lauantai 25. lokakuuta 2014

Mitä hyötyä on kellon siirtämisestä normaali- eli talviaikaan?

Taas on tullut aika vääntää kellon viisareita tunti taaksepäin. Siis kohti kesää.

Tutkimukset ovat osoittaneet kellon siirtelyn kokonaisuutena haitalliseksi, joten THL on suosittanut käytännöstä luopumista. Syksyllä siirrosta kärsivät erityisesti minun kaltaiseni aamuvirkut ja keväällä puolestaan iltavirkut ihmiset.

Minusta on tutkijana harmillista, ettei selvällä tutkimustiedolla ole mitään merkitystä kellon siirtelyn kannalta. Sen sijaan usein kuulee käytäntöä perusteltavan sillä, että kesäillat ovat näin toimien pidempiä kuin normaali- eli talviaikana.

Valitettavasti sama toimii myös syksyllä; tosin käänteisesti eli valoisat illat muuttuvat pimeiksi. Niinpä minäkin kuljen ylihuomisesta alkaen töihin ja takaisin kotiin pimeässä, kun vielä viime viikolla oli illalla hetken aikaa valoisaa.

Tätä taustaa vastaan minusta olisi mielenkiintoista kuulla jotain niistä hyödyistä, joita liittyy kellon siirtämiseen kesäajasta normaaliaikaan. Itse en keksi ensimmäistäkään. Ellei niitä keksi kukaan muukaan, miksi ihmeessä emme luovu välittömästi normaaliajasta ja siirry kokonaan ympärivuotiseen kesäaikaan?

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Älytön kellon siirtely on loppumassa - sinun avullasi
Kesäajasta normaaliaikaan - henkilökohtaiset seuraukset
Talven merkkejä

6 kommenttia:

 1. No tänäyönä ainaki saa ryypätä tunnin pitempään :P,
  Mä en kyllä oikeastan mitään huomannut vaikutst mihinkään, muutenki senverta epäsäännölistä noi työt muutenki tähänasti ollut ..

  -jpt-

  VastaaPoista
 2. No eipä tuosta tunnin edestakaisin kikkailusta mitään havaittavaa haittaa ole ollut minulle. Eikä vähäisintäkään hyötyä, senpuoleen.

  Vuodesta 1981 lähtien olen kyllä ihmetellyt, että minkä ihmeen takia tällaista pitää harrastaa, kun meillä on ihan oikea kesä- ja talviaika jo ihan luonnon puolesta?

  VastaaPoista
 3. Häiritsee minua iltavirkkuna siirtely molempiin suuntiin, erityisen ikävä on keväällä kellon eteenpäin siirto tunnilla. Kesäaika koko vuoden ympäri olisi parasta.

  VastaaPoista
 4. Itse asiassa siitä on paljonkin hyötyä. Miksi aurinko nousee keskikesällä klo 4 ja laskee 23? V: Mieluummin se, kuin että vastaavat ajat olisivat 3 ja 22. Liki kaikki kuitenkin nukkuvat klo 3-4.
  Syysl-okakuussa siitä tulee myös tumti lisää valoisaa iltaan. Muuten tuo aika olisi aamulla aikaisin ja kesäkuukausina aamuyöllä. Saamme tunnin lisäaikaa iltaan vaikkapa ulkoiluun valoisalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. okakuusta ja tumtista en tiärä, mutta kesäaika vois olla kyllä alvariinsa.

   Poista
  2. En oikein ymmärtänyt mistä sinun (26.10. Ano) mukaasi on hyötyä?

   Ensimmäinen kellonaikoineen viitannee kesäaikaan. Mutta myös jälkimmäinen kirjoitusvirheineen. Eli olet kanssani samaa mieltä? Lopetetaan kellon siirtely ensi kevään jälkeen ja jäädään pysyvästi kesäaikaan. Koko EU:ssa.

   Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!