perjantai 1. joulukuuta 2017

Rasistileiman julma seuraus?

Helsingin Sanomissa kerrottiin tänään julma ja järkyttävä tarina Suomessa asuneesta afrikkalaisisästä ja hänen kahdesta tyttärestään. Lyhyesti kerrottuna isä oli joutunut 2000-luvun alussa vankeuteen raiskattuaan vanhempaa tytärtään, mutta pikkusiskon tapausta ei oltu edes tutkittu ennen kuin paljon myöhemmin.

Silloinkin tutkinta kesti erittäin kauan, ja lopulta käräjäoikeus sinänsä uskoi tytön tarinan, mutta näyttö ei riittänyt tuomioon. Tapaus mennee vielä hovioikeuteen.

Jutussa ihmetellään monen haastatellun suulla sitä, miksi tapausta ei tutkittu aiemmin ja miksi sen tutkinta kesti niin kauan. Minä en ihmettele, vaan esitän veikkauksen, että syynä oli ihmisten pelko rasistiksi leimautumisesta.

Tuo pelko on osoittanut voimansa länsimaissa jo kauan sitten. Pahin tunnettu tapaus lienee Iso-Britanniassa 16 vuotta toiminut Rotherhamin raiskausrinki, jota viranomaiset hyssyttelivät vuosikausia pelätessään rasistileimaa.

On siis olemassa erinomaiset syyt veikata, että myös HS:n tänään julkaiseman tapauksen poikkeuksellisen kehno tutkinta on johtunut asiaa käsitelleiden viranomaisten rasistiksi leimautumisen pelosta. Ja toivoisin, että vaikkapa yleinen syyttäjä ottaisi tämän asian - siis virkamiesten toiminnan - tutkimisen agendalleen.

Lopuksi minun on tässä yhteydessä ihan akateemisesta mielenkiinnosta kysyttävä, että ovathan kaikki muita ihmisiä rasisteiksi leimanneet nyt tyytyväisiä leimakirveensä aikaansaannoksiin?

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Mistä rasistinen väkivaltatapaus kertoo
Kolaroiva bussikuski lisäsi rasimia ja vaikeutti kaltaistensa työllistymistä
Ongelmista vaikenemalla muutamme Suomen paskastaniksi

6 kommenttia:

 1. En minä kolmatta maailmansotaa eniten pelkää vaan sitä, että minut leimataan rasistiksi.

  Terv. viherhönö

  VastaaPoista
 2. http://karirajamaki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/246941-932015-ja-paperittomat-salissa
  Myös olemassa sosiaalidemokraatteja joilla vähän järjenvaloa ?

  VastaaPoista
 3. "Ihminen on sitä miksi toista haukkuu"

  VastaaPoista
 4. Rasismileiman käyttö on jo kaikessa koomisuudessaan mennyt joukkopsykoosin puolelle.
  Siis aidon oikeesti tietyt kansallisuudet voivat oikeudessa vedota kulttuuriinsa ikäänkuin lieventämänä seikkana. Siellä sitten tätit, sedät ja muunsukupuoliset vaan nyökyttelee onnettomia tuomioita jakaessaan.
  Joidenkin kulttuurien harjoittama väkivalta kun on vaan jotenkin hyväksyttävämpää ja parenpaa. Okse tulee näitä lukiessa.

  VastaaPoista
 5. hesari jatkoi tänäänkin hurskasteluaan aiheesta. Tässäkin tapauksessa mielestäni pääsyyllinen on tuo isä, ja osasyyllisiä sitten tietyt viranomaiset jotka eivät hoitaneet velvollisuuksiaan. Mutta pahoin pelkään, että seuraavassakin oikeusasteessa isä kävelee vapaana miehenä ulos ja ko. viranomaiset joutuvat syytteeseen.

  hesarin eilisestä jutusta - vaikkei sitä suoraan mainittukaan - saattoi helposti päätellä, että kyse oli somalista. Joten tottakai tänään oli sitten kokonainen sivu omistettu 19-vuotiaalle kokoomuksen "taustavaikuttajalle", somalitytölle.

  Nämä rasismikirveen heiluttajat eivät oikeasta rasismista tiedä yhtikäs mitään.
  tira+

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!