sunnuntai 15. maaliskuuta 2020

Suurvallan seniili?

Donald Trump tapasi koronavirusta mukanaan kuljettavan brasilialaisdelegaation ja meni testauttamaan itsenä siltä varalta, että olisi saanut tartunnan. Näin ei kuitenkaan ollut, mistä tänä vuonna 74 vuotta täyttävä Yhdysvaltain presidentti on varmasti tyytyväinen: hänen ikäluokassaanhan peräti kahdeksan prosenttia tartunnan saaneista menehtyy.

Tämä innoitti minut pohdiskelemaan hiukan maailman johtavan suurvallan tulevaisuudennäkymiä. Onhan siellä käynnissä demokraattipuolueen esivaali Trumpin haastajan löytämiseksi. Viimeisten käänteiden jälkeen on jo käytännössä varmaa, että sen voittaa joko lähes neljä vuotta Donald Trumpia vanhempi Joe Biden tai vielä häntäkin vuotta vanhempi Bernie Sanders.

Juuri tällä hetkellä kaikki kolme tulevaa presidenttiehdokasta vaikuttavat terveiltä ja hyväkuntoisilta. Iän kasvaessa ihmisten suorituskyky kuitenkin väistämättä rapautuu, joten vaalin lopputuloksesta riippumatta on ensi vuoden alussa valtakautensa aloittava presidentti kautensa lopussa terveydeltään nopeasti rapautuva ikämies. Siis joko 78-, 82- tai 83-vuotias.

Siten ilman tappavia virusepidemioitakin on melko todennäköistä, että maailman mahtavinta valtiota johtaa tulevina vuosina suorituskyvyltään olennaisesti heikentynyt henkilö. Tästähän meillä vähän vanhemmilla suomalaisilla on hyvä muistikuva neljännesvuosisadan maatamme hallinneen, mutta 1970-luvun lopulla dementoitumaan alkaneen Urho Kekkosen kautta.

Koska Yhdysvalloissa ei nyt enää ole mahdollista - kuin jonkun ehdokkaan terveyden romahtamisen kautta - että valtaan nousisi nuorempi henkilö, on tietenkin toivottava, että valitun ikämiehen terveys kestää paremmin kuin Kekkosen aikanaan. Jos nimittäin presidentin valta luisuu Kekkosen loppuvaiheiden tavoin hänen taustajoukoilleen, on vaarana se, että vaikutukset ulottuvat arvaamattomina, mutta voimakkaina ympäri maailman.

Vielä pahempi tietenkin olisi, että presidentti dementoituisi pitäen kiinni vallastaan, mutta muuttuisi kykenemättömäksi tekemään päätöksiä tai vaihtoehtoisesti tekisi huonosti perusteltuja ratkaisuja maailman ainoan todellisen suurvallan johtajana. Tilanne tekisi tietenkin itse Yhdysvallat arvaamattomaksi, mutta saattaisi johtaa myös sen toisesta maailmansodasta alkaen kansainvälistä politiikka tasapainottaneen maailmanpoliisin roolin katoamiseen, mikä tarjoaisi kilpaileville - mutta vähemmän demokraattisille - valtiomahdeille tilaisuuden kasvattaa vaikutusvaltaansa kautta maailman.

Jääkäämme siis jännityksellä odottamaan ensin sitä, kuka astuu Trumpia vastaan, ja sen jälkeen kummasta puolueesta presidentti lopulta valitaan. Ja sen jälkeen pidettäköön peukkuja sille, että valitun miehen järki säilyisi terävänä koko valtakauden loppuun asti, eikä hän osoittautuisi suurvallan seniiliksi.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Vaalitulos muuttaa Yhdysvaltojen politiikan
USA:ssa presidentti joutui sensuurin kynsiin
Oliko Trump rasisti puhuessaan persläpimaista?

12 kommenttia:

  1. Joe Biden on jo tässä vaiheessa ollut epätietoinen mm. siitä, mitkä vaalit ovat kyseessä ja onko viereinen nainen hänen siskonsa vai vaimonsa? Ilmeisesti demokraattipuolue laskee sen varaan, että varapresidentti laitetaan hetimmiten virkaan onnistuneiden vaalien jälkeen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllähän nuo Bidenin hapuilut ovat aika huolestuttavia kun otetaan huomioon hänen gallupjohtonsa suhteessa Trumpiin.

