keskiviikko 11. maaliskuuta 2020

Uusi vero vaatii kompensaation

MTV3 kertoi, että 230 sosiaali- ja terveysalan järjestöä edustava Soste on esittänyt oman mallinsa terveysperusteisesta verosta, jollaista maamme hallitus on suunnitellut. Soste haluaisi ennen kaikkea terveysperusteisen, eikä fiskaalisen, veron. Sen tavoitteena ei siten olisi lisätulojen kerääminen.

Jos tavoitteena ei siis olisi lisätulojen kerääminen, pitäisi terveysveron takia kasvava verorasitus kompensoida luopumalla jostain muusta verosta. Mikä tämä olisi, siihen Soste ei ainakaan MTV3:n uutisen mukaan ottanut kantaa, vaan on jättämässä asian maamme hallituksen ja eduskunnan käsiin.

Tunnustan, että minulla on omat epäilykseni tällaisen uuden veron kompensoimisen suhteen - ei vähiten siksi, että maatamme hallitsee punavihreä hallitus, jolle kansalaisten ja yritysten verorasituksen kohtuullisuus ei ole aivan priorisointilistan huipulla. Pikemminkin päinvastoin.

Oletetaan nyt kuitenkin, että pääministeri Sanna Marin (sd) ryhtyisi opposition painostuksesta miettimään tällaista kompensaatiota. Sitä varten haluan kiinnittää hänen, muiden ministereidemme ja kansanedustajien huomion Keskuskauppakamarin toimitusjohtajan Juho Romakkaniemen näkemykseen.

Hän nimittäin totesi yleisenä periaatteena - jonka allekirjoitan täysin - että "julkisten menojen on luotava enemmän kokonaishyvinvointia kuin verotuksen tuottamat hyvinvointitappiot". Käytännössä tämä tarkoittaa, että jos ja kun terveysverotus tuottaa lisää terveyttä eli kansalaisten hyvinvointia - kuten tarkoituksena on - voitaisiin edellä vaatimani kompensaatio kuitata siitä saatavilla hyödyillä.

Tämä terveyden ja hyvinvoinnin lisäys tapahtuisi kuitenkin vähitellen. Lisäksi ylivoimaisesti suurin osa suomalaisista ei kaipaa korotuksia verotukseemme, joka ei ankaruudestaan huolimatta edes riitä kattamaan kaikkia valtion menoja kuten Marinin hallituksen tämän vuoden budjetin velkavetoisuus osoittaa.

Siksi veronmaksajalle uudesta terveysverotuksesta koituva kokonaishyvinvointihaitta on alkuun korvattava luopumalla jostain muusta verosta, jota voidaan alentaa sitä mukaa, kun veromuutoksen aiheuttama terveydenhoitokulujen pienentyminen tuottaa säästöä valtion ja kuntien kassaan. Tällainen verojen koplaaminen ei ole kuulunut poliittiseen kulttuuriimme - mitä voitaneen pitää eräänlaisena korruptiona - mutta hallinnon läpinäkyvyyden kannalta sellainen olisi ensiarvoisen tärkeää.

Niinpä esitän Sanna Marinille (sd),  valtionvarainministeri Katri Kulmunille sekä sosiaali- ja terveysministeri Anna Pekoselle (vas), että he tältä osin muuttaisivat maamme poliittista kulttuuria kohti suurempaa avoimuutta. Ja tehdessään aikanaan esitystä terveysverosta, ilmoittaisivat myös mihin veroon tehdään vastaava alennus ja millä momentilla sen alentaminen näkyy pienentyneinä valtion kuluina.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Vihervasemmistossa ei ymmärretä jakopolitiikan ja verotuksen yhteyttä
23 prosenttia suomalaisista kaipaa lisää veroja
Verotuksesta ja sen oikeutuksesta

13 kommenttia:

  1. Kun luovuttaisiin maailman toivottomasta pelastamisesta, veroja voitaisiin alentaa.

    VastaaPoista
  2. Eikö epäterveellisten tuotteiden haittavero olisi loogisinta kompensoida terveellisten tuotteiden ALV:n alentamisella?

