Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho (ps) on antanut haastattelun, jossa hän on maalannut niin sanotusti piruja seinille. Eli kertonut pelkäävänsä, että kolmas maailmansota on jo käynnissä, mutta sitä ei olla halukkaita näkemään.
Hänen mukaansa nykytilanne on samankaltainen kuin toiseen maailmansotaan johtanut tilanne 1930-luvun lopulla. Siksi ajattelin muistuttaa teitä, arvoisat lukijani siitä, mitä tuolloin tapahtui.
* * *
Toisen maailmansodan yhtenä syynä pidetään ensimmäisen maailmansodan jälkeen tehtyä Versaillesin rauhaa, jonka ehdot koettiin Saksassa kohtuuttomiksi. Miehittiväthän sen sotilaat vielä sodan lopussakin sekä idässä että lännessä vihollisen maita toisin kuin toisen maailmansodan lopulla.
Alueiden menetyksen lisäksi Saksan armeijaa supistettiin rajusti, mutta Hitler ei välittänyt siitä, vaan aloitti 1930-luvun puolivälissä maansa sotilaallisen voiman kehittämisen. Siihen ei puututtu, vaan esimerkiksi Iso-Britannia teki Saksan kanssa laivastosopimuksen, jossa määriteltiin sen laivaston kooksi 35 prosenttia heidän oman - silloin maailman mahtavimman - laivastonsa koosta.
Toista maailmansotaa edelsi Espanjan sisällissota, jonka lopputuloksena kenraali Francisco Franco nousi valtaan syrjäyttämällä vaaleilla valitun vasemmistolaisen hallituksen. Tässä sodassa Francoa tukeneet Saksa ja Italia - sekä tasavaltalaisia tukenut Neuvostoliitto - pääsivät testaamaan omien aseidensa toimintaa ja kehitystarpeita.
Vuonna 1936 Hitler hyödynsi kasvanutta sotilaallista voimaansa myös siten, että hän palautti armeijansa demilitarisoidulle Reininmaalle. Ranska protestoi, mutta britit hyväksyivät tapahtuneen, eikä Saksaan lopulta kohdistunut sotilaallista uhkaa. Sen sijaan Hitler järjesti Reininmaalla "kansanäänestyksen", jossa 98,8 prosenttia kantansa ilmaisseista tuki hänen toimiaan.
Hitler junaili myös Itävallan liittämisen osaksi Saksaa, vaikka sellainen oli kielletty Versaillesin rauhansopimuksessa. Tähän hän sai tukea Italialta.
Osa itävaltalaisista vastusti itsenäisyyden menetystä mellakoilla. Ne kuitenkin loppuivat, kun maiden yhdistymistä junaillut sisäministeri Arthur Seyss-Inquart kutsui Hitlerin armeijan rauhoittamaan tilanteen.
Seuraava vaihe Hitlerin matkalla kohti sotaa oli Tshekkoslovakian saksankielisten sudeettialueiden liittäminen valtakuntaan. Siinä tilanteessa Tshekit olisivat halunneet puolustautua, mutta sen kanssa liitossa olleet Ranska ja Neuvostoliitto kieltäytyivät auttamasta. Niinpä asia ratkaistiin Iso-Britannian pääministerin - lordi Neville Chamberlainin - johdolla solmitulla Münchenin sopimuksella, jonka mukaan sudeettialueet liitettiin Saksaan.
Sudeettialueiden saamisen jälkeen Hitler liitti myös Tshekin alueen itseensä ja alisti Slovakian nukkevaltioksi. Pian sen jälkeen Unkari liitti itseensä Slovakian unkarinkieliset alueet.
Näiden tapahtumien jälkeen Hitler ryhtyi vaatimaan Memelin eli nykyisen Klaipedan luovuttamista Saksalle. Tälläkin kertaa Saksan uhri eli Liettua pyrki saamaan ulkovalloilta apua, mutta siitä kieltäydyttiin.
Vielä on muistettava, että ennen toista maailmansotaa Saksa ja Neuvostoliitto solmivat Molotov-Ribbentrop-sopimuksen, jossa Euroopan itäosa jaettiin Saksan ja Neuvostoliiton kesken. Sen mukaisesti Hitler hyökkäsi Puolaan syyskuun alussa 1939 ja Neuvostoliitto miehitti vastaavasti maan itäosan.
