sunnuntai 20. elokuuta 2023

Vasemmiston työtavat: lahjonta ja harhautus

Helsingin sanomien kolumnisti pohti vasemmiston ennen viime kevään vaaleja tekemää virhettä. Hän nosti siinä esille niin sanotun modernin rahapolitiikan, jonka mukaan valtionvelalla ei ole merkitystä, koska rahaa voi painaa lisää aina tarvittaessa. 

Tämän teorian kaikuina kuultiin ennen vaaleja monilta vasemmistopoliitikoilta Suomen velkatilanteen vähättelyä. Heistä Paavo Arhinmäki (vas) päästi suustaan jopa sellaisen lausahduksen, että "eiväthän valtiot koskaan maksa lainojaan pois". 

Tämän aamun kolumnissa mainittiin myös, että "kun raha oli halpaa, moni valtavirran taloustieteilijäkin sanoi, ettei valtion kannata pelätä velkaa, jos sen käyttää investointeihin". Ja juuri tätä reunaehtoa Sanna Marinin (sd) hallitus ei ymmärtänyt, vaan käytti lainarahaa omien taloudellisesti tuottamattomien tai jopa tappiollisten fantasioidensa toteuttamiseen eli suomeksi sanottuna kannattajakuntansa lahjomiseen - ja tuli samalla romuttaneeksi Suomen valtiontalouden pohjan.

Onni tässä asiassa oli se, että suomalaisten enemmistö on edelleen jalat maassa ja äänesti Marinin ja kumppanit pois vallasta. Ja sen seurauksena Suomi sai hallituksen, joka edes pyrkii korjaamaan maan talouden ja kääntämän jatkuvan velkaantumisen taloudelliseksi tasapainoksi. 

Nähtäväksi jää, kuinka hallitus onnistuu työssään. Kesän aikana on kuitenkin käynyt selväksi, että oppositio ja sitä tukeva lehdistö pyrkivät harhauttamaan julkisen keskustelun vihervasemmistohallituksen jäljiltä katastrofaalisessa tilassa olevista talousasioista epäoleellisuuksiin ja luomalla sitä kautta painetta koko hallituksen kaatamiseksi. 

Tämä olisi hyvä ymmärtää myös kaikissa hallituspuolueissa. Och samma på svenska: det här skulle vara bra att förstå också i alla regeringspartier.

28 kommenttia:

  1. HS

    Suomalaiset haluavat selkeän viestin velasta, ja se johti etenkin vasemmiston suureen epäonnistumiseen

    Nykyiset oppositiopuolueet eivät tainneet ymmärtää kevään eduskuntavaaleissa potentiaalisten äänestäjiensä asennetta valtionvelkaan. Tai sitten ne ymmärsivät, mutta ajattelivat toisin.

    https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000009788065.html

    Professorille vinkki, teidän linkillä ei pääse lukemaan artikkelia mutta muotoilemalla se tähän muotoon ainakin komentorivillä - artikkeli tulee luettavaksi.

    VastaaPoista
  2. Jos modernin rahapolitiikan logiikka toimisi, niin Venäjällä ei pitäisi olla mitään raha- ja keskuspankkipolitiikkaan liittyviä ongelmia. Se, että aina mainitaan Arhinmäki lausuntoineen on lähinnä kiusaamista, koska kaikki tietävät kuinka tyhmä hän on. Sen sijaan Marinilta voisi kysellä lisää hänen väitteestään, että COVID johtui ilmastonmuutoksesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mariinikin todisti tyhmyytensä kyseisellä väitteellä.
      Sitäpaitsi viheriöpunaiset väittävät lähes ihan kaikkien ongelmien johtuvan "ilmastonmuutoksesta".
      Kuten esim. maastopalojen.
      Vaikka suurin osa niistä on tahallaan sytytettyjä tai huolimattoman tulenkäsittelyn tulosta.
      Tai ihminen on itse muuttanut ympäristöä niin että se on paloherkkää.

      Poista
  3. Koronnostoilla on pyritty hillitsemään inflaatiota, mutta vaikutus ei vielä ole ollut tarpeeksi suuri. Näin on selvästikin päätetty EKP:ssa, sillä ohjauskorkoa nostettiin vielä kesälläkin.