    -- Aika ajatella

    VastaaPoista
  3. Suuri osa veroista kuluu työttömien tukiin. Meillä on avoinna työpaikkoja, joihin ei saada työntekijöitä, vaikka saman alan ammattilaisia on kortistossa. Osa kansalaisista kieltäytyy siis työnteosta, ja perusteluna on usein, että heidän "ei kannata" mennä töihin, koska he saavat melkein saman loisimalla kotona. Koska yhteiskunnan tuet ovat niin hyvät, niin on ihan oikein käyttää niitä hyväksi. Työssäkäyvien on siis kustannettava heidän joutenolonsa.
    Tällaiseen pehmoiluun pitäisi saada muutos. Tukien pitäisi olla aina vastikkeellisia. Jos et käy omatoimisesti töissä, yhteiskunta järjestää sinulle työtä, "hätäputyötä". Kyllähän tekemätöntä työtä löytyy, vaikkapa erilaisia siivoustöitä, metsänhoitotöitä, lumitöitä, hoitoalan töitä, jne. Periaatteena pitäisi olla, että jokaisen velvollisuus on tehdä jotain töitä yhteiskunnalta saamansa rahan vastineeksi.
    Empatia voitaisiin kääntää kohdistumaan niihin tavallisiin suomalaisiin, jotka lähtevät joka aamu töihin ja kustantavat toisten siipeilyn.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viherkommunisti-hallituksen erityishuolenpidossa olevista aiheutuvat kustannukset VUODESSA:

      "Maahanmuuton hinta 3,2 miljardia euroa",
      https://blogit.iltalehti.fi/pauli-vahtera/2019/03/05/maahanmuuton-hinta-32-miljardia-euroa-1-3-taustaa/

      Kalergi-suunnitelma

      Poista
    2. Potan kanto kolmessa vuorossa tekisi terää kolajuomaa latkivalle sossupummille.

      Poista
  4. Tämä Rommakkaniemi kuuluu myös Jyrkikataisen koplausjuttuun kiinteästi, joten itse en lainkaan usko mitä Rommakkaniemi koskaan sanoo tai puhuu:

    http://jyrkikatainenvalhe.blogspot.com/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos linkistä!
      Professorin linkkiähän ei voinut lukea, koska se on maksumuurin takana ja lehdestä, jota nyt ei voi faktatarkistettuna pitää.
      Aiaiai, eivätpä taida kultamunat ja muut valtahenkilöt korvaa lotkauttaa proffan ehdotukselle...

      Poista
    2. Lainasin vain yhden Romakkaniemen virkkeen. Oletko siitä eri mieltä?

      Poista
  5. Tuostahan saadaan aikaan kokonaan uusi ammattikunta. Terveyshaitallisuuden arvioijat. Vaatimuksena lahjomaton luonne ja puolueen jäsenkirja.

    VastaaPoista
  6. Asennekasvatuksella saa vaikuttavampia tuloksia. En tiedä nykyisten kolajuomien terveellisyydestä mutta kyllä se hirvittää, kun perheenäiti nostaa marketin liukuhihnalle neljän puolentoista litran pullon juomapakkauksen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ano 1432, mikä siinä hirvittää? Kolajuomat ovat olleet markkinoilla jo niin pitkään, että tutkimustietoa löytyy. Ja kolajuomien suurin ongelma on hiilihydraatit eli sokeri. 6 litraa kolaa sisältää sokeriversiona vain hiukan enemmän sokeria kuin 6 litraa appelsiinimehua. Jo puoli litraa kumpaakin sisältää n. 50 g sokeria.

      Nämä ns. terveysverot ovat vaarallisia, koska esimerkiksi vähähiilihydraattiseen ruokavalion verot ovat taatusti korkeammat kuin vegaanisen, ainakin nykyhallituksen käsissä.

      Poista
    2. Sehän siinä hirvittää, kun en tiedä. Itse en juo kuin Jallukolaa ja sitäkin harvoin.

      Poista
  7. Olen tullut siihen ajatukseen että lähes mikä tahansa verokertymä voidaan nonsaleerata, jos henkilöjohtainen poliittinen tai puolueen etu menee sen edelle.
    Luen Romakkaniemen samaan typeryksien kastiin edellisen ja nykyisen eduskunnan markkinaliberaalien kanssa. Puhetta piisaa ja omat korvat suljetaan faktalta. Sille on nimikin. Populismi.

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!