maanantai 13. marraskuuta 2023

SAK ei kannata uutta eläkeleikkuria

Uutissuomalainen kertoi, että SAK vastustaa automaattisen eläkeleikkurin luomista. Näin siksi, että eläkejärjestelmään on nyt rakennettu kaksi eläkkeiden automaattista vakauttajaa. Niistä elinaikakerroin leikkaa alkavia eläkkeitä automaattisesti ihmisten elinajanodotteen pidetessä ja eläkeikä nousee automaattisesti, mikäli ihmisten elinikä pitenee edelleen.

Sen sijaan järjestelmässä ei ole varauduttu siihen, että nuoret ihmiset eivät halua tehdä lapsia edes sen vertaa, että väestö uusiutuisi. Tästä syystä työeläkemaksut ovat viime vuosina nousseet kerta toisensa jälkeen - eikä SAK vastusta niiden edelleen nostamista, koska "nykyisellä maksutasolla emme voi tulevia eläkkeitä maailman tappiin rahoittaa. Mitä aiemmin eläkemaksuja nostettaisiin, sitä pienemmillä muutoksilla pärjättäisiin."

* * *

Vaikka olenkin yleensä varsin kriittinen ay-liikettä kohtaan, olen tässä asiassa SAK:n kanssa samoilla linjoilla. Onhan niin, etteivät ihmisten maksamat työeläkemaksut ole valtion rahaa, vaan ihmisiltä pakkotoimin kerättyä varallisuutta, jonka tarkoituksen on kattaa osin heidän vanhempiensa sekä osa heidän omasta toimeentulostaan työuran jälkeen. 

Siten valtiojohdolla ei ole mandaattia sosialisoida eläkevaroja edes hyvällä syyllä - asiasta on jopa perustuslakivaliokunnan päätös. Käytännössä se voi kuitenkin tehdä niin esimerkiksi eriyttämällä entistä enemmän työstä ja eläkkeistä saadun toimeentulon verotusta - siinähän on jo nyt selkeä ero eläkeläisten maksettavaksi

Nyt nähdyn SAK:n ulostulon taustalla on Petteri Orpon (kok) hallituksen tahto leikata kaiken muun lisäksi myös eläkekuluista kokonainen miljardi. Ja se on siksi antanut työmarkkinajärjestöille mahdollisuuden tehdä ehdotus, millä tavalla leikkaus tehtäisiin.

Nähtäväksi jää, millä tavalla muut työmarkkinajärjestöt suhtautuvat hallituksen toimeksiantoon. Asettuvatko myös ne SAK:n rinnalle, vai syntyykö jonkinlaista ristiriitaa? Ja elleivät ne pääse yksimielisyyteen, niin minkälaiseen ratkaisuun hallitus lopulta päätyy.

* * *

Tässä yhteydessä muistutan aiemmin esittämästäni ajatuksesta, jossa eläkemaksut määritettäisiin koko ongelman juurisyyn eli perheiden lapsiluvun perusteella. Eli näen tässä asiassa oikeutuksen sille, että eläkemaksuja korotettaisiin siten, että oman eläkkeensä maksajista huolehtimatta jättänyt henkilö kompensoisi ratkaisunsa seurauksia suurempien työeläkemaksujen kautta.

27 kommenttia:

  1. Kyllä se miljardi saadaan lisää kun väljennetään yksityisten eläkelaitosten valtuuksia sijoitustoiminnassa eli kasvatetaan riskinottoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta! Osakemarkkinoiden keskimääräinen inflaatiokorjattu tuotto on viimeisen 200 vuoden aikana ollut n . 7% ja koska eläkerahastojen sijoitushorisontti on äärettömän pitkä, kaikki pitäisi sijoittaa osakemarkkinoille, eikä lyhyen aikavälin arvonheilahteluista kannattaisi välittää.

      Nyt valtio pyrkii vähentämään eläkerahastojen lyhytaikaista arvonheilahtelua velvoittamalla eläkeyhtiöt sijoittamaan suuren osan varallisuudestaan turvallisemmin lainamarkkinoille. Siis käytännössä lainaamaan ne rahat valtiolle.

      Poista
  2. Artikkelin mukaan Petteri Orpon (kok.) hallitus tavoittelee eläkeuudistusta, joka vahvistaisi julkista taloutta noin miljardilla eurolla.
    Käsittääkseni pyritään siis vähentämään valtion kuluja, jotta päästäisiin vaalikauden säästötavoitteeseen 6 mrd €.

    Työeläkejärjestelmän sijoitusvarojen yhteenlaskettu määrä kesäkuun 2023 lopussa oli 243 miljardia euroa. Varat kasvoivat toisen vuosineljänneksen aikana kahdella miljardilla eurolla.
    Yksityisalojen sijoitusvarojen osuus oli 154 miljardia euroa ja julkisalojen sijoitusvarojen osuus 89 miljardia euroa.

