tiistai 8. syyskuuta 2015

Hyviä ja huonoja enteitä

Suomen kauppatase on ollut tami-heinäkuussa noin puoli miljardia euroa voitollinen. Sen myötä myöskin vaihtotase on kääntynyt positiiviseksi, eli Suomen kansantalous ei ole tänä vuonna velkaantunut ulkomaille.

Uutinen ei tarkoita sitä, etteikö esimerkiksi Suomen valtio velkaantuisi enää. Kyllä se velkaantuu. Eikä kauppataseen kääntymisen syykään ole paras mahdollinen, koska se on öljyn hinnan lasku, eikä suomalaisen viennin kasvu.

Huolestuttavaa on myös se, että teollisuuden odotuksia kuvaava elokuussa julkaistu EK:n suhdannebarometri on negatiivissävyinen: vain rakennusalalla odotetaan talouden piristymistä. Tämä sopii yhteen esimerkiksi noin viikon takaisen Nordean talousennusteen kanssa, joka veikkaa Suomen talouden supistuvan jatkossakin. Myöskään viennin kasvua ei Nordean mukaan ole odotettavissa.

Toisaalta talouden kääntymiseen viittaa uunituoreen pk-yritysbarometrin aiempaa positiivisempi tulos. Se tarkoittaa sitä, että suomalaiset pk-yrityksen suhtautuvat tulevaisuuteen aiempaa luottavaisemmin. Se tarkoittanee työllisyyskehityksen kannalta hyvää.

Olemme nyt siis ristiriitaisen informaation varassa pohtiessamme Suomen talouden lähitulevaisuutta. Oleellista tässä tilanteessa on se, että talouden kääntymisestä on joitain merkkejä, joiden vahvistaminen voisi saada aikaan positiivisen kierteen.

Kannustan siis Suomen päättäjiä kiiruhtamaan lupaamaiansa byrokratian purkutalkoita ja samalla suomalaisia olemaan rohkeita ja ahkeria omien talouspäätöstensä kanssa. Hallituksen päätös linjata kehitysyhteistyörahoja investointien luomiseen kehitysmaissa pidän loistavana päätöksenä. Se on sekä Suomen, että vastaanottajamaiden jakamaton etu - kunhan kohteet onnistutaan valitsemaan oikein.

Huomautan myös siitä, että yrittämistä harkitsevilla saattaa olla juuri nyt loistohetki päästä alkuun orastavan nousukauden siivittämänä. Palkkaa nauttivat taas voivat auttaa omaa työnantajaansa menestymään omalla työpanoksellaan. Eikä vähätellä sovi myöskään kuluttajavalintoja - "suosi suomalaista" oli TV:n tietoiskujen slogan 1970-luvulla, eikä ole mitään syytä ajatella, ettei se vaikuttaisi positiivisesti tänäkin päivänä.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Oppiiko suomalainen, kun kiinalainen opettaa Afrikassa?
Yhteiskuntasopimus kaatui, entä sitten?
Budjettikuri näyttää pitävän

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!