    Suomessa vaikutus kuitenkin tuntuu jo aivan riittävästi. Näin toteaa tammi-heinäkuun tuloksensa julkaisseen eläkeyhtiö Varman toimitusjohtaja Risto Murto.

    Hänen mukaansa Suomi ei enää tarvitsisi koronnostoja, sillä markkinat ovat jo hiljentyneet. Asuntomarkkinoille on jo tullut äkkipysäytys, ja uudet rakennusaloitukset ovat tippuneet roimasti edellisvuodesta.

    – Täällä on jo ajettu täysillä seinään, Murto sanoo.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/kommentti-naista-syista-suomi-on-matkalla-teollisuustaantumaan-taalla-on-jo-ajettu-taysilla-seinaan/8759752

      Poista
    2. Toisessa artikkelissa Varman toimitusjohtaja Risto Murto varoittaa teollisuustaantumasta koska suomalaisten osakkeiden kurssikehitys on ollut surkeaa.
      Onko tulossa pelkkä taantuma vai tavallista vakavampi taantuma eli lama?
      Oli kumpi tahansa, onneksi sitä ei ole hoitamassa asioita pimittävä vihervasemmisto. On nimittäin täysin selvää, että valtionhallinnossa on ollut - jos ei varmaa tietoa niin aavistus mitä tuleman pitää.
      Esim. emeritus valtiovarainministeri Saarikko, joka mainostaa kepulaisia valtionhoitajiksi - on tiennyt todellisen tilanteen. Sitä ei vaan tietenkään julkistettu ennen vaaleja.

      Poista
    3. Viime syksyn budjettiriihessä ei karsittu mitään menoja, vaan melkeinpä päinvastoin. Saarikko lanseerasi ylimääräisen lapsilisänkin, josta suurimman hyödyn saivat laestadiolais- ja maahanmuuttajaperheet.

      Poista
  4. On suorastaan raastavan hiljaista - talouskeskustelun saralla.
    Tätä hiljaisuutta on kestänyt pitkään ja on varmaa ettei vihervasemmisto eikä sen punamedia sitä aloita vaikka se olisi elintärkeää Suomelle.
    Miten selviämme seuraavasta taantumasta tai lamasta. Kuinka pitkä siitä tulee?
    Suomessa kun rakentaminen tyssää, se tietää isoja ongelmia. Nyt ollaan jo siinä tilanteessa.
    Onneksi 3/4 hallituspuolueista on sen tajunneet. Oppositio ja loput hallituksesta vielä harkitsee peliliikkeitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ole ehditty talousasioita käsittellä, kun koko kesä on mennyt rasismivouhotuksessa eli tarkoituksella siirretty yleinen keskustelu median johdolla pois oikeasti tärkeistä asioista. Edellinen hallitus teki sitä samaa käytännön tasolla eli siirsi sujuvasti ongelmalliset asiat seuraavan hallituksen kontolle. Ja nyt tätä hallitusta lyödään kuin viimeistä sikaa, vaikka se ei ole ehtinyt kunnolla edes aloittaa. Ei kai suomalaiset niin tyhmiä ole, etteivät näe tämän teatteriesityksen taakse? Vai ovatko ja vasemmiston aivopesu on sittenkin onnistunut?

      Poista
  5. Äärivasemmistolainen Turun Sanomat osoittaa tänäänkin, mikä on kommunistien mielestä tärkeintä tällä hetkellä. Se on rasismin torjunta.

    Koko sivun uutisessa ihastellaan kuvien kera, kuinka "natsien" Turun terrori-iskun uhrien muistoksi järjestämä kukkavirta-tapahtuma kuihtuu vuosi vuodelta. Tutkijaksi arvioitu Oula Silvennoinen peräänkuuluttaa Turulta arvokeskustelua, jota tietenkin tulisi käydä kommunistien ehdoilla.

    Jos kukkavirtatapahtuma on niin pieni (50 henkeä), niin miksi sitä pitää vastustaa? Eivät he ole järjestämässä joukkotappelua sinne. Tuo porukka ei myöskään raiskaa eikä ryöstele.