    Toivottavasti ei saada kovin isoa riitaa aikaiseksi.

    VastaaPoista
  3. Pelkästään lapsiluvun perusteella annettu alennus eläkemaksuista veisi kyllä metsään.
    Jos tekee suuren määrän lapsia, jotka päätyvät suurella todennäköisyydellä huonon kasvatuksen tms. perusteella yhteiskunnan eläteiksi, niin ei se ole pätevä peruste mihinkään alennuksiin..
    Olen myös suurella ihmetyksellä seurannut julkista keskustelua pienyrittäjien alakanttiin maksetuista YEL-maksuista.
    Ollaan kovasti katkeria siitä, että "muut maksavat" sitten näiden eläkkeet.
    Järjestelmä on laadittu niin, että monien palveluiden hintataso pysyy alempana sillä, että yrittäjä tinkii eläkkeestään.
    Jos itsensä tällä yritystoiminnalla elättää ilman yhteiskunnan tukia, niin kokonaisuus lienee kuitenkin parempi kuin heittäytyminen yhteiskunnan tukien varaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lasiluvun vaikutus tietenkin siten, että maksimihyöty olisi kahden tai kolmen lapsen kohdalla.

      Poista
    2. Joo ja lestadiolaiset..... Ei vittu...

      T:Onnellinen ex-seinäjokinenkin

      Poista
  4. Hieman päivän aiheen ohi mutta lukemisen arvoinen

    Yle tänään

    Katri Saarikiven kolumni: Miksi sivistys ei ole seksikästä?

    Tutkijoiden mukaan luottamus on kokonaisia sivilisaatioita kokoava ja ylläpitävä voima, kirjoittaa Saarikivi.

    https://yle.fi/a/74-20059498

    VastaaPoista
  5. Näin sanoo todellinen eläkejärjestelmä-asiantuntija Olli Pusa:
    "Eläkepropaganda on röyhkeä tapa sivuuttaa normaali päätöksenteko - ”nyt esiin tulleet seikat eivät puolla mitään katastrofia eläkejärjestelmässä”",
    https://www.iltalehti.fi/talous/a/62418597-fdf5-49fc-bf3c-e7c63a43f273

    VastaaPoista
  6. Sinänsä hyvä, että kirjoituksessa nostettiin esiin väestön uusiutuminen. Minusta on ollut yllättävääkin, miten kevyesti jotkut nuoret naiset kertovat pysyvänsä lapsettomina. Itsestäni se tuntunut omaan jalkaan ampumiselta, joka tulee realisoitumaan heidän vanhetessaan kuten yhteiskuntaa ylläpitävän kansanosan määrä vähenee. Naiset ovat kuulema miehiä huolestuneempia hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuudesta, mutta ovat samaan aikaan haluttomia toimimaan sen eteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kotiäitiyttä pitäisi arvostaa enemmän. Jos naiset olisivat kotona hoitamassa lapsia, miehille riittäisi töitä. Miehen palkasta osa maksettaisiin vaimolle kotiin.

      Nykyajan itsensätoteuttamisen eetos on niin vahva, että kaikilla pitäisi olla hieno ura kodin ulkopuolella. Niinpä nekin naiset, jotka haluaisivat olla kotiäitejä, eivät kehtaa jäädä kotiin, koska se on olevinaan niin vanhanaikaista. Sitten ei jakseta tehdä enää tarpeeksi lapsia.

      Tämä yltiöindividualistinen länsimainen kulttuuri romahtaa tätä menoa ja tilalle tulee ehkä islamilainen teokratia, koska muslimit sikiävät kuin kanit ja heitä on jo nyt liikaa täällä.

      Poista
    2. Muslimit eivät kyllä sitä hyvinvointiyhteiskuntaa ylläpidä. Saadaan tilalle sukuihin ja klaaneihin perustuva tilalle.

      Poista
    3. Länsimaassa asuva musliminainen on kotiäiti, joka makaa jalat levällään aviovuoteessa ja synnytysklinikalla.
      Länsimainen nainen on villi ja vapaa, itsenäinen oman tiensä kulkija, joka makaa jalat levällään muslimimiehen sängyssä ja aborttiklinikalla.

      Asiantilasta syytetään länsimaista miestä, joka ei viitsi ryhtyä isäksi.

      Poista
    4. Kyllä. Hetero valkoinen mies on Syy kaikkeen, mutta sen ansiota ei ole mikään.

      Poista
    5. QK:lla on vähän vääristynyt käsitys naisista ei ämmät ole naisia sen enempää kuin edellisen hallituksen pissisämmät jotka väittivät itseään naisiksi, naisen ei tarvitse vakuutella...

