maanantai 14. marraskuuta 2011

Hiihto, doping ja Omertan laki

YLE väittää suomalaisen maajoukkuehiihtäjän antaneen positiivisen A-näytteen doping-testissä. Väite pitänee paikkansa, sillä hiihtoliiton johto on vahvistanut asian, vaikka sanookin olevansa tietämätön urheilijan nimestä ja olevansa sääntöjen takia muutenkin estynyt kommentoimaan tarkemmin asiaa.

Ehkä kuitenkin kannattaisi kommentoida, etteivät vahingot kasva vielä suuremmiksi kuin pelkän käryn seurauksena. Nyt ihmiset odottavat Sundbergilta ja kumppaneilta avoimuutta salailun tai siltä vaikuttavien elkeiden sijaan. Kyseessä on suomalaisen hiihdon lähitulevaisuuden kannalta kuolemanvakavasta asiasta.

Surullisen kuuluisien Lahden tapahtumien jälkeen olisi suomalaisten hiihtäjien kuvitellut ymmärtävän, ettei dopingin käyttö tule kyseeseen missään tilanteessa. Mikäli nyt uutisoidussa tapauksessa hiihtäjän antaman B-näytteen tulos osoittautuu positiiviseksi, on hän tehnyt suomalaiselle hiihdolle järkyttävän karhunpalveluksen. Sen kärsijöiksi joutuvat kaikki muut hiihtäjät maajoukkueen tähdistä aina nuorimpiin junioreihin, sillä koko hieno ja suomalaisille rakas laji joutuu jälleen ainakin kymmeneksi vuodeksi sylkykupin asemaan.

Odottaisin että niin hiihtoliiton toppatakkiherrat kuin maajoukkuehiihtäjätkin ottaisivat selvän kannan asiaan B-näytteen valmistuttua. Mikäli käry on tapahtunut, suhtautuminen kärynneen hiihtäjän toimiin on tehtävä selväksi. Samoin on tuotava esiin kaikki se, mitä hiihtoliiton väki ja muut hiihtäjät ovat tienneet asiasta.

Toisaalta vähintä mitä käryn mahdollisesti varmistuessa voi odottaa kyseiseltä hiihtäjältä on Omertan lain rikkominen ja täydellinen avoimmuus asiassa - mukaan lukien omat apujoukot, aineiden hankintareitit ja rahoitus sekä mahdolliset kanssadouppaajat. Näin vahingot eivät kasvaisi ihan tolkuttomiksi. Mallia tämänkertainen (mahdollinen) kärähtäjä voisi ottaa Ville Vakkurista.

Lopuksi henkilökohtainen hiihtofanin tunteenpurkaus. Mikäli doping-testin tulos vahvistuu B-näytteestä, on sen antaja osoittautunut niin täydelliseksi kusipääksi, etten ole voinut sellaista kuvitella olevan olemassakaan. Hyi helvetti. 

Ja lopun jälkeen: mikäli B-näyte osoittautuu puhtaaksi, olkoon tämä kirjoitus merkki siitä kuinka rakas laji maastohiihto on suomalaisille. Ja varoituksena siitä mihin dopingin kanssa leikkiminen voisi johtaa.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
MM-kilpailut pohjoismaisten hiihtolajien Mekassa - Holmenkollenilla!
Dopingin sallimisesta urheilussa
Hiihdon likaisen ajan testamentti - katse tulevaisuuteen

Tarinan jatko täältä: Juha Lallukka: positiivinen dopingin antisankari

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!