Tämän seurauksena Ranska ja Iso-Britannia julistivat lopulta sodan Saksalle, mutta eivät Neuvostoliitolle. Näin oli siirrytty toiseen maailmansotaan, vaikka Saksan ja Ranskan rajalla ei juuri taisteltukaan ennen kuin vuoden 1940 toukokuussa. Sitä ennen Hitler oli ehtinyt miehittää Tanskan ja edetä aina Pohjois-Norjaan asti, mihin reagoivat myös Ranska ja Iso-Britannia - tosin vielä tässä vaiheessa tappiolle joutuen.
* * *
Jos sitten tarkastelemme edelle kuvaamiani tapahtumia Halla-ahon näkemyksen valossa, niin voimme tehdä seuraavia havaintoja.
Ensinnäkin Putin näyttäisi pitävän Neuvostoliiton hajoamista samankaltaisena tapahtumana kuin Versaillesin rauha oli Saksalle. Venäjähän oli menettänyt siinä valtavan osan hallitsemistaan alueista alkaen Baltian maista ja päätyen Keski-Aasiassa itsenäistyneisiin valtioihin.
Venäjän toiminta Syyriassa oli menestyksellistä ja vahvisti epäilemättä Putinin käsitystä sotavoimiensa tehokkuudesta samaan tapaan kuin Espanjan sisällissota Hitlerin ja Mussolinin mielikuvia. Sen sijaan hänen armeijansa ei ole kyennyt hyödyntämään Syyrian kokemuksiaan Hitlerin armeijan tavoin käytettävissään olevan aseistuksen kehittämiseen, mistä suorastaan huvittava esimerkki on ollut maan sotateollisuuden mainostaman Armata-panssarivaunun kyvyttömyys osallistua Ukrainan sotaan.
Itävallan ja Saksan yhdistymistä vastaavaa tapahtumaa emme ole vielä nähneet, mutta viime aikoina puhuttanut Valko-Venäjän liittäminen Venäjään vastaisi sitä varsin hyvin. Lisäksi minusta vaikuttaa hyvinkin siltä, että Krimin liittäminen Venäjään toistaisi vuoden 1938 Tshekkoslovakian tapahtumia: Ukraina olisi halunnut taistella, mutta länsimaat eväsivät siltä tuolloin sotilaallisen tuen ja jättivät sen yhtä yksin kuin olivat aikanaan jättäneet Tshekkoslovakian.
Lisäksi osasta miehitettyä Ukrainaa (Donetski ja Luhanski) tehtiin vähäksi aikaa Venäjän nukkevaltioita samaan tapaan kuin Hitler oli tehnyt Slovakiasta. Ja tämän kaiken länsimaat halusivat siunata niin sanotussa Minskin sopimuksessa, joka vastasi paremmin kuin hyvin Tshekkoslovakian kohtalon vuonna 1938 varmistanutta Münchenin sopimusta.
Hitlerin hyökkäys Puolaan vertautuu tietenkin varsin hyvin Ukrainan tilanteeseen vuodesta 2022 eteenpäin. Länsimaat eivät tosin ole julistaneet sotaa Venäjälle, mutta eihän vuoden 1939 länsirintamallakaan sodittu oikeasti.
Länsimaat kuitenkin tarjoavat ukrainalaisille jonkin verran aseapua, joka on mahdollistanut - ukrainalaisten itsensä urheuden ohella - puolustautumisen, mutta ei hyökkääjän ajamista pois maasta. Puolalle taas ei ehditty nopeasti edenneen sodan aikana tarjota edes aseapua.
* * *
Entä onko olemassa nykyaikaista Chamberlainia ja 1930-luvun Iso-Britanniaa? Eikö tämä ole itsestään selvää?
Vai mitä pitäisi ajatella Saksan Olaf Scholzista, joka on pyrkinyt parhaansa mukaan minimoimaan Ukrainalle tarjottavaa aseapua ja siten pelannut Venäjän pussiin samaan tapaan kuin Iso-Britannian pääministeri aikanaan.
Edelle kirjoittamani osoittaa, että puhemiehen näkemys nykytilanteen ja toista maailmansotaa edeltävien tapahtumien samankaltaisuuden välillä pitää hämmästyttävän hyvin paikkansa. Näen kuitenkin myös muutamia eroja.
