttia:

  1. Professori lyhensi tulevia jonoja rokotuksiin. Ainahan varoituksen sana on paikallaan, vaikka kaikkien alojen asiantuntijat edelleen sanovat kyseessä olevan kausiflunssa. Ja uskoo kuka haluaa, että Kiinassa kyseinen flunssa on jo taltutettu. Oikea Median kirjoitus toki epäilee uutisen todenperäisyyttä. Niin minäkin. Rokotusta olkavarsi paljaana odottelen.
    Erityinen kiitos lääketieteen tiedemiehille ja käytännön työntekijöille, jotka ovat riskeistä huolimatta osallistuneet pandemian hoitoon. Italiassa taitaa olla heitä kuollut jo yli 5000. Melkoinen flunssa, vai mitä koronadenialistit.

    VastaaPoista
  2. Pitää muistaa, että kaikki lääkkeet niin kuin rokotteetkin aiheuttavat sivuvaikutuksia. Olen 78 v. täysin lääkkeetön terveyshörhö, enkä ole koskaan ottanut flunssarokotetta, enkä tule ottamaankaan. Joistakin tärkeimmistä rokotuksista on todennäköisesti ollut enemmän hyötyä kuin haittaa, mutta luulenpa, että flunssarokotteet kallistuvat haitan puolelle.

    Siis en ole lääke- enkä rokotevastainen, vaan kriittinen. Tämän eron kun kaikki keskustelijat muistaisivat myös muissa aihepiireissä, kuten vaikka pakolaisjutuissa, niin eriävistä mielipiteistä voisi jotain oppiakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Affu, mitään flunssarokotetta ei ole olemassakaan. Kuten professori juuri totesi, flunssaviruksiin tulee immuniteetti vain erittäin lyhyeksi aikaa jos ollenkaan.

      Influenssaan sen sijaan on olemassa rokotteita. Itse ainakin yhden influenssan jälkitautina potemani keuhkokuumeen jälkeen olen sellaisen ottanut. Keuhkokuume on aika ikävä perusterveelle hyväkuntoiselle alle 40-vuotiaallekin. En voi suositella kokemusta kenellekään.

      Poista
  3. "Tämän eron kun kaikki keskustelijat muistaisivat myös muissa aihepiireissä, kuten vaikka pakolaisjutuissa, niin eriävistä mielipiteistä voisi jotain oppiakin."

    Niinpä... toiveesi on ajankohtainen.

    Eriävän mielipiteen ilmaisusta voi tulla seurauksia. Voi joutua kuulusteluun, saada tuomion. Some-tilit voidaan sulkea. Työpaikkakin voi mennä.

    acc


    VastaaPoista
  4. "Iceland study identifies coronavirus mutations, says people may be infected by multiple waves of variants",
    https://www.naturalnews.com/2020-03-27-coronavirus-mutations-multiple-infections.html

    Saattaa olla Big Pharmalle ongelmallista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On. Kuten joskus aiemmin totesin on koronaviruksella korkea mutaatiofrekvenssi. Se saattaa olla myös perimmäinen syy sille, että rokotteet tehoavat vain lyhyitä aikoja nuhakuume-koronoihin.

      Poista
    2. Siis ei rokotteet, vaan infektioiden jälkeiset immuniteetit.

      Poista
  5. Kiinalainen sananvapaus tuottaa meille faktantarkistettua ilouutista; Wuhanin tilanne koronan suhteen paranemassa, ja kaupunki alkaa aueta, alkuun toki vain sisäänpäin suuntautuen. Jonkin verran kylläkin eiintyy epäilyksen pirun viestejä. Telegraphin maksumuuratun artikkelin lisäksi löytyy Guuglaamalla lisää. https://www.telegraph.co.uk/news/2020/03/27/doubts-surface-chinese-virus-death-toll-thousands-urns-spotted/ Google
    Ja ihan suomeksikin epäilyjä herännyt
    https://beta.oikeamedia.com/o1-135009

    Italian laskemassa olleet kuolinluvut tehneet korjausliikken, viime vrk:n saldo 919. Flunssakuolemia jotkut vieläkin niiden väittävät olevan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiinan tapaus on tosiaan mielenkiintoinen. Teoriassa tauti on toki taltutettavissa sillä, että kaikki pysyvät useiden viikkojen ajan kotonaan.

      Mutta olisivatko kiinalaiset tosiaan alistuneet sataprosenttisesti eli ilman poikkeuksia sellaiseen. Tuntuu uskomattomalta saavutukselta edes kommunistidiktatuurissa, mutta ainakaan vielä ei ole varmaa näyttöä muustakaan.

      Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!