      Poista
  2. No eiväthän nuo ehdokkaat nyt liian vanhoja toki ole verrattuna esim:
    https://qz.com/1404653/malaysian-prime-minister-mahathir-mohamad-age-93-tells-the-simple-secret-to-his-long-life/

    Taitaa nuo Sandersin etenkin verotuksen suhteen esittämät ehdotukset olla liian hapokkaita amerikkalaisille. Eivät taida vaarin vintillä olla kaikki matot suorassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hapokkaita ovat. Eikä Sandersilla liene vasemmistolaisuutensa takia mitään mahdollisuuksia, mikäli pääsee Trumpia vastaan.

      Poista
  3. Jos setä kovin sekoaa, niin eiköhän Wall Street katso sopivan sätkyukon tilalle.

    VastaaPoista
  4. Mutta mitäpä se haittaa, kun kyseessä on kumminkin MIES.

    VastaaPoista
  5. Luulen, että Kekkonen oli Trumpin ikäisenä vielä vertaistensa joukossakin aika terävä äijä. Myös historian silmissä -- ETYK oli epäilemättä yksi naula N-liiton ja sosialististen totalitarismien ruumisarkkuun.

    Kekkosen myöhäisvaiheet olivat enemmänkin kansallinen kuin hänen henkilökohtainen tragediansa. Hän oli pitänyt idänkortit tiukasti omissa käsissään, ja ajoi niitä käyttäen läpi "bismarckilaisen" sosiaalipolitiikkansa -- eli Suomesta tuli de facto pohjoismainen hyvinvointivaltio, "maailman amerikkalaisin maa". Tälle yksinvaltiudelle ei ollut tosiasiallisia vaihtoehtoja, sillä pueluekenttämme oli liian hajanainen ja puoluepukarit toisiaan kampittavia perisuomalaisia valtapoliitikkoja -- ulkopolitiikka oli pakko pitää yksissä käsissä.

    Se instituutio jatkui vielä Koiviston alkuaikoina. Myös Koivisto irrottautui päivänpolitiikan yläpuolelle. Hän yritti jopa apinoida Kekkosen aloitteellisuutta -- eli taktiikkaa jossa NL pidettiin "positiivisten aloitteiden" avulla edes jonkinlaisessa arvattavuuden uomassa.

    Mitä ikään sisnänsä tulee, itse huomaan vasta nyt yli seitsemänkymppisenä ymmärtäväni esimerkiksi sitä miten määräävä rooli yksilökehityksellisesti kaikkein varhaisimpiin vaiheisiimme palautuvalla "uhriajattelulla" omassa ajassamme on. Ihan vaikkapa siinäkin, että politiikka on muuttunut ismi-ideologioiksi ja identiteettipolitiikaksi -- ja yhä useammat jopa määrittelevät kantansa "kielteisestä käsin" -- eli äänestävät pikemminkin jotakin vastaan kuin jonkun puolesta. Sillä lailla Trumpkin nousi valtaan ja pysyy tai putoaa vallasta.

    Neagatiivisten kulttiren vahvistuminen vie sitten yhteiskunnallisiin kahtiajakoihin, tielle, jonka päässä odottaa tyly leima-ajattelu, ilmianto- ja irtisanoutumiskulttuuri, noitajahdit ja näytösoikeudenkäynnit -- kaikki totalitarismin tunnusmerkit.

    Ehkäpä vanhana ihminen näkee paremmin mielen kerrosten läpi alitajuntaan. Ehkä siitä väliltä häviää koko joukko turhaa ja hurjaa mielenkuohua, joka keski-ikään saakka esti näkyvyyttä.

    Tai sitten se on harhaa. Voisin olla sitäkin mieltä, että jos minussa jotain vikoja olisi, kyllä minä ne itse huomaisin. Että idiootit ympärillä eivät vain pysy mukana ja pysty seuraamaan uusia oivalluksiani.

    VastaaPoista
  6. Olen enemmänkin huolissaan meitin nuoren heppatyttöhallituksen toimintakyvystä.

    VastaaPoista
  7. Heppatytöt ylimitoittavat myös koronaviruksen torjuntakeinot.

    VastaaPoista
  8. No maailma muuttuu. Luin juuri tämän Sinclairin kirjan, jossa hän sanoo, että vanhuus on sairaus, joka voidaan parantaa. Itse olen 78 v. ja ehkäpä paremmassa kunnossa kuin nelikymppisenä, jolloin dokailin, en pahemmin kuntoillut, söin pitsoja ja sen semmoisia. Koskaan ei ole liian myöhäistä pelastaa, mitä pelastettavissa on.

    https://www.amazon.com/Lifespan-Why-Age-Dont-Have-ebook/dp/B07N4C6LGR

    VastaaPoista
  9. Eiköhän Usa:ssa kuitenkin valta ole rahaeliitillä riippumatta presidentistä.

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!