sunnuntai 22. lokakuuta 2017

Kaikkien kotimaisten valemedioiden äiti

Yleisradion mukaan poliisi aikoo tutkia Tampereen vastamielenosoituksen tapahtumia epäiltynä väkivaltaisena mellakkana. Sen mukaan vastamielenosoittajat heittelivät paukkupommeja toisia mielenosoittajia, poliisia ja autoja kohti.

Lisäksi joukko yritti hyökätä varsinaisen mielenosoittajaryhmän kimppuun. Tapahtumien aikana otettiin kiinni neljä vastamielenosoittajaa, joista yksi pahoinpitelystä epäiltynä, yksi vaaran aiheuttamisesta ja kaksi poliisilain perusteella rikoksilta ja häiriöiltä suojaamiseksi. Mielenosoitusten takia junaliikenne oli muutaman hetken pysähdyksissä vastamielenosoittajien käveltyä kiskoilla.

Iltalehden vastaava uutinen oli käytännössä identtinen Ylen näkemyksen kanssa. Samoin Oikean Median asiaa koskenut uutinen. Siten voitaneen luottaa siihen, että edellä esitetty tapahtumakooste vastasi varsin hyviin tapahtunutta.

Sen sijaan Helsingin Sanomien uutisointi oli puhdasta valemediaa.

HS:n otsikon mukaan poliisi otti neljä henkilöä kiinni "mielenosoituksissa Tampereella". Muotoilu antaa valheellisesti ymmärtää, että pidätyksiä olisi tehty molemmissa mielenosoituksissa. Myöskään itse tekstissä asiaa ei tarkenneta.

HS:n jutun ingressissä "mielenosoittajia liikkui myös junaraiteilla". Myöhemmin tekstissä asiaan palataan muotoilulla "osa mielenosoittajista on myös mennyt junaraiteille häiritsemään junaliikennettä Porin ja Seinäjoen suuntaan". Molemmat muotoilut jättävät lukijan tietämättömäksi siitä, ketkä häiritsivät junaliikennettä.

HS:n lainaaman poliisin mukaan "esimerkiksi vastamielenosoittajia pyrki kohti uusnatsien Pohjoismaisen vastarintaliikkeen mielenilmausta poliisien käskyistä huolimatta". Muotoilu "esimerkiksi" antaa ymmärtää, että molemmat osapuolet olisivat jättäneet noudattamatta poliisin käskyjä - edellä lainaamani kilpailevien medioiden uutiset eivät mainitse tällaisesta.

Paukkupommien heittelyn HS sentään onnistuu yhdistämään vastamielenosoittajiin. Poliisi oli myös takavarikoinut "jonkinasteisia puukeppejä", mutta ei osannut kertoa kummalta osapuolelta ne löytyivät.

Juttunsa lopuksi HS haastatteli Vasemmistoliiton valtuutettua, joka oli osallistunut vastamielenosoitukseen. Hänen mukaansa tapahtuma oli rauhallinen.

Kommunistien perillisen mukaan "keskustorilla ei ollut anarkistista toimintaa, mutta myöhemmin muualla on ilmeisesti ollut. Minäkin kuulin jonkun pamauksen." Mielenkiintoista, että Vasemmistoliittolainen osasi yhdistää paukkupommin anarkisteihin, vaikka olikin vain kuullut sen.

Tämän kirjoituksen kannalta merkittävää on se, että hyvään journalistiseen tapaan kuuluisi kahden osapuolen välisissä konflikteissa antaa ääni molemmille osapuolille. Sellaista HS ei kuitenkaan tehnyt, vaan valitsi mistään tietämättömän silminnäkijäkertojansa mitä ilmeisimmin oman agendansa perusteella.

Kaiken kaikkiaan HS:n uutisointi Tampereen mielenosoituksesta oli puhdasta valemediaa. Näin ainakin sen määritelmän perusteella, jonka Yle julkaisi tammikuussa: "valeuutisen määritelmä on hyvin yksinkertainen: se on harhautustarkoituksessa tehty teksti, joka matkii ulkoisesti journalismia, mutta ei ole sitä."

Asian vahvistaa se, ettei HS:n uutisointi ei ole Ylen tammikuisen määritelmän mukaan oikeaa journalismia, koska se "on faktapohjaista. Sen tärkein tehtävä demokratiassa on tarjota kansalaisille luotettavaa informaatiota, jonka pohjalta he voivat tehdä perusteltuja päätöksiä vaaleissa."

Niinpä niin. Yksityisenä tilaajien ja mainostajien - siis vapaaehtoisten - rahoittamana mediana HS on oikeutettu olemaan puhdasta puppua suoltava kaikkien kotimaisten valemedioiden äiti tai mielipidepamfletti. Sellainen kuuluu sananvapauteen samoin kuin mielenosoitukset vastenmielistenkin asioiden puolesta.