    Kommunistilehden epäreiluus on kuvottavaa. Persuja panetellaan jutun yhteydessä samoin kuin saman aukeaman toisella sivulla, jossa kommunistipuolue RKP pääsee jeesustelemaan ja kauhistelemaan persuja.

    TS näyttää hyväksyvän ja tukevan muslimiterrorismin. Sikäli se jatkaa kommunismin kunniatonta arvoperinnettä. Ihmishenget eivät merkitse mitään, jos niillä saavutetaan kaikkien "vapaus (mistä?) veljeys (oikeammin siskous) ja tasa-arvo (=tasapäisyys: kaikki hallintolampaat ovat samaa määkivää linttaotsaista laumaa).

    Puolueetonta, oikeaa sanomalehteä odotellessa viihdytän itseäni aamiaispöydässä tällä sanomalehden kuvatuksella. Joka päivä joutuu toteamaan, kuinka kahelia porukkaa toimitukset ovat täynnä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Turun puukotuksen jälkeen arkkipiispa antoi lausunnon: "Olemme kaikki samanlaisia". Ja muuan naispiispa komppasi: "Siinä huutaa epäoikeudenmukaisuus isoilla kirjaimilla". Nähtävästi heidän mielestään meidän suomalaisten tulisi tuntea syyllisyyttä ja muistella uhrien sijasta puukottajaa, tuota kärsivää parkaa.

      Poista
    2. Erikoista uutisointia Turusta, jossa on toistaiseksi tapahtunut Suomen ainoa itämaisen mallin mukainen terroriteko, jossa ilman poliisien nopeaa toimintaa olisi voinut tulla paljon enemmän uhreja ja jossa eräästä ruotsalaisesta auttajasta media leipoi suuren sankarin. Ja kuinkas sitten kävikään?

      Poista
  6. IS Taloussanomat tänään

    Miten käy velkaantuvan Suomen?

    Suomi on selvästi velkaisempi kuin muut Pohjoismaat, ja jos IMF:n ennuste pitää paikkansa, enää kourallinen EU-maita on Suomea velkaisempia viiden vuoden päästä.

    https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000009785672.html

    Artikkelista poimittua

    Uuden hallituksen edessä on hikinen urakka, jos Suomen velkaantuminen aiotaan saada selvään laskuun.
    ...
    Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen toimitusjohtajan Aki Kangasharjun mukaan nyt tarvittaisiin ripeitä toimia.

    – Olennaista on se, että saataisiin aikaan suunnanmuutos niin, että meillä olisi näkymä siitä, että velka lähtee kääntymään laskuun, Kangasharju sanoo.
    – Mitä velkaisempi maa, sitä hitaampaa on talouskasvu ja sitä vähemmän on tarvittaessa tilaa elvyttää. Sitä enemmän menee myös rahaa korkomenoihin.

    Hallitus aikookin tehdä yli neljällä miljardilla eurolla leikkauksia, jotka kohdistuvat etenkin paljon rahaa vieviin sosiaali- ja terveyspalveluihin. Mutta riittääkö tämäkään?
    ...
    Vaikka Suomi ei ole lähimainkaan EU-maiden velkaantuneimpia, on se niitä harvoja EU-maita, joissa velkaantuminen näyttää jatkuvan lähivuosina vauhdikkaana.
    Se uhkaa nostaa Suomen velkasuhteen ylitse EU:n keskiarvon, varsinkin kun tämän on ennakoitu kääntyvän lähivuosina laskuun.
    Sekä EU:n komission että Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n ennusteet viittaavat siihen, että Suomen velkaantuminen jatkuu.
    EU:n komission ennusteen mukaan Suomen julkinen velka jatkaa lähivuosina kasvuaan. IMF ennakoi julkisyhteisöjen velkasuhteen nousevan vuonna 2028 jo 82,1 prosenttiin.
    ...
    Tällöin Suomi olisi EU:n ennakoidun keskiarvon yläpuolella.
    Ruotsissa vastaava luku olisi tuolloin 30 prosenttia ja Tanskassa 31,5 prosenttia. Saksassa velkasuhde on ennusteen mukaan 59,6 prosenttia.
    Suomea velkaisempia olisivat tällöin enää Ranska, Espanja, Portugali, Italia, Kreikka ja Belgia.
    ...
    ...
    Valtionvelan korkokulut ovat tänä vuonna arviolta 2,6 miljardia euroa. Tämä on yli tuplasti viime vuoteen verrattuna, jolloin korkomenoihin meni alle miljardi euroa.
    Tähän on otettava lisävelkaa taikka karsittava muita menoja. Mikäli kehitys jatkuu nykyisenlaisena, korkomenot kasvavat miljardeilla.

