torstai 21. maaliskuuta 2013

Älytön kellon siirtely on loppumassa - sinun avullasi

Kuulun niihin, jotka kärsivät kohtuuttomasti kellojen siirtämisestä kahdesti vuodessa. Jopa niin paljon, että olen kirjoittanut tästä problematiikasta yhden ja toisenkin kerran. Ja nyt huomasin ilokseni, että parhaillaan on meneillään nimien kerääminen kansalaisaloitetta varten.

Tämän tekstin kirjoitan lisätäkseni ihmisten tietoisuutta aloitteesta. Samalla toivon mahdollisimman monen tätä lukevan allekirjoittavan sen. On itsestään selvää, että kaltaiseni kellojen siirtelystä kärsivät tekevät näin, mutta toivon että myös sellaiset, jotka eivät kellojen siirtelystä itse kärsi, allekirjoittaisivat aloitteen siitä yhteiskunnalle aiheutuvien haittojen takia. Ja että kaikki tämän kirjoituksen lukevat välittäisivät tietoa aloitteesta mahdollisimman laajalti.

Itse aloite löytyy täältä: https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/3 ja se kuuluu näin: "Eduskunta kumotkoon valtioneuvoston asetuksen kesäajasta (753/2001) ja säätäköön lain, joka kieltää vastaavien asetusten antamisen jatkossa. Lisäksi eduskunta sanoutukoon irti direktiivistä kesäaikasäännöksistä (2000/84/EY)"

Aloitteen perusteluissa puolestaan todetaan: "Kaksi kertaa vuodessa toistuva kellojen siirto aiheuttaa useita selkeitä haittoja. Ihmisen sisäinen kello voi mennä sekaisin jopa useiden viikkojen ajaksi kellojen siirron jälkeen, mikä aiheuttaa unihäiriöitä ja väsymystiloja.

Kellojen siirto altistaa myös aikatauluvirheille, kuten voidaan havaita esimerkiksi usein toistuvista uutisista milloin minkin valmistajan kännyköiden sekoilevista kelloista. Kellojen siirrosta johtuviin aikatauluongelmiin varautumiseen joudutaan käyttämään työaikaa, mikä aiheuttaa yrityksille turhia kustannuksia.

Kesäaikaan siirtymisen hyödyt sen sijaan ovat minimaaliset. Usein kesäaikaa perustellaan energiansäästösyillä, mutta tutkimustulokset eivät tue merkittävien säästöjen saamista tällä keinolla.

Lisäksi Suomessa kesät ovat niin valoisia, että mahdollisista hyödyistä voidaan nauttia vain vajaan kuukauden ajan keväällä ja syksyllä. Kesällä on joka tapauksessa niin valoisaa, että kesä- ja normaaliajalla ei ole merkittävää eroa.

Näistä syistä johtuen kesäajasta aiheutuva kellojen siirtäminen pitäisi lopettaa.

Tavoitteenamme on turhan ja vahingollisen kellojen siirtelyn lopettaminen. Tässä aloitteessa siihen pyritään kumoamalla kesäaika-asetus. Keskustelu "pysyvästä kesäajasta", eli siirtymisestä toiseen aikavyöhykkeeseen, voidaan käydä sitten erikseen."

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Kesäajasta normaaliaikaan - henkilökohtaiset seuraukset
Talven merkkejä



4 kommenttia:

  1. Aijaa. Tuosta voi suoraan päätellä, ettet voi esimerkiksi matkustaa toiselle aikavyöhykkeelle parin viikon lomalle kun sisäinen kello menee sekaisin. Tosi ikävää. Olisiko kuitenkin niin, että varsinainen ongelma tässä on keinotekoinen aikavyöhykejärjestelmä, joka on sosiaalinen konstruktio ja ihmisen evoluutiokehitys ei ole vielä sopeutunut mielivaltaisiin vyöhykkeisiin. Aurinkoaika poikkeaa Suomen rajojen sisällä jopa ½ tuntia idän ja lännen välillä.

    Nuo kansalaisaloitteet ovat aika tyhmiä, koska jengi tosiaan uskoo, että niillä on jotain merkitystä kansanedustajien toimintaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näkemyshän se on tuokin.

      Pystyn kyllä matkustamaan ihan mihin tahansa, mutta sillä on vaikutuksensa. Sitä kutsutaan jet lagiksi, joka johtuu ihmisen sisäisen kellon järkyttämisestä. Omalla kohdallani jet lagin vaikutukset ovat pahentuneet iän myötä - ja toipumisaika pidentynyt.

      Kuten muualle kirjoittamastani ilmenee, on typerää, että kelloja siirtelemällä halutaan tahallaan lisätä kahdesti vuodessa niitä pelkästään negatiivisia vaikutuksia, joita ihmisille koituu sisäisen kellon järkyttämisestä.

      Aikavyöhykejärjestelmä ei ole ongelma; ihminen kyllä sopeutuu erilaisiin hereilläoloajankohtiin, kunhan valveillaoloaika on valoisana aikana. Esimerkiksi Islannin aika poikkeaa selvästi aikavyöhykkeen mukaisista kellonajoista, eikä siitä ole aiheutunut islantilaisille sen kummempaa ongelmaa. Ja minäkin soisin Suomessa siirryttävän mieluummin pysyvästi kesäaikaan kuin normaaliaikaan.

      Lienen oikeassa siinä, ettei kansalaisaloitteilla ole kovin suuria mahdollisuuksia läpimenoon. Toisaalta jatkuva aloitteiden hylkääminen luo kansanedustajille paineita, koska jatkuva alitteiden hylkääminen voidaan tulkita äänestäjien halveksunnaksi. Pahimmassa tapauksessa media nostaa asian tikun nokkaan ja poliittisene järjestelmän uskottavuus joutuu koetukselle.

      Tiedoksi lukijoilleni vielä se, että kansalaisaloitteiden joukossa on myös aloite, jossa vaaditaan sitovaa kansanäänestystä Sveitsin mallin mukaan. Lisäksi Suomessa on puolue (Muutos 2011), joka ajaa juuri sitä. Valitettavasti Muutos-puolue ei ole saanut kannatusta - ehkä osin siksi, että sen edustajia ei yhdistä oikeastaan mikään muu poliittinen tavoite. Siksi olisikin suotavaa, että esimerkiksi perussuomalainen puolue ottaisi agendalleen sitovat kansanäänestykset.

      Poista
  2. Se on kuulkaa siunaus kun mukulat jotka alkaa päivän pidetessä heräillä aamuyöstä heräävät yhtenä aamuna kuin taikaiskusta tuntia myöhemmin ;)...

    VastaaPoista
  3. Ja vielä suurempi siunaus sitten kun lapset ovat kasvaneet suuremmiksi. Aika moni taitaa taas tiistaina ihmetellä, että millähän ilveellä murrosikäisen saisi aamulla ajoissa kouluun?

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!