Lopuksi totean, että tässä kirjoituksessa tekemäni analyysi ja sen johtopäätös vahvistavat käsitystäni siitä, että medialukutaidon opettamisen lapsille on yksi kaikkien isien ja äitien tärkeimmistä velvollisuuksista vanhempana. Niin tärkeä, ettei sitä voi jättää muiden - kuten koulun tai median itsensä - vastuulle. Ei ainakaan, mikäli haluaa varmistaa, ettei opastus ole puhdasta valemediaa.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Huhtasaari sallisi kaikille sananvapauden
Mihin YTL haluaa ohjata abiturientteja?
Helsingin Sanomat myrkytti tänään yhteiskunnallista keskustelua - reagoiko päätoimittaja kannanottonsa mukaisesti?

14 kommenttia:

 1. Kiitos valaisevasta analyysistä!

  VastaaPoista
 2. Katsoin koko tapahtuman suorana lähetyksenä alusta loppuun. Jos joku haluaa saada oikean kuvan tapahtumista, kannattaa katsoa videostriimit, löytyvät YouTubesta. Ne eivät valaise ainoastaan itse tapahtumien kulkua vaan myös sen tulkintaa ammattivalelehdistön taholta. Professori on oikeassa.

  VastaaPoista
 3. Näitä "kaunisteltuja" tekstejä HS:ssa ja Aamulehdessä myös minä katselin. Kovin on yksipuolista manipulointia ja tarkoistuhakuista noiden medioiden tiedottaminen. Netistä kyllä löytyy videoita joista selviää totuus siitä mikä porukka Tampereella riehui ja mikä joukko käyttäytyi siivosti.

  Lisäksi kiinnittyi huomioni tänäisen HS:n artikkeleiden sisältöön. Tässä muutama esimerkki:

  - uskontojen tilalle nyt henkisyyttä
  - matelija synnytti poikasen neitseellisesti
  - he puhuivat meille kuin orjille (hs tapasi Unkarin pakolaisleirin kokeneita)
  - populistipuolueet juhlivat tsekin vaaleissa (pieni juttu)
  - Trudeau arvosteli huivikieltoa
  - lastenkirjoissa vieraillaan nyt vastaanottokeskuksissa
  - ja niin edelleen...

  Kyseessä on siis poliittisen vasemmiston lehti, joka hoitaa niin sanotun kulttuurimarxismin ja uusliberalismin jakamisen lukijoille ja samalla nykyisten ja tulevien sukupolvien aivopesun.

  Näyttää tulevaisuus aika surkealta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lukijat voivat HS:n tapauksessa halutessaan äänestää jaloillaan. Ylen suhteen tämä ei ole mahdollista, vaikkka se on lähes yhtä valheellinen media kuin HS:kin. Toki tässä puheena olleessa tapauksessa merkittävästi rehellisempi, mistä tunnustus veromedialle.

   Itse olen pysynyt HS:n verkkoversion tilaajana lähinnä siksi, että lehti tarjoaa niin usein tämän kirjoituksen tapaisia mehukkaita blogimerkintä-aiheita. Muuten olen meidän valtakunnallisista suurista medioistamme sitä mieltä, että rehellisyyden aste menee seuraavassa järjestyksessä: MTV3=IL>Yle=IS>HS.

   Erityisesti erkkolaisten HS:n ja IS:n järjestys on meille 1970-luvun muistaville (ja silloisen IS:n varsinaiseksi roskalehdeksi muistaville) hätkähdyttävää ja osoittaa, että myös Sanomissa jatkuva muunnellun totuuden uutisointi eli mielipidevaikuttaminen tiedostetaan riskiksi.

   Poista
  2. Vakavampaa on tämä:

   "Kouluista tehtiin poliittisia aivopesukeskuksia – ketkä ovat syyllisiä?
   1970-luvun kommunistien opetussuunnitelmat on veistetty täsmälleen samasta puusta kuin 2000-luvun kulttuurimarxistinen koulupropaganda, vaikka termistöä olisikin hieman päivitetty..."
   https://mvlehti.net/2017/03/01/kouluista-tehtiin-poliittisia-aivopesukeskuksia-ketka-ovat-syyllisia/

   Poista
  3. 1970-luvun alkupuolella oli tarkoitus luoda sosialistinen Suomi. Saattoi olla jopa niin, että tarkoitus oli perustaa Suomen Sosialistinen Neuvostotasavalta.

   Aivopesu oli tarkoitus aloittaa lastentarhoista. Joensuun yliopistossa opiskeltiin silloin "uuden tiedon hankintaa". Opettajankoulutukseen kuului peräti kaksi kurssia, jotka sisälsivät marxilais-leninismin perustiedot.