    Tilannetta helpottaa se, että Suomen valtion suurin yksittäinen velkoja on Suomen Pankki ja osa kasvavista korkokuluista menee sille.
    Näistä osa palaa keskuspankin taseen kautta aikanaan takaisin valtiolle.

    Kangasharjun mukaan velkasuhteen alentaminen ei ole helppo tehtävä.
    – Valitettava suunnanmuutos tapahtui viitisentoista vuotta sitten. Sitä ei ole vieläkään pystytty kääntämään.
    Suomen velkasuhde on nyt heikompi kuin Euroopan velkamarkkinoiden suunnannäyttäjänä pidetyn Saksan.
    Jatkossa Suomen kansainvälisiltä markkinoilta hakema rahoitus uhkaa Kangasharjun mukaan kallistua.
    – Mitä enemmän mennään Saksaan nähden heikompaan suuntaan, sitä enemmän riskit uhkaavat kasvaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vasemiston vastine voisi olla tyyliin :"Koska bkt laskee niin tottakai velan suhde siihen kasvaa. Velkasuhteen kasvu johtuu taantumasta, ei ed hallituksen talouspolitiikasta."

      Poista
  7. Kapitalismi -- talousliberalismi, rahaohjasteinen markkinatalous, sekatalousjärjestelmä, tai millä ikinä nimellä nykyistä hajautetun järjen systeemiä (Hayek) nimitetäänkin -- kaatuu siihen paikkaan, kun kaikki maksavat velkansa eikä kukaan enää ota uutta velkaa.

    Taloususkontomme perustuu "rahaan" olemuksellisesti kuuluvaan, pohjimmiltaan uskonnollislaatuiseen kaikkivoipaisuuskuvitelmaan, ja itse asiassa kaikki rahan on "velkaa". Tässä nimenomaisessa -- talousajattelun avainkäsitteet ja -käsitykset puhtaaksi siilanneessa merkityksessä "velkaa" ei koskaan edes pystytä "maksamaan takaisin".

    Käytäntö on sitten jotain ihan muuta. Etologisen toimintadraivin riivaamien talousmiesten maailmassa riittäväksi ehdoksi käy se, että markkinoilla hinnanmuodostukset asettuvat kohdilleen niin, että ihmiset muuttuvat aaseiksi, jotka tavoittelevat turpansa eteen ripustettua porkkanaa. Talous on todellakin "hajautetun" järjen systeemi, jossa kannata yrittääkään rakentaa mitään kokonaiskuvaa.

    Jos kokonaiskuva rakennettaisiin, se esittäisi synkän totuuden siitä, että elettiinpä systeemissä siihen ympätyn ylimitoitetun velkarahan ehdoilla tai aivan päinvastoin -- irrottamalla systeemin toimnnasta rahaa jolla entisiä velkoja lyhennetään -- kummassakin tapauksessa tuloerot kasvavat ja yleinen pahoinvointi lisääntyy.

    Eikä pidä vasemmistolaisten tapaan kuvitella, että tälle ikävälle mutta pelkkää realismia olevalle tosiasialle olisi tarjolla jokin talousteoreettinen vaihtoehto. Ei ole. Vasemmistolaiset saavat nukkua omissa kuvitelmissaan paremmasta maailmasta, ja senhän he tekevätkin. Niitä kuvitelmia niillä on paljon ja ne kaikki ovat yhtä harhaisia.

    Toistaiseksi millekään maailman suurelle ongelmalle ei ole ratkaisua. Tai on -- siis sellaisille ongelmille, jotka enimmiltä osiltaan ovat pelkkää kuvittelua, kuten "ilmastonmuutosta" koskeva eskatologia -- sekin pohjimmiltaan uususkonnollinen psyykenkyhäelmä.

    Maailma odottaa talousajattelun Einsteinia, Freudia, Wittgensteinia. Ei näy, ei kuulu.