Niistä merkittävin on se, ettei Putinin Venäjästä ole Hitlerin Saksan kaltaiseksi suurvallaksi. Toki sillä on ydinaseet, mutta niillä käytävillä sodilla ei ole voittajia. Ei ainakaan suursodassa, jollaisessa USA:n vastaisku olisi väistämätön ja siksi liian suuri riski venäläisille.
* * *
Toisaalta meillä on myös Kiina, joka on nousemassa yhä vahvemmaksi sotilasvallaksi. Sillä on toki omat intressinsä etenkin Taiwanin suhteen, mutta ryhtyisikö se sotimaan Venäjän apulaisena koko maailmaa vastaan?
Vastaus on minusta yksiselitteinen. Ja se on ehdoton "ei" - etenkin suoralle sodankäynnille. Kiina ei lähde länsimaiden vastaiseen suursotaan, ei ainakaan niin kauan, kuin se onnistuu saamaan valtaa ja vaurautta muilla keinoilla.
Vielä jää kuitenkin kysymys siitä, että voisiko Kiina hyödyntää Venäjän heikkoutta ja valloittaa vanhat kiinalaisalueet Itä-Aasiasta? Koska tilanne vertautuu paljolti Taiwanin tapaukseen, on vastaus "mahdollisesti kyllä". Mutta silloin ei enää puhuta kolmannesta maailmansodasta, vaan paikallisista sotatoimista.
JK kello 10.19. Viitaten nimimerkin 29051453 kommenttiin kello 9.54 totean, että olen Halla-ahon (ja monien muiden) kanssa samaa mieltä siitä, että on parempi varautua sotaan jo ennen sen alkamista kuin olla hyväuskoinen.
Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Germany Then and Now Resemble Each Other
Saksan sosiaalidemokraatit Putinin tukena
Ryhdistäytyykö EU vai taistellaanko vain viimeiseen ukrainalaiseen?
Kiitos hyvästä analyysista.
VastaaPoistaKiitos!
PoistaVoi lässyn lässyn. Täällä ns. Proffan pölöpääjuttuja kummentoi tyhjäpäät.
PoistaMontakos tyhjäpäätä teitä siellä oikein on?
Poistaklo 12.46. Tähän mennessä itse olet ainoa tyhjäpää. Onko sulla paha olla?
PoistaTulevaisuuden ennustaminen on helppoa, meneekö ennustus oikein on toinen asia. Hitler sanoi:"Munchenissä näin että Englannin ja Ranskan johtajat ovat matoja." He julistivat kuitenkin lopulta sodan.
VastaaPoistaStalin kuvitteli, että tekemällä Saksan kanssa sopimuksen Saksa sotii lännessä ison ykkösen tyyliin ja Stalinin Neuvostoliitto korjaa potin. Ranska kuitenkin sortui kuudessa viikossa.
Kannattaa odottaa sitä mitä ei voi odottaa, valmistautua siihen mihin ei voi valmistautua.
Kyllä, juuri näin. Lisäsin jälkikirjoituksen.
PoistaYdinaseet lopettivat toisen maailmansodan, ydinaseet estävät kolmannen maailmansodan.
VastaaPoistaNyt vedetiin asiat päälaileen, udinaseen laukaiseminen aiheuttaa 100 varmana kolmannen maailmansodan. Siksi tulevaa sotaa sanotaankin maapallon kuolemaksi.
PoistaTodella hyvä kirjoitus jälleen ja tuo Valko- Venäjän liittyminen Musta- Venäjään on yhtä paha kuin arvoidaankin.
VastaaPoistaSiitä tulee Ukrainalle paljon uutta rintamaa ja Venäjälle paljon uutta kalustoa, sekä kymmeniä tuhansia uusia sotilaita. Lisäksi Venäjä on silloin jo Puolan rajalla.
Hyvä että soditaan, tekisivät kunnon sodan, Eurooppa kun olisi raunoina, voisi Israeliki kaikessa rauhassa ajaa Palestiinalaiset välimereen ja hukuttaa välimereen joka on Israelin tavoite..
PoistaEi ole hyvä että soditaan ja israelilaiset ne halutaan ajaa välimereen eikä arabit.