   Lastentarhanopettajakoulutukseen otettiin opiskelijoiksi vain vasemmistolaisia. Sama järjestely oli myös Savonlinnan koulutuksessa.

   Opetushallituksen Pääjohtaja Erkki Aho johti prosessia. Pirkkalan kunnan koululaitoksessa oli kokeilu käynnissä ja Joensuussa opettajien koulutuksesta vastasi professori Annika Takala.

   Poista
 4. Krooninen valehtelu on ollut eräs syy Helsingin Sanomien taloudellisen tuoton laskuun. On myötäilty liikaa sosialidemokraatteja ja kommunisteja. Toki lisäksi on tehty epäonnistuneita sijoituksia Benelux-maissa. Pelaako Helsingin Sanomat nyt Vihreiden kortilla?

  VastaaPoista
 5. HS-valetoimittajien aivoituksiin eläytyminen panee ainakin meikäläisen miettimään, että missähän kulkee sitten se raja jossa nämä rohkeat journalistit uskaltaisivat sanoa isännälleen selvästi: "EI!", ja: "Minä en lähde enää mukaan tällaiseen!"

  Sen täytyy nimittäin olla melkoinen kognitiivinen dissonanssi tuo, joka tuollaisia muotoiluja rusnaavan toimittajan aivoissa vallitsee.

  Ehkä kyse on siitä, että yksittäiset toimittajat pääsevät toteuttamaan omia valehteluntarpeitaan? HS on liian iso -- kukaan ei organisaation sisällä enää hallitse linjoja, vaan omia yksityisiä intressejään ajavat sattumatoimittajat tekstailevat sydämensä kyllyydestä valeuutisiaan?

  Suomalaisen journalismin perinne ei paljoa pelasta. Meillähän käytännössä koko määräävä päivalehdistö on ollut yhden omistajatahon hallussa, eikä sellaisissa oloissa tietenkään mitään laadukasta journalismia ole voinut kehittyä. Sanoma Oy perusti jopa oman toimittajakoulunsa eliminoidakseen alan yliopistollisen -- joka sekin oli vasemmistolaisella tavalla tavattoman yksisilmäistä -- koulutuksen. Nyt erkkolainen perinne ja vihervasemmistolainen jälkihapatus ovat löytäneet toisensa, ja jälki on kaksin verroin propagandistista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ettei sittenkin kyse ole vain raa'asta opportunismista: jos Jussi Halla-ahon Perussuomalaiset saisivat seuraavissa eduskuntavaaleissa 69,7 % äänistä ja muodostaisivat hallituksen yksin, jatkaisiko HS raivokasta taisteluaan Suomen kansaa, valtakuntaa ja niitä puolustavia tahoja vastaan, mitä olisi epäilemättä jatkanut vaali-iltaan asti?

   Vai nähtäisiinkö parin päivän epäröinnin jälkeen HS ja sitä peesaava valtamedia, joka ylistäisi Halla-ahon nerokkuutta poliittisena johtajana toistellen hänen Scriptassa ja muualla julkaistuja kirjoituksiaan?

   Kenen leipää syöt, sen lauluja laulat. - Toisaalta; jos olet taitava laulaja, voit onnistua alkaa laulaa omia laulujasikin niin, etä leivän antaja luulee niitä omikseen. Ja sen myötä, kuka tietää...ehkä saat hänet antamaan leivän lisäksi paljon muutakin ja lopulta jopa tekemään tekojasi, jotka kokee vakaasti omiksi, harkituiksi teoikseen...

   Poista
 6. "TAMPEREEN EPÄONNISTUNUT PUNAKAPINA MALLIA 2017",
  http://ylewatch.blogspot.fi/2017/10/tampereen-epaonnistunut-punakapina_21.html

  VastaaPoista
 7. Hesari on puhdas kultturimarksistinen propagandajulkaisu.Eikä propagandasta pidä maksaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri noin. Joka ei tiedä mitä kulttuurimarxismi on, voi lukea siitä esim. seuraavasta:
   "Kulttuurimarxismi - mikä se on ja miksi sinun on tärkeää tietää siitä?",
   https://markusjansson.blogspot.fi/2015/05/kulttuurimarxismi-mika-se-on-ja-miksi.html

   Poista
 8. Ammattivalemedialle on tuikattu ilkeä piikki pyrstöön: amatööritotuusstriimaajat tuottavat jatkuvasti katkeamatonta (eli manipuloimatonta) videointia arkiselta katutasolta, kuten esim. Tampereen antifariehasta. Symbolisesti olisi ollut parempi marssia sananvapauden nimissä Kalevankankaan hautausmaan portille.

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!