      Poista
    6. Kyllä QK kertoi totuuden kieroonkasvaneista länsimaisista nuorista ja nuorehkoista akoista, joilla lähes kaikilla on Sodoman-Gomorran moraali.

      Poista
  7. Kaksi eri sukupolven laulajaa: Pepe Willberg ja Kasmir. Tyylissä sen salaisuus. Eivät nuoret naiset ole kiinnostuneita turjakkeista.

    VastaaPoista
  8. Eipä ole ihme että verot nousee joka asissa. Edellinen hallitus tiputti suomen viemäriin ja nykyinen hallitus polkee edelleen suomea alapäin. Esimerkkinä täysin älytön rahan lähettely ukrainaan, yli 2 miljardia jo nyt! Samoin islamisiin maihin laitetaan menemään suomen rahoja enemmän kun ikinä, esimerkkinä vaikka turkki. Nyt on jo ukraina sanonut että eivät enää voi sotaa voittaa saman on todenneet myös naton johto. Silti suomi mättää järjettömiä summia tuonne. Toki, en mitään muuta toivonut kuin Ukrainan voittoa, mutta nyt pitäisi aukaista silmät todellisuuteen, sitä ei tapahdu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan tuo nähty, ettei länsimaita kiinnostanut oikeasti voittaa sotaa. Saksa odottelee, että pääsisi harjoittamaan Venäjän kanssa täysin laillista liiketoimintaa, esimerkiksi kaasukauppaa. Idealisteille tämä kyyninen politiikka tuottaa pettymyksen. Hyvä ei taaskaan voita pahaa, vaan raha puhuu kuten on aina tehnyt.

      Poista
    2. Menehän syömään kaalikeittoa..

      Poista
    3. Lue itse historiaa, niin ruusunpunaiset lasit tippuvat ehkä nokaltasi.

      Poista
    4. https://www.facebook.com/metsahallitus/posts/10153693033703010/

      Poista
  9. Tuo vitun elinaika leikkuri on kyllä persestä jos esim. tiedetään kun on tiettyjä asiota tms. jonka johdosttaä tällä henkilöllä on 1% todennällöisyys elää yli 75vuotiaaksi, niin minkä helvetin takia siltä pitää leikata sen takia, että se perkeleen konttorityöntekijä siellä ultrapuhtaassa ilmassa elää 110 vuotiaaksi 50% todennäköisyydellä se on törkeää ja erittäin epätasa-arvoista,.. Etenkin kun tämä nuorena kuoleva on maksanut niin sakeelisti enemmän eläkkeitä kuin tuo verovaroista ne tienannut.. Tästä asiasta ei ole ollut oikeastaan mitään kunnon keskusteluja.

    VastaaPoista
  10. "Menehän syömään kaalikeittoa.." Minä en ole mikään ryssien ihannoija! Sinäkö sen toduuten sanot, jos nato on virallisesti sanonut että Ukraina ei valitettavasti sotaa voita saman on todenneet jo Ukrainassa. En se ole minä joka tuon on keksinyt päästään. Minun koko suku tulee äitin ja isän puolelta Karjalasta joten päättele siitä miten ryssiä vihaan, takuulla sinua enemmän. Opettele lukemaan ennen kun vastaat jatkossa mitään.

    VastaaPoista
  11. Sekä TEL- että LEL-eläkelait tulivat voimaan niin myöhään kuin 1. heinäkuuta 1962. Sitä ennen oli voimassa vain kansaneläkettä koskeva laki. Suuret ikäluokat ovat näin ollen ainoat ikäluokat, jotka ovat samanaikaisesti maksaneet sekä vanhempiensa että omaa työeläketurvaansa. Ahneeksi haukutut ikäluokat eivät taidakaan ansaita nuorempien syytöksiä tässäkään asiassa vai mitä?

    VastaaPoista
  12. "Eli näen tässä asiassa oikeutuksen sille, että eläkemaksuja korotettaisiin siten, että oman eläkkeensä maksajista huolehtimatta jättänyt henkilö kompensoisi ratkaisunsa seurauksia suurempien työeläkemaksujen kautta."

    Niin, että hedelmättömät ja rumuutensa takia lisääntymättömät saisivat maksaa suurempia maksuja.

    VastaaPoista
  13. Paljonkos noiden eläkeyhtiöiden hallintokulut olivat? 500 miljoonaa tai jotai. Sieltä vois kyllä leikata. Ei tarvita hienoa pääkonttoria eikä henkilökunnan virkistysrahastoa tms. Eläkeyhtiöt voivat hankkia toimipisteensä halvemmilta alueilta vaikka Itä-Suomesta, koska mitään tarvetta ei Helsingissä olemiselle ole näin etätöiden aikana.

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!