PoistaIso-Britannia ja Ranska olivat maailman sotien välillä vielä imperialistisia ja omahyväisiä suurvaltoja, joiden tavoitteena oli estää Saksan nousu uhmaamaan niiden johtoasemaa. Nykyään ne ovat entisiä suurvaltoja, joilla ei näytä olevan lihaksia menneisyydessä elävän diktaattorin pysäyttämiseen. Saksalaisten nuukuus ja rahanahneus estävät sitä löylyttämästä Venäjää, jonka halpaa kaasua ja öljyä he odottavat kieli pitkällä.
VastaaPoistaSiis kovin erilainen on tilanne nyt kuin ennen toista maailman sotaa. Saas nähdä, miten käy, kun aina raha lopulta ratkaisee. Voipi olla, että ns. läntiset demokratiat ja raaka-ainevarston johtaja Putler Pieni lopettavat Ukrainan sodan molempia kaupankäynnin osapuolia tyydyttävällä tavalla, ja Ukraina kärsii aluemenetykset.
Saksan Olaf Scholz on erinomainen ehdokas Chamberlain kakkoseksi - pelkurimainen vellihousu, jonka päälle sopisi paremmin hame kuin housut.
VastaaPoistaSe kuviteltu etu, mitä sodalla voitaisiin saavuttaa on aina ollut virheellinen. Taloudelliset menetykset ovat suuria kaikkialla.
VastaaPoistaIhmisen tyhmyys on pysyvä ominaisuus.
putinia hämmentää varmasti se, että se kuuluisa kolme päivää on hieman venähtänyt. Ja vaikka putin kuvittelee menestyvänsä, kuten tämä böömiläinen korpraalikin kuvitteli, niin nyt hän ei ole syömässä amerikan herkkuja, kuin viime sodassa.
Virheellinen kuvitelma tämäkin. Nyt syödään Kiinan herkkuja eikä Amerikan, niinkuin viimeksi. Maailma muuttuu.
PoistaNo mutta, sama kymysys...eri perspektiivi.
PoistaLisään vielä, petroskoijarit saavat sen sen mitä ansaitsevat....
Poista
VastaaPoistaThankyou for this wonderful article. I regularly read your article, all are very amazing.
Enemmän kuin yleiskäsitteillä muotoiltuja turhia kysymyksiä kaipaisimme kunnollisia kuvauksia ja selityksiä niistä sosiopsyykkisistä tekijöistä jotka "totalistarismiksi" kutsumaamme ilmiöön tyypillisesti johtavat.
VastaaPoistaSiis ihmissielun pohjimmaisista dualismeista, yhteiskunnallisen kahtiajakautumisen mekanismeista, kyvyttömyydestämme sietää syvää sielullista epävarmuutta ja tämän kyvyttömyyden kompensoimista absoluuttisilla normatiivisilla "totuuksilla" ja "arvoilla".
Maailma menee menojaan, eikä meillä ole paljoakaan mahdollisuuksia vaikuttaa valtavankokoisten valtakuntien sosiopsyykkisiin taantumiin. Mutta meille voisi jäädä jäljelle edes se, että itse tietäisimme millaiseksi maailma taantuessaan muuttuu ja mihin narsistien johtamat totalitarismit sokeassa julmuudessaan menevät, niin ettei oma kohtalomme tulevan typeryyden myrskyissä olisi pelkkää mitään ymmärtämättömien kärsimystä.
Putin edustaa mennyttä maailmaa, jossa taitaa iso osa venäläisiäkin elää. Kohta 3v rajoitettua sotaa, kuin talvisota 10 kertaa hidastettuna. Siksi kai se vaan jatkuu. Älyvapaata. Kremlille ei pidä antaa mitään syytä jatkaa sotaa.
VastaaPoistaToisessa maailmansodassa vetävinä voimina olivat kansallissosialismi ja kommunismi joilla oikeutettiin kaikki valloittaminen ja tappaminen. mitä nyt on? putinin vanhaskantainen imperialismi, että alueet kuuluvat venäjälle koska ne joskus kuuluivat neuvostoliitolle? Suomeenkin hyökättiin koska kaikille maille piti tuoda kommunismin ilosanoma asein. Media pelottelee päivittäin venäjällä, mutta miksi se kuvittelisi saavuttavansa hyökkäämällä tänä päivänä nimenomaan Suomeen? Suomi ei ole sama asia kuin ukraina siten, että väestöä ei voi "venäläistää" koska yhteistä kieltä ja slaavilaista ajattelumaailmaa ei ole.
