lauantai 18. tammikuuta 2014

Onko kermakaramelli rasistinen?

Maailmalta kuuluu jälleen absurdeja uutisia. Ilta-Sanomien mukaan "saksalainen makeistehdas Haribo on päättänyt vetää Skipper Mix -salmiakkikarkkinsa myynnistä Ruotsissa ja Tanskassa, kertoi uutistoimisto AFP perjantaina.

Skipper Mix -pussit sisältävät salmiakkeja, joissa on mustaihoisen miehen kasvokuva: kiharat hiukset ja hymyilevä suu - vähän niin kuin Fazerin laksitseissa ennen vanhaan.

Pusseissa on myös muita etnisiä hahmoja ja naamioita esittäviä makeisia. Skipper Mixin idea on kuvata asioita, joita entisaikojen merimies olisi voinut tuoda kotiin maailmalta."

Jälleen kerran nähdään, että mustan ihmisen kuvaaminen karamellin yhteydessä on makeistehtailijalle vaarallista. Toisaalta voidaan kysyä, onko tässä kyse rasismista, vai jostain muusta. Kuten puolestaloukkaantumisesta ja siitä että lakritsi ja salmiakki nyt vain sattuvat olemaan väriltään mustia.

Karamellin rasistisuuden testaamiseksi olisi käytettävissä yksi hyvä keino. Ainakin jos sattuisi olemaan karamellitehtailija.

Tämä keino olisi tuottaa miehen ja naisen päätä kuvaavia kermakaramelleja kutsuen niitä vaikka Pohjois-Euroopan namusiksi. Nehän ilmiselvästi kuvaisivat valkoista miestä tai naista.

Itse asiassa, jos olisin maahanmuuttaja Fazerin tai herra Brunbergin jälkeläinen, toisin välittömästi markkinoille sellaisia. Omar- tai Alku-karamelleille tarvittaisiin vain uusi muotti ja tuotteelle olisi taattu ainakin lyhytaikainen suosio lehdistön tarjoaman ilmaisen mainostilan kautta. 

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:


2 kommenttia:

  1. Meinaako blogisti "vakavissaan", että lehdistö vimmastuisi kyseisiä KERMAkaramelleja mainostamaan? ;) ;) ;) ;) ;)

    VastaaPoista
  2. Ajattelin vain, että jos ollaan loogisia, niin noinhan siinä pitäisi käydä. Viime kädessä mainonnan hoitaisi sosiaalinen media.

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!