    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä talousjärjestelmässä tärkeää on pitää huoli siitä, etteivät kansalaiset rikastu liikaa. Jos alkaa olemaan liian paljon porukkaa, joka on "vaarassa" jäädä vaikkapa viisikymppisinä säästöjensä varaan elelemään toimettomana, työmarkkinoilta tipahtaa paljon pois osaajia. Siksi on tärkeää järjestää aika ajoin talousromahdus, jota keskuspankit hoitavat koronnostoilla, jotka tuovat taas pankkiireille entistä enemmän mammonaa. Samalla kansalaiset pysyvät työhaluisina, kun säästöt ovat valuneet eliitille.

      Poista
  8. Hesari ei ole vasemmistolehti. Aika neutraali ja hyvä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanoo hesarin markkinointiosaston päivystävä somehenkilö 🤣

      Poista
  9. Onko professorilla koskaan pilkahtanut mieleen, että vastapuolta tuon veetä kiinnostaa teidän älylliset kannanotot ongelmiin ja Heidän lavea hymynsä " Uskooko ne ihan oikeesti, mitä ne kysyy ja mitä me vastataan". (liittyy blogiin ja sen aiheeseen)

    VastaaPoista
  10. Entinen opetusministeri antoi ymmärtää, että kouluissa kaikki hyvin - vai oliko?
    Mites tämä nyt näin?

    MTV uutiset tänään

    Lapsiasiavaltuutettu varoittaa kouluväkivallasta ja kuormituksesta: "Opettajien hätähuuto on suuri – he eivät kohta jaksa enää"

    https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/lapsiasiavaltuutettu-varoittaa-kouluvakivallasta-ja-kuormituksesta-opettajien-hatahuuto-on-suuri-he-eivat-kohta-jaksa-enaa/8756412

    Artikkelista poimittua

    Kouluterveyskyselyn mukaan teinityttöjen kiusaamiskokemukset ovat nyt historiallisen yleisiä, ja ylipäätänsä säännöllisestä kiusaamisesta kertoo yhä useampi yläkoululainen.
    Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen kertoo MTV:n SOS-ohjelmassa, että kiusaamisen ja kouluväkivallan ehkäisemiseen käytettävät rahat ja ohjelmat eivät tuota toivottua tulosta.

    Kyselyn mukaan poikien osalta kiusattujen osuus on palannut noin vuoden 2010 tilanteen tasolle sen oltua aiemmin laskusuunnassa.
    Tytöillä vähintään kerran viikossa kiusaamista kokeneiden osuus on hieman suurempi kuin kertaakaan vuoden 1996 jälkeen.

    Vuoden 2023 kyselyssä vähintään viikoittaisesta kiusaamisesta kertoi 8.- ja 9.-luokkalaisista pojista 8,6 ja tytöistä 7,5 prosenttia.

    Yläasteikäisten kiusaamisen ja ahdistuneisuuden kokemukset ovat lisääntyneet, selviää tästä THL:n kyselystä. Miten on mahdollista, että kiusaamiseen ei vieläkään onnistuta puuttumaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Koska kouluissa ei ole sellaista henkilökuntaa, joka pystyisi kouluterroriin puuttumaan saati sitä kitkemään.

      Poista
    2. Onhan meillä "Kiva koulu" -projekti, joka toimii yhtä hyvin kuin kaikki muutkin arkistojen kätköihin unohtuneet hankkeet ja projektit, joilla sadat ihmiset ovat työllistäneet itsensä. Suomihan on näiden ja kaikenlaisten yhdistysten sekä hyväpalkkaisia johtajia vilisevien ajatushautomoiden luvattu maa ja ne kaikki kuppaavat rahansa valtiolta tavalla tai toisella. Nyt ollaan laittamassa miljoonia veronmaksajien rahaa rasismin torjuntaan ja apajille pyrkijöitä on taatusti tungokseen asti. Eikö sitää valtion taloutta pitänytkään tervehdyttää?

      Poista
    3. PT-media 20.8.2023

      Millaista on monikulttuurisessa koulussa?

      https://pt-media.org/2023/08/20/millaista-on-monikulttuurisessa-koulussa/

      Artikkelista poimittua

      ...eräs suomalaistaustainen nainen kertoi kokemuksiaan tukholmalaisessa monikulttuurisessa yläkoulussa opettajana.

