torstai 14. maaliskuuta 2013

Viina on viisasten suoja

Banaanikärpänen on mainio otus. Sen löytää melkein kaikkien kauppojen hedelmätiskeiltä - ja kotiinkin se ilmestyy usein hedelmien mukana. Koska vanhenevat hedelmät sisältävät usein alkoholia, on banaanikärpäsen toukilla poikkeuksellisen hyvä alkoholikestävyys.

Alkoholi näyttääkin olevan merkittävä tekijä banaanikärpäsen elämässä. Jo aiemmin kirjoittelin, että tämä pieni kaksisiipinen ryhtyy ryyppäämääm, mikäli se kärsii seksinpuutteesta. Hyvin inhimillistä siis. Mutta ei koko totuus banaanikärpäsen alkoholinkäytöstä.

Uudessa tutkimuksessa Kacsoh ja kumppanit selvittivät banaanikärpäsen munimiseen liittyvää käytöstä silloin, kun se oli tietoinen toukkia uhkaavien loisampiasista. Taustana oli saman ryhmän hiukan vanhempi tutkimus, jossa oli selvinnyt että käyneissä hedelmissä oleva alkoholi suojasi kehittyviä toukkia loisampiaisilta, jotka banaanikärpästen maailmassa ovat vaarallisia vihollisia.

Nyt julkaistussa työssään ryhmä havaitsi, että loisampiaisten näkeminen vaikutti banaanikärpäsen munintapaikan valintaan. Ampiaisen nähneet naaraat nimittäin hakivat munintapaikakseen enemmän alkoholia sisältävän hedelmän kuin sellaiset naaraat, joilla ei ollut havaintoja ampiaisista. Tämä käytös jatkui useita päiviä ampiaisen havaitsemisesta.

Toisin sanoen siinä missä banaanikärpäskoiras ryhtyy ryyppäämään seksin puutteesta kärsiessään, osaa naaras hyödyntää käyneiden hedelmien sisältämää alkoholia toukkiensa suojelemiseksi. Melkoisia viinan asiantuntijoita siis molemmat!

Lopuksi en malta olla puuttumatta ns. vanhan kansan viisauksiin. Suomalaisen sananlaskun mukaanhan viina on viisasten juoma. Koska näyttää siltä, että banaanikärpäsnaaras on alkoholinkäytössään huomattavasti ihmistä järkevämpi, on ilmeinen johtopäätös siis se, että...

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Seksinpuute vie banaanikärpäskoiraan juomaan
Viha ja ällötys vaikuttavat moraalikäsityksiin
Seksiä kuolleen kanssa

1 kommentti:

  1. Meille hankittiin töihin kannellinen, ilmatiivis roskis kyseisten siivekkäiden takia. Se ei poistanut ongelmaa. Kun säkki on vaihdettu, sisään heitetty muutamat kuoret ja kansi laitettu kiinni, miten seuraavana päivänä siellä voi taas olla kärpäsiä? Tuskin kärpäsen kehon dna:ta on hedelmien kuorissakaan joten mistä ne oikein syntyvät?

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!