PoistaEihän ne venäläistää halua, hallita ja alistaa ne haluavat, venäläistäminen tulee vasta kolmantena ajan kanssa.
PoistaOnneksi venäläiset ovat kyvytön kansa verrattuna saksalaisiin..siksi Kolmas Valtakunta pelotti länsimaita ja jopa auttoivat venäjää avokätisesti miksi se ei sortunut saksan hyökkäkseen..
VastaaPoistaEdellämainitusta voi myös nähdä syyn miksi auttoivat siitä huolimatta mikä Neuvostoliitto oli..Eli eivät halunneet antaa sen luonnonvaroja kyvykkäämmän kansan eli saksalaisten hallintaan,koska silloin siitä olisi tullut liian vahva
No ei nuo tämän päivän saksalaiset enää niin kovin kyvykkäitä tunnu olevan. Ihan traumoissansa ja toteutuskelvottomien ääriaatteiden kanssa piehtaroivia surkimuksia ovat nykyään. Volkkarin tehtaatkin ostaa kiinalaiset, edes autoja eivät enää osaa tehdä.
PoistaMuistaakseni Kiinan johtaja Xi Jinpingin on sanonut muutamia vuosia sitten että Taiwan liitetään takaisin Kiinaan hänen aikanaan.
VastaaPoistaMutta mitä hän on halukas siitä maksamaan, sitä on vaikea sanoa.
Jos USA ja muut tukijat näyttävät tarpeeksi heikoilta, niin kiinni. Eivätkä ne mitenkään vahvoilta nykyään näytä.
Ja jos Venäjällä tulee jotain sisäistä hässäkkää, niin varmaan jokin palanen senkin itä-reunasta kelpaa.
Jos kolmannen maailmansodan alkamista aprikoidaan toisen maailmansodan valtioliitoksilla, niin eikös meillä ole "hitler" syntymässä valtameren takana? Siellähän ollaan liittämässä Yhdysvaltoihin Kanadaa ja Grönlantia. Panamakin on kiikarissa. Mitä muuta mahtaa olla suunnitteilla, Yhdysvaltojen/Naton tukikohtia on ainakin riittää liki 1000 ympäri maailmaa? Näitä liitoksia tuskin Kiina hyvällä katsoo.
VastaaPoistaEt taida oikein tuntea tilannetta. Jenkeillä ON tukikohta Grönlannissa, ollut toisesta maailmansodasta asti. Panamalaiset menivät myymään kanavan molempien päiden satamat ja niiden operoinnin kiinalaisille, siitä siellä on kyse. Ymmärrän hyvin että jenkit eivät sitä hyvällä katso että kanava on ihan käytännön tasolla kokonaan kiinalaisten hallussa.Se Kanada juttu on veetuilua Trudeaun johtamalle äärimmäiselle woke-hallinnolle, joka tosin taitaa nyt kaatua ihan itsestään kanukkien itsensä toimesta. Trudeau ja kumppanit ovat olleet pahempia kuin jenkkien ääriwokettajat, siksi Trumpin huomio.
PoistaNuorna miäsnä Scholtz ramppasi taajaan Derkkulassa. Ettei vaan olisi jo niiltä ajoilta muhkea mapillinen kompromaattia Kremlin kassakaapissa?
VastaaPoistaV-VF
Ihan varmasti on, kuten meidän Pekka-pojastakin.
PoistaProffan kirjoitus oli luvattoman heikko ollakseen luonnontieteen proffan kynästä. Teksti nimittäin noudattaa pilkulleen voittajien propagandaversiota ja joka siten nautti myös Stalinin hyväksyntää.
VastaaPoistaEnsiksi, vertailu Versaillesin sopimuksen ja Neuvostoliiton hajoamisen välillä on aivoton. Versaillesin sopimus oli Euroopann siihenastisen historian kummajaisuus eli ensimmäistä kertaa rauhansopimuksen neuvottelut tehtiin pistooli ohimolla --mentaliteetilla. Siis neuvotteluissa toinen osapuoli (ympärysvallat) piti toisen osapuolella pistoolia ja saneli ehdot. Lisäksi ennenkuulumattomasti Saksa julistettiin yksinsyylliseksi sotaan ja sekaannuttiin vieläpä maan sisäöisiin asioihin (esimerkiksi Preussin-Ranskan sodassa voittanut Preussi tuki olemassaolevaa Ranskan hallintoa ranskalaisia "vastarintamiehiä" vastaan).