      Muuan entinen opettaja kertoo Pt-medialle, että on aivan tavallista, että kun koulun tai luokan oppilaista 7-10 % alkaa olemaan kolmansista maista tulleita tulijoita,
      niin pojat alkavat terrorisoimaan ruotsalaisia nuoria, etenkin tyttöjä. Terrorin aste nousee sitä mukaa kun prosenttiosuus kasvaa.
      – Jutun kuvio on arkipäivää kaikissa kouluissa. Tämä sama ilmiö tapahtuu joka ainoassa koulussa.
      Kaikki kolmansista maista tulleet nuoret eivät tietenkään osallistu terroriin, mutta ne, jotka osallistuvat, ne jollakin maagisella otteella alistavat koko luokan alamaisikseen.
      Näille nuorukaisille ruotsalaiset tytöt ovat vain ja ainoastaan huoria. Pojilla ei ole minkäänlaista toisen ihmisen kunnioitusta ruotsalaisia tyttöjä kohtaan.
      Pojat voivat esimerkiksi ryhmätyöskentelyssä hetken näytellä “normaalia”, mutta lopulta se aina johtaa itkuun. Islamilaisesta kulttuurista tuleville pojille opetetaan niin jo kotona.
      Heidän isänsä, isoveljensä ja setänsä pitävät ruotsalaisia naisia huorina, joten miten nuoremmat pojat voisivat suhtautua asiaan toisin.
      Kaikki ruotsalaiset vauvasta mummoon ovat huoria, jos heillä ei ole huivia.

      – Näiden muslimipoikien siskot ovat hunnutettuja nilkoista päälakeen jo ala-asteen ensimmäiseltä luokalta. Kotona opetetaan, että hunnutetut tytöt pitää jättää rauhaan.
      Hunnutetut tytöt ottavat osaa tähän terroriin hieman jälkikäteen, mutta ovat samalla tavalla osallisia siihen mitä suuremmaksi koulun tai
      luokan islamilaisista maista tulevien oppilaiden määrä kasvaa.

      Opettajan mukaan tilanne kouluissa on vaikea, eikä kehitystä voi enää muuttaa kun se on lähtenyt käyntiin.

      Poista
    4. Lukioissa suurryhmiä, opettajalla jää aikaa vain kymmeniä sekunteja per opiskelija.
      Esimerkissä 42 oppilaan luokka.
      Kuinka hyvin tässä oppii vai oppiiko ollenkaan?

      Yle 21.8.2023

      https://yle.fi/a/74-20045652

      Poista
    5. Yle 21.8.2023

      Lukiolaiset: Kursseille ei mahdu, opettajat eivät muista nimiä eikä aina löydy edes istumapaikkaa – suurlukiossa kärsitään isoista ryhmistä

      Vielä muutama vuosi sitten Porissa oli neljä lukiota, nyt kaikki 1 260 nuorta opiskelevat yhdessä suurlukiossa.
      Opiskelijat ovat huolissaan suurten ryhmien mukanaan tuomista ongelmista.

      https://yle.fi/a/74-20045872

      Poista
  11. MTV uutiset 21.8.2023

    Heinäkuussa ennätysmäärä konkursseja – ekonomistin mukaan kyseessä on suurin konkurssiaalto 90-luvun jälkeen

    https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/heinakuussa-ennatysmaara-konkursseja-ekonomistin-mukaan-kyseessa-on-suurin-konkurssiaalto-90-luvun-jalkeen/8761456

    Heinäkuussa pantiin vireille enemmän konkursseja kuin minään aiempana 2000-luvun heinäkuuna, kertoo Tilastokeskus.
    Tämän vuoden heinäkuussa pantiin vireille 224 konkurssia.
    Suomen Yrittäjien pääekonomistin Juhana Brotheruksen mukaan korkeita lukuja ei selitä enää vain koronatuet, jotka aiheuttivat aikanaan konkurssipatouman.

    Brotheruksen mukaan viimeksi näin synkkää oli heinäkuussa 1997.
    Eniten konkursseja laitettiin vireille rakentamisen ja muiden palveluiden toimialoilla.

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!