Neuvostoliiton hajoaminen oli sen sijaan aivan luonnollinen tapahtuma, jossa kommunistinen utopia hajosi omaan mahdottomuuteensa. Lisäksi jäljelle jäi maa (Venäjä) , joka on edelleen ylivoimaisesti maailman suurin valtio (n. 4 miljoonaa neliökilometriä).
Proffan poliittisesti korrekti versio myös kätevästi unohtaa Neuvostoliiton osuuden. Ilman bolshevikkivaltaa Venäjällä (=Neuvostoliittoa) ei Aatu olisii edes noussut valtaan, sillä Aatu nousi valtaan vastavoimana kommunismille. Olivathan kommunistit jo yrittäneet nousta valtaan , mutta silloin kovat miehet Ebert ja Noske ottivat oikeat keinot käyttöön ja vallankumous murskattiin ja johtajat Rosa Luxemburg ja Karl Liebknecht tapettiin.
Sama Neuvostola antoi pontta myös Aatun juutalaisvastaiselle propagandalle, sillä suhteettoman suuri osa bolshevikkien johtajistosta ja etenkin sekurokratian edustajista oli juutalaisia. Silloin propagandistien oli helppo myydä tarina bolshevismista juutalaisena salaliittona.
Kolmanneksi, Neville Chamberlainin haukkuminen "vellihousuksi" ja "pelkuriksi" osoittaa kyseisten haukkujien kirjasivistystasoksi lasikantiset kirjat. Heille oikea juoma olisi metanoli, joka sopisi heidän älylleen loistavasti.
Kannattaa lukea esimerkiksi Simon Newtonin kirja "March 1939", jossa asioihin perehdytään tarkemmin.
En tiedä mitä sinä oikein intoilet, mutta mikään mainitsemasi ei muuta asioista vallitsevaa yleiskuvaa yhtään mihinkään.
PoistaJa Chamberlain etsi vain ja ainoastaan määrättömiin saakka keinoa myönnytyksillä "rauhoittaa" Hitlerin tekemisiä, joka on täysin väärä toimintamalli ja perustuu kyllä pelkoon ja kyvyttömyyteen ja haluttomuuteen pistää stoppia perseilylle. Hyvin yleinen ja tunnistettavissa oleva toimintamalli tänäkin päivänä esim. lasten vanhemmilla, ja kuten sanottua eurooppalaisilla johtavilla poliitikoilla. Pitkä ketju myönnytyksiä ja villaisella painamisia jotka johtavat vain perseilyn jatkumiseen ja kiihtymiseen kun rajaa ei aseteta lainkaan.
Tässä poliittisesti korrektissa, "virallista totuuutta" pönkitävässä blogissa ei tiedetä eikä haluta tietää professori Ant(h)ony Suttonin tiukasti dokumentteihin perustuvista kirjoista, artikkeleista ja haastatteluista. Sutton on osoittanut, että Wall Street tuki rahallisesti bolsevikkien valtaannousua Venäjällä (vallankumouksethan tarvitsevat onnistuakseen myös rahaa), järjesti massiivisen läntisen teknologian siirron Neuvostoliitolle maailmansotien välisenä aikana, 2.maailmansodan aikana - ja vieläpä tietyssä määrin myös kylmän sodan aikana. Vielä 1970-luvun alussa Republikaanisen puoluueen järjestämässä kuulemisessa Sutton sanoi, että vielä silloinkin Neuvostoliiton teknologiasta oli alle 10% sen oman kehitystyön tulosta - ja senkin se pystyi aikaansaamaan vain suurella, tehottomuudesta aiheutuneella resurssien tuhlauksella. Suttonin mukaan Wall Street - siis Wall Streetin panksterit eli pankkigangsterit - tukivat myös Hitlerin valtaannousua.
PoistaNuo panksterit sovelsivat Hegelin dialektiikkaan perustuvaa probleema-reaktio-ratkaisu -menetelmää. Ks.
"The Problem-Reaction-Solution Paradigm: Unraveling Hidden Agendas in Modern Crises",
https://colindixon.substack.com/p/the-problem-reaction-solution-paradigm
Osa Suttonin kirjoista on vapaasti luettavissa seuraavasta: archive.org